-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #102407 üzenetére
ha addig vársz,tényleg kapszula lesz a vége
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #102400 üzenetére
GC rézbojleres, omron pid, 90 fokon a beállítás, de van 2 fok offsetem, tehát, 92 fok pid alap beállításokkal. 2 napja még 92 fokon volt a pidem, de így határozottan jobb lett. Néha a túl magas hőmérséklet okozza a hibát ezeknél a gyümis kávéknál. Azt gondolnád, hogy savanyú, ezért feljebb veszed a hőmérsékletet, ott meg keserű. Igazából meg lejjebb kéne venni. Így jártam már többször.
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #102404 üzenetére
Hozzám jöhetsz bármikor, ha gondolod ( már amikor itthon vagyok ), bár innen messze van a Pest is
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
MODERÁTOR
válasz RetepNyaraB #102404 üzenetére
Nem lehet, hogy van egy kis Dunning–Kruger effektus?
-
MODERÁTOR
válasz RetepNyaraB #102415 üzenetére
Persze csak vicceltem magamon amugy eszrevettem ezt, az elso kavegepem megvetele elott azt gondoltam en mar mindent is tudok.
-
Szabász
csendes tag
válasz RetepNyaraB #102400 üzenetére
A mostani rendeléssel én is így jártam! Úgyhogy saját blend-et kevertem . Az olajos sötétet, közepessel keverem 30/60g arányban (90g kerül a babtartályba) . Így meglepően jó eredményt kaptam, eltűnt az égett keserű íz.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #102400 üzenetére
Na elfogyott végre a 25 deka Rwanda Gitega Hills. Egyetlen egy iható csészével nem sikerült előállítanom belőle. Tiszta sikerélmény.
Viszont a mostani Gayo Blue Mountain visszaadta az életkedvem. Lehet, hogy ez kevésbé háklis/common indonézabb kv, ám legalább működik nálam is"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #102520 üzenetére
Nekem nagyon adja az a Rwanda (is)!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
qvik27
tag
válasz RetepNyaraB #102520 üzenetére
Paciknál tapasztaltam nem lényegtelen ingadozást a minőségben, ami vsz. a pörkölés utáni kornak köszönhető.
A Gayo Mountain nekem kicsit fanyar-földes, de epként ízlett. A Gitegá-t viszont egyszer olyankor fogtam meg, amikor elég friss volt, és úgy már a "nagyok" kávéit is közelítette.
Azt is tapasztaltam náluk, hogy a 250g-os kiszerelések mintha nem volnának olyan frissek, mint a kilósok - fene se érti, de tényleg. Őröltem finomabbra, de akkor sem hozta, amit illett volna (...és amit már kilósnál ugyanabból húztam).10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #102556 üzenetére
Mit értesz azalatt, hogy sötét blend pörikből szoktak ilyet csinálni? A zöld nem lehet sötét.
Rengeteg eljárás van, minőségi arabica tételek is, csak keresni kell, hogy kinek melyik jön be.
-
bl4ze
veterán
válasz RetepNyaraB #102556 üzenetére
Olasz, sötét, krémes, ennyit tud.
Ennél azért szerintem több a P&Y decaf.:. bl4ze .:.
-
gippazoid
senior tag
válasz RetepNyaraB #102656 üzenetére
Pár hete már ezt iszom, az elején nem volt keserű mellékíze. Kb. 1 hónapja lehet felbontva de nagy részét hűtőbe tettem és már abból főzök, ami szobahőmérsékleten volt az elfogyott. Annak a végén kezdtem érezni a keserűséget. De a hűtős is olyan.
Gippazoid Novelties Inc.
-
WarLock07222
tag
válasz RetepNyaraB #102673 üzenetére
Ezt az ellenségemnek se ajánlanám. Én ezzel kezdtem a kávés pályafutásomat. Legfeljebb arra jó, hogy elvegye a kedved az egésztől, ha ezt tényleg presszóra akarod használni. Egy french presst hunyorogva letekernék, illetve meginnék vele, esetleg a V60-vel lehet próbálkozni ha nem túl nagyok az elvárásaid.
Nálunk itthon egy ILYEN, Rhino van elfekvőben. Használni nem használjuk semmire, de élményre amúgy legalább 10x jobb, mint a linkelt Skerton. Presszót nem próbáltam vele, de nem hiszem, hogy túl jól teljesítene hozzá. Szívesen megvállok tőle, mert tényleg abszolút nincs elővéve.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #102673 üzenetére
Hario Skerton Prot én két nap után kivágnám ha presszóra őrölnék vele. Filterre is borzasztóan sok idő és erő volt ledarálni egy adag kávét, egy hónap után eladtam inkább. Főleg úgy nem vennék Hariot, hogy picit többért ott az AVX acélkéses őrlője (szóval még csak kínából se kell rendelni), ami ha csak fele olyan jó, mint amiről koppintották, már akkor is egy álom használni a Hario-khoz képest.
Mondjuk már ez az AVX / Timemore vonal is határeset szerintem presszóra, én Brikkára még el vagyok vele, de presszóra már lehet kevés lenne az állítási lehetőség. De nyilván ezekkel el lehet indulni, mert ha az állítás picit problémásabb is, legalább jó érzés használni (plusz a fejlebb lépés meg kb. kétszer annyiba kerül). -
Szabász
csendes tag
válasz RetepNyaraB #102728 üzenetére
Itt [link], kemény a pali!
-
Rush77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #102813 üzenetére
Én innen vettem.
-
home.barista
kezdő
válasz RetepNyaraB #102821 üzenetére
Igaz, és nem ugrok rá. Kickstareren lenne jó, ha befutna, bár a kínai vonal nekem is kicsit rémisztő.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz RetepNyaraB #102813 üzenetére
Nem tudom, aktuális-e egy nappal később, de van nekik ilyen is. Nekem ilyen van, nem látok rajta hiányosságot, viszont kell hozzá egy hosszabb imbusz-csavarhúzó, hogy össze legyen csavarozva. Nem ereszt, nem lötyög, semmi ilyen.
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #102854 üzenetére
Ő egy Arrarex Caravel v1.0
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz RetepNyaraB #102854 üzenetére
Azért linkeltem, mert a másik szűrőtartóra írtad, hogy "nem gyári", és azt hittem direkt keresnél gyári kinézetet, stb.
Nekem van a géphez adott gyári, ami 10-es hatlapfejű csavarral rögzül, a nyitott aljú szűrőtartóhoz viszont imbusz-csavar volt csomagolva, azt hiszem 6-os. -
Zoli1222
őstag
válasz RetepNyaraB #103001 üzenetére
-
p.lac
tag
válasz RetepNyaraB #103027 üzenetére
Köszönöm a választ!
Jól gondolom, hogy a tamper és a disztribútor méretét a szűrőkosárhoz kell megválasztani?
Ha igen, akkor az avx szűrőkosara [link] elfogadható a GC pro 2018 gyári szűrőkosara helyett?
Amennyiben igen, akkor ez a disztribútor [link] és ez a rugós tamper [link] megfelelő?
Vagy ciki a rugós tamper, még kezdőként is?
Bocsi a sok kérdésért és előre is köszönöm a választ (bár túrom keresőszavakkal a topicot).
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #103041 üzenetére
ócsiba jó azért a szögedi "v" alakú. nekem is az van /persze aki teheti támogassa a magyar ipart/. kosárban ims 12-18g-os,nem sokkal drágább.
-
SoundON
tag
válasz RetepNyaraB #103189 üzenetére
...igen, tényleg...ez találóbb
-
WarLock07222
tag
válasz RetepNyaraB #103216 üzenetére
Én szoktam. Bár nem rendelni, hanem helyben vásárolni, mert pár utcányira van csak. A szokásosnál talán kicsit világosabbra húzzák a kávéikat, bár én alapvetően világos pörkölés párti vagyok, szóval ez leginkább az örömömre vált.
Egyébként nagyon konzisztensek abban, amit és ahogyan csinálják. Még nem csalódtam egyik vásárral sem tőlük. Filterben is finomak a pörköléseik, illetve espressoban is hozzák, amit hozni kell. Szerintem az áraik is jók (nem csak a kávéban, hanem eszközökben is).
-
JackFeryll
őstag
válasz RetepNyaraB #103216 üzenetére
Ajánlanátok olyan pörkölőket ahol lehet tudni internetes rendelésnél hogy 1.mikori pörkölést rendelsz, 2.mikor lesz a következő pörkölés ? Kávékalmárnál ez teljesen tiszta. Jobb esetben kávézóban vásárlásnál is rajta van a csomagoláson.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz RetepNyaraB #103281 üzenetére
Nekem Simplicity van, szóval nem biztos, hogy 1:1-ben hasonlíthatóak az értékek, de mondjuk espresson 2.7-3.1 között járok (17-19g), addig egy 15-16 grammos filterhez mondjuk 4.5-4.8 között mozog a beállítás.
-
kzoltann
aktív tag
válasz RetepNyaraB #103321 üzenetére
Pontosan értem mit mondasz. Nalam ementén a gondolatmenet mentén lett Kafatek Monolith Max.
Van Kinu/Commandantem, gondoltam kellene valami jo siktarcsas. Eloszor elkezdtem nezegetni Jolly / Eureka mignon, de ááá nem olyan jo meg nem csucs, jo akkor adok hozza kicsit legyen Atom Specialty 75 / Ceado vagy Mazzer Royal, de ááá ezek rohadt nagyok, lagom dejol nez ki, kicsit harap az ára, de á csak 64, aztan olvastam itt monolith flatrol, aztan lattam hgoy van a Max és igy összejött ááá fuck it alapon az összes lépést/eladom sajnálom dolgot kihagyva. Ha benned van hogy kicsit adok hozza sosem allsz meg mert az az arguement mindig ott van, hogy teszek hozza jobb lesz, veszek bele SSP-t etc...[ Szerkesztve ]
-
Warloo93
tag
válasz RetepNyaraB #103337 üzenetére
Ott van az a leírásban. 16,4*16,4*2,7
-
72lakiluk
tag
válasz RetepNyaraB #103340 üzenetére
Valamikor nagyon az elején a pumpa indításától számoltam. De nem csak én Már jóideje a megindulástól nézem, ha nézem, de többnyire nézem. Szóval nálam klasszik jellegű standard 24-28 mp közé kell esnie és 1:2 szigorúan. Világosabbnak mondott pedig 30-40 mp és nem szeretem 1:2 fölé engedni azt sem. Most 1-2 napja fagyasztva darálok, mennem kell a darálóval felfelé apránként mert igen rövidet ad a világos ( PY Guatemala ), viszont az az egy-két korty nagyon tömény, kellemes.
-
Warloo93
tag
válasz RetepNyaraB #103340 üzenetére
Én így számolom, de a tobbiek majd megmondják. Én nem tudok jó presszót készíteni
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #103340 üzenetére
Nem tudom ennél a mérlegnél ez hogy működik, de Acaia-nál ez két külön funkció: indul a stopper a tárázással (ezt használom espressora), vagy az első cseppel.
Szóval ráteszem a csészét, indítom a gépet, és így pontosan onnan számol.Sajnos egy vagyon, de nagyon patent az Acaia. Itt jön ki az, hogy van mögötte R&D, tudatosan olyan a termék amilyen, jó használni. Aki másol, már nem tudja, hogy egyes funkciók miért olyanok, amilyenek, és itt jönnek a gondok. Személy szerint inkább használom a KS36-ot egy stopperrel, mint egy félokos mérleget.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz RetepNyaraB #103383 üzenetére
Kinu-tól lehet, de nem lesz rá szükséged jó darabig ha nem eteted kövekkel...
-
adriankoooo
senior tag
válasz RetepNyaraB #103383 üzenetére
Szerintem az utolsó csavart is be tudod hozzá szerezni, írni kell nekik. Szerintem ők mondhatni manufaktúra, miért is ne lehetne bármit beszerezni hozzá?
-
Peti...(16v)
tag
válasz RetepNyaraB #103400 üzenetére
Nálam a Flairhez 1.6-1.7 között jó a Phoenix.
-
bendzso
senior tag
válasz RetepNyaraB #103400 üzenetére
Nekem a héten jött meg a Kinu és nálam is 1.3 környékén van az espresso tartomány. Itt említik, hogy több mindent is változtattak idővel a gyártás során, így pl. az újabbaknak 0.0-nál már nem ér össze a daráló fej, illetve a csavar spiráljai közötti távolságot csökkentették, ami kihat a lépésköz állítás nagyságára.
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #103534 üzenetére
Valszeg nem használtra gondol a kolléga.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
freaghill
őstag
válasz RetepNyaraB #103552 üzenetére
REX PID 8 fokot szokott tévedni felfele, azért írja.
-
mézespálinka
senior tag
válasz RetepNyaraB #103554 üzenetére
Én múltkor multiméterrel kimértem. A szenzort rögzítettem a felsőszűrő "alá". Pid: 94fok, mért érték: 85.X. Csapolást indítva mért érték 88.X volt. (REX c-100 pid, UNI-T UT71 multiméter, gyári szenzor.)
Tervben van a felsőszűrő-tartó "alatt" is mérni.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #103552 üzenetére
Mivel tőlem van a gépe, és kifejezett kérése volt Balázsnak, hogy 8 ° C eltéréssel dolgozzon, mert az előző gépénél így szokta meg, így igen, kimértem, de minden olyan gépet ki szoktam mérni amit én pidelek
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
verti1
tag
válasz RetepNyaraB #103573 üzenetére
Szerintem el kell engedni ezt a dolgot, mert csak becsavarodik az ember, hogy miért nem jó. Komolyabb szinten az ízlelésre kell hagyatkozni. Ha kevés a hő akkor emelni, ha sok akkor csökkenteni. Itt is ha írnak kávékról általában annyit szoktak, hogy hőigényesebb mondjuk. Nem lehet szerintem egy kávénál se leírni, hogy 9x fokon jó pl. Mindenkinek a saját otthoni gépparkjával és ízlésével kell megtalálni a legjobb beállítást. Ezért is mindegy kb., hogy mit mutat a PID.
[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #103573 üzenetére
nálam omron van, itt megegyezik a mutatott meg a tényleges.egy "perkelő mester" is ha 88c-re írja,akkor az 88 .hogy aztán kinek mit mutat a pidje,az már más kérdés. aztán ha keserűűű leveszed,ha savanyúúú akkor felteszed. van élet a számok nélkül is
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #103573 üzenetére
Nálam a hőfok az utolsó, amihez nyúlok egy kávénál, egy a lényeg, legyen stabil, ezt tudja a PID. Az arányok és a víz szerintem jobban befolyásolják a végeredményt. Persze ez úgy igaz, hogy nem nagyon kerül sötét pöri az őrlőbe, tehát ilyen téren nem nagy a variálás.
-
Warloo93
tag
válasz RetepNyaraB #103587 üzenetére
Én annak örülnék a legjobban ha valakinél ihatnék egy két kávét meg körülbeszélnénk az egészet.
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #103617 üzenetére
15-os nekem is van,szögedi. ha kéri valaki,eladom nem akarom fényezni,de szerintem nem rossz. nekem pici,ezért nem használom.
-
yazoo1
tag
válasz RetepNyaraB #103617 üzenetére
Igen tényleg nem,kb. 2 hónap alatt hozná be az árát a kb. 4-5 ezres szűrő...ami azért nem rossz.
Átlag 10 e Ft/ kg kávé árral számolva. De nem csak ezért hanem hogy ne lőjem szét annyira a szervezetmet. A szimpla meg kevés adag nekem... Ezért vhol a kettő között gondolkodom.[ Szerkesztve ]
-
kurtuzov
senior tag
válasz RetepNyaraB #103741 üzenetére
Na ez már újítás! Nyitott szűrő - mások meg itt nyervognak egy kis repedés miatt
-
WarLock07222
tag
válasz RetepNyaraB #103807 üzenetére
Legrosszabb esetben küldözgetjük oda-vissza egymásnak a talpat és majd lett volna belőle tamper előbb vagy utóbb. Nem túl jól definiált mérettel rendelkezik a Robot kosara, felül 57.9mm és lefelé szűkül. Van, aki azt állította, hogy az 57.5 esélytelen, hogy belemenjen, ezért is merült fel az 57.4-essel a próba. Mivel volt elérhető távolságban (15 perc) termék, amit bele lehetett illeszteni a kosárba szerintem ez volt a kézenfekvő. Lehet, hogy éppen a 0.05mm pontatlanság, ami ezekben benne van, nekem kedvezett és kifogtam egy 57.45-öst, ami tökéletesen passzol a kosaramba. Ha ez nem passzolt volna, akkor jöhetett volna a "matekozás", hogy vajon 57.35-öt vagy 57.4-et kérjek Ádámtól, hogy jó is legyen.
-
MODERÁTOR
válasz RetepNyaraB #103845 üzenetére
-
hogyaza
csendes tag
válasz RetepNyaraB #103888 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iPad topik
- ASUS blog: hátra a csatlakozókkal!
- Ukrajnai háború
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- M0ng00se: Northwood vs Prescott + tuning: a tesztek
- Vicces képek
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...