-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz SoundON #89899 üzenetére
Én régebben próbáltam, igaz nem GC-hoz és csak az ex4 és ex5 volt összevetve. Az ex4-nek kisebb a vízhozama, ami önmagában még jó is lenne, de a gyakorlatban jobban működött az ex5 szűkítővel, a pogácsák szebbek voltak. Ezen kívül könnyebben lehet szabályozni dimerrel az ex5-t. Ez látszik a görbén is, mert 2-10 bar között az ex4 jóval meredekebb.
-
SoundON
tag
válasz zolnagy #89901 üzenetére
Köszi Zoli! Igen, én is pont ettől félek, hogy ha másik pumpa mellett döntenék borulna minden és akkor újra kellene gondolni a vízhozam, dimmelés, tűszelep karakterisztika, szűkítőméret kérdéskört...
Amúgy a jelenlegi tök rendben van, csak a 36dB miatt párásodott be a szemem -
weinmaker
őstag
Ma a reggelihez a kapucsínóm az öreg Quickmillel készült. Napi használatban van, de csak gőzölésre használom a gaggia mellett. Most gondoltam egyet, és a kávét is azzal lőttem. Önkéntelenül is mosolyra húzódott a szám, olyan szép lefolyást produkált. Mindez 1970 valahányból, amikor már beletették a pumpaszabályzást. Komolyan vicc. Aztán gőzöltem egy tökéletes tejhabot és már jól is indult a reggel.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
válasz weinmaker #89905 üzenetére
az a mai napig jól használható gép, kicsit macerás a temp surfing, de amúgy jó cucc. nálam is itt pihen örökre a szent példány, amit egy magyar bácsi vett magának újként az olaszoknál anno, hogy aztán semmire se használja és 50+ évig a port fogja, majd hozzám kerüljön................................
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
djboris
csendes tag
válasz Toobee #89889 üzenetére
Ez azert is erdekes, mert epp most szereztunk be par commandantet. Bevallom nem szamitottam ra, hogy ilyen jo lesz. Nagyon kellemes hasznalni es nagyon finom tiszta utoizu filterkavek keszulnek vele. Visszaterve az italimill kesekre, annyira nem ismerem a ceget, viszont az en esetemben pont ellenkezo a tapasztalat a korabbi negativ velemenyekkel szemben, hogy a kave sokkal finomabb ezekkel a kesekkel. Az eredeti Lido2-t valoban elegge kinzas tekerni (konkretan ha utalsz valakit akkor szerzel neki egy italimilles lido2-t). Viszont a kollegam rabeszeltem egy lido3ra, amiben mar a svajci kesek vannak(most mar a lido2ben is), de bevallom megbantam. Valoban konnyebb tekerni, de egyszeruen nem finom filterkavek keszulnek vele. Barmit csinaltunk egyszeruen nem jo. Kellemetlen egyenizu kellemetlen szarito italok lesznek. Kicsit szarul is erzem magam, mert en ajanlottam neki korabban. Igazbol most biztos egy commandantet ajanlanek neki, ami radasul olcsobb is, raadasul azt annyira orom hasznalni. Igazi kicsi ugyes orlo. Es nagyon finomak a filterkavek vele. Fontos hangsulyoznom filtektaverol beszelek. Egyszer nekialltam presszozni a commandanteval, de az nem arra valo, koveve ha valaki mazochista es szeret orakig tekergetni egy orlot. Presszohoz en nem szenvedek ezekkel a kezi orlokkel. (csak azert irok ekezet nelkul, hogy lalihut bosszantsam)
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #89907 üzenetére
a kinukat próbáltad? bár italmill az is végülis, extra pontossággal, szóval nem kéne, hogy rosszabb legyen mint a commandante.
(disclaimer: a kony-ból becsorgó forintokból beneveztem egy kinu travellerre kalmárnál, így részemről kész az őrlő téma: motoros ditting és krézi italmill)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
válasz djboris #89907 üzenetére
Nálunk céges daráló a Comandante, előtte több motoros volt, de nem igazán váltak be, mert vagy sok volt a szórás (a kollégák nem igazán figyelnek erre) vagy tönkre ment (Atom). Végül az Eureka garizása után az árából vettünk 2 Comandante-t, amit nem bántunk meg egyáltalán. Itt lemegy vele azért naptól függően akár 5-15 dupla, igaz nem vagyunk sokan.
Presszó a fő irány, de szoktunk vele filterezni is szinte minden héten. A hétfői kellemes meglepetés, hogy Paljoc hozott egy kis Geshat, mert otthon nem akarta hozni azokat az ízeket, amiket várt volna tőle. Picit csöpögős, lassú lett a naked dupla, de azt mondta, hogy otthon ilyet nem ivott belőle. Azt nem tudom, hogy csak látta a sérülékeny lelkem vagy tényleg így is van, de hiszek neki. A gépeinkben sok okosság nincs, nála a nagy Catler van, nálunk meg egy DB Lelit. Szóval arra jutottunk, hogy valószínűleg az őrlő a ludas.
Abban igazad van, hogy nagyon sokat kell tekerni egy presszó miatt, főleg, ha 6-8 közötti állást kíván a kávé, 9-es azért már egész haladós. Nem egy Kinu, azt el kell ismerni (20 mp körül van egy dupla nála).
https://barbieripnk.hu/
-
paljoc
tag
válasz djboris #89907 üzenetére
Presszóhoz is jó a commandante, tobee megtekerte vele az uccsó adag datee féle gesha-t /mondjuk kérdeztem is hogy meddig tekeri még.. /, de tény, hogy utàna a lelittel parádésat húzott belőle, a fio f64-el itthon közelében nem vagyok a catler db-en főzve, és gyanítom hogy nem az utóbbi a szűk keresztmetszet...
/na közben látom épp egyszerre írtunk tobee-val, tényleg így volt👍/
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Toobee #89909 üzenetére
akkor van referencia, mert én is ittam paljocnál a geshából, és tényleg nem volt jó. a "szutyok és túlárazott" baratza forté lényegesen jobbat csinált belőle, igaz, nem mindig, amikor nem kaptam el, akkor hasonlított a paljocnál kóstolthoz (az csak simán savanykás volt, különösebb ízbomba nélkül).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
Nekem a váó abban nyilvánult meg, hogy elképesztően tiszta ízeket adott, meg eszpresszónak is. Filterre nem jött be, de úgy tudom nem is annak készült, csak tettünk vele egy próbát, hogy mindenki meg tudja kóstolni a cégnél. És ezúton is köszi Paljoc!
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz djboris #89914 üzenetére
Nálunk amúgy már elég könnyen lejár a fagolyó, a tekerőlantot már gariban cserélték egyszer (kihullott a mágnes belől), bár valami 10 év körül rémlik a gari. A Kinuval nincsenek ilyen gondjaim, nekem Classic van, még a menetes verzió. Igaz, az nem megy sokat.
https://barbieripnk.hu/
-
gboszi
senior tag
Sziasztok,
végső elkeseredésemben írok nektek. A házasságom múlhat rajta. Rábeszéltem az asszonyt, hogy kell nekünk egy karos gép (nekem presszó, neki latte) amivel majd szupi tejhab lesz.
Viszont nem megy. Átnyálaztam 30 YT videót, meg minden elméletet tudok, de nem lesz szép sűrű "habom". Már nagyon forró a tej, abba kell hagynom, de nem készül el. Mostanában eljutottam oda már, hogy lesz foam, de elválik a tejtől.
GC, cserélt Rancilio Silvia csőre.
Kérdésem, hogy lehet-e user error-on kívül valami hiba, vagy tuti, hogy én nem csinálom jól?!
Előre is köszi a segítséget."If you're good at something, never do it for free!"
-
HÁZIGAZDA
válasz Toobee #89913 üzenetére
tisztaságról nem tudok nyilatkozni az emlékeim alapján, arról igen, hogy nagyon sokféle és "mély" íz volt benne. gyümölcsös vonalon összetettebb kávé volt, mint amit inni szoktam. ha mindig ilyet húznék belőle, akkor sem vennék ennyiért, inkább csak ünnepekre, de tény, hogy amikor zenélt, akkor nem volt kérdés. ezt egyébként jellemzően a bontás utáni első egy-két shot produkálta, aztán valahogy laposodott.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
gboszi
senior tag
Ok. Akkor most hivatalosan megkérek valakit (mindenkit). Budapest I. ker, de viszem is a gépet, ha kell
@Toobee: Ennyi "macera" nem hiszem, hogy kell nekem. Ott telt be a pohár nálam, hogy voltam egy kávézóban, ahol a csaj lerakta (lerakta bmeg ) a poharat és felgőzölte a tejet. Nem fogta, meg méricskélte, meg dönt semmi."If you're good at something, never do it for free!"
-
Csápájev
őstag
válasz gboszi #89920 üzenetére
Jó,ipari géppel ne hasonlítsd össze
Nézd meg a technikáját youtube videókon.
Nem kell agyongőzölni a tejet, az elején kicsit teszed a tejbe, utána mélyebben, a lényeg,hogy pörögjön a tejkiöntőben, ezzel "elkeverve" a buborékokat.
Asztalhoz csapkodod, szintén bubitlanítás céljából majd csészébe öntöd, na annak a technikája szerintem fontos.
Kicsit feléd megdöntött csésze,körkörösen kezdve, arra figyelj a videókon.
Menni fog -
gboszi
senior tag
válasz Csápájev #89921 üzenetére
Most mondanám, hogy így csinálom, de biztos nem. Tényleg túlvagyok egy halom youtube videón. Azokon a videókon azért hagyják már szinte abba, mert kijönne a tej. Ha azt vesszük, hogy kétszerakkora lesz és ez a 100%, akkor nekem olyan 20%
"If you're good at something, never do it for free!"
-
jana86
csendes tag
válasz gboszi #89916 üzenetére
Ha már van hab, de elválik, akkor valószínűleg a habosítás elején befújt levegő után nem keveredik rendesen a hab meg a tej. Próbáld úgy tartani, hogy folyamatosan burmányok legyenek a tetején, ez nagyon fontos! Itt a csőr mélysége a felszín alatt, helyzete a kiöntőn belül és a szöge is befolyásoló tényezők! Ha elkészült, ne sokat várj vele, lehetőleg 10-20 másodpercen belül már a kiöntő óvatos pulthoz csapkodásával és körkörös mozgatásával kevegesd benne a tejhabkrémet és öntsd!
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Szeretném szétszedni és kitakarítani a Fiorenzato Bricoletta-m kazánját.
Ugye annak nem lehet annyira szétszedni, mint a fragola által mutatott gaggia kazánt.
Hogyan lehet rendesen kitakarítani illetve megnézni, hogy egyáltalán belenézni, milyen állapotban is van?
Elképzelhető, hogy a 3/8"-os kis furatokon be lehet látni és ki lehet takarítani?
Ez ugye rézből van. Lehet egyáltalán citromsavazni?Illetve néztem róla robbantott ábrát és ezen csak kétféle tömítés szerepel. Az 1-es sorszámú a fűtőszálhoz és a 8-as 3 másik helyre.
Elképzelhető, hogy csak ennyi benne a cserélhető tömítés?Köszönöm a segítségeteket!
-
CB
senior tag
válasz fragola.6035 #89922 üzenetére
Atyaisten!
Aki használta az jól van?40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
HÁZIGAZDA
válasz gboszi #89923 üzenetére
van egy mennyiség, ami jól áll az adott kancsónak, se több, se kevesebb nem lesz jó. icipicit ferdén kell tartani (ha oldalra áll a géphez képest a gőzcső, akkor arra ellentétesen dönteni, kicsit. szörcsögnie kell, ahogy viszed be a levegőt, ha nagy bubikat fúj és fröcsköl, picit beljebb kell tenni, ha csak forgatja, kijjebb. hideg tejjel kell indulni, és addig vinni be a levegőt, amíg az inox kancsó kézmeleg nem lesz. utána lejjebb engeded a gőzcsövet és "összeforgatod".
így és pont így csináld. milyen kancsód van pontosan?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz gboszi #89923 üzenetére
Esetleg nézz szét és keress egy latte art képzést (pl Mantra hamég tartanak). Egy délutánt megérhet rászánni, hogy megtanuld az alapokat.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
konzumpro
senior tag
válasz gboszi #89920 üzenetére
Nekem is megy, egyfajta mennyiséggel, az Alsela módszer.
https://www.youtube.com/watch?v=heKdbO6H86UÉn ezen tanultam meg tejet gőzölni...
Az a lényeg, hogy meglegyen a dőlésszög és a megfelelő távolság az edény falától. Gyakorlatilag van egy bevált pozíció aztán már csak azt kell alkalmazni.
Épp csak a csőrét rakja bele ahogy látod, a többi megy magától, amikor felhabosodik a legelején pár másodperc alatt a tej, már nem sodor be több levegőt, csak melegíti, meg a gőz kezd mikrobuborékokat képezni. De kell az elején egy kis levegő, mert amúgy csak forró tej lesz.
Én most automatán játszok Xsmall és Minuto gőzcsövekkel, cserélgetem, de nem nagyon van különbség, talán a hosszabb nem annyira erős mert nem ilyen ipari vastag cső a végén egy kis lyukkal, hanem végig aránylag szűk keresztmetszetű.. A dőlésszög mindegyikkel megvan ahol máris pörgeti a tejet és az elején be lehet szisszenteni egy kis levegőt.
Aztán van amikor nem találom egy másik mennyiségnél a megfelelő pozíciót, mert reggel 137 ml kell, délben 100 vagy 175, mindegyiket másképp kell ilyen rövid csöveknél.
A Sage/Catler gőzcsövek jók, ott is le lehet rakni a tejet és felgőzöli magát. Automatámon nincs olyan pozíció hogy le lehessen rakni akár teásdobozra, mindenképp meg kell dönteni.
-
MODERÁTOR
válasz gboszi #89934 üzenetére
One Elevennél voltam, nagyon jó ajánlom. Kiscsoportos 1-2 fő és cca 5-6 óra. Megnyugodhatsz, nem fogsz nyuszikat önteni egy basic latte art képzés után ahhoz kell pár tíz/száz óra gyakorlás.
konzumpro: próbáltam fix helyet találni a kiöntőnek, belőni a gőzcső szögét, de nekem így nem jött össze a jó tejkrém.
[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
válasz konzumpro #89935 üzenetére
Én is kipróbáltam az előbb a fix helyre tevős dolgot és nekem bejött.
Mivel ez a gép új, ezért eddig nem voltak 100%-osak a tejhabok,de most nagyon jó lett, megnéztem hogy ha fixre állítom akkor mennyi tejet kell tennem bele,hogy menjen bele a levegő,majd feltöltöttem és adjad neki. Mindent magától csinált, közben figyeltem a kezemmel a kiöntő falának hőmérsékletét és a hang alapján is látszódott mikor van kész.
-
jana86
csendes tag
Nálam működik fix kiöntővel is, de két lyuk van a gőzcső végén és toroid formájú a kiöntő. Ha épp a megfelelő mennyiségű tej van benne, akkor tényleg elég alátenni. (De bevallom, nem szoktam ezzel vacakolni, mert amúgy is elég hamar megvan az egész a 1,5 l-es gőzbojlerrel.)
-
Toobee
veterán
Emlegetett szamár. Sajnos már csak 16 gramm volt belőle, mondjuk itt megint előnyben volt a kézi, mert nem 14 gramm Gesha + 2 gramm előző kávét kaptam voodoo után. 18 gramm körüli töltettel kellett volna üzemeltetni a rendszert, emiatt sajnos nem lett olyan szép a lefolyás, mint terveztem, de az íz kárpótolt, az szerencsére nem sínylette meg.
https://barbieripnk.hu/
-
mutyi
őstag
válasz Keresztapper #89942 üzenetére
Lelit Bianca lett belőle.
-
Csápájev
őstag
-
weinmaker
őstag
válasz Csápájev #89944 üzenetére
Gyerekek ez nem tejhab (ez egy f@s) már ne is haragudjatok, de tényleg. Bár mindenki maga döntse el, hogy mire van szüksége, számomra pl. ez elfogadhatatlan, és nem rosszindulatból mondom.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!