Új hozzászólás Aktív témák

  • yle_greg

    tag

    Ahá!

    Értem, hogy hol értettük egymást félre. Én nem azt mondtam, hogy fogom ezt a Laowa 9mm -es FF obit, és egy sima átalakítóval rácsattintva az MFT gépemre máris olyan képet látok majd rajta, mintha egy 4.5 mm-es MFT obi lenne rajta!

    Azonban ahogy a fenti, Iscsu által feltett ábrákon is látszik, (tök jók, köszi!) az azonos gyújtótávolságú obik eltérő terjedelmű képet vetítenek, a FF obik képébe több hegy fér bele, magyarán automatikusan "széleslátóbbak" ha úgy veszem.
    Azonban, ha ezt az ember felrakja egy MFT gépre, akkor a szenzor csak a közepét látja a teljes képnek, a szélét nem. Croppol. Ha viszont a szenzor elé berakok egy üveget ami a FF teljes vetített körét összegyűjti, és nem engedi a szélét pocsékba menni, hanem azt is az MFT szenzorra vetíti, akkor máris látni fogom a teljes képet, amit az FF obi lát.
    Eddig jól gondolom, igaz?

    Van egy Heliosom, amit speed boosterrel használok, különben a swirly bokeh jó részéről lemaradnék. Amíg nem volt lencsés m42-m4/3 átalakítóm, addig kisebb volt a kép, pontosabban kevesebbet tartalmazott. Most viszont cirka akkora az 58 mm-es Helios kép tartalma, mint ha az MFT Pana 14-140 -et 40 körülire állítanám. (Gyorsan kipróbáltam.) Vagyis nem 29, mint amit a matek mond (58 fele) de ez a pontatlanság lehet, hogy az olcsó speed booster ára.

    Sajnos nincs menetes gépem, hogy kipróbáljam egy azonos pontból a natív FF képet, a FF obi+speedbooster képét, valamint, hogy hova kell tekerni a zoom obit, hogy azt mutassa mint a másik kettő. (És mondjuk szerintem a zoom obi feliratozása is csak tájékoztató jellegű, nem túl pontos.)

    De akárhogy is, elméletben hasznosítani tudom a FF obi teljes képtartományát. Márpedig ha a Laowa 9mm obijának teljes képét rá tudom vetíteni az MFT szenzorra, akkor nagyobb részt látok a tájból, mint amit a mellettem MFT Pana 7-14 -el fényképező kolléga gépe lát a 7 mm-es álláson.
    Azonos képet akkor látnánk, ha az ő gépén egy 4.5 mm-es feliratú MFT objektív lenne. Így értettem azt, kicsit pongyolán, hogy ami FF 9 mm, az MFT 4.5 mm. A "széleslátás" szempontja szerint, vagyis, hogy mekkora tér fér bele a képbe.

    Így jó amit gondolok, nem?

    A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)

Új hozzászólás Aktív témák