-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZeCse
csendes tag
-
icm
tag
válasz Cathfaern #115177 üzenetére
Köszi. A víz az adott, azt relatíve nem tudom befolyásolni nem emiatt fogok elköltözni , viszont ha a ph-t variálja és károsítja az alu kazánom annak nem örülnék. Nyilván nem nagy tétel, csak nem rézcsövezgetnék annyirszor... a rézbojleresítés most várakozó ponton van - tudom ez megoldaná a várakozást
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Cathfaern #115214 üzenetére
Nem azt mondom, hogy minden kétséget kizáró bizonyíték, de fragola a TDS-re kérdezett, nekem meg ez villant be. Lehet fenntartásokkal kezelni, én is az egészséges szkepticizmus híve vagyok, ennek ellenére használok egyengetőt placebo gyanánt.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #115265 üzenetére
Igényesebb mérlegekre rá szokták írni, mennyire pontos milyen tartományban. Aztán persze sokszor nem egészen egyezik ez a gyakorlati tapasztalatokkal. Azt szokták mondani, hogy olyan mennyiségű köztes oldatot érdemes keverni, amennyivel jól ki tudod mérni az összetevőket, és persze amennyit fel is tud oldani, és utána azt adagolni a vízhez.
Én egy 0.1g-ossal próbálom összehozni (±0.2g pontossággal 200g-ig), azzal kicsit macerás, mert kell minimum 2g só, amit nagyjából elfogadható pontossággal már ki tud mérni.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz Cathfaern #115269 üzenetére
Jó pár éve, amikor elkezdtem eszpresszozni, rendeltem ebayen egy mérleget. Ugyanígy 100g méréshatár, és 0.01 g kijelzés. Akkor még nem gondoltam, hogy kevés lesz, mert bármilyen csésze üresen kiakasztja. Amikor megérkezett, ez világossá vált… Évekig a szekrényben állt, míg én is elkezdtem vizet keverni. Akkor újra elővettem, mert érzékenyebb, mint a másik. Én teszek rá egy vékonyfalú (nem eszpresszo) csészét, hogy a méréshatár közepe felé legyen, mikor kimérem a keserűsót és a szódabikarbónát.
-
hoffman_
nagyúr
válasz Cathfaern #115332 üzenetére
nem is igaz, nem tudok hozzászólni, még sosem használtam frenchpress-t
#115325 koxx:
min áll vagy bukik ez a dolog, valakinek be kéne válallani a pénzezést/rendelést? hogy szokott ez menni, volt ekkora össz-rendelés a múltban?"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Cathfaern #115615 üzenetére
Igen kösz, rákerestem.
@eastsider nem ez volt az, bár ez is elég rusnya, viszont lelit, fúj, devla, phű. Talán SounON, vqgy sz.zs. mutatta, csak előkerülnek..."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
hoffaboy
csendes tag
válasz Cathfaern #115650 üzenetére
Pont ma futottam bele egy ilyen esetbe.
Egyetlen helyen találtam itthon ezt a fajta kosármagasítót:
[Barista Space]
Gondoltam kiegészítem a rendelést kávéval 15.000Ft-ra ingyen szállítás reményében. Sajnos nem nyert, nem találtam összeghatár feletti ingyenes szállítást. 2800Ft szállítási költséget meg igencsak infláció követőnek érzem. -
vicces1
aktív tag
válasz Cathfaern #115681 üzenetére
Ezt a +áfát Te raktad hozzá?
Az egy alap tévedés, hogy 2x fizetsz áfát. Ezt már 100x lezongoráztuk.
Nincs olyan, hogy az angol áfát is megfizeted ,meg a magyart is plusz.
Ezt törvény szabályozza, de még mindig megy a hülyeség látom.Arról már nem is beszélve, ha egy forgalmazó cég vásárol (pl. Kofio) onnan, akkor azt más feltételekkel, jóval olcsóbban teszi.
Szóval maradjunk annyiban, úgy 80%-al drágábban venném ugyanazt a kofit mint a Haesbeantől.Már párszol vásároltam, nem kitalálom.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
vicces1
aktív tag
válasz Cathfaern #115743 üzenetére
Mit magyarázzak el ezen?!
Azt hogy ha a 7,5.- angol font/250gr árra (esetleg) rámegy az áfa, hogy lesz nálad 22ezer Ft 1kg kávé?
Ezt inkább Te magyarázd el. Vagyis inkább nekem ne, én eddig is tudtam önállóan vásárolni Hasbean kávét, ha már nagyon kívántam, és nem az általad matekolt áron.
Ez mindössze azért érdekes, ha egy fórumtárs ilyesmit akar beszerezni akkor ne egy fölösleges 2x es áron kínáló webshopban tegye, hanem közvetlen a pörkölőtől fele annyiért. (frissen)-Rendelek is asszem, felidéztem a legjobb Columbiát amit tőlük kóstoltam.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
bigmasterg
addikt
válasz Cathfaern #116025 üzenetére
Igazából az a baj, hogy a kedves olvasók fizetett
reklámokatteszteket olvashatnak.
Elég aljas dolog, mert egy hivatalos reklámot a helyén tud kezelni mindenki, de a kamu tesztekkel simán megtéveszthet nem egy érdeklődőt.
Nyilván mindig az a legjobb amit ő árul, a többi pedig hulladék, vagy túlárazott. -
tag
válasz Cathfaern #116020 üzenetére
Hetvegen vettem at par kiegeszitot apros bernyomtatasbol, olcson es szepen dolgozik a srac. Hamarosan rendelek tole talcat is, ha gondolod megirom majd milyen lett.
(PETG-bol kertem mindent, ez erosebb es kevesbe toxikus a sima PLA-hoz kepest, viszont macerasabb az utomunka is - csiszolhato, polirozhato vagy ha nem egybefuggo a felulet, pl. felirat van rajta akkor epoxi alapu festekekkel is ki lehet simitani, persze csak ha zavar hogy kicsit "vonalas" nehol)[ Szerkesztve ]
-
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #116066 üzenetére
IMS "The Single" 7.5g/H19.5mm - Három főzés után vagyok, egész jó, a nagyobb kosárnak megfelelő őrleményfinomságot igényli és meghálája a Makk Károlynál olvasható középre tömörítést.
Az 58.5-ös tamper precízen illeszkedik, nincs feltapadva őrlemény a kosár falára.Simán belefér lapítgatás nélkül a 8.5g, nem szorul annyira a karban a kosár, talán a rugóval lehetne játszani, de így legalább kvázi kapszulaként működik. Akár lehetne belőle kettő.
A kart nem kell 90 fokig tekerni, csak 75-80. Szerintem nem fogom lapítgatni, talán csak csiszolni kéne a perem aljából, de így is jó.
Elraktam az automatát, innentől lehet egy fokkal jobb szimplákat inni.[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #116126 üzenetére
Szerintem ebben az adásban: 20. adás: Casino Mocca kávépörkölőnél jártunk hallottam, hogy BWT-t ajánlanak a kávézóknak a kávéikhoz.
Vagy a BWT-s részben, már nem tudom:
22. adás: BWT - Ahol tényleg a víz az úr[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
Bazsee71
őstag
válasz Cathfaern #116320 üzenetére
A magunk részéről tudok nyilatkozni, anno több hónapig kerestük azt a gyártót, aki kis mennyiségre (10.000 db) is vállal egyedi tasakot, és ezzel a kialakítással volt elérhető. Meglepő, de a zip lock és a szelep együttese eléggé megritkította a mezőnyt.
WarLock07222: a cuppingon kívül egy szándékosan egyszerű metódussal tesztelem az espressokat: Bestprotect szűrőből víz, 1:2,3 körüli arány, 30-35s alatt, 8 baron. Így - nálam legalábbis - jól működnek, 1:2,7 körül már inkább filter pörköléssel érdemes próbálkozni, egy combosabb előáztatással,
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Cathfaern #116371 üzenetére
Nem hiszem, hogy a ph-ra kell kihozni a dolgot. A kv elég komplex folyadék. Egy kenyai filter presszóban rövidre főzni meg tud ütni úgy is, hogy alig van benne pl koffein. A ph-ja meg nemtudommennyi. Ugyanez valami alföldi brazilban általában
meg se kotty."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #116384 üzenetére
tehát aki megiszik éhgyomorra két kávét és érzi a gyomrát, az gyomorbajos? aki megeszik 3 almát és érzi, hogy savas, az is? nem kell ezekhez fekély ám. aki meg lófaxt sem érez, sőt, esetleg egy nagyobb kaja után kénytelen savas dolgot enni, hogy ne pusztuljon el az emésztésbe, az meg nem gyomorbajos?
nem vagyok dietetikus, se orvos, de szerintem ez nem így van.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #116399 üzenetére
nekem határeset a gyomrom, mindig a gyenge pontom volt. van refluxom, alul-felül rosszul zár, sajnos. és igen, 99%-ban a táplálkozás a felelős ezért, szemetet eszünk szeméttel, és amikor azt hisszük, hogy megvettük a zöldséget és épp qrva egészségesek vagyunk, akkor is szemetet eszünk, mert műtrágyázott, glifozátozott, kizsigerelt "földben" terem a "zöldség", nulla tápanyaggal. volt arról cikk, hogy ma már 5 random alma tartalmazza egy békebeli alma beltartalmát
a szénhidrát szénhidráttal a bűnös a legtöbb gyomor panaszért, nálam is ez volt a gond. ma már tök máshogy eszem, nincs is gond, de figyelni kell az egyensúlyra, hogy ne is legyen. ennek része, hogy reggel, éhgyomorra nem iszom kávét.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
TDX
tag
válasz Cathfaern #116481 üzenetére
Mérleget már beszereztem, pont ma jött meg. 0.1g-ot tud, eddig teljesen jónak tűnik.
Úgy gondolom hogy majd szeretnék kísérletezni pourover/aeropressel, még ha nem is most azonnal. A french press nem zavar hogy nincs nagyon átszűrve, én nem nyomom le az aljáig és nem is öntöm ki a 100%-át a kávénak (egy kevés marad a babokkal együtt a press aljában), így semmi sincs igazából a bögrében amit ne innék meg vagy zaccos lenne. Akkor szerinted a Cleverre nincs értelme beruháznom?Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
őstag
válasz Cathfaern #116669 üzenetére
félig kapcsolódik, de inkább egy kérdés:
láttam régebben volt említve a topikban a Csészényi kávézó / pörkölő. Nagyjából az egyetlen hely, ami szinte útbaesik, és amúgy most néztem, hogy 10k felett ingyenes a szállítás is (annyit meg nem nehéz elkölteni náluk ).
Van esetleg frissebb tapasztalat velük? French press-el és GC-vel próbálkoznék filter pörköléssel. + gondoltam vennék ugyanabból a kávéból világos és közepes pörkölést is (konkrétan Columbia Supremo)"... and I hope you have a great day!"
-
kemcso
Ármester
válasz Cathfaern #116675 üzenetére
A példában szereplő Kofio sztem nem csak a cseh piacra dolgozik és kb ugyanazon az áron hozza a futár onnan, mintha Mo-ról rendelnél. Miközben Mo-ról külfödre küldeni valamiért sokkal drágább, mint országon belül (vagy mintha ugyanezen nemzetközi szolgáltatók Mo-ra küldenének).
-
PeterAgos
csendes tag
válasz Cathfaern #116675 üzenetére
"Sötét pörkölés:
Sötétbarna, feketés színű pörkölés, melynél a pörkölés szinte a gyulladási határig folyik. Felülete olajos, a kávészemek nagyon kemények,"
Bocs, én eddig úgy tudtam/tapasztaltam, hogy minnél világosabb a pörkölés, annál keményebb a babszem.[ Szerkesztve ]
-
Skizz
addikt
válasz Cathfaern #116669 üzenetére
Ez a bajom nekem is pl. pont a Kapuczinerrel.
Viszont akkor megoldom a Pacifictől egy az egyben, mert hozzájuk közel lakom.
Esetleg van itt valakinek tapasztalata a Veronájukkal? Akár egy Velencei gondolásokhoz képest? Utóbbit azért szívesen próbáltam volna ki, mert az egyszerűbb vonalat keresem olaszos/sötét ízekben éppen, de a Verona nekem gyanúsan túl robusztás az árához képest. A Romeról nem is beszélve. (65-35) Vagy ez nem veszélyes, ha jó minőségű a robuszta?
-
Melorin
addikt
válasz Cathfaern #116823 üzenetére
Nahát, hogy én miért nem a forgalmazó/gyártó oldalán informálódtam!?
Nekem egy olyan vízforrásra lenne szükségem hosszú távon, amitől nem gyűlik feleslegesen a műanyag hulladék, főleg a palack, és nem veszélyezteti a kávégépet. Az ízvilág sokadlagos, főleg, hogy még egy normális kávét sem sikerült készítenem, odébb van az, hogy a víz milyensége miatt aggódjak.
A DM-es palack is aránylag hamar kifogy. Mi a megoldás? Saját desztilláló? -
Ludovicus
aktív tag
válasz Cathfaern #116842 üzenetére
Azért a két személyes brikka nem ad rossz eredményt, természetesen nem presszó, de nekem érzetre valamivel sűrűbb az ízvilága, mint egy normál kotyesznek. Ráadásul a vízhőmérséklettel is egész jó lehet játszani, amit Kávékalmár kiválóan bemutatott pár évvel ezelőtti videójában (ebből fakadóan a sötétebb pörkölések még egy árnyalatnyit töményebbek). Így, mikor nincs idő reggel megvárni, a GB bemelegedését, remek alternatíva, ugyan abból a forrásból.
-
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #116842 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy ez expectation management kérdése. Speciel én sosem vártam a V60-ből espresso szárazanyag tartalmú italt és vice versa (kivéve ha éppen ez a cél, de akkor meg is kell érte dolgozni lásd Filter 2.0).
A Hoffmann a videóban szerintem arról beszél, hogy hogyan tudsz megfelelő extrakciót elérni egy világos pörkölésből is akár az adott eszközökkel úgy, hogy közben konzisztensen teszed azt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen