-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mgy
senior tag
Hogy választod ki amúgy ezeket a kávékat?
Már nagyon gondolkodtam, hogy kéne nézni kicsit mást is, 10 évvel ezelőtt annyiféle kávét kóstoltam itthon, most meg be vagyok szorulva 2-3 állandó blendre.
Innen 10 ájró a postaköltség, cserébe az árak meg viccesek. Igaz, nagyjából lutri, mit kapsz.
Ha tetszik, amit lentebb mutattál, lehet rendelek egy pakkot én is. -
HÁZIGAZDA
paljoc grandi arabica: nekem nem lesz a kedvencem, idézem datee abszolút ultra-pc kritikáját egy másik kávéról: "nekem ez már kívül esik a komfortzónámon"
(egyébként nem rossz cucc és néha még jól is esik ez a baltás-gyilkos klasszik, de összességében nekem már setét)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
-
bajnokpityu
félisten
vki rendel mostanában zöldet?
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
Csápájev
őstag
válasz bajnokpityu #89861 üzenetére
-
MODERÁTOR
1Z Presso JX-PRO kéziörlő vajon hozza a kinu-cmdante szintet? mert árban igen. Képek alapján mondjuk nem tűnik rossz kidolgozásúnak.
-
coxymaxi
csendes tag
Kinut filterre (is) használóktól kérdezném, hogy nagyjából milyen állással kísérletezgessek?
-
Flashback
addikt
Egy kis kávé tudomány után érdeklődnek.
Most cseréltem kávét és azon gondolkodtam mi lehet annak az oka hogy két kávé között ekkor a különbség a lefolyásban azonos örlési finomság mellett?Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Csabszin
csendes újonc
válasz Flashback #89868 üzenetére
Két termés(legalább), kétféle szerkezetben(legalább). Kétféle előkészítés, pörkölés: máris többszörös keménység és porózusság különbség. A porózusság és keménység között pedig lehet valamilyen összefüggés, de biztosan nem fordítottan arányos, ami további minőségi különbséget hoz. Aztán az azonos őrlési finomság meg lehetetlen, mert a gépen az őrlési állás lehet azonos, de akkor is kérdés egy kávén belül is mi az eredmény. Ezek után ez a káosz egy tamper alatt részlegesen rendeződne, de ....és tovább ne is soroljuk...
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
kurtuzov
senior tag
válasz verti1 #89872 üzenetére
A német kávés fórumon van pár leírt tapasztalat 1Zpressokról. Az eleinte gyenge hajtókarok cseréjéről pl.
1Zpresso JE Plus típus eléggé a Kinu M47-ek felé közelítésnek tűnik, ugyanaz a 47mm késpár állítás finomság is hasonló.
Ami tetszene az 1Zpressoban a könnyebbnek tűnő állíthatóság, egy helyett kettő csapágygolyós állító tárcsa pozicionálás. és van plasztik fedele a tekerőkaron.
A Kinu M47 Classic €329(+szállítás), míg a 1Zpresso JE Plus $230 (+vám+ÁFA).
Direkt nem magyarországi beszerzési forrásokkal említem egyiket sem.
Fragola nem fogyasztói megközelítésű értékelése például érdekelne.[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz kurtuzov #89874 üzenetére
A gondom továbbra is a külső kés rögzítésével van és az ebből adódó pontatlanságból.
A felső képen van a PRO talán. CNC-zett fészek van az alsó késtartóban. Tegyük fel, hogy pontosan készül, de akkor is kicsit nagyobbra kell készíteni, hogy a kést bele lehessen rakni. Onnantól kezdve már mozog benne. Ezen felül menettel van megoldva a rögzítése a házban. A menet szintén nem központos. Nem lehet olyanra gyártani. Ha lenne valami megvezető perem akkor igen, de ebben a formában nem. A Lido-kban is hasonló megoldás van, de ott csavarokkal fogod össze a késtartót a házzal. Lazán van illesztve a kés és tudod központozni, majd a csavarokkal rögzíteni abban a pozícióban. Itt nem nagyon látszik, hogy tudna mozogni a kés a késtartóban, de ha mozogna is es megpróbálnád rögzíteni a csavarástól elmozdulna.A második verzió már jobb egy fokkal, mert pontosabbra lehet gyártani, de a menetes dologgal ott is veszítesz.
A Simplicity 275€ ami felette van, de ha ennyi pénzt akarnék elkölteni a legpontosabbat venném, nem spórolnék 30-40 dollárokon. Az őrlő a legfontosabb szerintem, főleg presszónál. A 50-60 ezres mezőnyben lehet én is inkább 1zpressot választanék, ott eléggé sűrű a mezőny.
Szeretném hangsúlyozni, hogy ez megint csak az én véleményem, semmi több.
-
kurtuzov
senior tag
válasz verti1 #89875 üzenetére
Ezt a képet találtam (szerintem 1zpresso jx pro - keresek még je plus képet is, mert mégis más a kés, csak az állító mechanizmus egyezik)
Tehát ez a fajta külső kés rögzítés a központosíthatóság hiánya miatt nem jó? Ez, ha már mikronos állítgatósdiról beszélünk szerintem is érv.
Pláne ha ilyennel szeretném meghajtani:
Kinu esetében engem a classic ami érdekelne, Minél kevesebb műanyag, illetve az 1zpressok e téren tiszta fémek, tehát emiatt olyan típussal hasonlítanám össze. -
verti1
tag
válasz kurtuzov #89876 üzenetére
Minek a kézi ha nem akarod tekerni? Ennyiért kapsz motorost is ami jó. Ez a hernyó csavar még rosszabb. Ha van is a másik oldalon akkor is elnyomod a kést valamerre, soha nem lesz jó. Már írtam, hogy sokan meglovagolták ezt a kézi dolgot, mert divat lett. Viszont a minőségben nagyon nagy a szórás. A Classic egy tank, az is fém rajta ami felesleges szerintem. A Simplicity a best buy a jelenlegi kínálatból. Betöltő tölcsér műanyag, a gyűjtő nem mágneses és kicsit más az állító mechanikája, de a beltartalom azonos.
-
yazoo1
tag
Nem bírtam ki a MM Ben vettem egy Kimbo espresso kilós kávét:
SOHA TÖBBET!!!A pörkölés dátuma csapott be,az novemberi. Az még ok. De nagyon fekete a pori..nem jó..
-
kurtuzov
senior tag
válasz verti1 #89877 üzenetére
Van jó Fio F5 örlőm, nem váltanám le. Viszont a nagyobb síktárcsások azért gyűjtik magukba a maradékot, napközbeni kávé váltogatás (sok karácsonyi ajándék) kiérződik.
Emiatt gondolkodom egy kéziben, amit akár vihetek is magammal.Nincs gondom amúgy a kézi erős meghajtással. Őrlés utáni tisztításnál jó lenne, ha a nagy őrlőnek lenne motorfékje, mert az újraindítás utána sepregetés emiatt kicsit tovább tart. Így ötlött fel bennem a motorfékes kézi gyorsítás, persze moderált mértékben.
Ez a központosítási probléma azért elgondolkodtató, hétvégén a bazáron ha lesz rá módom meglesem a Simplicity-t is.
-
jana86
csendes tag
válasz coxymaxi #89864 üzenetére
Nálam filterpapíros V60 15g kávéhoz 250g vizet öntve 4.8.0 - 5.0.0 között kb. 3 - 3,5 perc körüli lefolyási idővel. Hozzáteszem, hogy az első 45-50g víz hozzáöntése után teljesen átkeverem (fenékig). Teljes átkeverés nélkül nem lassul úgy le a lefolyás, tehát lehet kicsit finomabbra őrölni. Én legalábbis így tapasztaltam.
-
iatti
aktív tag
visszaolvastam pár oldalt a vízterítővel kapcsolatban. a danettis hatlyukú nem ajánlott? az egyik lyuk pont a fejen lévő lyukkal van egy magasságban? akkor marad az expolygonos?
-
Flashback
addikt
válasz Csabszin #89871 üzenetére
Inkább az érdekelne jobban hogy ha feltételezzük hogy közel azonos szemecsméret jön ki más-más kávékból akkor mi befolyásolja a lefolyást? Vagy nem azonos mértere törik össze? Arra gondolok a víztartalma biztosan más és talän ezért...
A pörkölés milyensége merre befolyásolja? Mennyi tényező...Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
vicces1
aktív tag
válasz verti1 #89875 üzenetére
Azt nem tudom, hogy lehetetlen e központosra gyártani, a Kinuba meg lehet, talán nincsen összehányva, meg kellene nézni, próbálni, de lehet hazudnak és totál nem jó presszóra.
Viszont annak hamar híre megy, és az nem túl jó a gyártónak.A simplicity 90 ezer, ugyanakkor a 1Z Presso JX-PRO, ha ketten összeállnak rá csak 55ezer, az 35ezer Ft különbség!
Kíváncsi vagyok, tartós tesztekre nagyon, mert ezen az áron érdekel, de 90-100 ezer körül tuti nem, hiába van belekalapálva a házba atombiztosan az alsó késpár.
De ami lényegesebb, hogy ezt is meg kellene "kóstolni"
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
verti1
tag
válasz vicces1 #89883 üzenetére
A különbség amiről beszélek az kb. olyan mint a szabályozott és a nem szabályozott mazzer. Ez hardcore kávés szinten van akinek számít és van akinek nem. Ezekkel a megoldásokkal nem lehet nagy pontossággal központosra gyártani, de nem is cél szerintem. Mindig lesz benne játék. Ez a cég elsősorban a hordozhatóság miatt gyárt kézi őrlőt és különböző kávé készítő eszközöket. Összehányva biztos nincsen ez azért látszik. Egész biztosan alkalmas presszózásra is. Ha van valahol 55e Ft-ért akkor ki kell próbálni. Ezekkel az árakkal nehéz versenyezni, de a több pénzért, többet is kapsz. Mindenki eldönti, hogy az megéri e neki és szempont e neki? Nem szabad annyira leegyszerűsíteni a dolgot, hogy ez is kézi és az is kézi, melyik az olcsóbb.A Kinuba nincs atom biztosan bele kalapálva, nem erről szól a dolog. A megoldás olyan ami szavatolja a pontosságot, nem az erő. Ebben van már hit kérdés is mint minden másban a kávézásban, beszéltünk már róla.
Nyilván össze kellene kóstolni őket, ki kellene mérni az őrlemény eloszlást, hogy korrekt képet kapjunk.
-
djboris
csendes tag
Ha valakit erdekel lesz egy ilyen is mostanaban. [link]
-
senior tag
Kávékalmár Malabarhoz szeretnék egy hőfok ajánlást, aki ismeri esetleg. Régen Kapuczíner Malabart ittam, az 86 fok környékén működött. Ez is hasonló vajon?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
weinmaker
őstag
Sziasztok!
Eladnék néhány felesleges csészét. Mindegyikből 3db van, a hozzá tartozó alsó részzell együtt. Vadi úja. A Cornellás egy picit nagyobb méret, mint az átlagos eszpresszós. Leginkább egyben szeretném (10.000.-).
Illetve egy egyszer használt Tiamo fém dripper, a hozzá való bontatlan 50db-os szűrőpapírokkal (6000.-)
Fel tudom vinni a bazárra is, vagy posta.
Képek itt: [link]Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Eyesis
őstag
Sziasztok, Gaggia kávégép szervizelésére tudnátok ajánlani valakit Budapesten? (Talán a vízpumpa romlott el) Köszi, Gyula
Eyesis
-
SoundON
tag
Gaggia Classic-hoz ki melyik ULKA (EP5, EX5, EX4, EX4GW, stb) pumpát ajánlja és miért?
Pl. mdav88 írta régebben hogy az EX4GW nagyon halk (állítólag 36,0dB míg pl az EX5 64,5dB), de mást nem nagyon találtam itt a topikban. Nekem EP5 és EX5 volt eddig. Paramétereket, számokat is találtam, tehát konkrét tapasztalatokra lennék kíváncsi... -
iatti
aktív tag
jó fogáson van fent egy brasilia podos gép.én nem találtam róla semmi infót.ismeri valaki?