-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
stereofan
tag
válasz konzumpro #111363 üzenetére
safety valve M9
ez esetleg jó lehet beleminőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
bbuffy
senior tag
válasz konzumpro #111509 üzenetére
Ez annyira egyénfüggő. Amellett hogy némi pszihéje is van, kell egy bizonyos szintű íz érzékenység ehhez is, különben csak azt érzi a legtöbb ember hogy savtenger/étcsoki-mandula. Picit kikerekítve. Lehet fejleszteni de akkor akarni is kell. Én pl 20+ évig foglalkoztam ízekkel, sokmindent érzek, de sokmindent épp nem, amit esetleg kéne egy adott kávéban. Függ attól is hogy dohányzik e valaki, erősen. De kijelenthető hogy az emberek többsége, még a hobbisták nagy része sem tudja/akarja/érdekli egy bizonyos szint fölött ezeket.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
ribarszki
őstag
válasz konzumpro #111625 üzenetére
Mi nem igaz? 2 régi, még igazi Saeco gépem van itthon, és volt 3db Philips Saeco. Egy rakás szar az összes Philipses tákolmány. Szégyen az egész a túlcsorgó csepptálcával (szétrohadt a konyhapult hásó merevítője ) műanyag alaktrészekkel, kérészéletű darálóval (ami az újakban már utólag nem állítható szűkebbre egy kis belenyúlással). A kispórolt sbs szeleppel, stb... egy kaptafára készül az összes, csak az italok számában, plusz beállításban térnek el.
Az espresso minősége köszönő viszonyban nincs egy 15éves Saeco Incanto SBS géppel...[ Szerkesztve ]
-
lszlfrng
csendes tag
válasz konzumpro #111676 üzenetére
+1
A a fázishasításon alapuló megoldások (pl triac) olcsók, de nem erre valók. Játszásra megfelelő.@Crondore:
Az én tapasztalatom, hogy szélsőségesen viselkedik (a leírtak miatt). Ha nem kell teljesítmény, akkor finoman lehet állítani, de amint felmegy a nyomás (pl. 10 bar) és le szeretném venni (9 bar-ra), akkor nem reagál lineárisan rá, hanem egy küszöb alatt hirtelen esik a teljesítménye és utána alulról kell felhúznod a kívánt értékre.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
-
Cathfaern
nagyúr
válasz konzumpro #111788 üzenetére
Azért annyira komoly tesztet nem terveztem (illetve meg is csináltam mielőtt olvastam volna a hsz-ed).
Itt 18,3 nk°-s a víz.
Vakteszttel néztük ketten, annyi kompromisszum volt hogy csak egy vízforraló volt, így a különböző kancsókból származó főzet hőmérséklete nem volt egyforma. Két kávéval, egyik egy Roastopus Squid a fagyasztóból, másik Kenya CM.
Az eredmény az, hogy BWT egy picit jobb. Talán. Egyértelmű volt a különbség a Britta-s és a BWT-s víz között, és a Squid-el a Britta-s víz valami nagyon fura dolgot csinált, azt egyetértésben lepontoztuk mindketten. BWT-vel valamivel jobban előtérbe kerültek a savas ízjegyek (pozitív értelemben), picit "selymesebb" volt, kevésbé lehetett zavaró ízeket érezni.
De ha nem egymás mellett kóstolgatom őket, akkor mindegyik finom kávé volt és nem biztos megmondom, hogy most épp melyiket iszom.Szóval konklúzió az lett, hogy ami maradék Britta-s patronunk van azt elhasználjuk, de utána áttérünk BWT-re, főleg hogy az még olcsóbb is. Aztán persze majd hosszú távú tapasztalat még változtathat ezen
Egyébként ahogy keresgéltem BWT mg+-ra azt mérték fórumokon (pl. [link]), hogy nem, vagy minimális mértékben csökkenti csak a PH-t (0-0,5 körül mértek), szóval elvileg így gépekbe is jó lehet. De erre nyilván nem vállalok garanciát, hogy tényleg így van.
-
HÁZIGAZDA
válasz konzumpro #112038 üzenetére
(persze ez az a pörkölési szint, amit én szeretek)
de akkor teljesen, ahogy mostanában szoktam:
- 2,5 percig 125 fokon
- 2,5 percig 190 fokon
- utána 230 fokon
- recsegés (jól hallható tompa puffanások) kezdete után kb. 1,3 perc, de kávéja válogatja, hogy picit több vagy kevesebb
- utána azonnal ki a gépből tálcára, hidegredicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
macmelon
csendes tag
válasz konzumpro #112531 üzenetére
Köszi! Palacokzva RO-t nem kapni egyébként?
Hogy kicsit magamnak is válaszoljak. Ez talán? https://www.magyardrogeriakft.hu/kavefozoviz-2000ml-10880
[ Szerkesztve ]
-
Kulbi
aktív tag
válasz konzumpro #112457 üzenetére
Szia,
Visszaolvastam, hogy korábban számoltad. A Lelit arra hivatkozik, hogy nagyon alacsony a sótartalom amit használok és növeljem meg 20%-kal. Én ezt továbbra se tudom elfogadni, pl. a barista hustle receptekre hivatkozva én is ezt használom, ha ez lenne a gond akkor egy év alatt gondolom nem csak az én gépem rohadt volna szét.
Tehát ha 5 l víz esetén 0,3 g helyett 0,36 g szódabikarbónát és 0,8 g helyett 0,96 g keserűsót használok akkor egy év alatt nem fog szétrohadni az e61 fej.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
Kulbi
aktív tag
válasz konzumpro #112585 üzenetére
Egy 50 TDS-es Norda víz, legyen benne bármi is az Na, meg Mg mellett, ugyanúgy szétmar mindent?
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
Kulbi
aktív tag
válasz konzumpro #112589 üzenetére
A kever víznél mértem ph-t 6,4-6,8 között volt. KH-t és GH-t is. Alacsonyabb tartalomnál GH 4 a KH mérhetetlen a TDS 80. A 20%-kal magasabbnál GH 9, KH 5-6, TDS 125.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
hoffman_
nagyúr
válasz konzumpro #112615 üzenetére
igen. anno nem nagyon találtam hozzá annó jobb minőséget (ims, vst), Aliról tudtam szerezni olya duplát, ami belepasszolt. van hozzá egy bottomless portafilter is, ahhoz a gyári szimpla kosár egész értelmesnek tűnik, azzal tudom a legjobbakat húzni.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
zolnagy
őstag
válasz konzumpro #112716 üzenetére
Elvileg talán lehetne így méretezni a thermoblokkot, ahogy írod, hogy egyenletes átfolyásnál egyenletesen tartsa a hőt. De itt az a bibi, hogy csak akkor teljesül az egyenletes hőmérséklet, ha az átfolyás nem változik. Pl. belőtték gyárilag 25s alatt 50 g-ra, akkor annyi. De ha már finomabbra őrölsz, akkor az átfolyás lassab lesz, ergo jobban melegszik, meg sztem egy csapolás alatt sem egyenletes az átfolyás, ezért nem lesz sosem olyan hőstabil a thermoblokk.
Ettől függetlenül én sokszor teljesen jókat csapolok a 40 éves QM gépemmel. De itt sztem az is hozzátesz, hogy tök jó a vízterítése, a pogácsa mindig egyben pottyan ki. -
HSM
félisten
válasz konzumpro #112716 üzenetére
"a kis méret miatt képesek stabilan tartani a beállított hőfokot"
Biztos sokat segít stabilan tartani a hőfokot, hogy a termoblokkos gépek még a szűrőt/fejet sem melegítik át főzés előtt...#112718 konzumpro : Ismét egy kellemetlenség, hogy a jól beállított őrleménnyel sem egyenletes a víz átfolyása. Nem megszívja magát vízzel főzés közben a pogácsa?!
-
HSM
félisten
válasz konzumpro #112725 üzenetére
"Nem okozott problémát, inkább csak ha túl gyors volt a lefolyás."
Most akkor volt probléma vagy 10/10?Nem az a lényeg, milyen gépem volt, hanem a technológia és kivitelezés tipikus gyermekbetegségei. Tisztában vagyok vele, hogy elméletileg lehetséges jó hőstabilitást elérni vele különböző trükkökkel, csak a gyakorlatban ez nem mindig jön össze.
-
vicces1
aktív tag
válasz konzumpro #112716 üzenetére
Megkóstolnám azt termoblokkost amelyik jobb presszót ad világosból mint nálam a kisbojleres GC. Én is Sage 920-t ajánlottam, de azért ízben agyonveri a tuning Gaggia 4 x olcsóbban. Legfeljebb az 5perc alatt 5 duplánál vérzik el a kisbojler-rézcső, de az itt senkinek nem kritérium.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Zen42
tag
válasz konzumpro #113481 üzenetére
Egyelőre nincs tapasztalatom szűkítőkkel. A régi gépemen nem volt szűkítő az újra meg nem raktam/rakattam mert mások voltak a terveim a szabályozásra. Aztán egy kedves fórumtársunk belevágott egy projektbe amire számítva bevallom teljesen leálltam a témával, csak a gép zaja az amitől égnek állna a hajam ha volna, azért jött elő ez a pumpacsere téma is.
Az EX5-re rakott szűkítőnek épp az volna lényege, hogy azon túl, hogy a csatornásodás esélyét csökkenti, kiváltja az előáztatást is. Abban reménykedtem, hogy az EX4-nek az alacsonyabb vízhozam miatt eleve nem is volna szüksége még egy plusz szűkítőre, de valamiért arra jutott a konszenzus, hogy az EX4 nem való kávégépbe legalábbis olyanba nem amiben EX5 van. -
Mosqu!to
addikt
válasz konzumpro #113549 üzenetére
Ah, köszi. És ezek közül van preferált, vagy itt is jön a jól megszokott "ki mit szeret, ki kell mindet próbálni" elv? Utóbbi esetén mit használ a topiklakók többsége?
Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
weinmaker
őstag
válasz konzumpro #113578 üzenetére
Azt láttátok, hogy most a korzós fészen egy sage őrlőt lehet nyerni? Gondoltam szólok.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz konzumpro #114129 üzenetére
Köszi a tapasztalatokat
K-Plus-omon espresso elvileg 3.0 és alatta, én 4.5-ön szoktam Brikkázni bloom nélkül, azon mindig jó volt, lentebb sose tudtam menni (érdemben, 1-2 klikk úgyse sokat számít). 1 személyes kotyogóssal meg 5.0. Szóval kíváncsi leszek meddig jutok így.
Csak az én kísérleteim majd később jönnek, mert épp most bontottam egy kávét ami túlzottan is ízlik filternek, szóval most napi 2x megy a 90+-os 10g-os recept a szokásos 13g filter + 7g kotyogós helyett -
Cathfaern
nagyúr
válasz konzumpro #114152 üzenetére
Megpróbáltam most egyszeméllyessel 4.5-ön, viszont csak 6g kávé a szokásos 6,5 helyett. Nem volt az igazi, picit talán túlkivonatolt lett, de mégis "üres", ami szerintem csatornásodást jelent. Szóval maradok az előző őrleménynél.
A vízet a tetejébe dolgot viszont elfelejtettem."Külön kimérve a szükséges víz forraláshoz, a bloominghoz hagyni egy keveset vagy éppen fordítva, ami megmarad azt beleönteni az alsó részbe, de közben a kosár is csöpögni fog."
Én arra gondoltam, hogy nem az aljában bloomolni, hanem külön (pl. a tetejébe rakva), és az aljába meg belerakni annyi vizet amennyit normál esetben tennék. Ami lefolyik a bloomból azt meg szimplán beleönteni a tetejébe, és akkor meg van oldva a hideg(ebb) vizes dolog is, viszont még sincs plusz vízzel hígítva a végeredmény. Na majd legközelebb"Csak nem kéne filtert készíteni a Brikka kosarán át és azt visszafőzni... "
Szép kihívásnak hangzik, türelmesen végigvárni amíg átfolyik rajta az a 10-10g amit egyszerre rá lehet önteni... -
zolnagy
őstag
-
general
addikt
válasz konzumpro #115354 üzenetére
Olcsónak nem mondanám, 270Ft körül van az 1,1l. Nekem talán havi 4-5 ezer Ft lenne ezt használni. Vízkovesedesere kiváncsi lennék. Megpróbálom vízforraló a is használni 1-2 hétig esetleg, azon eléggé látszik, a csapvíz 2 hét után már jól láthatóan nyomot hagy. De igen, elvileg visszasózott lepárlott víz. Több infót nem találtam, pedig keresgéltem.
-
beleriand72
tag
válasz konzumpro #115436 üzenetére
Meg egy avx logó. Viccet félretéve, ezek a kínai kávésketyerék lehetnek akármilyen profik, olcsók, hibátlanok, annyira rondák, tipikusan kínaiak, hogy az már nekem fáj.
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
icm
tag
válasz konzumpro #115569 üzenetére
Ez a Baristapro single - a kúpos geometria, ugyanaz mint az IMS - The Single nevezetű, csak itt a furatok száma és kép alapján az örlemény oldalról szebb a kialakítása. Ha érdekel ennél bővebben majd csinálok képet.
[ Szerkesztve ]
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Metal topik
- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- War Thunder - MMO Combat Game
- BestBuy ruhás topik
- Eleglide C1 - a középérték
- PlayStation Plus 2024 Extra/Premium - A teljes májusi lista
- sziku69: Szólánc.
- A tüntetések ellenére is bővítheti német gyárát a Tesla
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honor 90 - modellalkat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen