-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz bluesfan #88548 üzenetére
én úgy használom a két szűrőt (vst, reneka), hogy csinálom a kávékat mindig ugyanabban, aztán amikor jön egy kofi, ami nem jó vele, váltok, mert biztos lehetek benne, hogy a másikkal más lesz. aztán általában leragadok a másiknál, egészen addig, amíg nem jön egy kofi, ami...
(bár a renekát utálom használni a pereme miatt)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
sndrngy
csendes tag
válasz mester6 #88528 üzenetére
Köszi a tippet! Multiméterrel megmérve a két fűtőszál rendben és a 107 C-os termosztát is. A gőz termosztátnál van a hiba, úgyhogy ez csere lesz.
Esetleg valaki arra, hogy jó-e a 155 C-os is a gyári helyére, vagy várjak amíg beindul az élet a kereskedelemben és hozzájutok 145 C-os?!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz bluesfan #88543 üzenetére
Van hogy rogvest a kinu poharaban, van hogy a kimeros papirpoharamban, van hogy direkt a szuroben zatyulok. Igen, elofordul, hogy vmi keves (tenyleg nem erdemi) fine az elnel ottmarad. A finom migralodasanak temaja tudtommal alapvetoen shot inditasa utan lett eleddig feldolgozva. Ha hatekony l, gyenged az eloaztatas, fokozatos a nyomasfelepules (ramp-up), akkor nem valtozik a pozicioja, ha radurrantod a 9 bart, akkor meg jo esellyel szuro aljaig, vagy azon tul is viszi a viz/kave. A zatyulas milyensegetol fuggoen el tudom kepzelni, hogy kulonbozo eloszlasokat erhetunk el.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz sndrngy #88552 üzenetére
Szerintem nem lenne gond a 155-el sem. A gőzölést úgyse akkor kell indítani ezeknél a gépeknél, amikor gőzre már felfűtött és kikapcsol a termosztát, hanem a felfűtési fázisban, a kikapcsolás előtt 10-15 fokkal. Ekkor a gőzölés alatt folyamatosan fűt és nem fogy el a gőz.
Flair update:
jó, hogy feltettétek ezt az előmelegítés tippet, hogy a dugattyúval addig lezárom a végét. Én eddig a fejjel melegítettem együtt elő, úgy hogy egy sík tányérra helyeztem, hogy ne folyjon ki a víz. Elég macerás volt és értékes másodperceket veszítettem, amikor kiöntöttem a vizet. Mert akkor el kellett törölni a fejet és akkor beletölteni a kávét, tömöríteni, miközben az előmelegített dugattyú szépen hűlt. Most csak a hengert melegítem (a dugattyúval lezárva, az állványra helyezve), mialatt a kávét beletöltöm, tömörítek. Ezalatt át is melegszik, majd azonnal jöhet az összedugás, forróvíz és húzás. Jobb így a kávé egyértelműen. -
vicces1
aktív tag
válasz bluesfan #88548 üzenetére
15-ös vst-t használok világosabb pörköléseknél legkevésbé sincsenek kesernyés ízek, sőt inkább pont hogy kiveszi a karcos ízeket, a gyári vagy akár az ims-hez képest.
Az igaz, hogy renekával nem tudom összemérni, ( Te érezheted így)de klasszik kesernyét soha nem érzek, még sötétebb pöriknél sem, ott inkább, pörkölt magok, étcsoki, kakaós, de nem keserű.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
vicces1
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #88554 üzenetére
Ezt a "zatyulas"-t hogy lehetne definiálni, már másodszor olvasom?'
(csak, hogy megértsem, hogyan kell és mit csinálni)
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
KVfun
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #88535 üzenetére
Amit én nem csinálnék a video alapján: a már rögrémmentesített kávé rázása és asztalhoz ütögetése. Nem tudom elképzelni hogy a finomabb részek ilyenkor nem kerülnek a szűrő aljára.
[ Szerkesztve ]
-
72lakiluk
tag
válasz bluesfan #88548 üzenetére
A Starfish nálam is kesernyésen cseng le utóízben. Darálásnál az intenzív illatok fantasztikusak, amíg kortyolgatom addig is No1., majd ezután jön a kicsit kesernyés utóíz. Nem gond, mert a klasszik vonalat is kedvelem, csak jelzem, hogy az IMS szűrővel ez van nálam, 90-91 fokon.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz zolnagy #88557 üzenetére
"Jobb így a kávé egyértelműen."
Ez azért még nem túl meggyőző :-). Ha összeáll a rutin, akkor az eszpresszónak nem jobbnak, hanem durván jónak kell lennie. Attól függően, hogy milyen világos pörköléssel játszol, többször kell felönteni zubogó vízzel a hengert. Nálam sötétnél egy, közepesnél 2, világosnál 3 felöntés passzol. Gőzzel még tovább hevíthető.
-
Mano66
senior tag
válasz Silent77 #88479 üzenetére
Vehetsz simát is,de úgy is az állíthatónál fogsz kikötni a végén.Egy-két kört meg spórolsz magadnak.Tapasztalat.
koxx : A Tadamm nálam kimaradt.A "fragola" v1-es verziója volt még csak akkor amikor vettem.Szép darab.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
zolnagy
őstag
válasz Kávé Kálmán #88565 üzenetére
Én eddig csak egyszer 30s-ra melegítettem elő. A pörkölés közepes. Akkor ezek szerint ez kevés. A durván jótól még messze vagyok, de átlagos jó eszpresszónak megfelel. Megpróbálom majd Kinuval is, ha összejön a találka az ismerőssel.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz zolnagy #88567 üzenetére
Egszerű képlet a Flair. Kb 70g (esetleg 75g) 100 fokás vizet tudsz a 270g-os szobahőmérsékletű hengerbe tölteni egyik végén ledugózva az előmelegítéshez. Egy az a közepes pörkölésnél kevés lesz. Ahhoz, hogy a víz felhúzza a henger hőmérsékletét (kiegyenlítődjenek) lényegesen több kell, mint 30mp. Szerintem 1,5-2 perec. És ezt ízlés szerint 2szer vagy 3szor. Nem várnék Kinu-ra. Tutti tudsz még javítani nem keveset a kávédon.
-
adriankoooo
senior tag
válasz Kávé Kálmán #88569 üzenetére
Na, most is tanultunk valamit. Én első körben 40 másodpercet szoktam várni, a másodikban 30-at. Valamelyik videódban mintha így csináltad volna, talán abban, ahol mutattad hogy 5 perc alatt lehet húzni egy shotot.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88570 üzenetére
Csináltam egy time-lapse videót az én módszeremről. Az első kör kb. 100 sec, a második 60 sec.
Figyelem! Nyugalom megzavarására alkalmas Flair video! Csak erős idegzetűeknek! -
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #88569 üzenetére
lyézusom, magamat ismerve most elbizonytalanodtam... (nyilván csak leírva hangzik szörnyen, de úgy igen)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Dare2Live
nagyúr
flair Classic Plusra vmi jó akciót tud vki? Aki vett honnan?
amazonról 54k lenne cakkpakk. Volt akció de arról lekéstem.Gondolkozok még a PROn de nem tudom megéri e a difit az ára...
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
zolnagy
őstag
válasz Kávé Kálmán #88569 üzenetére
Köszi! Kipróbálom holnap reggel. Bár így kicsit meghosszabbodik az elkészítés. Nekem a vízforralás maga 5 perc (nincs vízforralóm, gázon melegítek).
@Verti1, köszi neked is a videot
-
kisati748
csendes tag
Sziasztok!
Nem nagyon szoktam itt hirdetni, de ez az első karbaőrlős munkám. Hátha valaki ilyet keres. [link]
Köszönöm!"Valójában minden semmilyen. Mindig attól lesz valamilyen, amiért te azt hiszed, hogy olyan amilyen."
-
stereofan
tag
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
qvik27
tag
Roto vs vibrációs témában van valakinek konkrét összehasonlításon alapuló tapasztalata?
[link] - Itt aszongya a zember, hogy érezhető a különbség.
Köszönet!10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Tomi_Sci
őstag
Vett valaki mostanában valami értelmes PID-et Kínából olcsón? Nem merek értékelések alapján rendelni, mert általában csak valami orosz fickó örül neki, hogy felfűtőtte a bojlerét, és nem részletezi, hogy milyen C100 funkciók hiányoznak épp abból a koppintásból.
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
Alg
veterán
Tegnap este, Szolnok, Black Cat café:
Gardelli fent volt az itallapon de éppen nem volt.
Kértünk egy espresso macchiato-t a Pacificaffe Yirga-ból meg egy cafe latte-t normál kávéból (nem emlékszem már mi volt az).Kaptunk egy citromlevet meg egy latte macchiato-t + kártyával éppen nem lehetett fizetni.
Sajnos ide se fogunk járni...Pacificaffe-t árulnak sokfélét.
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
#64275200
törölt tag
Volt itt kérdés a roto kontra rezgő szivattyú gyakorlati tapasztalat.
Amikor ősszel hozzám került a roto pumpás gép ugyanazzal a paraméterekkel előkészített kávé a roto pumpás gépen befulladt (Marzocco Strada 17g kosár) Másik kosárral viszont minden rendben volt. Igaz akkor 8 bar volt a nyomás rajta. Feltekertem 9-re és most meg csatornásodik a pogácsa.
Van összefüggés a nyomás és a csatornásodás között? Mikor visszább vettem a nyomást helyreállt a rend. Előrebocsátom, hogy az előkészítés stb. minden esetben azonos volt. -
Toobee
veterán
válasz #64275200 #88591 üzenetére
Nekem az a tapasztalatom, hogy nem szeret csatornásítani a roto, nekem nem nagyon jön össze. A pogi teteje olyan szép, mint a céges Lelit Diana-n csak nagyon ritkán.
Sok évvel ezelőtt Lagoonnal kóstoltunk pár kávét roto vs rezgő e61 témában, és arra jutottunk, hogy határozottan más az íz, mást domborít ki a két gép.
https://barbieripnk.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
-
senior tag
válasz fragola.6035 #88594 üzenetére
Kinek a pap, kinek a papné...
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
#64275200
törölt tag
-
zolnagy
őstag
válasz zolnagy #88576 üzenetére
Flair update2: tényleg kell a hosszabb és dupla melegítés. Így már nem hőhiányos a kávé. A vaoo érzés azért elmaradt, de ez valószínűleg a kávé miatt van. A másik gépen is ritkán volt olyan, hogy azt éreztem. Biztos, hogy kávéfüggő. Mindenesetre ez a kávé már pariban van a Silvano produktumával. Délután azért rápróbálok azzal is. Most egy hete csak a Flairt nyúzom.
Soundon topiktárs megoldása is szimpi, megpróbálok fellelni ilyen méretű ibriket.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest