-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
salapp
addikt
válasz zozy84 #20643 üzenetére
Én vásárlás előtt sokat kutakodtam a neten, tapasztalatokat gyűjtve, és megállapítottam, amit parci is írt, hogy minden automata gép ugyanolyan ipari hulladék, időzített bomba, mindegy, hogy mekkora marketing-bullshitet építettek köré.
Úgy gondoltam, ha szembe jön egy visszautasíthatatlan ajánlat, akkor max egy Xsmall lesz, amit kipróbálok (legkevesebb felesleges pitypalattyoló elektronika, leggyorsabb felfűtés, stb.) Én 40-ért vettem egy egyhónapost két év garival, így ugyanennyiért el tudtam adni egy évesen, még egy év garival (akkor még 70 alatt nem lehetett semmilyen akcióban kapni ilyet bótban).
Szóval használd nyugodtan, vidd el mindig a szervízbe, aztán 3-4 éves korában szabadulj meg tőle és válts egy GC+Iberitalra vagy valami ilyesmire (ha komolyan akarod nyomni a presszózást)!Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
killerjohn
addikt
Hello!
Kezd letisztulni a kép:
- A Nespresso marad, mert kell hogy a kávék 90%-a gyorsan elkészüljön. Továbbá kell a capuccino, meg a kényelem, stb.
- Minden nespresso kapszula iszonyat finom, de valahogy egyik se jön be lungonak - mert én úgy szeretem a kávét. Sőt, abból is kettővel indul a nap... Próbáltam a napokban "utángyártott" kapszulával, de uram isten, az valami rettenet.
- Jelenleg ott tartok, hogy visszasírom a Senseo gépet, mert amit a Dark Roast nyújtott (lényegtelen, hogy hány bár nyomáson) annak a közelébe sincs semmi. Nem tudom miért, pedig elvileg az egy sokkal gyengébb, espressotól (még)távol(abb) álló gép...
- Automatáról azt írjátok hogy gáz mind, máshol is azt írják, szóval egyértelmű, hogy az ki van zárva.Maradt 3 opcióm:
- veszek még egy Senseo gépet a Nespresso mellé. Ez a tuti, mert megkapom amit szeretnék. Pontosan azt, és csak azt. Mivel ez a rendszer már "kifutó", ezért nem szívesen választanám ezt.
- veszek e.s.e. pod rendszerű kávéfőzőt, de itt a rizikó, hogy pénzkidobás az egész, ha azzal sem tudok hasonló kávét főzni. Szóval szintén kockázatos...
- veszek egy darálót, meg egy espresso gépet, aztán azzal töltöm a 2015-ös évemet, hogy megpróbálok valami ihatót csinálni vele, aztán TALÁN összehozok vele valami Dark Roast szerűséget.Visszaolvasva láttam, hogy ebben a közösségben annak aki a bort meg a kávét anélkül issza hogy a savasságát meg teltségét nézi, annak minden bizonnyal a szex is csak "megvolt" vs "nem volt meg", illetve az életben még semmit sem élvezett, ezért halkan kérdezem, aztán már itt sem vagyok:
100-150e Ft keret esetén milyen darálót + gépet (+ami kell még) kell ahhoz venni, hogy ne akarjak fél év múlva újat, relatív jó eséllyel kísérletezhessek?
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz killerjohn #20652 üzenetére
"Visszaolvasva láttam, hogy ebben a közösségben annak aki a bort meg a kávét anélkül issza hogy a savasságát meg teltségét nézi, annak minden bizonnyal a szex is csak "megvolt" vs "nem volt meg", illetve az életben még semmit sem élvezett, ezért halkan kérdezem, aztán már itt sem vagyok:"
bár az (eredeti, majd így-úgy újra ismételgetett) entrééd/prekoncepcióid után kicsit nehezen veszi rá magát az ember, hogy foglalkozzon a kérdéseiddel, de:
ha újonnan akarsz vásárolni, úgy nehéz ügy, de:
- gaggia classic gép
- imat/nemox lux, esetleg ascaso i-mini, esetleg iberital challenge darálóha használtan akarsz vásárolni, akkor képbe kerülnek a nagyobb, ipari darálók is, illetve gépből is akár a nagyobbak. ezzel együtt a pid-elt (gyárilag nincs ilyen ebben az ártartományban) kisgép (gaggia classic/baby, rancilio silvia/audrey/nancy, faema family, brasilia lady stb.) és egy ilyen daráló párosa már tényleg mindenre elég, amit még drágább cuccokra költ a nép, az már főleg a hobbi miatt van.
de egy kofi elkészítése körülményes ezekkel. vársz 20-40 percet, amíg bemelegszik a gép, darálsz, őrleményt elrendezed, tömörítesz, lehúzod a shotot, aztán takarítasz stb. simán 5 perc, amit elmolyolsz minimum a gépnél. megéri, mert a nespresso labdába sem rúg mellette, de ha valakinek nem fér bele az idejébe, akkor mindegy.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vendingo
veterán
válasz killerjohn #20654 üzenetére
A gépnek kell egy kis idő, amíg bemelegszik üzem stabil állapotra.
Ez gépenként változó, hogy melyiknek mennyi idő kell.A PID pedig hőmérséklet szabályzó.
Amúgy relatív, hogy mi a drága. Szerintem az a drága, ami nem csinál jó minőségben kávét
Amiket mi említettünk itt neked, azok az olcsó gépek. A drága gépek 200-300 ezertől indulnak a több millióig.Egy új belépő gép (gaggia classic) 90 ezer +50k egy új daráló.
Használtan egy gaggia 30-50 ezer + hozzá egy használt ipari daráló 50-80 ezer ft.
A használt gépektől nem kell félni, javíthatóak, mindenhez van alkatrész (még az 50-60 éves gépekhez is), nem gyakori a meghibásodás, házilag szerelhetőek.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
válasz killerjohn #20656 üzenetére
A bojler hőmérsékletét szabályozza.
Amelyik 2 bojleres, abban a gőz hőfokát is.Jó cucc.
Egy PID-es gaggia classic és egy ipari daráló (pl. mazzer SJ) elég sokáig kiszolgálna.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #20654 üzenetére
Ácsi! Semmit ne vegyél addig, amíg nem kóstoltál pár valódi, igazán jó kávét! Utána kezdj el gondolkodni (hidd el, meg is lesz a válasz!).
Jó lungo-t én még nem ittam, mert nem létezik. Helyette egy jó café créme-et próbálj ki (Franciaországban)![ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
killerjohn
addikt
válasz ronin s8 #20658 üzenetére
OK, már nézem is a jegyet!
komolyra fordítva: nekem tök mindegy hogy 1 lungo vagy 6 espresso egy pohárba öntve. A lényeg hogy sok legyen. A Senseo leghosszabb kávéja nekem bejövős volt. Erős íze volt, nem vizes (ezek az utángyárott nespressok olyan lungot csinálnak mint a mosogatólé), de néha átmentem állatba és dupla filteren nyomtam át, aminek elég masszív íze van
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #20659 üzenetére
Ez a "mindegy, csak sok legyen" a legmerészebb reményekre jogosít fel. Emlékszem még tőled a "mindegy, csak olcsó legyen"-re is, ami nem gáz, hidd el, csak ezekhez az igényekhez nem kell espresso-szettet venni méregdrágán.
Bőven jó oda bármi, amit eddig jónak éreztél. Ezért javaslom: tegyél pár kóstolási próbát...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
And06
aktív tag
válasz killerjohn #20659 üzenetére
esetleg kipróbálhatod még az americanot, azaz normál espressot forró vizzel higitani lungo hosszúra.
-
killerjohn
addikt
válasz killerjohn #20659 üzenetére
*két filteren=2párnán
-
HÁZIGAZDA
válasz killerjohn #20654 üzenetére
- ezek a kávégépek úgy működnek, hogy egy viszonylag kicsi (1-2-3 dl-es) bojler ül egy komoly tömegű (1,5 kg) réz fejen. 20-40 perc ahhoz kell, hogy ne csak a pici bojlerben lévő víz legyen üzemmeleg, hanem a fej is, amin aztán csapolni fogod a kávét. mert hogy annak meg az a jó, ha végig azonos hőfokú víz éri a tömörített pogácsát. ha a fej még hideg volna, akkor hiába csapolsz mondjuk 93 fokos vizet, lehűl, mire kilép a fejből és szar lesz a kofi
- a pid egy elektromos szabályzó. alapesetben a kávégépekben van egy termosztát, ami mondjuk 85 foknál bekapcsolja, majd mondjuk 105 foknál lekapcsolja a fűtést. azaz a gép ciklikusan fűti magát, és egy-egy ciklus végén szép lassan visszahűl. a pid ehhez képest folyamatosan csekkolja a hőfokot, és pont annyin tartja, amit beállítasz. aztán, ha csinálsz egy kávét és mondjuk keserű lesz, megsejted, hogy megégett, ezért a pid-et átállítod 93 fokról 88 fokra és megnézed újra. könnyű kísérletezni így. pid nélkül annyit tudsz tenni, hogy megvársz egy fűtési ciklust, amikor végzett (a példánkban 105 fok), akkor vársz valamennyi időt és akkor csapolsz. előbb-utóbb kitapasztalod, hogy milyen típusú kávéhoz hány percet kell várni.
- az espresso gép sokáig miliós téma volt (akkori valutában) és csak kávézókban létezett. az már egy következő szint volt, hogy egyáltalán létezik otthoni espresso cucc. a mai napig nem triviális eszköz azért (bár a legbonyolultabb a használata, nem a gép), 100e ft egy új gépért sajnos nem sok, sőt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
dugesz77
őstag
válasz killerjohn #20659 üzenetére
Ha a mennyiség a lényeg akkor french press irányába lenne érdemes elindulni. Ott meg aztán bőven van játék az íz/erő/mennyiség között. Mondhatni talán az a legolcsóbb "sport". Nem egy nagy befektetés. Jó oda is kell 5 perc mire elkészül a kávé.
[ Szerkesztve ]
-
killerjohn
addikt
köszönöm! egyre tisztább
kérdeznék még:
- mi van ha egy időzítős konnektor hajnalban (6:00) bekapcsolja a gépet és akkor van ideje felmelegedni (megoldható?)
- egész nap be lehet kapcsolva?
Így nem kellene a bemelegítésre várnom (ébredés után 10 percen belül nekem kv kell)PID-et gondolom nem homemade szerel be az ember, ugye?
és akkor egy biztosítékkiverő de őszinte kérdés: cukor nélkül nem minden kv keserű? mit értesz az alatt hogy 'keserű mert megégett'? nekem cukor nélkül minden kv vagy keserű vagy savanyú (presszókban, irodákban, párnásból, kapszulásból...)
-
killerjohn
addikt
válasz dugesz77 #20664 üzenetére
Csak ronin terjeszti hogy nekem mindegy a minőség - én azt mondom hogy a Senseo/Nespresso engem (jelenleg) kielégít (6 éve még instant/kotyogós kávét ittam egy evőkanál cukorral). Csak a Nespressonál drágállom hogy évi 720 ezerre jön ki a kávéfogyasztásunk és a lungo sem az igazi: 2 Arpeggioból főzöm jelenleg a reggeli első kávémat.
Ez a french press gyanúsan egyszerű - milyen kávét főz?
[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
válasz killerjohn #20666 üzenetére
Ha szereted a hosszú kávékat,akkor tényleg nem rossz megoldás a french press.
Alias: Júzer error
-
5381
aktív tag
válasz killerjohn #20665 üzenetére
A Lungo az gondolom a hosszú kávé lehet, szerintem akkor neked nem való az eszpresszós irány.
Ajánlották neked a Gaggia Classicot és a Lux darálót. Én ezeket használom itthon és minden kávézásom ünnep vele. Hajnal 4-kor sem azért iszom, hogy felébredjek és mert rutinszerű tevékenység, hanem az íze miatt. Egyébként én is kevés(egyre kevesebb) cukorral kávézok, szerintem igényli.
Az időkapcsoló jó ötlet, vannak akik így használják.
A PID ráér, nekem sincs a gépben. -
zozy84
senior tag
válasz salapp #20651 üzenetére
Én csak "normális" presszót szeretnék inni reggel ha kómásan sietek melóba, akkor csak megnyomok 1-2 gombot és már ott is a friss kávém,
Eddig ez is tökéletesen megfelelt erre a célra.
Amilyen márkákat emlegettek azokról én nem is hallottam ( a legtöbbről)
Ez után (Xsmall) mi lenne a következő szint? (nem szeretnék külön daráló,stb szintig elmenni) -
dugesz77
őstag
válasz killerjohn #20666 üzenetére
Tényleg egyszerű maga a művelet. Hosszú kávét készít.Viszont benne van a "játék" lehet játszani a vízmennyiséggel a saját kávékkal a hőmérsékletekkel. Egy friss őrlésből lazán hozza a Sanseo minőséget de itt mivel saját kávéból készül tudod,hogy tényleg csak az van benne. Itt egy magyar írás az egészről. Ha nem válik be teaáztatónak még simán elhasználható az üvegedény.Az őrléshez sem kell "drága" presszóképes őrlő. Egy kis kézi is megteszi.
-
5381
aktív tag
válasz killerjohn #20671 üzenetére
Na az mindjárt jobban hangzik. Én is azt, vagy inkább dupla ristrettot iszok. Ez a dupla sem sok, de baromi sűrű és 20 percig garantáltan ott marad a szádban az íze.
Előtte én is bögreszám ittam a khm khm neszkáffét. Semmi élvezet nem volt benne. -
salapp
addikt
válasz zozy84 #20669 üzenetére
Én ugyanezt kerestem, erre az Xsmall - leszerelve a babtartót és alatta kézileg finombeállítva a tárcsákat - alkalmas volt (amíg jól tette a dolgát). Kísérletezz még vele, hiszen rengeteg garanciális időd van még, és ha nem jó, vidd el a szervízbe!
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
-HajTömeg-
őstag
-
soldier2
őstag
válasz killerjohn #20671 üzenetére
Ha Gaggia+daráló mellett döntesz, mint mániákus új cucc vásárló mondom, nem érdemes annyit kiadni egy új gépparkra. Ha van türelmed, kivárhatsz itt egész jó állapotú használtat, kb féláron ha meg kopott, lefested olyanra amilyenre tetszik .
Abból, hogy neked nem "vizes" kávé kell én is arra gondolok, hogy neked egy dupla espresso kell. Ami azért is jó, mert duplából könnyebb jót húzni, mint szimplából - bár mióta többet pakolok a szimplába, volt párszor nagyon jó is, de a legjobb kávémat edig duplával húztam.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adriankoooo
senior tag
válasz -HajTömeg- #20667 üzenetére
Lehet, hogy hülyének fogok tűnni, de az eszpresszózás előtt elég jó és szép kávékat csináltam french pressel és egy Tupperware tejhabosítóval. Alulra kis méz, tejhab, kávé, tejhab és mindenkinek ízlett. Az eszpresszót nálunk nem mindenki szereti, túl erős, tömény. Szerintem is egy járható út ez a French Press és valamilyen tejhabosító.
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #20666 üzenetére
Én nem terjesztem. Te magad rögzítetted a minőséget a kapszulással, ami "neked megfelelt".
Azt tudnod kell, hogy a kapszulás kávé csak részben valódi, az íz stabilitása, intenzitása érdekében aromásítják, tehát kémiai íz az, amit érzel. A kapszulába töltött 5-6-7 g kávé hónapokkal előre leőrölve nem tud jó minőségű kávét adni. Ezt mi, valódi kávét fogyasztók tudjuk, de aki kapszulásat iszik, nem. Én magam 4 évig nespressoztam, tudom, mit beszélek.
Mondom: a kulcs a kóstolás. Azzal tudod belőni a valódi igényszintedet, utána tudod kiválasztani azt a fajta kávét, amire majd költeni akarsz."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz killerjohn #20665 üzenetére
az időzítős konnektor bevett módszer, nincs vele gond, így kell megúszni a bemelegítést. egész nap is maradhat bekapcsolva egyébként, de fölösleges pazarlás szerintem, no meg nem szívesen hagynék ott magára azért egy 1300 wattos fűtőszálat.
pid-et sajnos leginkább neked kell beszerelni, vagy valamelyik kávés fórumról keríteni egy szakit, aki megcsinálja. ez sokáig SiD volt, de ő már nem vállalja, viszont valaki írta múltkor, hogy ő meg igen. kb. 20e ft-ot számolj rá még viszont (egyszerűbb egyébként kivárni és egy már pid-elt gépet venni valamelyik fórumozótól, aki meghülyült és cserél valami 300e ft-os króm csodára ).
ami viszont a kávékat illeti, tényleg el kellene kezdened csekkolni egy-egy jobb helyen a kávékat, hogy mi tetszik meg az egészből. tök fölösleges 100e ft-ot költeni egy espresso szettre, ha közben rájössz, hogy a hosszú kávékat szereted és elég lett volna egy 6e ft-os aeropress vagy ilyesmi.
múltkor írtam egy listát a kávézókról, keress rájuk egyenként a googlén, aztán hajrá.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
nagyúr
Jelzem, az olcsó Lidles Tarrazu igen jó aromákat csinál a Brikkával. Meg is lepődtem rajta.
Most megyek is, egy másikat is iszom.Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
vendingo
veterán
Eladnám a nyáron saját részre felújított La Pavoni Europiccola Professional PRE-millenium gépemet.
Sajnos a nagy gép miatt teljesen háttérbe szorult, nagyon ritkán főzök veleAmit tudni kell róla: Idén teljesen felújítottam, új tömítések, új bojlerzáró, új csepegtetőrács és tálca, minden lezsírózva, vízkőtelenítve.
1.6 literes bojler, 1000W-os fűtőszál.Ez nem rézdugattyús, nem fog túlmelegedni 1-2 húzás után.
A felső szűrőt szerettem volna cserélni, de 49-es helyett 51-es jött, nem foglalkoztam vele, azóta is így használom.
Adok hozzá egy fém tampert ajándékba.Ára: 85.000 Ft
Képek lesznek délután.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
bbuffy
senior tag
válasz killerjohn #20683 üzenetére
Át.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
_ak_
addikt
Hátha valaki hozzám hasonlóan jár és még jól jöhet neki, a lényeg, hogy most végre sikerült egy számunkra egész kellemes kávét nyomnom a Daewoo géppel.
"Sajnos" megelőztek a darálóval is, bár ecseteltem, hogy mennyire fontos az állítható őrlés szabályozás lehetősége, végül is egy Bosch MKM 6000-es várt a karácsonyi meglepetések között, de mivel mind az Expolygon, mind a Danetti baszott válaszolni az emailemre, annyira nem is bánom.
Jobban utánaolvasva a témának a nyomásfokozós szűrő pont azért jó, mert nem kényes annyira a őrlés finomságára, sőt. Mint tapasztaltam egy eszpresszó finomságú kávé nagyon is keserűen jön át rajta, az ideális valahol pont az aeropress és az eszpresszó finomság között van, tehát az előre őrölt kávé durvaság a jó. Ennél egy picit durvábbra sikerült a Boschal őrölnöm, de ez várható volt.
A kávét illetően most egy Omnia Reserve Estate Brazil volt az áldozat, ízre a dupla egy kis barna kockacukorral épp, hogy kesernyés elsőnek, majd talán egy kicsit kakaós és savanykás a végére. Messze nem egy ízbomba, egyértelműen alul kivonatolt, ránézésre is vizes, de éppen valami hasonló ízt vártam, de több cukrot nem tennék hozzá, se tejet.
Következőre megpróbálom tovább nyomni a darálón a gombot, hátha egy picit testesebb is tud lenni és vagy többet rakni a szűrőbe, de amíg nincs itt a mérlegem, addig ezt úgy is nehéz szabályozni. Nem kizárt, hogy egy kicsit erősebb tamperolás is segítene, de rendes tamper hiányában ez nem kivitelezhető és a nyomásfokozós szűrőknél nem is ajánlott, bár sokan írták, hogy egy kis nyomás javított a dolgokon.
A fekete leves viszont, hogy hiába ízlik ez a kávé, sajnos hosszabb távon drága lenne, így ebben kérném a segítségeteket, hogy melyik szemes kávét tudnátok ajánlani, ami hasonló ehhez az Omniához, de azért mégsem 5k/kg, mert húzósabb éjszakák alatt ez kb. egy másfél hetes adag.
Let's begin, de gozaimasu!
-
dugesz77
őstag
Olcsón- jót sokan ezt keressük. Én a LolloCaffe Espresso Classic-ot és a mostani nagy kedvencemet Pacificaffe La Piazza mondanám már ha az olaszos vonalat kedveled. A keserűség az attól lehet mert megégeted a kávét. Mennyi idő alatt jön le egy presszó?
Szerintem próbáld finomabbra darálni a kávét és én mihamarabb kiszedném a nyomásfokozót a kosár alól.
Jobbat szeretnél de a nyomásfokozó visszafog. Ha elkap a gépszíj(tuti elfog ) sajnos azt a darálót le KELL cserélned. Jó lesz a bosch mákot darálni. -
WiZARD
addikt
válasz killerjohn #20666 üzenetére
Menj el egy jó kávézóba, és kóstolj jó kávét hogy tudd neked tényleg kell-e rendes presszó gép + örlő. Simán lehet hogy nem ezt az ízvilágot keresed (lásd _ak_ írását és a senseo/nespresso való neked. Főleg ha nem az espresso mennyiséget szereted.
(számomra a Nespresso legalább olyan ihatatlan mint egy egyéb rossz presszó kávé. Csak máshogy rossz pedig korábban 2 évig én is Nespressot ittam, sok cukorral, hogy meg bírjam inni, sose ízlett igazán. Most meg cukor nélkül iszom a jó kávét, és imádom.)
_ak_ mire kell a sok kávé? koffein miatt? akkor ne 100% arabikát tolj... Íze miatt? akkor nem lesz olcsóbb, sőőt...
7g kávékkal, meg 1 kg-ból kijön ~120 kávé akkor is ha pár a kukába végzi. 1.5 hét alatt az nem kevés 1 főre :Đ[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
Qadron
tag
Sziasztok!
Átolvasgattam a fórumot, illetve az összefoglalót, az ott leírtak nekem túl drágák, használtat nem szeretnék venni, illetve brikkát sem szeretnék.
A kávédarálóra illetve kávégépre szánt keret max 45.000 huf.
Kávédaráló: Krups GVX 242 (vagy olcsóbb..)
Kávéfőző: Electrolux EEA 111, vagy Ufesa ce7141, vagy a Philips HD 8323/39 (vagy esetleg a 8325 de az már több mint a keret :S )
Tudom, hogy nem ezeket a gépeket szoktátok preferálni, de erre van keret sajnos, ha bejön a pepecselés amit igényel, az ízvilág stb, akkor néhány év múlva esetleg többet szánunk rá, de most csak max ennyit.
A kérdés az lenne, hogy a 3 márkából melyik a legajánlottabb?
Előre is köszi!
illetve bármilyen tanácsot javaslatot szívesen fogadok akár privátban is.
-
-
_ak_
addikt
válasz dugesz77 #20691 üzenetére
Köszönöm a tippeket!
Őrlő hiányában nem tudok sokat finomítani a dolgon, éppen ezért ha ki tudnám venni a nyomásfokozót, jót azzal per pill nem is tennék, más kérdés, hogy nekem dupla falú szűrőm van, így nem is tudom.
Ezért is akartam venni egy jobb tartót, amihez tudok venni normális szűrőt is, mert azt hittem, hogy mostanra lesz már egy durr késes daráló, de ez most egy ideig csúszni látszik.
Ehhez a géphez 3 füles tartó van, viszont majdnem mindenhol, csak 2 fülessel találkoztam.Az viszont szomorú lenne, hogy ha az égetés következtében lenne az a kis keserűség. "Főzés" előtt meg szoktam nyitni a gőzcsapot, mármint csak kiengedek egy kis gőzt/vizet, ez mintha javítana valamit. Meg persze gyakran találkozom itt is és másutt is a hűtőcsapolás fogalmával, de erre még nincs igazán rálátásom és mivel egy beszámolót sem találtam másoktól erről a gépről, az sem biztos, hogy egyáltalán jót tennék vele.
WiZARD:
Nos igen, elsőre nem tűnik kevésnek, de ha úgy nézed, hogy 2 emberre napi 3 dupla, és még nem tudom, hogy hány gramm, de ebben szinte biztos vagyok, hogy több, mint 14g, akkor már más a helyzet.
Let's begin, de gozaimasu!
-
ronin s8
senior tag
-
-HajTömeg-
őstag
Na, akkor én írok picit a hűtőcsapolás bonyolult folyamatáról, kérem,hogy mindenki készítsen papírt és ceruzát!
A kávéfőzők alapból általában 100fok körüli értékre melegítik a vizet, ami a legtöbb kávénak sok, megégnek ilyen magas hőmérsékleten.
Az ízük keserű lesz, ránézésre pedig sötétbarna, repedezett cremat kapunk.
A legtöbb kvnak 80-95 fok körüli hő kell.
A robuszták az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelik, az arabicak a kicsit magasabb tartományt, persze szentírásról itt sem beszélhetünk.
(hogy melyik kv- milyen hőfokot szeret arról pl a FÜGGETLEN Kávémagazin szemeskávé tesztjei közt olvashatsz, vagy kitapasztalod.
Jöjjön tehát maga a művelet, mely odafigyelést, precizitást igényel és MINIMUM két diploma szükséges hozzá:
Mielőtt felhelyeznéd a kart, MOSTFIGYELJ !, kiengedsz egy kis vizet.
Gaggia gépeknél 105fokra is felfűt a gép, jó forró szokott lenni a víz, én gyakran 5-10mp-ig is csapolok, mielőtt felteszem a kart és bár ez a dolog elvileg nem ajánlott, én gyakorlatilag mégis ajánlom!
Előtte rengeteg kávét megégettem, sokkal jobbakat kapok így, bár nyilván nem tökéletes megoldás, a PID lenne a tuti. (és lesz is)
A kicsapolt víz egyébként tökéletes a csészék melegítésére!
Ennyi hát a tudomány.
Fontos,hogy ne a gőzcsapot nyisd meg,mert azzal csak növeled a hőmérsékletet!Alias: Júzer error
-
-HajTömeg-
őstag
A Panama Bambito milyen ízvilágot takar?
Alias: Júzer error
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- E-roller topik
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- További aktív témák...