Új hozzászólás Aktív témák

  • HussarF

    addikt

    válasz Zola007 #70189 üzenetére

    Ez az én emberem. Itt a lényeg. Ahogy a kalóriában (vagy kJ-ban) megadott energia érték is csak arról mond valamit, hogy ha tökéletesen oxidálod a molekulákat, akkor mennyi energia szabadul fel. Persze azt nem szokták emlegetni, hogy ennek köze sincs ahhoz, hogy a szervezet, milyen módon nyer ki belőle energiát. Rengeteget számítanak a tápanyag egyéb tulajdonságai is. Lehet, hogy két ugyanakkora kalória-értékű kajából az egyikből a ráírt érték 50%-a, a másikból meg 80%-a fog felszabadulni. Hogy mitől függ? Ki tudja.

    Ráadásul kísérleti úton sem egyszerű igazolni. Míg egy fizikus be tudja állítani a műszereit és fel tudja jegyezni a mérés menetét, addig egy ilyen táplálkozástudománnyal foglalkozó orvos más emberekre van utalva. Legyen 30 átlagember, akiknek megmondja, hogy ti most 2 hónapig így kajáljatok, hogy le tudjam ellenőrizni rajtatok a hatást. Azok meg vagy betartják vagy nem, vagy bevallják, hogy eltértek, vagy nem. Ha nincs valaki étrendhez szokva, akkor nem fogja egy kísérlet miatt 2 hónapig kínozni magát (mert az átlagembernek kínzás, ha nem kajálhat össze vissza, amit akar). Aztán persze jön a másik alternatíva. Akkor csinljuk sportolókkal, ők úgyis hozzá vannak szokva ehhez az étrendesdihez. Na oké, de ki mondja meg, hogy egy kemény étrendhez és sporthoz szokott szervezet reakcióit lehet értelmezni egy átlagember szervezetének reakcióira is?

    Ugye, ha nem kalóriát számolunk, hanem makrotápanyagokat (fehérje, ch, zsír) akkor lehet, hogy egy fokkal közelebb vagyunk az igazsághoz, de nem sokkal. Hisz hogy lehetne egyenrangúnak feltételezni azt, ha mondjuk megeszek 50 g cukrot magában, meg azt, ha mondjuk gersliként (hántolt árpa) viszem be az 50 g szénhidrátot hússal és zöldséggel? Sehogy. A makrotápanyag számolás szempontjából pedig ugyanaz a kettő.

    Ráadásul még ha mniden körülmény ugyanaz lenne, akkor is fennáll, hogy két szervezet nem ugyanúgy dolgozza fel a tápanyagokat.

Új hozzászólás Aktív témák