-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
Első körben próbáld átrágni magad az összefoglalón, a felmerülő kérdésekben meg természetesen segítünk. A lényeg, hogy ezzel a szűrővel (kosárral) nem fogsz tudni igazán jó eredményt elérni. Kell egy daráló (Graef 702 minimum), egy tömörítő (tamper) egy olyan 2 személyes szűrő ami nem nyomásfokozós és akkor már csak a 3000 Ft/kg szab határt a végeredménynek :), amit felemelnék kezdetben is 5000/kg-ig minimum (AVX Gold/Silver, vagy ajánl valaki Pacific, Kapucziner kávékat ebben az ársávban).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
skoos
őstag
válasz soldier2 #90154 üzenetére
Igen, köszi, pont ezt próbáltam. Így is jutottam el a Gaggia Classicoz és a Graef 702ig
Ahogy elnézem, a kávéfőzésben a nüanszokon van a hangsúly. Közepes kávéból lehet közepes kávét csinálni, ja jól csinálja az ember, de csodás kávéból is könnyen lesz mosogatólé, nem kellő odafigyelés mellett.
A tamperrel erősen kell dolgozni, vagy csak, hogy sima legyen a teteje? Valaki nem is használt tampert csak hozzáütögeti az asztalhoz.... Tudok venni tampert 5ezertért, de nem látom az érdemi különbséget a 200Ftossal szemben... van?[ Szerkesztve ]
-
grizlisandor
addikt
Azért ajánlott a dupla szűrő, mivel azzal könnyebb számolni a mennyiségeket.
Meg:
Igyál duplát, nem vagy Te félember!(katt)Kell egy ilyenszűrő(katt) meg egy 58,5mm tamper. Szűrőbe kávétól függően belefér 16-20g őrlemény, és 30 másodperc alatt az őrlemény dupla mennyiségű kávét kell kapnod, amit az őrlő darálási finomságával tudsz hangolni. Mostanában a Riói Varázs blend-ből főztem, 20g kell a portafilterbe(szűrő), és 30 másodperc alatt kapok 40g italt.
-
senior tag
válasz grizlisandor #90157 üzenetére
Nem is emlékeztem, hogy én ilyet írtam volna!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
verti1
tag
válasz Toobee #90134 üzenetére
Analóg órával is működik a dolog. Az egyszerű profilokat könnyedén tudod reprodukálni vele nagy pontossággal. A digitális változat akkor nagyszerű dolog ha "komolyabban" profilozol. Húzol egyet, elmented, kirakod referenciának a következő húzásnak. Kicsit módosítasz a profilon valahol, ha jobb akkor azt használod tovább, megint kicsit változtatsz és így tovább. Ha pedig megvan a megfelelő profil akkor tökéletesen tudod reprodukálni minden húzásnál. Ez persze igaz minden gépre ahol tudod befolyásolni a nyomást és ráakasztod a kütyüt.
-
nemethsza
tag
Ahogy nézed.
1részt lehet szimplát is készíteni, de azt egyszerűbb akkor, amikor már "benne van a kezedben" a folyamat + jó, ha van hozzá "speciális" szimpla szűrő.
Másrészt - a te számaiddal és 6000ft/kg árral számolva - 120ft egy dupla. Illetve egy jó dupla.
Ha a kolléga által által megadott másik számot (a 18g-ot) nézed (mellesleg nálam van olyan kv, amiből 17g egy dupla), akkor csak 108ft. A dupla. Ami - ne kövezzetek meg, pls - 50-80ml.Hogy ez sok-e érte? Az saját döntés....
[ Szerkesztve ]
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
verti1
tag
válasz vicces1 #90087 üzenetére
Megnéztem a 1zpresso kéziket tegnap. Mindegyik rendesen megmunkált darab, nem sorjás, elnagyolt darabok. A legolcsóbb 47-es JX-ben szemmel láthatóan nem volt a belső és a külső kés koncentrikus. Egyik oldala majdnem össze ért a másikon kétszer nagyobb volt a rés. Egy lemez és csavarok segítségével van rögzítve a kés, lehet hogy simán központozható a dolog, ahhoz szét kellene szedni. Az alsó állítás se volt szimpatikus nekem rajta, de egyik alsó állítású kézi se az. A JX-Pro tetszett a legjobban, felül lehet állítani ránézésre elég precízen. A kés is jól állt benne ránézésre. Hogy ez véletlen vagy mindegyik ilyen azt nem tudom, lehet itt is van lehetőség központozásra. A K-Plus ugyan ez csak extrákkal. Titán bevonatos kés, spéci őrlemény tartó és nagy állító tárcsa van rajta. Ami nem tetszett egyikben sem az a mágneses levehető kar, nyilván lazán van illesztve, hogy le tudd szedni, de leghamarabb ott fog kiszopósodni a folyamatos hajlítgatástól ahogy tekered. 60 ezerért a JX-Pro eléggé csábító annyit megérhet szerintem, én azt választanám. Az persze megint más kérdés, hogy mit tudnak ízben. Ahhoz egy pár hétig kellene tekergetni, hogy valami vélemény kialakuljon.
(megj: ez szigorúan az én szubjektív véleményem, nem szentírás)
-
weinmaker
őstag
Ugyan már. Én évek óta szimplát iszom, és nem azért mert sajnálom (amúgy is kapom a sok kávét), hanem mert nem kell több koffein. Napi 3-4 szimpla és elég. Tökéletesen jó a LM kosárral és a megfelelő tamperrel. Tőlem mindenki ihatja a duplát, hurrá, de hogy nem lehet jó szimplát? Csak mosolygok.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
soldier2
őstag
Azért a sögéteb pörkölésű kávékból nem megy 20g egy normál dupla szűrőbe, inkább 17g az, így viszont 5000 Ft/kg-os kávéval 100Ft/dupla alatt vagy, ha nem is sokkal. Napi 2-3-4 kávéval sem "elitista dolog ez, ha az lenne csak az oligarhák cigiznének
Kávéválasztás: az az elv, hogy szarból csak szarvárat lehet építeni itt is érvényesül. Épp az 5-8000ft/kg-os kávék képezik azt a középkategóriát ami megéri. A drága (12000Ft/kg+) területszelektált világos pörkölésű kávéból sokkal hamarabb lesz mosogatólé, de egy jó alapkávé egy idő után akár szimplával is értékelhető lesz (az előkészítésre a szimplaígy is érzékenyebb, ezért az első pár kg esetében javasoljuk a duplázást) - világos pörkölésű kávéból szimplával a (jó) kávézók sem próbálkoznak.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
skoos
őstag
válasz soldier2 #90166 üzenetére
Mi, nem csak oligarhák cigiznek?
Ok, látom már a fényt, kerekedik a sztori.
Első körben veszek egy IMS duplaszűrőt.OK. Milyen kávét, legyen 6000/kg áron javasoltok? Kedvelem a világosabb pörkölést... Gondolom van bevált javaslatotok. Ti milyen beállítással daráljátok a Greaf 702vel? Az a kis műszanyag izéke, kell a szűrő alá ([link])?
És a lényeg, hány ml kávét főzzek a jó ízélményért?Köszi mindenkinek!
-
soldier2
őstag
A műanyag izéke szerepe, hogy az 1 szem lyukon 10+ bar-al spriccelő kávét lelassítsa. Mivel normál szűrőnél a kilépő oldalon a nyomás lényegesen alacsonyabb (hogy mennyivel abba nem mennék bele, eléggé parttalan vita folyt róla az Index Kávéológián), már nem spriccel, így az izékére semmi szükség. Kávékat ajánlottam, esetleg Pallyotz Locavore még de az túl van csöppet a célzott áron.
Bár a kávé folyadék, a jelentős térfogatú és eléggé változó mennyiségű crema (hab) miatt a térfogatmérés nem ad stabil eredményt. Ha van konyhamérleg, célozd meg a betöltött kávé mennyiségének dupláját, 2,5x-ét.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
Annál rosszabbul nézünk ki, mint amit Dávid belinkelt :-). Sokkal rosszabbul... Most rakodtam ki a teherautót egyedül. Magam is meglepődtem, hogy a satupadok és 140kg-os Leva is kijött úgy, hogy közben egy percig sem fenyegetett, hogy lepottyan valamelyik (videó erről a héten az instan...). Klassz volt, hogy ilyen sokan jöttetek. Rengetet tanultunk belőle mi is. Ezt a versenyt a varsói WOC főpróbájának szántuk. Óriási élmény volt.
Fragola mindig a boxzsákot látja bennem, ezen már rég napirendre tértem. Az, hogy az ítélete mindig rusztikusan sommás, és majd mindig elhamarkodott/alaptalan szintén nem lep meg. Egyszer majd felhagy vele. Vagy nem. Most reagálok a megjegyzésére az utoljára.
"BWT, Kávékalmár, vagy Alpro, akik pont leszarják a szeméttermelést"
A Mountex (az ország valszeg legjobb túraboltja) tulaja (velük csináltuk a standot) az ország egyik legzöldebb csákója (talán nem véletlenül), akinek a nézeteivel én is teljesen egyetértek. Ahogy élek, és ahogy a cég működik, az már kevésbé zöldíthető jobban. Apró pontokon még bizonyosan van némi tér.
Miskával (Mountex tulaj) külön téma volt a pohárkérdés. Mindketten nagyon örültünk a Boomerang-nak. Egész odáig, amíg meg nem láttuk. Amúgy a vásárszervező is konkrétan úgy bocsátotta útjára a dolgot, h biztos ami biztos MINDENKINÉL legyen papír is. A boomerang sajnos esélytelen volt a méretei miatt a Flair alatt. A mérleg alárakását meg sem említem. Az appunk mérleg nélkül felkarú "óriás". A Leva legmélyebb állású csepptálcájánál csak nyitott karral lehetett a Boomerangot használni úgy hogy a Lunar is alatta volt. Aki abba kérte, az abba kapta a dupláját a Levából. Hát pohárkérdésben ennyi. Fájt, de nem tudtunk túl sok boomerangot használni. Ez egy jószándékú, első, nagyon suta kísérlet volt ezen a vásáron.
Csomagolás. A tisztánlátás végett. Hogy milyen anyagból van egy csomagolás, az az érme egyik oldala. Az hogy fajlagosan mennyi csomagolás jut egy egységnyi kávéra, az szerintem sokkal többet nyom a latban. 53g csomagolás/200g töltet. Ez volt ebből a szempontból a legnagyobb horror, amit megéltem. Ezt egyszer elő kell állítani (ami környezetszennyező), majd ha kifogy belőle a kávé, akkor tisztán hulladékká válik (aminek egyik fele újrahasznosítható, más része szimpla szemét). Nálunk ez 13/250. Anno, amikor sokan 200g-ra csökkentették a töltetsúlyt, meg sem fordult a fejünkben, hogy felüljünk a vonatra. Az újrahasznosítás ügyében Magyarország még kullog a fejlettebb nyugat után. Rengeteg szelektált szemét elégetésre kerül. Nyilván/remélhetőleg ebből a szempontból van előrelépés.
Na, ez csak a "leszarás" kapcsán jutott így eszembe. Ígérem utoljára. Eztán leszarom .
Áhh, a végleges eredmények itt:
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz Kávé Kálmán #90173 üzenetére
Részemről nagyon élveztem! A 10. hely pedig kifejezetten meglepett, nekem az első érintkezésem volt a Flair-rel, de egyre jobban azt értem, hogy kell nekem egy ilyen.
https://barbieripnk.hu/
-
MODERÁTOR
válasz Kávé Kálmán #90173 üzenetére
Az 1. helyezett eléggé odavert a mezőnynek. Én csak 2-3 próbálkozást láttam a standon, de azok elég gyengék voltak.
-
HÁZIGAZDA
egy mini-közvéleménykutatás: toobee, verti1, adriankoo, használtatok manuális karos gépet huzamosabb ideig a flair előtt?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz Kávé Kálmán #90173 üzenetére
Mint kiderült, van nekik egy kisebb méretű Boomerang is, de valamiért nem azt osztották ki. Abba tudtam mérleggel duplát húzni a Lineán, viszont az alap méret még mérleg nélkül is csak döntve fért be, volt hogy borult is. Nem épp ideális a shotokat utólag mérni.
Mi üveg poharakat vittünk arra az esetre, ha a Boomerang ellátás megakadna. -
kurtuzov
senior tag
válasz Kávé Kálmán #90173 üzenetére
A boomerang poharaknak az Alpro latte art standján volt létjogosultsága. Asszony onnan kapott egy habos kávét.
Én az első próba után elraktam, de a standokon sem volt nagy zokogás miatta, nem is igazán volt mindig cserepohár sem. -
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #90173 üzenetére
Aki "zöld" akart lenni, annál volt üvegpohár, és nem egy standon volt. Pohár szempontjából pl. a Roastopus zöld volt, Miska meg nem volt zöld.
Második alkalommal volt a Boomerang.https://caffe35.webnode.hu/
-
-
coxymaxi
csendes tag
Bazárról én is pár mondatban.
Első ilyen magyarországi eseményen voltam. (2017-ben bécsben, arról röviden annyit hogy kávé oldalról nekem zéró)
Itt kicsit meglepődtem, hogy milyen szellősen vannak a kiálítók. Nem azért mert kevesen voltak, inkább nagy volt a tér.
Szerintem elég vegyes volt a felhozatal, értem ez alatt, hogy volt tea, alkohol, kávé és még hál" Istennek enni is tudtunk.
A BWT-sekre (de bárki más jöhetett volna) nagy szükség volt, jó volt néha vizet is inni Na meg öblíteni természetesen.
Az alkohol része nálam nem játszik, szóval arról nem tudok véleményt írni.
A bazár fő oldala pedig szerintem szépen felvonultatta a kávés palettát.
Sötéttől a nagyon világosig ihattunk mindenfélét, szinte minden termő területről.
Nekem (és ez ízlés kérdése legfőbbképpen) Balázsék Starfishe jött be legjobban.
Ittam egy nagyon jó filtert BalckSheepnél.
Nem volt rossz a 42 világos kávéja (espressóban természetesen) az Alprósoknál.
És a Gaggia standjánál a Bagira is ízlett.
Nagyon jó buli volt Kalmáréknál a Flairrel való profilozós verseny, egy 5. helyet sikerült elérnem, ami vagány. Levával kóstoltam az Etiópot, bejött.
AVX standnál ment a hittérítés 1zpresso oldalán. Béla szerintem ezt (IS) túltolta, lehetne ezt visszafogottabban vagy más köntösben is csinálni. Szerintem.
Én a Kinu Travelert használom nagy megelégedésre. Úgy gondolom, hogy olyan dolgokat másolnak az életben amik profik, jók. Nem tekertem az ottaniakkal, mert amik a pulton voltak azokba nem lehetett kávét rakni, amivel Béla tekergetett azt meg azt mondta ne állítgassuk el, mert be van lőve a gépre. Kinézetre, fogásra, stb profinak tűnnek. Használatban kiderülne milyen.
Ha lesz, jövőre megint tuti megyek, de annyi biztos, hogy az összes kávét csak ízlelem és kiköpöm. Kissé szarul voltam estére már -
verti1
tag
válasz adriankoooo #90190 üzenetére
Nekem is a Flair a fő “gépem”.
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #90190 üzenetére
kisgyerek mellett és/vagy ha kérnek cappuccinót és nem akarsz külön gőzölőt, akkor azért lehetne. de egy-egy shotra tökéletes.
az a helyzet (akkor reagálva a végeredményre), hogy így jobban átérzem az eufóriátokat. nyolc éve kávézom (gagyixyxy rossz topikban analizált), eléggé az elején lett pavonim, amit használtam évekig. az összes olyan dolog, amit írtok, a hú meg wow, megvolt, végülis a mai napig megvan (apámnál, ő használja is), eleve különleges érzés kézzel lehúzni egy kávét.
az eufória azért idővel csillapodott nálam. persze a pavoninál stabilabban használhatók ezek az új, fapados vasak.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vicces1
aktív tag
válasz verti1 #90163 üzenetére
Köszönöm a véleményezést, és a többieknek is a reakciót.
Én is eleve a JX-Pro-t néztem ki, de még érlelem a döntést.
Ráadásul most bluesfan "megkevert" hogy bevállalta a JE-plust, bár én továbbra sem adok ennyit egy kéziért.
Kíváncsian várom mit tud majd nála a Niche mellett.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
coxymaxi
csendes tag
A fő gép kategóriáját (Silvia + Fio F4nano) - valószínűleg nagymértékben az eredmény, produktum mellett az újdonság varázsa miatt is - leváltotta a Flair + Kinu Traveler páros.
De már megint itt tartunk No mindegy.
Amúgy előtte nekem sem volt manual karos gépem. De még csak nem is húztam ilyennel.
A vásárlás előtt Kalmár Gábornál egyet és az megvett.
Aki kint volt és kételkedett az húzott a Flairrel? Vagy ment ki direkt ezért valaki? -
HÁZIGAZDA
válasz coxymaxi #90194 üzenetére
ne erőltessük ezt a "kételkedők", meg "I made the switch" vonalat. épp ezért írtam, hogy megértem a lelkesedést, mert évekkel ezelőtt megvolt nekem is.
nem kell kételkedni, 9 barig kézzel produkálható a nyomás, a melegítéssel meg a megfelelő hőfok, szóval az eszköz alkalmas presszóra. biztos lesz, amivel a legjobb lesz, más kávéval nem biztos. csak egy eszköz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
verti1
tag
Hűha érzésem soha nem a kézzel gyártás miatt volt. A kávé minősége miatt volt/van amit csak felnagyít a szerkezet egyszerűsége. A kávé minősége után a gyorsasága amiről nem nagyon szeretnék lemondani. Az öntögetős bohóckodással is 10 perc egy kávé takarítással együtt. Egy 20x30cm-es tálcán elférek a kiegészítőkkel együtt, egy cipős dobozban ha viszek mindent. Minden mindig tökéletesen tiszta, 0 pangó, mindig friss a víz, pont jó mennyiségű egy shot. Ezek persze az én szempontjaim és nekem fontos dolgok. Egyedül kávézok, nincs tejes ital stb.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Na, akkor erre nekem is van egy "coming out"-om... Szeretem a kávét. Nem csak a sajátunkat iszom. Nyugi! Nem ez a lényeg. De egy ideje, kb. 6-7 éve már, elkezdtem egyre jobban élvezni magát a készítést is. Nálam az eufória folyamatosan megmaradt. Ha új, fasza manuál csapódott a bandához, akkor durva felizzás jött és alig vártam, h valakinek húzhassak vele egy shot-ot. Persze szét lett mind borítva, hogy okosítható-e. Többnyire igen. A legszebb az, hogy mind (MIND) totál másként működik. Orphan bácsi (Doug Garrott) kurva jó fej volt a WOC-on Budapesten, amikor először találkoztunk. A faszi meg a "csaja" (Barb) amúgy nagyon fertőzőek. Na, szóval ő mondta, hogy faszák a gépek, amiket "meghekkeltünk", de a sorból hiányzik még a Faema Femina. A "dráma, ahogyan elkészül rajta a kávé, az odaver". Még abban az évben befogadtam egyet. És Dougnak igaza volt. Na, csak azt akarom mondani, szóval jön a lényeg: ezek a manuális és rugós gépek vagy dugattyúsok, ha úgy tetszik, az arra fogékony usereknek komoly örömforrásként szolgálnak. És nemcsak azért, mert a végén finom kávét isznak.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #90196 üzenetére
a kis méret, hordozhatóság és a friss víz nagy plusz pont
a pont jó mennyiséget nem is értem, pumpás gépnél az bármennyi lehet
a 10 percet sem értem, elég gyorsan megnyomom a gombot a gaggián
a kávé minősége pedig... az nekem nem megy le a torkomon, hogy egy megfelelő pumpás géppel ne lehetne ugyanolyan jó kávét csinálni. de tény, hogy ahhoz a pumpást jobban fel kell készíteni, komoly tuningokkal, míg ez a polcról ilyen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #90197 üzenetére
na de épp ezzel kezdtem, hogy ezt abszolút megértem.
amúgy rövidre fogom zárni ezt az egészet úgy, hogy itt lesz a robot, aztán használom, és majd szólok, ha azzal csupa szupi kávé születik, amit az űrgaggia egyszerűen nem tud hozni. de a választ borítékolom... (nem -- mindkettő képes lesz rá)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hobby elektronika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Hálózati / IP kamera
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Tippmix
- Sorozatok
- PlayStation 5
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...