Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    Topikgazda

    Bár a fórumon időhiány miatt inaktív vagyok, a privát üzenetekre továbbra is reagálok mindig, amikor időm engedi. Egy ilyen megkeresés során merült fel a kérdés, hogy 1x50, vagy 2x25 inverter a jó? A válaszom (amit a reggeli kávé közben gyorsan összedobtam) gondoltam megosztom Veletek is, tessék szabadon hozzáadni, vagy elvenni belőle! Lehet még mélyíteni a témát, és más szempontokat is hozzátenni, de most ennyire futotta az időmből! :R

    Mind a kettő jó megoldás! Mindkettőnek van előnye, és hátránya is!
    2x25: azért jó, mert megduplázod a munkapontok számát! Ha a 25-ös inverter (pl. Fronius ECO25) 1 munkapontos, akkor 2 inverterrel 2 munkapontod van. Ezzel az árnyékot, vagy az eltérő tájolást is tudod kezelni! Ha 2, vagy több munkapontos, akkor kevésbé fontos, de akkor is duplázod. 2 inverterrel össze tudod hasonlítani a 2 inverter teljesítményét bármikor, bárhogyan, ezzel az esetleges hibákat azonnal ki tudod szúrni anélkül, hogy elemzést csinálnál! Ha egy inverter hibára fut, akkor a javítás idejére is termel a másik, így a veszteséged arra a rövid időre is max. 50%. További előny, hogy a 2 inverternek elég csak 1 kommunikáció, ezen kívül a 2 invertert akár egymástól távol is el tudod helyezni, bár erre csak ritkán van igény.
    1x50: ezek jellemzően már robosztusabb, iparibb felépítésűek. Szervizelhetőségük nagyobb szakértelme kíván, de egyszerűbb (pl. Froinus Tauro 50), és a hőmenedzsmentjük is jobb szokott lenni! Léteznek egy (pl. Tauro ECO) és több munkapontos változatok is, a legtöbb gyártó azonban csak virtuális munkapontokat használ (pl. Huawei), míg a Tauro (nem ECO) fizikait!

    Ha 1 invertert használsz, akkor a hálózati feszültséget az az egy fogja megemelni, hogy az áram a hálózat felé tudjon folyni. Ha 2 inverter van, akkor azok egymásra emelnek, amíg el nem érnek egy olyan feszültségszintet, hogy már mindkettő be tudjon táplálni. Ha gyenge a hálózat, akkor az 1 inverter később fog ezért lekapcsolni. Ritka esetben előfordul (én eddig 4-5 alkalommal találkoztam csak ilyennel), hogy a 2 inverter versengése zavart okoz a működésükben, és manuális helyszíni beállítást (reset-et) kellett alklamazni.

    Ha nekem kellene magamnak 50kW-os rendszert csinálnom, én 100%, hogy a Fronius ECO-t tenném oda, és bár drágább a 3 munkapontos változata, mint az ECO, én azt választanám! Egy egyszeri magasabb CAPEX költségről beszélünk, ami a teljes beruházás 2-3%-a egy ilyen inverter esetében, és hosszú távon nekem megérne ennyit!

    Idén ebből is hiány van, ahogy másból is, de tavaszra helyreáll a szállítás. Huawei elérhetősége picivel hamarabb fog rendeződni (legalábbis ezt ígérik) úgy tudom, de mivel az első pár hónapról beszélünk, amikor amúgy is gyenge a termelés, így nagy veszteség nem éri azt, aki hajlandó 1 hónappal többet várni...

    u.i.: a Fronius 2023 elején kezdi a Tauro inverterek úgy gyárcsarnokában a termelést, így az ezekből a jövőben biztosan lesz elég!

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák