-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pbalint
csendes tag
válasz konzumpro #89300 üzenetére
Én még annyit hozzáfűznék, hogy én személyszerint (természetesen mások nevében nem tudok és nem is akarok bészélni) sokkal megengedőbb vagyok a Flairrel kapcsolatban, illetve valahogy nagyobb élmény önmagában a kávét elkészíteni.
Rézkazános rézcsöves GC-vel jobb a kávé, de mindig ott motoszkál bennem, hogy hú ez még egy kicsit lehetne jobb. Flairnél kisebb ez az inger. -
verti1
tag
parci:
Egész biztos, hogy a rezgő pumpa korlátos, az igazán nagy ugrás pedig egy roto lenne. A vízterítése nem rossz egyébként a GC-nek, de én a gyári alu mellett teszem le a voksomat. Kezdtem annak idején az aluval, rézzel, saját gyártású egyedi rézzel és megint az alu van a gépben. Véleményem szerint az alu a legjobb. Azon kívül, hogy egy hitvány szar valami van egy nagyon nagy előnye. A furatok kúposak rajta. Annál sokkal nagyobb kúpszöggel rendelkeznek mint ami a gyártáshoz kellene, hogy pl. könnyen lecsússzon egy szerszámról vagy ilyesmi. A táguló keresztmetszet miatt a folyadék áramlása lelassul. A réz hármas furatain sokkal nagyobb sebességgel áramlik a víz. Egyébként is féloldalas a fej kialakítása miatt. Ha szembe állsz a géppel akkor a bal oldalon lép ki a fejből a víz, azon az oldalon a vízterítőn lévő két furaton is nagyobb lesz az áramlás. Szűkítő és aeropress papír nélkül simán gödrösíti a pogi tetejét.
konzumpro:
A pogi vastagsága miatt megbocsájtóbb, nehezen csatornásodik, de a tökéletes áramlás miatt hacsak nincs tömörítési hiba vagy nagyon rossz őrleményed nem is nagyon fog. 58-as méret sokkal háklisabb őrleményre, előkészítésre, vízterítésre. Ha ott valami nem stimmel akkor azonnal büntet. Érdekelne egyébként Dalla Corte vagy Spaziale tulajok véleménye 53 kontra 58 kosár összefüggésében.
Nézd, úgyse lehet kimondani a tutit és nem is szabad. Mindenki úgy éri el a neki megfelelő végeredményt ahogy szeretné és pont ez a szép ebben kávézásban.
-
verti1
tag
válasz weinmaker #89301 üzenetére
Szimplát nem, de a Classic változatba olyan 16-17g kávé fér. Én olyan 30-32g-os shotokat húzok, klasszik presszó arány. Kicsit lehet hosszabbra ha kopig húzod. Ez pont jó mennyiség szerintem. GC-n 18-19 ből csapolunk általában, de azt ketten isszuk. Csináltam a Flair-hez is dupla kifolyót, de az nagyon kevés azért és inkább csak ketté csepeg, nem annyira vált be. Olyankor használom ha nem elvakult vendég cappuccinot szeretne.
-
vicces1
aktív tag
Létezhet, hogy ez a kofi inkább filterre működik jobban?
Mert kifejezett ajánlást erre nem látok, de megkóstoltam mokával IMS szűrő, kimérve minden és ízgazdagabb volt mint presszón.
Sőt, nagyon! Sokkal balanszosabb is.Miből lehetne még erre következtetni, mert olyat nem látok, hogy filterre lenne pörkölve?
Nyilván flair-el jobb lenne, de csak ez van.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
coxymaxi
csendes tag
Bocsi, hogy még mindig "kötekszem". (Amúgy nem)
Én azért vagyok szkeptikus a Flairrel kapcsolatosan, mert a csapból is az folyt ezelőtt, hogy GC vagy Silvia vagy bármilyen gép esetén a(z egyik) legfontosabb a STABIL hő.
Az én Silviám a PID szerint, csapolás alatt nem esik 2 foknál többet.
Attól is függ mennyit, melegítettem, hányat húztam vele előtte, de nyílván kivárja az ember míg stabil. /Én fent szoktam hagyni a fejen az üres kart, kosárral./
Erre most azt mondjátok, hogy úgy is majdnem vagy teljesen jobb az eredmény (akár egy világos kávéval is), hogy 3 vagy akár több fokot is esik közben a hőmérséklet. (Mert amúgy az olvastam, hogy az itteni használók közül sem mindenki melegíti 2x 3x elő a Flairt,)
Ne értsétek félre, mert nem kell. Ha úgy van hát úgy, sőt azon vagyok hogy mielőbb kipróbáljam én is és amúgy a húzz magadnak egy kávét, mint kávékészítés még tetszik is!
Csak ezt akkor sem fogadom be ilyen hirtelen. Sorry. -
konzumpro
senior tag
válasz coxymaxi #89313 üzenetére
Pedig szerintem több területen is van haszna a tapasztalatoknak, pl. automatáknál sem árt főzés előtt üresen átöblíteni a gépet. Egy nyomásmérős dugattyúnál a leírásban az van, hogy nem kell előmelegíteni mert műanyagból van. Milyen jó, hogy az automata általában full műanyag! Mégis valamennyire segít egy üres öblítés az elején.
Most nem tudom eldönteni hogy komolyan gondolom vagy hülyéskedek. -
verti1
tag
válasz coxymaxi #89313 üzenetére
Barátom Silviájáról tudok nyilatkozni. PID-es, szűkítős, kiegyenlítős. A fejben lévő gyári furatban van egy jobb minőségű 1.5mm-es tc-direkt-es k hőelem ami a fejbe tartó vizet méri. A dupla csapolás alatt a következő történik. A víz amikor elindul 81 ről felmegy 89 re majd leesik 85-86ra amint felépül a nyomás és onnan 87-88környékére visszamelegszik. A PID pedig 108-ról leesik 100 köré és ott stagnál. A kilépő még egy kicsit arrébb van a fejben. Ha úgy vesszük akkor ez minden csak nem stabil egy rézcsöves GC-hez képest pláne, de tökmindegy, mert jó a kávé. Ebből lesz egy átlag hőmérsékleted a csapolás alatt és annyi. A téma avatatlan szakértője egyébként meander innen a fórumról. Az övén talán rézcső is volt, extra szigetelés teli hőmérővel.
-
vicces1
aktív tag
válasz verti1 #89317 üzenetére
Aha, Köszi.
Ezt a zacsit tovább tolom a mokan, mert úgy nagyon rendben van, sajnos a filterhez még nem nőttem fel.
A következőnél rápróbálok a presszóra, van még négy féle.
Tavaly volt egy Colombia ami azóta is felejthetetlen. (érdekes, hogy most megkerestem, és az nem is volt olyan atomvilágos)Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Kávé Kálmán
tag
Huhh! Micsoda tüzijáték volt itt az elmúlt napokban. Nem kell ezen szörnyülködni. A HB-n és a Kaffee-Netz-en is parázs viták mennek a mindenféle táborok között. Szerintem ezek az eszmecserék, ütközések nagyon sok információval szolgálnak. Én is csak annyit tudok hozzátenni, hogy igazán érdemi véleményt akkor alakíthat ki az ember, ha ismeri vagy legalább egyszer kipróbálta ezeket az eszközöket. A Robotolók, Flair userek azt gondolom mindegyike használt már pumpás gépet. Van, aki most is felváltva nyúzza őket. Én minden fűtés nélküli eszpresszó alkalmatosággal kapcsolatosan roppant szkeptikus voltam. Egész addig, amíg ki nem próbáltam.
Na, de a lényeg: a Kávébár Bazáron nyomásprofilozó ügyességi versenyt tervezünk lebonyolítani, amin a Flair-rel lesznek kénytelenek az indulók a La Marzocco LevaX nyomásprofilját szimulálni. Az ötlet onnan jött, hogy a HOST Milanón, betévedt hozzánk a görög barista bajnok, aki elővette a saját kávéját és a Flairrel készítettem el neki. Totál el volt képedve. Leva-n dolgozik és azt állította, hogy nem tudna különbséget tenni. Nem értékelem túl a dolgot, mert nem egymás melletti összehasonlítás volt. A Bazáron megtehetitek. -
senior tag
Ha valakit érdekel, phranxinatra topiktársunk eladó tuning Gaggia Classic-ja, átvizsgálva, leszervizelve nálam megtekinthető, kilróbálható, megvásárolható.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
weinmaker
őstag
válasz Kávé Kálmán #89321 üzenetére
Kálmán! Ki fogok menni a bazárra, már csak a Korzó kapcsán is, és megsasolom ezt a csodát. Bevallom én még mindig szkeptikus vagyok, pedig megnéztem pár videót. Én leginkább azt gondolom, hogy lehet vele nagyon korrekt kávét húzni (a videókból ez derül ki), de azt azért nehezen hiszem, hogy egy háklis kávénál, ahol néhány fok különbség is döntő lehet, konstansan jól el lehet kapni, amit egy jó pides géppel bármikor. Értem én a feelinget, meg tetszik is, de így látatlanban nekem kicsit túl van tolva a sztori. Biztos sokan kíváncsiak lesznek rá a bazáron.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
SoundON
tag
válasz Kávé Kálmán #89321 üzenetére
...hajrá Kálmán!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz weinmaker #89324 üzenetére
Ez is egyszerű.
Ahhoz, hogy egy háklis kávét BÁRMIKOR KONSTANSAN elkapj, ahhoz nagyon jó rutin és egy totálisan stabil, NAGYON JÓL pidelt gép kell. Na jó, valszeg egy elég jól pidelt gép is megteszi, ha már összenőtt a tulajdonosával, és félszavakból megértik egymást. Tévedek?
Bizonyos hőfok fölött (csodák nincsenek, felfelé limitált a Flair) már kellenek az extra körök (lásd melegítés gőzzel pl). Én filter pörkölésből, filterezni szoktam. De nem hülyézem le azt, aki abból szereti a eszpresszóját elkészíteni. Az nagyon jó rutinnal és jó géppel is rögös út. Talán nem ez a mainstream.
Az, hogy a manuál karos gépek megbocsátóbbak egy pumpásnál, az a működési elvükből adódik. Azt is mondhatnám, hogy törvényszerű. Végtelenül egyszerű példa: ha gyorsan folyik le a kávé, akkor kevésbé nehezedsz rá a karra és megmented a shotot (nem tökéletes lesz, de semmi esetre sem a lefolyóban landol). A pumpásnál meg lejön (gyorsan), belekóstolsz és kiöntöd.
-
weinmaker
őstag
válasz Kávé Kálmán #89326 üzenetére
Vágom, persze. Komolyan kíváncsi vagyok rá. A Gaggiával mondhatni már erősen összenőttem, és elég jó kávékat tudok vele lőni. De majd a bazáron dumálunk és szemrevételezem a flairt is.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
vicces1
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #89326 üzenetére
"A pumpásnál meg lejön (gyorsan), belekóstolsz és kiöntöd."
-erre (is) van a pumpaszabályzó
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Flashback
addikt
válasz Kávé Kálmán #89321 üzenetére
Na és milyen örlőt használtál hozzá?
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #89326 üzenetére
ezért lenne szimpi egy - tudom, tudom - pid-del fűtött strietman. best of both worlds. végülis hifis50 már évekkel ezelőtt rájött
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vasi79
aktív tag
Üdv!
3 év után megadta magát az aeroccino4 tejhabosítónk.. Járt már valaki szervízben ilyennel? Érdemes megcsináltatni? Szervíztapasztalat esetleg? Ha mégis cserélnem kellene újra, milyent ajánlotok, ami legalább a következő 10 évet bírni fogja hasonló tudással? Krupsot láttam 35 környékén de ha valóban jól bírja, összekaparom a rávalót... ( Még meg van mindkét vesém )
-
Gravity1234
tag
Szia!
En jo 3 eve hasznalom a Lelit Annat es sima szivacsot hasznalok nedvesitve (2-3 havonta cserelve), azzal torlom le a tejmaradekot, akar raszaradt akar nem, majd miutan kifujattam belole a maradek vizet es trutyit egy puha konyharuha szeruseggel attorlom szarazra. Soha semmi gondom nem volt meg letorolni.
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
weinmaker
őstag
Jaja, és meg is csinálta ha jól rémlik.
Most annyi téma jött fel hirtelen, hogy próbálok szerezni 2-3 kézihajtányt valami jobbakat és csapatni egy Korzós tesztet vele. Illetve egy flair vs gaggia teszt is érdekes lenne. Na majd agyalok, hogy hogyan lehetne ezeket összehozni.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
coxymaxi
csendes tag
válasz verti1 #89319 üzenetére
Az én gépen Lalinál járt (Silvia V5). Szigetelés, rézcsövezés, szűkítés, kiegyenlítő és PID.
Én csak azt "tudom" amit látok. Nincs hőelem a fejben, nincs kilépő hőről infóm, de a PID szerint, tehát a kazán hő nem esik max. 2 fokot. Mondjam azt, hogy nekem elég ennyi?
Ha ez tévút akkor nagyon sokan azon vagyunk
Ezzel szemben a Flair? Tényleg csak kérdés...de nem is kell megválaszolni feltétlenül.Megyek a bazárra, meg van a jegy! Lesz eladó Flair, ha meggyőz akkor hozok egyet és kirakom a múzeumba a Silviát. Jön a Kinu és nyugdíjazom a Fiorenzato F4e nano-t is .
Kálmán: Feltétlen ki fogom próbálni a Flairt. És én spec. abszolút nem írom, írtam le, még nem is próbáltam. Csak szkeptikus vagyok, ahogy Te is az voltál, mint ahogy írtad is. -
vicces1
aktív tag
válasz weinmaker #89336 üzenetére
Jó lenne beletenni a tesztbe egy 1Zpresso JX-Pro Grinder-t
Van esetleg valakinek aki titokban használja?
Látszólag anyagminőségben odaver, és a kések ugyanúgy 47 vagy 48-as italmill, mint a kinuban remélhetőleg nem azok amikről Fragola írt.150.-usd körül még lehet bele is szeretnék.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #89329 üzenetére
2 fullos Gaggiara akasztottunk Smart Espresso Profiler-t, illetve a Profitec Pro700-ason játszottam a flow regulatorral hetekig. Osszehasonlitahatatlanul indirektebb a beavatkozas a potival es a szeleppel a dologba. Hidd el, attol hogy a manual gepeket kedvelem, nem jelenti azt, hogy nincs fogalmam a pumpasokrol. Senki nem manual kavegeppel a kezeben szuletik. Azt gondolom, 100 karos hívőből 99-nek volt pumpása előtte. Kívácsi lennék, hogy a karos gépeket megkérdőjelezőkből, hányan használtak tartósabban egyet. Lehet húzni a strigulákat :-). HITTÉRÍTŐ MÓD VÉGE. Eladó DECENT PRO :-)
-
Kávé Kálmán
tag
Ha szereted az összevissza tekergő kábeleket és a pontosságot szugeráló pid displayt, akkor rajta. Wouter ott volt a standunkon Budapesten és Amsterdam-ban is. Lehet, hogy cinikus alak, de azt mondta, hogy 2 pid-eléssel találkozott összesen. Mindkettő magyar elkövető volt. Nekem komfortvesztés egyértelműen egy Strietman-on tekergő kábelsaláta (vannak pidelt gépeim amúgy). Aki a CT1 hegerének alján (az a releváns) a vízhőmérséklet ingadozását kiérzi az elkészített kávéban (én nem az vagyok) az pidelje. Ha kiérezném, akkor azt csinálnám, hogy úgy álltanám be a hőkapcsolót, hogy a fűtési ciklus végén legyen ideális a hőfok. De minthogy béna vagyok a marginális hőmérsékletkülönbségek kiérzéséhez, ezért odasétálok a pideletlen CT1-hez és k elégedett vagyok a húzott kávéval. Jó hír amúgy az érzékenyeknek, hogy a CT2 termosztátja szűkebb tartományban szabályoz.
-
verti1
tag
válasz coxymaxi #89337 üzenetére
A legelején leszögezném, hogy mindenkinek saját útja van. Eddig is erről beszéltem/beszéltünk. Tőlem biztos nem hallottad, hogy bárki tévúton lenne. Van aki a hőmérsékletben hisz van, van aki a nyomásban, teljesen mindegy.
Amiről én beszéltem az egy rézcső nélküli Silvia. Arra akartam rámutatni, hogy egy ilyen eltolt fejes gépnél külön életet él a fej. Nyilván a rézcsővel sokkal kevesebbet fog esni a bojlerben a hőmérséklet, de akkorát nem dob a gépen mint egy Gaggia-nál. Nem is kell annyit rátekerni. Amikor indítod a pumpát és a fejbe áramlika víz akkor kapsz egy valamilyen értéket ami kicsit emelkedik majd vissza esik. Ennek az értéknek a stabilitását támogatja pl. a rézcső, szigetel stb. Amit a PID mutat az tökmindegy, elkezd fűteni a hőelem mellett az 1200w és mutat neked valamit. Az egy tájékoztató érték. Eltolt fejnél, de általánosságban a fej vagy a kilépő víz hőmérsékletét érdemes figyelni, mert az a mérvadó kávé szempontjából. A fejben eredetileg egy csavar furatába rögzített K hőelem volt. Ezzel 2 fokot ingadozott a hőmérséklet ugyan azon a gépen. A mostani 1.5mm-es szenzor közvetlenül a furatban a vízben van, nagyon gyorsan reagál. Ez látszik is a mérésekből.
A Flair-t ha figyelsz és egyformán melegíted és pl. 100 fokos vízzel öntöd fel akkor mindig ugyan azt az átlagot kapod. Ha mondjuk kétszer melegíted a kis hengert az mindig ugyan annyi hőenergiát fog tárolni. Ezt felöntöd 100 fokos vízzel akkor az mindig 94-95 fokos lesz kb. Nyilván nem tized fok pontosan. Innen esik amennyit esik, pár fokot. (Nagyon nehéz kimérni egy fél decis kis bojlernél pontosan, mert folyamatosan adja le a hőt a henger, fogy a víz stb. Egy GC vagy Silvia esetében sokkal könnyebb mérni mondjuk a kilépőt, mert tolja a pumpa a vizet a tartályból ameddig akarom.) Ha a következő húzást ugyan így készíted akkor ugyan az lesz a hőmérsékleted. Ha nagyon precíz vagy akkor PID-es forralóval eteted. Itt sem úszod meg a beállítást, ha hőhiányos akkor feljebb kell menned, ha megég lejjebb. Ez nem nyújtja egy PID kényelmét nyilván, egy kis fegyelem kell ha úgy tetszik hozzá. Senki nem állította, hogy hasra ütés szerűen öntögetem bele a vizet. A többi tényező pedig tökéletesen kézben tartható, variálható.
-
-
weinmaker
őstag
válasz Kávé Kálmán #89340 üzenetére
Nekem volt pavonim, jó pár évvel ezelött. Nagyszerű kávékat készítettem vele. Ráadásul bolondbiztosan működött. A legnagyobb bajom talán az volt vele, ha több kávét kellett készíteni sorozatban. Összességében imádtam. Még az 1970-es évekből, vastag anyagból volt.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
jana86
csendes tag
válasz verti1 #89342 üzenetére
Minden forraló stabilan tudja a 100 fokot (1 Bar légköri nyomáson)! Úgyis ebből indulsz ki, ide aztán tényleg fölösleges PID-es forraló.
Éedekességképp: a múlt héten síelni voltam, 1600 méteren volt a szállásunk. Mit itppeltek, hány fokon forrt a víz (a kannám szerint)? Nem ér lesni a neten!
-
Kávé Kálmán
tag
Ja, Bazár. Szombaton sajnos/szerencsére (kinek mi :-)) nem todok kint lenni. Akkor meg lehet úszni a hittérítést.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #89340 üzenetére
Én egy Biancával "manuális profilozok", és azt kell mondjam, kis gyakorlás után a fejen lévő nyomásmérőt figyelve valóban elég jól lehet szabályozni a nyomást. Ennek ellenére marha jó érzés a Robottal húzni egy-egy presszót: érezni a fizikai ellenállást. Tényleg hozzáad a kávékészítés élményéhez. Szóval már ott motoszkál a fejemben egy karos gép beszerzése majd valamikor. A kis Robot meg a nálad tett látogatás kicsit megfertőzött....
-
Kávé Kálmán
tag
válasz jana86 #89348 üzenetére
Az analóg óra tehetetlensége meglehetősen nagy, de nyilván óriási segítség a vakon repüléssel összehasonlítva. Ha a smart-on ott van előtted egy korábbi profil, és azt akarod lekövetni, akkor az elég mukás a szeleppel. A flow keresztül szabályzod ugyanis a kávépárnára gyakorolt nyomást. Örülök, ha egy Robot usernek tudtam újat mondani.
-
weinmaker
őstag
válasz Kávé Kálmán #89347 üzenetére
Na bazz, én meg csak akkor tudok menni, szóval tényleg elmarad.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Energiaital topic
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Synology NAS
- OLED TV topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Yettel topik
- Musk szerint már jövőre itt vannak a Tesla Optimus humanoid robotok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Adrian Mole: Friss konfig, Win 11, gyere rám
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...