-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
Használtam párhuzamosan Kinut meg Mazzer Royalt. Összességében nem volt gyorsabb a Mazzer, mert mire kiszedtem belőle az őrleményt, a Kunival is ledaráltam. Más volt viszont a kávé: a Kinuval testesebb, karakteresebb, a Royallal lágyabb, selymesebb, tisztább ízű. Pl. ugyanazt a kenyait capuccinonak a Kinuval daráltam, presszónak a Royallal. Mindkettővel öröm a darálás - más-más okokból.
A Royal helyett aztán lett más, de még az is megvan, csak nem használom. El is adnám, ha valakit érdekel: Fragola-féle szabályozott ZM késekkel, bejáratósan.
-
Bazsee71
őstag
válasz jana86 #89252 üzenetére
Meander fórumtársnál egyszer volt egy kóstolgatás (tesztnek nem nevezném), ott Lido és Comandante volt összeeresztve, egész jó filtereket ittunk. Aztán a végén beröffentettük a ZM késes Royalt, és azért odavert a kézi őrlőknek. Remélem az emlékeim sem csalnak.
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
-
bluesfan
tag
válasz vicces1 #89241 üzenetére
...ráadásul a Niche Zero is hamar lecsengett!
Azért nálam pl. még korántsem, egyelőre nagy megelégedéssel használom. Az én elvárásaimnak abszolút megfelel, momentán meg sem fordul a fejemben, hogy akár hosszabb távon a cseréjét fontolgassam, pedig volt Comandantém is.
Egy Kony kés csücsül benne, szinte 0 pangó, csendes, gyors, rögmentes, nekem ez egy nagyon kellemes konstelláció.[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz Bazsee71 #89253 üzenetére
Nem kifejezetten nekem szántad, de én sem hiszem azt, hogy ezek a 60-100e Ft-os kézi darálók majd jobbak lesznek, mint egy Royal vagy ZM, ellenben lassan bárki számára elérhető minőségben nyújtanak kimagasló őrleményt. Én például egyáltalán nem sírom vissza a Majorom a csészében landoló ital takintetében.
https://barbieripnk.hu/
-
-
verti1
tag
coxymaxi, konzumpro:
Tized foknyi különbségeket csak nagyom messzi messzi galaxisokban érzik ki, egy emberről hallottam eddig én is...
Viccet félre téve a flair lötybölésének megvan a célja. Ha előmelegíted akkor eléggé stabil a cucc. 2 max. 3 fokot esik a hőmérséklet a húzás alatt. Ez sima PID-es Gaggia-nál sokkal jobb. A rézcsöves GC-t nyilván nem tudja hozni, az tű pontos, de nem minden a hőmérséklet. A Silvia megint más tészta, mert hiába a rézcső ha a fej külön életet él. Ettől függetlenül simán reprodukálható és konzisztens. Mondom ezt úgy, hogy használom a flairt, rézcsöves-mindenes GC-t és heti rendszerességgel fogyasztok hasonlóan kimaxolt Silviából is kávét. Nektek is csak azt tudom mondani, hogy próbáljátok ki. Ez sokunk egybehangzó véleménye innen a fórumról is akár, de nálunk sokkal többen osztják ezt kinti fórumokon, FB-n és különböző felületeken. Úgy érzem, hogy nem akarják sokan elhinni, hogy képes ez a kis szar egy GC vagy Silvia szintjére. Én se akartam. Évekig néztem, olvastam róla. Majd amikor kipróbáltam seggre ültem, de csak utána mondtam véleményt.
[ Szerkesztve ]
-
kraven54
aktív tag
Azért van hátránya a kézinek. Ma reggel 6kor felkelek, mérek, kézbe kapom a Kinut és sétálgatva darálok az alja nélkül még a fehér kanapéra is leültem. Kb a felét ledaráltam mire észrevettem hogy "szép a lakás"
-
jana86
csendes tag
válasz Bazsee71 #89253 üzenetére
Csinálhatunk még ilyet, amíg megvan. Tudom, tudom, te folyamatosan ajánlod, hogy nálad lehetne, csak nehéz időt találni rá. De mondjuk nekem február közepe után esélyes lehet. A ZM-es Royal mellett egy igazi high-end gépet is összehasonlíthatunk velük. Én már itthon megtettem és nekem bejött a papírforma, de kíváncsi lennék, ha többen, vakon kóstolnánk, akkor is hozná-e az eredményt.
-
vicces1
aktív tag
válasz bluesfan #89255 üzenetére
persze ez csak poén volt (azért volt ott a vigyorgó fej) sz.zs. összevetésére miszerint Ő már csak classicokhoz használja, mert a világosak jobbak a Kinuval.
"Elég hamar eljutottam arra a megállapításra, hogy a világos pörkölésű kávék a Kinuval számomra sokkal jobb ízűek, a lefolyás is tökéletesebb, így mára már a Niche-t szinte csak klasszikhoz használom"
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
MODERÁTOR
Nekem most keseru egett ize lett a roastopus starfishnek, egyelore nem tudom az okat. 15g-os szuroben 18.5g orlemeny. Probaltam 92-96 fok kozott mindegyiken, 92-n kb olympus citromle lett a vegeredmeny. Regebben nem volt vele ilyen gondom. Vagy kene a kvgep felso szurojen egy nagyobb takaritas?
-
Toobee
veterán
válasz konzumpro #89272 üzenetére
Próbáltam/tunk páran erre a vonalra is kitérni: nincs egzakt dolog. Mindenki találja meg az igényeinek megfelelő gépet, metódust. De ilyen szintű szkepticizmussal vegyített lenézéssel állni bizonyos témához, semmiképp sem építő jellegű. Érdemes mindent kipróbálni, mielőtt véleményt formálsz.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
phranxinatra
aktív tag
válasz bluesfan #89255 üzenetére
Megerősítem, hogy nem csengett az le; az enyém most hétfőn jött meg, azóta legszívesebben egyfolytában darálnék. Megfordult a fejemben a Kinu is, főleg miután a Gaggia drágább lett a tervezettnél, de néhány videó és fórum átrágása után egyértelművé vált, hogy nekem a Niche kell.
-
pbalint
csendes tag
válasz konzumpro #89269 üzenetére
Szerintem a jó presszóhoz nem PID kell, hanem megfelelő vízhőmérséklet.
Egy jóval egyszűbb konstrukciónál ezt a hőmérsékletet (legalábbis egy tartományt) lényegesen egyszerűbb elérni. Egy Flairnél sokkal kevesebb a zavaró tényező, de ez már itt is ki lett vesézve elég rendesen, sőt mérések is készültek, de persze mident meg lehet kérdőjelezni. -
verti1
tag
konzumpro:
Ez egy fórum ahol a központi téma a minőségi jó kávé. Teljesen mindegy, hogy etiópiában a tűz mellett kő mozsárban össze törve tűzről levet vízzel felöntve készül vagy 3 millás gépen az 1 millás darálóval. Annyian és annyiféle képen isszuk ezt a löttyöt, hogy megszámolni se lehet. A te véleményed nem szkeptikus hanem frusztráció, hogy nem lehet igaz, hogy ilyen játék szarok lenyomják a tű pontos drága gépeket (persze egy bizonyos szintig). Mindezt úgy, hogy nem próbáltad. Én elfogadom mindenkinek a hitét, ha így szereti akkor így csinálja. Viszont nem állok bele senkibe páros lábbal, hogy az csak rossz lehet, mert mást gondolok. Van PID nélkül kávé, mindig is volt, PID se volt és volt kávé. Ha így tetszik akkor te ezen a hullámon ülsz amivel az ég világon semmi gond csak fogadd el ha más másikat lovagol.
-
verti1
tag
válasz jana86 #89265 üzenetére
Robotot többször láttam testközelből, de nem kóstoltam kávét belőle, így nem tudok nyilatkozni. Rengeteget esik a hőmérséklet az nagyon jól látható, mint egy PID nélküli GC kb. Nagy felületű a kosár, ami hűl amíg őrölsz és tömörítesz. Utána a nagy fém dugattyú rengeteg hőt elvezet. A flair működése teljesen más. Szerintem nagy az 58-as kosár az ilyen nyitott gépekhez, nehezebb kezelni. Pusztán az 58-as méret se garancia a jó eredményre. Ezt gondolom én....aki pedig használja azt mondja, hogy teljesen jó menedzselhető hőmérsékletileg és jó kávét csinál. Egyébként a robot egy "koppintás".
-
konzumpro
senior tag
válasz verti1 #89278 üzenetére
Hiteket, divatokat és üzleti érdekeket megkérdőjelező vélemények mindig nagy indulatokat váltanak ki. Aki befektet a saját mozsarába és agyagköcsögébe amiben a reggeli levét főzi, akár a józan ésszel homlokegyenest ellenkező érvekkel is képes megvédeni az egy igaz szent kehely mögötti technológiát. Hát minden bizonnyal kis hőtehetetlenségű főzőkamra az igazi megoldás, miután évekig fordítva volt... Hamarosan jön, hogy a thermojetes fűtőegység az legjobb és mindenki dobhatja a Flairjét... Autóskártyás versengés, az enyém több lóerős, vagy ha nem hát piros.
#89279 phranxinatra: Úgy tudom nem is lehet PID-elni, saját elektronikája van. De hát ha nem kell, akkor nem gond.
-
adriankoooo
senior tag
válasz verti1 #89278 üzenetére
"Ez egy fórum ahol a központi téma a minőségi jó kávé. Teljesen mindegy, hogy etiópiában a tűz mellett kő mozsárban össze törve tűzről levet vízzel felöntve készül vagy 3 millás gépen az 1 millás darálóval." - Ezt most nem tudom véletlen -e, de pont tegnap néztem Youtubeon ezt a videót. Egy tárcsán pörkölte a KV-t, mozsárban összetörte és egy J (enna?) betűs cuccban készítette a KV-t. Érdekes volt, bár a szemek inkább feketék voltak a végén.
-
konzumpro
senior tag
válasz pbalint #89282 üzenetére
plusz #89283 adriankoooo:
Köszi. Ezek alapján kár erre pénzt kidobni. Vagy valamit rosszul értelmezek és hajlítani kell a koordináta rendszeren és márpedig ez nagyon jó. -
jana86
csendes tag
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #89260 üzenetére
ezt sosem fogom megérteni: miért ne lenne képes bármilyen jó eredményre egy semmit sem tudó karos? ha elég nagy a víztere, valamint fel lehet így vagy úgy fűteni a vizét eléggé, akkor onnantól kész is vagy (legyen normális a szűrőkosár és a felsőszűrő).
nem űrhajók ezek, egyeneletes vízterítéssel legyen képes kellő hőfokú vizet átpasszírozni a pogácsán és kész. a többi elsősorban a kávén és másodsorban a darálón múlik.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
konzumpro
senior tag
válasz verti1 #89278 üzenetére
Ez ráadásul egy olyan fórum, ahol a google kereséssel idetévedő vásárlás előtt álló szerencsétlent megtévesztheti egy hirtelen fellángolás. Van felelőssége a divatok hajszolásának, én a bevásárlásra való képesség helyett inkább a kreativitást tisztelem, amikor valaki tapasztalatait hasznosítva feltuningol egy arra alkalmas gépet és kategóriákkal jobbá tesz. Meg amikor azt mondja valaki, akinek adok a szavára, hogy ne vegyem meg az új Gaggiát mert belül szar... Nem is azért, mert nem vehetném meg háromszor három verzióban, csak valahol belül örömmel tölt el, hogy ha már a gyártók és kereskedők csak eladni akarnak, azért még van aki igazi értékekhez mutat irányt.
-
jana86
csendes tag
válasz verti1 #89281 üzenetére
Az utolsó csapolásoknál azért már jobb a helyzet. Előmelegített cilinderrel és szűrővel sokkal stabilabb. És teljesen jó presszókat lehet vele húzni, bár azért a BIancával jobbakat tudok, főleg nagy hőigényű kávékból. Pl. filterre pörkölt kenyait a Biancán 96 fokon, hosszú (20-30s) előáztatással tudom a legfinomabbra húzni, a Robottal ez nyilván nem megy. Megfelelő kávéval viszont zseniális kis szerkezet. A Flair-t nem próbáltam, de hasonlónak gondolom a lehetőségeit. A kisebb hőelvonás miatt a műanyag dugattyús változattal valószínűleg magasabb hőmérsékletet is tud, mint a Robot. Ezt választottam volna a Flair palettáról, de végül a Robot lett.
-
HÁZIGAZDA
válasz konzumpro #89290 üzenetére
ezzel együtt szerintem is túltekered ezt a kérdést. sima fizika, hogy miért lehet egy manuális karossal jó kávét csinálni. eddig is lehetett, a pavonival is lehet, mindegyiknek van pár ilyen-olyan tulajdonsága, amivel számolni kell, amit kompenzálni kell. de hatalmas előny, hogy a nyomást a pogácsa úgy kapja meg pontosan, ahogy akarod.
a milliós gép is azért küzd, hogy végső soron nyomásprofilozhasson egy egyenletesen nyomó szivattyúval, adott hőfokon. a hőfok pedig szerintem is túl van lihegve, nem azért kell a pid, hogy tizedfokra belődd, hanem azért, hogy legyen fogalmad, hogy mégis mi történik, meg tudd reprodukálni.
az egyetlen dolog, ami engem bántott, az az, hogy azt hallottam ki párak szavaiból, mint anno a mac usereknél: did you switch already? did you make the switch? mintha az egyedfejlődés egy következő stációja lenne, hogy az ember "vált". ez az egy zavarna és eleve általánosságban reagáltam erre, nem toobee-nak konkrétan.
amúgy meg qrva jó érzés a saját karoddal lehúzni egy kávét. gagyixyxy tudná megmondani, hogy pontosan hány éve pavoniztam és mennyit, én már nem emlékszem (de a gép még mindig megvan, okkal).
és mellesleg ha lehetne 150e ft-ért strietmant venni, már rég itt lenne a pulton...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adriankoooo
senior tag
"az egyetlen dolog, ami engem bántott, az az, hogy azt hallottam ki párak szavaiból, mint anno a mac usereknél: did you switch already? did you make the switch? mintha az egyedfejlődés egy következő stációja lenne, hogy az ember "vált". ez az egy zavarna és eleve általánosságban reagáltam erre, nem toobee-nak konkrétan."
Nyomtam egy lájkot a HSZ-re, bár ezzel a résszel nem értek egyet, ha így lenne, mint anno a mac usereknél (legalábbis árban), akkor strietmant ajánlgatnánk, a Flair ahhoz képest nintendó (árban).
-
vicces1
aktív tag
válasz verti1 #89278 üzenetére
Azért ezeket a reakciókat a Ti Flair fetisizmusotok is generálja.
Aztán az ilyen megjegyzésekkel ezt tovább táplálsz: "ilyen játék szarok lenyomják a tű pontos drága gépeket"
(Szegény La Marzocco)Nem nyomnak ezek le semmit, a kávét nem a gép készíti, hanem az ember!
Azt lehet jól és rosszul is. Szerintem ugyanazt a kávét megfelelő előkészítés után, őrleményfinomság, mennyiség, stb. optimálisan elkészítve, tehát a kávé fajta és pörkölési szinthez ajánlott stabil hő és nyomással, esetleg profillal.
Az igaz, hogy egy presszó gépen több minden változó van amibe kerülhet akár hiba vagy befolyásoló tényező, de több mindent ki is lehet hozni, vagyis változatosabbá tenni.GC rézcső nélkül sem esett egy shot alatt 4-5 fokot, max kettőt kb fél perc alatt, ha már hőstabil volt. Rézcsővel meg kb. semennyit. Plusz ha a kar kosárral fenn van pár percig, az se tudja hűteni.
Ettől függetlenül én is elfogadom mások hitét, továbbra is kipróbálnám szívesen még ha 7fokot is esik a hőmérséklet. (de lehet csak én látom rosszul a számokat sound ON videójában)
Tuti azért használjátok, mert finom a végeredmény és tulajdonképpen csak ez számít. Főként, hogy Ti hitelesek vagytok.Viszont most csinálok egy HB Costa Ricat az atomstabil Classicon és elkortyolom az egészségetekre!
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
verti1
tag
Először is ha bárki bármit személyeskedésnek vett azért elnézést kérek. Nem jutott hirtelen jobb szó eszembe a frusztrációnál. Szerintem én eléggé normális hangnemben kommunikálok és hatalmas kinyilatkoztatásokat sem teszek. Könnyű írott szöveget félre érteni, nem ugyan az mint élőben egy beszélgetés.
konzumpro:
Ha vissza olvasol akkor tisztán látszik, hogy semmit senkire nem akarok ráerőltetni. Pusztán az én véleményemet mondom el valamiről. Az általad felhozott példa talán akkor állná meg a helyét igazán ha vettem volna valami kétszer drágább dolgot és azt próbálnám megetetni saját magammal leginkább, hogy az legalább kétszer olyan jó is. Itt pont az ellenkezője áll fent. Ez egy fele olyan drága dolog ha úgy tetszik és próbálsz/próbáltok meggyőzni, hogy az legalább fele olyan szar is. Minden fórumra oda tévednek a google-ról. Ha valaki ide téved és beüti a flair szót vagy a gaggia szót a keresőbe akkor egész biztos vagyok benne, hogy korrekt képet fog kapni róluk. A döntés jogát az egyéni preferenciák alapján meg hagyjuk meg neki. Ugyan ilyen "divat volt itt a Gaggia Primo, a PID-es Gaggia, a rézcsöves az egyre nagyobb kések stb. Mindnek volt létjogosultsága. A GC-t én építettem magamnak, mind a kettőt. A darálók rendbetételével szintén nekem volt melóm. Számtalan kiegészítő vackot csináltam hozzájuk a magam örömére. A flair-hez is van egy két saját ötlet alapján gyártott dolog amitől jobb lett. Mindenféle üzleti érdek és tevékenység nélkül. Aki kért csináltam neki, vagy átadtam a rajzokat. Nem akarom fényezni magamat, az elismerésedre sincs szükségem csak a tisztább kép miatt.
vicces:
Nekem biztos nincsen flair fetisizmusom, illetve akkor neked meg Gaggia van. Nehéz is lenne rám olvasni, mert a munkámból adódóan két nap flair és két nap GC ugyan azokkal a kávékkal. Ugyan olyan rossz hatással van a kóstolj meg egy másik gaggiat hozzászólásod vagy a folyamatos szkepticizmus is a fórumra ha úgy vesszük. Sima GC simán esik a kilépő víz hőmérséklete 5-10 fokot egy dupla alatt. A rézcsöves 1 fokon belül marad végig. A PID-es pedig a kettő között.
parci:
Én tényleg lelkes vagyok ezzel a kis szarral kapcsolatban és frusztrál, hogy mi a túróért nem tudom elérni ezt a GC-vel a melóhelyen. Ennél jobb felületet nem találok itthon ennek a kibeszélésére. Azért van flair téma mert vagy így vagy úgy érdekli az embereket. Több száz hozzászólás született napok, hetek alatt ami szerintem tök jó dolog. Ha valakit untat a téma akkor skippelje, én is azt teszem ha olyan a téma és nem próbálom lehúzni a dolgot. Úgy érzem néha, hogy zavar embereket ez a téma.
jana86:
Legközelebb kipróbálom a robotot, mert kíváncsi vagyok nagyon. Nyilván a dugattyú előmelegítése sokat számít, hogy nem megy el a hő olyan gyorsan. Flair-nél is a nagyon világos, hő igényes kávéknál figyelni kell. Most fogyott el egy nagyon világos El Salvador. Ha lazábbra vettem a tempót a felöntéssel, előmelegítéssel akkor hőhiányos lett kicsit.
Ha bárkit érdekel egyébként, akkor szívesen látom egy Flair kávéra a 23 kerben.
És tényleg csak beszélgetünk itt a fórumon, részemről béke van...[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz verti1 #89297 üzenetére
Régebben írtad, hogy a nyomásprofilban lehet a kutya elásva, szerintem az arányokban, a kávépogácsa vastagságában, plusz talán mert emiatt kisebb a csatornásodás esélye.
Volt már egy kutatás aminek a lényege az volt, hogy csak a kávépogácsa vastagságán múlik a kioldás ("The dose by extraction data shows that the amount of extraction in normal shots varies almost entirely by puck height, and very little by time or volume." [link] ) -
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #89297 üzenetére
szerintem tök jó, hogy van ezekkel a gépekkel is tapasztalat, és azért senki sem fog szólni, ha további tapasztalatok születnek.
továbbra is azt gondolom egyébként, hogy a gaggia gyenge pontja a pumpa lehet. vagy maximum még a vízterítés (ami egész jó amúgy, de biztos van gép, ahol még jobb). más nem nagyon, mert a hőfok stabil, a nyomás szabályozható, a pid pontos.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
konzumpro
senior tag
válasz verti1 #89297 üzenetére
Csak a teljesség és a googleről idetévedők kedvéért, visszaolvasva eddigi pokoljárásodat (mert a valódi tapasztalathoz ez ezen a területen is feltétlenül szükséges), gyakorlatilag engem meggyőztél és lelkesít a lelkesedésed.
Az érveid igazak, a rosszallásom vagy mim nem is igazán szólhatott neked, mivel ahogy látom a konstruktőrök táborát gyarapítod és elég sokat adtál hozzá a közös tudáshoz, és noha nem igényled az elismerésem, azért vedd csak úgy..Ha csak a sikerélmény gyakoribb Flairrel mint egy karossal, már megérte megvenni, használni. És kénytelen vagyok belátni a Flair előnyeit, köszönöm hogy megint tanulhattam, mindenféle élcelődés nélkül, hogy nem a hőstabil fejen meg PID-en múlik a lényeg.
Nekem még a nyáron ajánlotta egy norvég barista a Flairt a La Marzocco Linea Mini mellett, nem nagyon hittem neki (sem). De most már úgy gondolom nagyon is van helye a minőségi kávézásban a manuális iránynak, mert tényleg idegölőek az automatizmusok vagy elzárt részeken történő inkonzisztenciák (vízterítés, tőlünk független hőszabályozás).
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Dell notebook topic
- Hobby elektronika
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Autós topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Motoros topic
- Bundle topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...