-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
-
Spirit
őstag
válasz Polarstar #20051 üzenetére
Csak példának mondtam, persze,hogy van.
Fórumtársnak próbáltam a tudtára adni, hogy az ihatatlan moslék(átlagember szerint) és a kifinomult ízlésű hobbista szerint is kiváló között is van élet.Viszont, ha azt mondjátok, hogy nincs okos választás 60 környékén, lejjebb mi lenne ideális?(20-40 között mondjuk)
-
nagyúr
válasz Spirit #20052 üzenetére
Én megalkudtam a saját példámban a Brikka fözővel - ami olyan mint a tűzhelyes mokka főző - de mégsem az. Illetve daráló (Solis volt.) Kávét meg veszek, amit akarok.
Úgy is költözni akarok, cipelje a nyavalya a drága gépeket.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
sanzi89
addikt
Tudtok ajánlani megbízható boltot, ahonnan érdemes lenne használt, felújított automata kávéfőzőt venni? Továbbá 50-60k-ért érdemes nézelődni, találni jó gépet?
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
sanzi89
addikt
válasz dugesz77 #20055 üzenetére
Köszönöm, de automata gépet keresek, és lehetőleg Saeco-t.
Mondjuk innen ez: Saeco Incanto Digital SBS 55.000Ft"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
hunspikey
őstag
Sziasztok, érdekelne, hogy ki mit iszik amikor kifejezetten csokis/mogyorós kávét szeretne inni.
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
soldier2
őstag
válasz dugesz77 #20055 üzenetére
Már megint. Ezer éve újra és újra felbukkan ez a hirdetés. Innen is keresték már többen, de akkor azt mondták, már elkelt. Csak személyes átvétellel, kipróbálva venném meg, az biztos.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
dugesz77
őstag
válasz soldier2 #20058 üzenetére
Erről sajnos nem tudtam . Akkor elnézést... A világért sem szeretnék senkit rábeszélni egy ezek szerint "nemlétező" gépre.
Kicsit utána nézve a hirdetőnek ezt dobta ki: kávégépszervíz[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz hunspikey #20057 üzenetére
ilyen nagyon sokféle van, lucaffe szinte összes, moak, sok más olasz(os) cucc. a kérdés inkább az, mennyire tolerálod a robusztát mellé.
ami nem ilyen, az a panama amit a napokban bontottam, szinte 0 csokis komponens, viszont "jó" savas, kb kenya -1 nekem izlik, ma voltak vendégeink, kiváncsi voltak mit "tudok" húzni a sok mese után. húztam egyet a panamából. csodálkoztak, hogy ilyen is lehet a kávé. lehet nem ezzel kellett volna kezdeni az újhullámmal való ismerkedést, de hát ez volt nyitva -
jolti
senior tag
válasz Spirit #20052 üzenetére
60 van az egész cuccvájlingra, vagy csak a főzőre?
Lentebb hirdetnek egy GB Twint. Sőt ennyiért van valahol visszább egy ilyen, csak pidelve, ha jól emlékszem!
Ezekkel nem lőnél mellé a főzőnek, csak egy jó daráló kéne, oszt' a nagyja költségen túl vagy. Jöhetnek az apróságok. -
bl4ze
veterán
-
mutyi
senior tag
válasz hunspikey #20057 üzenetére
Próbáld ki a Brasil Natural Aguas Frias kávét vagy a Stradivary nevűt.
Mind a kettő az AVX-nél kapható, van belőle friss,én most rendeltem meg 1-1-et belőlük.
Árban kiváló és számomra fontos a frissen pörkölés is.Kérdés a többiekhez: A Kenya kávék is újhullámosnak számítanak? Kinéztem egyet, amire a zöldalma és a málna jegyek jellemzőek,csak félek tőle,mert volt nekem egy Panama Geisha kávém,ami számomra nagyon gyümölcsös volt és annyira nem vált a kedvencemmé.
-
hunspikey
őstag
Most lesz mindenkinek hasfájása a röhögéstől - én nem tudom mit jelent az, hogy új-hullámos kávé
Segítsetek, hogy megértsem ezt a fogalmat!A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
And06
aktív tag
válasz hunspikey #20065 üzenetére
világos pörkölésü, nagyrészt SO (single origin), azaz egy termőterületről származó kávé. Jellemzője, hogy általában gyümölcsös ize van, és eléggé savas. A csokis/mogyorós komponens általában minimális, vagy visszafogott.
aztán az SOt lehet tovább bontani, vannak pl kimondottan egy farmról származó kávék. olyan ez mint a bor.[ Szerkesztve ]
-
mutyi
senior tag
válasz hunspikey #20065 üzenetére
Az én szótáramban ez egy összetett fogalom, hogy újhullámos,de a pörkölés típusa végett részben más karakterek jelennek meg a kávé ízében és tudomásom szerint ez a gyümölcsösebb jegyeket felvonultató kávékat hívjuk újhullámos kávéknak.
Nyugodtan ki lehet javítani, várom a pontos megfogalmazást, tanuljunk belőle.
-
bl4ze
veterán
The Third Wave of Coffee refers to a current movement to produce high-quality coffee, and consider coffee as an artisanal foodstuff, like wine, rather than a commodity. This involves improvements at all stages of production, from improving coffee plant growing, harvesting, and processing, to stronger relationships between coffee growers, traders, and roasters, to higher quality and fresh roasting, at times called "microroasting" (by analogy with microbrew beer), to skilled brewing.
Third Wave Coffee aspires to the highest form of culinary appreciation of coffee, so that one may appreciate subtleties of flavor, varietal, and growing region – similar to other complex culinary products such as wine, tea, and chocolate. Distinctive features of Third Wave Coffee include direct trade coffee, high-quality beans (see specialty coffee for scale), single-origin coffee (as opposed to blends), lighter roasts, and latte art. It also includes revivals of alternative methods of coffee preparation, such as vacuum coffee and pour-over brewing devices such as the Chemex and Hario V60.
The term "Third Wave" was coined in 2002, and refers chiefly to the American phenomenon, particularly from the 1990s and continuing today, but with some roots in the 1980s, 1970s, and 1960s. Similar movements exist in Canada, Australia, New Zealand, and Scandinavia. More broadly, Third Wave Coffee can be seen as part of the specialty coffee movement.
--
.:. bl4ze .:.
-
hunspikey
őstag
Hmm, értem, akkor ezek szerint a kézzel mosott Yirga - aminek kifejezetten kellemes meggy íze van az az. Köszönöm a válaszokat!
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
egykori
őstag
Sziasztok, kaptam egy karos eszpresszó gépet nejemtől karácsonyra, de megegyeztünk, hogy már most használhatom. Eddig csak kotyogós kávéfőzőnk volt, és az eddig használt Gold, Omnia stb. őrölt kávék abból normálisan kifőttek, de ebből a 15 bar nyomású gépből szinte egy pillanat alatt kijön. Úgy gondolom azért, mert nagyon durva szemcséjű lehet.
Olvasgatva a topikban, egyértelmű lett számomra, hogy apróbb szemcséjű kávé elérésére örlőgépet kellene venni. Egy Graef szintűt vennék, de most ez nem megy. Addig is, amíg sikerül megvenni, jó lenne olyan finoman őrölt kávét használni, ami ezekbe a nagynyomású gépekbe valók.
Milyen márkájú, nevű kávét ajánlanátok? Egy minimum és egy közepes kategóriájút kipróbálnék.Köszönöm, ha segítetek.
-
-HajTömeg-
őstag
A múltkori csoportos brikka rendelés bevált?
Jók?Egykori!
Szerintem előre daráltból nincs olyan ami annyira finomra lenne őrölve, hogy jó legyen a gépedbe.
Apropó, milyen gép?[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
vendingo
veterán
válasz -HajTömeg- #20072 üzenetére
Én megkaptam
Valóban olasz.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
egykori
őstag
válasz -HajTömeg- #20072 üzenetére
Ariete Minuetto Professional - ez nem tudom, milyen szintet képvisel, de nekem nagyon megtetszett, mert ugyanabból a kávéból sokkal kellemesebb ízű kávét főz, mint a kotyogó, de sajnos gyengébbet is. Ezért szeretnék finoman őrölt kávét venni.
Egyébként, régebben vettem valamilyen bolti kávét, de sajnos egyáltalán nem emlékszem a nevére, az olyan finomra őrölt volt, hogy a kotyogóm majdnem felrobbant, ezért kevernem kellett hozzá más fajtát.
Egy igazi off: megvan még a Ray neked?
-
vendingo
veterán
válasz -HajTömeg- #20074 üzenetére
Egyszer használtam saját őrleménnyel, azzal finom volt.
Többet nem főztem vele.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
dugesz77
őstag
válasz egykori #20071 üzenetére
Presszó géphez bajos lesz előre daráltat találni. Én még nem próbálta. Annyi tanácsot tudok talán adni,hogy brikkának mi volt túl finom őrlésű. Tshibo Sicilia/Milano, Lavazza Esspresso Famiglia, fém dobozos Illy Esspresso.
Talán működhetnek de jobban jársz ha kávé pörkölő cégektől, manufaktúráktól rendelsz inkább 100-250 g általuk darált kávét. Meg kell csak mondani/ki kell csak választani , hogy presszóhoz lesz.[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz -HajTömeg- #20077 üzenetére
Azért vettem,mert sokat utazok.
Lesz bőven alkalmam használniCsak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
hunspikey
őstag
válasz egykori #20071 üzenetére
Én szerintem tudok neked némi támpontot adni, mert én nekem elsőre megjött a tutti kis kávéfőző gépem, ami szerintem az otthonra kategóriából már nem annyira rossz (ECM Rocket Giotto V3 - PID) - viszont a kávédarálóm meg rendesen késett így egy klasszik mákdarálóval kungfuztam két hétig.
És azt kell mondjam, hogy a mákdaráló ha tized másodpercre méred a darálási időt, akkor úgy kb 80%-os eredményt ad. Mindezt ugye kvázi ingyen a "tutti" darálóhoz képest. Nálam egyébként most egy 63 mm-es körkéses Quamar M80E szolgál, amivel valóban jobbak az ízek, valóban sokkal kényelmesebb az élet, valóban nincs akkora kupi, és kb 5x gyorsabb a folyamat - de nem lesz tőle kétszer jobb a kávé.
Érezhetően szebb ízek vannak, de nem kell arra gondolni, hogy ég és föld a differencia.
Még lefolyásban egyébként csúnyább is, mert a szaros kis kávédaráló pont amiatt, hogy képtelen egységes szemcseméretet darálni végül is segít abban, hogy a víz egy homogénebb pogácsával találkozzon.
A Quamar teljesen szabályosan egységesre őröl ezért a kávé kupacolva érkezik, ami viszont gócokat képez, ami viszont zárványokat okoz(hat) a szűrödben.
Ezért a quamarral, pl sokkal hosszabban kell fogpiszkálnom az őrleményt, hogy valóban 100%-osan homogén legyen - a víz ne találjon magának egy csatornát amit faszán 2 másodperc alatt kimoshat és jól az egész adagod ott jön le - anélkül hogy az ízek kioldódtak volna.
Szóval egyrészt könnyebb - másrészt sokkal nehezebb a jó kávé egy profi őrlővel.
Cserébe ott van a lehetőség egy jelentős javulásra ízben.
Szóval van élet a profi daráló előtt - más kérdés, hogy ha "ott" akarsz lenni akkor meg kell egyet venned.
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
vendingo
veterán
válasz hunspikey #20080 üzenetére
Ezt most komolyan írod?
Most neked vagy az őrlöd szar, vagy ízlésed nincsen, de egy fos késes darálót ne hasonlíts egy presszóképes darálóhoz. Hogy nem sokkal jobb a késestől? Én a műanyag ascaso és a mazzer között is fényév különbségeket érzek ki.
Szerintem ne biztass senkit a késes használatára, mert az csak arra jó, hogy szétégesse a kávét és rossz szemcseméretet kapj. Én csak mákot darálok vele, de sokszor azt is szétégeti.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
egykori
őstag
válasz dugesz77 #20078 üzenetére
Hú, egész jókat írtál! Talán az a Lavazza lehetett, de sajna tényleg nem ugrik be melyik volt. A Segafredók közt nincs ilyen apróbbra őrölt fajta.
Mivel két-három hónap múlva tudok darálóra szánni pénzt, lehet, megpróbálom addig a rendelést is.
Kicsit belelkesültem, mert nagy tetszik ez a krémes, habos kávé, ami ebből kijön.hunspikey: köszi a tippet! Van itthon olyan egyszerű daráló, amivel mákot darál időnként feleségem, meg néha porcukrot is csinál vele, de azt olvastam itt valahol a fórumon, hogy elégeti a kávét a kés, ha túl finomra őröl.
Te nem tapasztaltál ilyent?
Ezzel a durva kávéval tiszta pancs a zacc, szerencsére már nem sok van belőle.(HajTömeg: én félév után megváltam tőle, de sajnálom, mikor a barátom kezében látom néha.)
[ Szerkesztve ]
-
hunspikey
őstag
válasz vendingo #20081 üzenetére
Szerintem inkább csak az van, hogy mások a fogalmaink az ég és földről. Ugyan ezen a fórumon a plazma TV topikban is rendesen nyomulok - teljesen átérzem a felháborodásod - mi ott ölünk ha valaki a 0.03-as LCD feketét össze meri mérni a 0.002-es plazma feketével. Persze azért tudjuk, hogy az átlag ember valószínűleg alig látja a különbséget.
Amit írtam azt úgy írtam, hogy effektív szerintem a különbség, mely jól érezhető nem eget verő - legalábbis az én fogalmaim szerint - ugyanis mind a kettővel el lehet érni az áhított 25-30 másodperces lefolyást, mindkettő ki tudja hozni a kávé alap ízeit, simán a mákdaráló is hoz crémát - a profi daráló mindent jobban és precízebben csinál - de hogy ezt a különbséget mennyinek nevezi valaki - na ez teljesen szubjektív. Szerintem.
Én azt gondolom, hogy a főzési hőfok pl ötször annyit kóstál a dologban, vagy pl az, hogy mennyire a kávénak megfelelően sikerül eltalálni az őrlési finomságot. Ezért pl mindig mosolygok amikor valaki egy zuhanyvíz hőfok állításra képtelen kávéfőzővel rendelkezik, de azért rendesen osztja az észt arról, hogy milyen egyéb hardware dukál egy jó kávéhoz. Itt most nem rád gondolok, fingom sincs milyen főződ van - csak általánosságban írtam.
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
egykori
őstag
válasz vendingo #20083 üzenetére
Én tényleg nem értek ehhez, örülök minden segítő szándékú tanácsnak. Az okosok tapasztalatait szoktam olvasgatni, és a késes darálótól mindig elriasztanak, ezért akarok egy drágább örlőgépbe beruházni. Csak most az ünnepi kiköltekezés miatt halasztani kell, és finomabban őrölt kávét szeretnék használni, inni pár hónapig.
-
hunspikey
őstag
válasz egykori #20082 üzenetére
Szerintem meg nem égeti. Nekem 24 gramm kávét 27.5 sec alatt őrölt olyanra (100% arabica - kézzel mosott Yirga, francia pörköléssel), hogy tökéletes lett a lefolyásom. És finom volt. Nem annyira mint a Quamarral, de elég derekasan finom volt. Amíg nincs lovetta addig jobb mint a semmi. A kávé szinte alig lett langyos a 27.5 másodperc alatt....
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
BlacKSouL
addikt
válasz hunspikey #20080 üzenetére
"...a szaros kis kávédaráló pont amiatt, hogy képtelen egységes szemcseméretet darálni végül is segít abban, hogy a víz egy homogénebb pogácsával találkozzon..."
A homogén szó jelentése: egységes, azonos elemekből felépülő, stb. Esetünkben: egységes szemcseméret.
A homogén, megfelelően tömörített pogácsával való találkozás lenne az ideális, azonban ha nem egységes a szemcseméret, akkor az nem homogén; lesz a nagy szemcse, amiből kevés anyag oldódik ki, és lesz a por, amit a víz magával visz egy darabig. Vagy beleáll az egészbe, és befullad, vagy viszi a csészébe. Utóbbi esetben a kimosott por helyén - na most kapaszkodjunk - csatorna alakul ki.
Tehát logikai bukfencet vélek felfedezni.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
egykori
őstag
válasz -HajTömeg- #20085 üzenetére
Nem volt tervben a mákdaráló használata, csak kedves fórumtársunk emlékeztetett erre, és meg is köszöntem neki.
Emlékszem, mennyit szenvedtél vele...
-
hunspikey
őstag
válasz BlacKSouL #20088 üzenetére
Oké, de hol van a másik logikai bukfenc - mégpedig az, hogy a profi darálók mivel teljesen homogén szemcseméretet készítenek, hajlamosak kupacolni - rögöket csinálnak - még véletlen sem egységes az a rohadt darálmány. Ezért nekem azt szépen szét kell nyomkodnom- pont azért hogy ne legyen olyan helyzet, hogy egy ilyen tömörebb darab tamperelés után gócot képez.
Meztelen seggű karral jól látszik, hogy mennyire egységesen jelenik meg a kávé a szűrő alján. Azt kell mondjam, hogy a "homogén" darálmány utómunka nélkül botrányosan szar lefolyást ad.
Olasom a fórumokat -nem csak ezt - sajnos ez a kupacolás jellemző mindegyik darálóra.
Ma pl a Budai Gesztenyés Nagyvendéglőben tanulmányoztam egy Mahlkönig K30-ast - és lám lám, az is kupacol és csomókat ad ki magából. Ugyan ezt leírták sokan a Mazzerokra is- szóval nem egyedi Quamar betegség.
Én pont ezért mondom a kérdezőnek, hogy szerintem - egy bizonyos inger szintig igen is lehet élet a profi daráló előtt egy késes szarral!
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
egykori
őstag
válasz -HajTömeg- #20090 üzenetére
Oké, nem szeretném, ha ezen összevesznétek. A tudatlanságom az oka, hogy ezt megkérdeztem, de alapból valóban nem gondolkodtam a mákdarálóban, hanem finomabbra őrölt bolti kávéban az átmeneti időre.
Köszi, köszi a segítséget mindenkinek! Írok majd a fejlődésről és a kávédarálóról, ha meglesz.
Jó éjt! (Úgy látszik tényleg gyenge kávét főzök, mert már álmos vagyok.)
[ Szerkesztve ]
-
hunspikey
őstag
válasz egykori #20092 üzenetére
"alapból valóban nem gondolkodtam a mákdarálóban, hanem finomabbra őrölt bolti kávéban az átmeneti időre."
Na ezt tényleg ne - szerintem ennél rosszabbat nem tehetsz - ugyanis a darált kávé kb 15 percig őrzi meg az aromáját - tök mindegy milyen vákuumzárt csoda csomagolás. Inkább a mákdaráló arról nem is beszélve, hogy otthon a mákdarálóval legalább az őrlési finomság felett van kontrollod - a bolti előredarált cucc 100%, hogy nem fog stimmelni...
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
hunspikey
őstag
válasz vendingo #20094 üzenetére
Ezt adom!
Nem erről vitázom, csak ezek szerint nem megy "át"
mindegy - hagyjuk
Viszont azt leírhatnátok ó nagy kávé istenek, hogy milyen módszert használtok arra, hogy a frissen darált kávérögöket eloszlassátok - magyarul hogyan sikerül a teljesen egységes szemcseméretű, de csomósodott kávé darálékot olyan pogácsává formálni, hogy az 100%-os legyen.
Segítségetek előre is megköszönöm!
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
ronin s8
senior tag
-
soldier2
őstag
Azzal mindenki egyetért, hogy az előre darált kávé rossz ötlet, ahogy azzal is, hogy a késes daráló is az. Viszont Egykorinak átmenetileg e két szar ötlet közül kell választani (én sem bírnám ki csak nézegetéssel 2 hónapig). Én a helyében kipróbálnám mindkettőt (Pl Tchibo boltokban vehet 125g kávét, felét ledaráltatja, felére marad a mákdaráló). Utána főznék kotyogóval, míg lesz daráló, vagy használnám amelyik jobban ízlik.
Esetleg visszaváltanék jó erős fekete teára. 4-5 g-tól fél napot pörögsz
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest