-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
válasz Peti...(16v) #88291 üzenetére
-
Peti...(16v)
tag
válasz verti1 #88301 üzenetére
Kösz neked is!
Elsőre megpróbáltam a Bazsee által javasolt 7,4 körül (0 ponttól), de kb. 1 perc alatt sikerült letekerni 5 próba grammot, uh gyanús volt. Púder is lett 😀. Aztán végül pont a két teljes kör után találtam meg a jó beállítást. Lehet, hogy Bazsee is úgy ertette, hogy 1 kör + 7x, csak nekem nem esett le.
Tényleg klassz dolog ez a Kinu, sokkal könnyebb tekerni, mint amire számítottam, és nagyon jó érzés kézbevenni/használni. Az egyetlen ami nem tetszik, hogy a gyűjtőkosár pereme és az őrlő alja is kávéporos, ezért összepattintás előtt le kell tisztítani, mert rossz érzés így összerakni, és valszeg hamarabb tönkremenne az O-gyűrű, ha koszosan erőltetné az ember. De ezzel együtt is öröm használni -
Bazsee71
őstag
válasz Peti...(16v) #88303 üzenetére
Bocsesz, még jó, hogy verti leírta.
Ha beállsz a presszó tartományra, és bejáródik az őrlő, akkor nem lesz ennyi fine, nem marad majd sem a kosárban, sem a peremén. A bejáródást majd úgy érzékeled, hogy egyre finomabbra kell állítani. Ha jól emlékszem, én valahol 8-as körül kezdtem, most már inkább a 7-es környéke a nyerő.
-
jana86
csendes tag
Köszönöm a tippeket!
Az Airfryer nem keveri a szemeket, így, ha jól értem, ezt jobb, ha nem is próbálom. Marad a serpenyő. Biztosan nagyon finom lesz! De legalább ilyet is látok egyszer.
-
jana86
csendes tag
válasz general #88302 üzenetére
Gardellit kóstoltam már néhányat. Ilyet épp nem, de mindegyik kiváló volt. Van egy Ugandai kávéja, a Mzungu Project, ami nagy kedvencem mostanában. Az etióp kávékhoz hasonló illat- illetve ízjegyeket érzek rajta, de azoknál még intenzívebben, illetve kicsit szárazabbnak, fűszeresebbenk érzem. Espressonak szinte már túl töménynek érzem, ezért inkább filternek (V60) iszom.
-
verti1
tag
válasz Peti...(16v) #88303 üzenetére
Igen, onnan szoktam én is tudni, hogy nem jó helyre tekertem vissza takarítás után, hogy nagyon nehéz tekerni... Én mindig kiseprem az alját és a gyűjtőt használat után, 10 mp. Sima 1"-os lapos ecsettel.
-
CB
senior tag
válasz #64275200 #88284 üzenetére
Köszönöm a tippeket, és a tapasztalatokat az otthoni pörköléssel kapcsolatban.
Holnap megpróbálkozok vele. 125 gramm az egész, nem nagy mennyiség.
Egyébként a Honduras ma meg lett kóstolva, döglött kávé, de nem mondtam a lányomnak. Remélem a másik fajta Kenya nem lesz az. Lányom nem árulta el az árát, de a honlap elárulta. 7500 Ft volt a 3x125 gramm, amiből az egyik csomag döglött....hát, ez csalódás.
Remélem a zöld kávé pörkölés sikerül, és még a szünetben tudok belőle inni. Az biztosan friss lesz.[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
senior tag
Ha valaki szeretne egy kicsit "mulatni" olvassa végig a Kávéológia utóbbi 4 napját
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
adriankoooo
senior tag
Hát gyerekek, biztos rózsaszín felhő meg minden, de az utóbbi évek legjobb beruházása volt a Flair. Egyszerű és nagyszerű, gyors. Gyorsabb vagyok vele, mint a Gaggiával (ha a 10 perces bemelegítést is számolom) Hiába a sok tuning rajta, rézcső, PID, egyenlőre nem érzem az előnyét. A Flairból remek KV jön ki egy kis gyakorlás után. Instant buy. A Gaggiát talán hamarosan száműzöm.
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz adriankoooo #88317 üzenetére
Az előbb lemértem stopperrel: 5:56 volt teljesen nulláról indulva a dupla espresso.
Osztom amit írtál, nagyszerű játék, másrészt nem érzem szükségét mellette a nagygépnek. Persze ez csak valószínűleg a kezdeti fellángolás ami később majd lecseng, de utazós gépnek, meg néha játszani nagyszerű. Feleségem rosszul is van, mert a konyhapultból most kb. 2 métert a kávés eszközök foglalnak el -
Peti...(16v)
tag
válasz Peti...(16v) #88318 üzenetére
-
nzozz
aktív tag
válasz sz.zs. #88289 üzenetére
Egyelőre nincs hozzá műszer, de tervben van a beszerzése. Pontosan hol/hogyan és mivel érdemes a vízhőfokot mérni a minél pontosabb eredményhez? Arduinoval lehetne szépen rögzíteni a mérést, csak tudni kéne, hogy hova és milyen szenzor kerüljön (és lehetőleg ne kelljen szétbombázni a gépet ).
-
Bali27
addikt
Sziasztok.. Olyan létezhet hogy Graef 702-vel darálva,( ugyan az a fokozat, ugyan az a mennyiség) az egyik kávé pont elég és szépen lehet csapolni, a másik meg kevesebbnek tűnik a kosárban, és 5mp alatt átzubog a gépen? (GC)
-
senior tag
Én most egy régi, Lelit kazános, San Remo géppel játszadozok, amiben a háromból egy termosztát fúrat üres. Az, amelyikben az általad linkelt robbantott ábrán az mc030 125 fokos termosztát van. Én oda tettem be egy k hőelemet hővezető pasztával, amit mérőműszerre csatlakoztattam és így mérve a gyári ( nemtom hány fokos ) termosztáttal 94-99 fok között mozog a hőmérséklet.
Viszont most a robbantott ábrán nézve a Lelit géped gyári (MC030) termosztátja elvileg 95 fokos, tehát a 98 fokossal csak rosszabbul jársz.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88317 üzenetére
Nem kell 10 percet melegíteni, felesleges szerintem. 10 perc a komplett mutatvány mosogatással a gondolattól, hogy innék egy kávét. A két felöntés 5 perc kb., nem lesz melegebb 10 perc alatt se.
-
adriankoooo
senior tag
válasz verti1 #88324 üzenetére
A Gaggiára értettem. Ott kb 10 perc egy felfűtés. A Flair gyorsan megvan, azt hiszem KKalmárt követem: 40mp első felengedés, kiöntött 20mp a második és megy a helyére.
Ez a bajom a forralóval amit vettem, nem tudom konstans 100 fokon tartani. Mindig rá kell kapcsolni, hogy zubogjon a víz. De egyenlőre talán hagyom ezt az elektromos kancsó vonalat. Vettem egy Hario gooseneck klónt Aliról és gázon fogom melegíteni. Ott nem gond forrásban tartani.
[ Szerkesztve ]
-
adriankoooo
senior tag
válasz Peti...(16v) #88319 üzenetére
Én is ezen gondolkodtam egyből. A Phoenixet még nem kaptam meg, de gondolom nem jár hozzá táska. A Flairnak van sajátja, egy olyan keményitett kéne a Phoenixnek is. A kanna úgy sem fér be, max egy kisebb utazós, de azért kancsó mindenhol van.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88327 üzenetére
Ja értem...😀 de az meg kevés. 25 perc minimum kell a GC-nek szerintem.
-
Peti...(16v)
tag
válasz adriankoooo #88328 üzenetére
Nincs a Phoenixhez. És igen, a Flairéhez hasonló táska kéne. Valami fotós vagy szerszámos táskát fogok nézni.
-
adriankoooo
senior tag
válasz Peti...(16v) #88332 üzenetére
Majd írd meg, ha találtál valamit frankót. Most jut eszembe, haverom azt hiszem a Praktikerben vett szerszámosládát, aztán vágatott bele habszivacsot. Keress rá, hátha találsz olyat ami tetszik.
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz adriankoooo #88333 üzenetére
Szerintem alkalmasint meg is lehetne fordítani a dolgot, a Travelerhez volt a kartondobozban egy kivágott szivacs, amibe pont belepasszolt a daráló, meg a leszerelt tekerő kar, esetleg lehetne ahhoz keresni egy méretben passzoló műanyag ládát/dobozt és kész az utazó szett.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
Bali27
addikt
válasz grizlisandor #88326 üzenetére
A pango kávéval nincs gond mert kiütögerem a végén.. Itt a kávébabok közötti minőség különbség érdekelt volna
-
vicces1
aktív tag
válasz adriankoooo #88317 üzenetére
Még mielőtt minden Gaggia az utcára kerülne az univerzumban helyére Flair kerülve, várjunk vele 1 évet (vagy pár hónapot)
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
zolnagy
őstag
válasz vicces1 #88338 üzenetére
Kicsit kívülállónak érzem magam, mert nekem meg nem hozza azt a Flair, amit itt többen írnak, hogy gyakorlatilag kávégépet meghazudtoló produktum. Szó se róla, hordozható eszközök közül ez eddig a legjobb, amim volt. De ízekben nálam egyértelműen lejjebb van a Silvanotól. Lehet azért, mert nem is tudok olyan finomra őrölni hozzá, mint ahhoz. Kb 2 ricnivel durvábbra kell állítanom a mazzert, hogy ne az egész felsőtestemmel kelljen ránehezedni és akkor is éppen, hogy csak csöpögjön. Én úgy érzem, hogy összemossa az ízeket. Minden kávéból egy egyen íz felé viszi. Próbáltam többféle kávéval is már (klassziktól újhullámosig több pörkölőtől is).
-
verti1
tag
válasz vicces1 #88338 üzenetére
Én 3 hónap után jutottam erre a következtetésre, nem egy nap után, de tényleg elképesztő teljesítményre képes a Flair. Pides, rézcsöves GC, mazzer késes SM örlő páros és pides tuning silvia mazzerrel nem nagyon ér a nyomába egyelőre. Persze az is lehet, hogy bénák vagyunk az 58-asokkal, de nem hinném. Persze nincs gőz és elsősorban akkor ideális ha egyedül kávézol. Viszont egy cipős dobozba csomagolva ezt bárhol tudja a világon. Egyszerűbb vele nagyon jó kávét készíteni mint a GC-vel vagy a Silviával.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
azt gondolnám, hogy a karos manuális gépeknél lehet szépen egyenletesen nyomni, amit a gaggia 3e ft-os rezgője nem tud. tehát elméleti szinten lehet jobb a produktuma. de ha gyönge a szűrője, akkor például megette a fene az egészet (és azért az 58-asok eléggé kipróbáltak már ezen a téren).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
verti1
tag
Én is ebben látom a nagy előnyét egyébként, illetve a korlátját a rezgős gépeknek. A kosár egyébként a CL Flairben eléggé kőbaltával faragott egy VST-hez vagy IMS-hez képest. Nagy furatok (igen furatok) vannak rajta. Tolómérővel mérhető szinte az átmérőjük, de egyformák és tökéletesen rendezettek. Viszont ez se számít annyira talán, ahogy a tű pontosan állítható hőmérséklet sem. Tökéletes vízterítés, totál minden ponton lineáris áramlás, nyomásprofil. Ez a kulcs szerintem. Flairhez hasonló kávét csak rotos gépen ittam eddig. Az örlőre viszont kényes. Pontatlanabb örlővel csatornásodik a magasabb pogi ellenére is. Nem olyan a végeredmény. Viszont ez csak az én véleményem.
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #88343 üzenetére
a szűrő azért szerintem nagyon nem mindegy, de lehet, hogy csak azért gondolom ezt, mert nem értem meg, hogy 9 bar környékén maga a tömörített kávé számít és más semmi. (ennek azért ellentmond, hogy mennyire máshogy viselkedik egy reneka és egy vst)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
dethroner
veterán
Sziasztok!
Kaptunk ajándékba egy Simonelli Grinta darálót. Mik a vélemények, tapasztalatok erről a gépről? Használható?A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
Bali27
addikt
Köszönöm a kimerítő válaszokat.
Olyan jó hogy van egy fórum ahol lehet kérdezni[ Szerkesztve ]
-
grizlisandor
addikt
válasz Bali27 #88337 üzenetére
A pörkölés szintje, világosabb pöriből több megy bele a kosárba. A termőterületenként is más a nedvességtartalma a kávébaboknak, nem beszélve a feldolgozás módjáról száraz/mosott.
Átzubogás meg lehet a nem megfelelő tampereltés miatt történt.
Kevés őrlemény, nincs is rendesen tamperelve, 9 Bar meg nyomja a vizet. -
verti1
tag
58-nál egy vékonyabb, kb. 10mm vastag pogid van nagy felülettel, finomabb őrleménnyel. Ott az egyenletes áramlásban a pogi teljes felületén a kosárnak és annak minőségének nagyobb szerepe van. Persze ha egyenletes a szemcse méret és homogén a pogi. A Flairnél a magas pogi egyébként megbocsátóbb szerintem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Gyúrósok ide!
- Medence topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen TV-t vegyek?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen