Új hozzászólás Aktív témák

  • Hi!King

    őstag

    válasz aginor #97247 üzenetére

    "Szerintem nagy lehetőség van a m4/3-ban, de ehhez kell egy teljes portfólió, a belépőtől, a haladón át a csúcs technokrata cuccokig, bár lehet nincs igazam."

    Pontosan ebbe bukott bele az Olympus. Hogy egyetlen szenzormérettel próbált lefedni az aljától a tetejéig mindent. Mitől működne ugyanez másképp a JIP alatt? A többi nagy gyártó nem próbálja APS-C re sem ráhúzni felső kategóriát, ugyanakkor nyilvánvalóan a FF rendszerekben bevezetett fejlesztéseket ugyanúgy le lehet fokozatosan skálázni az APS-C rendszerekre, mint ahogy a csúcskategóriás m43 újításokat a m43 közép és alsó szegmensébe. A különbség, hogy utóbbi módszerrel a felső kategória nem lesz elég jó, az alsó meg nem lesz elég olcsó.

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz CharlieFirpo #97246 üzenetére

    Nem keserítesz el, mert nem érint. A meglévő m43 felszerelésemmel elleszek amíg működik, de a top cuccaik (azon az áron) nem érintenek meg.

    #97250
    Itt viszont lényegében azt írod, hogy nem gond, ha gyengébb képességű a váz mint a FF (tegyük hozzá, kb. ugyanannyi pénzért), mert igaz hogy kevesebb képünk fog sikerülni, zajosabb lesz legalább közben jól érezzük magunkat. Hát... :F

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz lugosi #97252 üzenetére

    Nem kell ezzel azonosulni, de a jelek szerint ez a jelenség létezik. Számomra érdekes, hogy ezt olyan nehéz elfogadni (nem egyetérteni vele, csak megérteni). Van egy rendkívül nagy tudású vázad, vannak kiváló minőségű objektívjeid, amit szenvedés nélkül tudsz kreatív módon, élményszerűen használni a kedvenc hobbidban. Van 2-3 paraméter, amiben ez a cucc nem olyan jó, mint egy FF rendszer, de nem is kuka. A villámgyors AF és nagy tudású szenzor meg igenis sokkal drágább FF-ben, szó sincs arról, hogy valós felhasználási körülmények között hasonló árú termékek alázzák a m4/3-os felszerelést. Legjobb ebben a témában a mirrorlesscomparisons oldal összehasonlító tesztje.

    Charlie

  • hibavissza

    veterán

    válasz CharlieFirpo #97250 üzenetére

    Tovàbb gondolva az elmélkedésed ez a rendszer tökéletes a kényelmesen és hdd-re fotózóknak. :DDD

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz hibavissza #97254 üzenetére

    Bár nem tudom, hogy ezt iróniának szántad-e, de ez tényleg egy hatalmas, mondhatni piacformáló tábor. Igen, rengeteg olyan amatőr fotós van, aki alapvetően a háttértárának gyártja a képeket, amiket néha megoszt az interneten.

    Charlie

  • forceberg

    veterán

    válasz CharlieFirpo #97255 üzenetére

    Bárcsak a többi tábor gyakorolna annyi önkritikát, hogy a HDD-kre fotóznának! :))

    http://www.flickr.com/photos/4ceberg

  • hibavissza

    veterán

    válasz CharlieFirpo #97255 üzenetére

    Basszus akkor te ezt tényleg komolyan gondoltad :)) Mint minden használati eszközt ezt sem lehet kizárólag a nettó műszaki tartalom alapján megítélni, de törekedni kell rá. Maximum arról érdemes vitatkozni, hogy egy adott látószögnél egyik-másik márka rendelkezik valamilyen előnnyel a többivel szemben. 2021-ben már nincs értelme általánosítani. Bár sokan vesznek autót szín alapján..... :D

  • hibavissza

    veterán

    válasz forceberg #97256 üzenetére

    A HDD-nek fotózók akkor járnak a legjobban, ha az első megvett kamerájuk után rá sem néznek fotó tech témára.

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz hibavissza #97257 üzenetére

    :F Nem vágom, hogy mit akartál ebből kihozni. Mondjuk, az iróniád sem esett le, szóval, lehet, hogy már hétfő du. fáradt vagyok :DD
    #97256 forceberg: óvatosan fogalmazok, csapdát sejtek itt is :D . Minden formátum fotósainak döntő többsége a HDD-nak fotóz. Sajna erről nem lehet statisztikát gyártani, de enélkül is biztos vagyok a dologban.

    Na de, hogyan jutottunk el idáig? Eredetileg annyit akartam csak írni, hogy a természetfotós tábor "kiszolgálása" akár egy racionális lépés is lehet. Sokan vannak, sokan használnak Olympust vagy Panát és jól elvannak, eszük ágában sincs menekülni a rendszerből, ha kapnak visszajelzést, hogy a JIP fenntartja a bulit.

    [ Szerkesztve ]

    Charlie

  • jaanoo89

    aktív tag

    válasz CharlieFirpo #97259 üzenetére

    Az a kérdés még, hogy hányan maradtunk. Amikor az MFT nagyon pörgött, úgy 2012 környéke (E-M5 és az új fényerős kicsi fixek) nem igen volt más tükörnélküli rendszer jó objektív parkkal. Most kicsit más a helyzet és ilyen árakon az új belépők már a Fuji X és esetleg a FF rendszereket is nézik.

    Szóval ha nehezebb új vevőt találni, az a kérdés, mennyi régi maradt és azok ellátása megtérül-e valaha.

    Nem vagyok piackutató, de talán az eredeti útra is vissza lehetne találni és kiadni egy abszolút csúcs kategóriát (mondjuk E-M3) E-M5 III méretben, E-M5 II építési minőséggel, teljesen új szenzorral, mellé a meglévő fixeket időjárásállóvá tenni és tolni ezerrel a marketinget, hogy ezzel a szettel mehetsz szépen utazni, utcára stb. Nem rossz, hogy aki 1-1 tartományban szeretne rendszeren belül előrelépni, az meg tudja ezt tenni 1-1 PRO objektív vásárlásával, de leginkább az f/1.4-1.8 körüli kisebb de attól még jó képminőségű fixeket erőltetném, hisz a mérettel lehetne versenyezni továbbra is.

    A madarászás is lehet jó irány, ha már van 150-400, de az E-M1XII tudását (ha lesz olyan) hamar elérhetővé tenném E-M5 méretben is, mert nem gondolnám, hogy veszélyeztetik egymás piacát.

  • Throme

    veterán

    válasz peppe79 #97237 üzenetére

    Nekem pont az m4/3 a másodgép ;) . Ami utóbbi években inkább az elsődleges rendszer.
    Mellette APS-C dslr van, amit szintén szeretek, de több okból az m4/3 felé vettem az irányt.
    Pixel kukkolást már a dslr esetén is elhagytam (hiszen APS-C nem a csúcs, így kompromisszumos az is).
    M4/3-on hatványozottabb és a kivágásokkal is óvatosabban kell bánnom.
    Ezért is gondolkodom olyan átfogásban, ami jobban lefedi az igényeim.

    #97238CharlieFirpo
    Ha a 12-60-ra gondolsz, azt mostanában 150k felett van valamivel, már ha lenne készleten... Ami bosszant, hogy kitben már kb 50k huf, de nem fogok fényképezőt is venni mellé, hogy ne 150k legyen a lencse :N
    Használttól kicsit tartok, de ha itt fórumozó esetleg venne kit-et és nem kell a lencse szóljon, megbeszélhetjük (remélem ezt nem veszik hirdetésnek, jelzem nem az, csak teoretikus szinten említem :B )

    #97250CharlieFirpo
    Az élmény nekem is számít. Technikai paraméterek mellett fontos, hogy tetsszen az eszköz, amit használok. Ahogy telnek az évek, a felhasználói élményben egyre több szerep jut a kinézetnek is ...

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz CharlieFirpo #97253 üzenetére

    Személy szerint értem amit mondasz. Ami engem a m43-nál tart az a kis, akárhová, akármilyen kis táskában magammal vihető gép+obi. Igen, kedvelem ezt a kis gépet (GX80 kit). Igen, aki megtapasztalta, használja (és kihasználja) az előnyeit az érti. De új usert nem fognak tudni szerintem így szerezni, és a meglévőknél is látni az elvándorlást. FF-re könnyebb átcsábítani paraméterekkel és egyebekkel az embereket. Volt nekem is FF dslr-em, meg is váltam tőle, azt mondtam hogy olyan nincs hogy én ezt a tömeget, méretet hozzam-vigyem, zsebre se tudom tenni stb. Mások viszont (és lehet, hogy ők vannak többen) ezzel nem törődnek.
    Új usereket masszív árcsökkentéssel és létező marketinggel tudnak szerezni (de nem értek hozzá). Meg lehet ezt is csinálni arcvesztés nélkül, kihozzák az EM1-3-at úgy hogy EM1-3s, kihagynak róla valami gombot amit úgyse használ senki, egyszerűsítik a menüt, minden más marad, és kiadják az ár max 60%-áért. Senki se úgy fogná fel, hogy "ennyire elkeseredettek, hogy féláron adják", hanem úgy "hogy figyimár, alig valamivel kevesebb mint az EM1-3, hülye lennék nem megvenni". Nézd meg a Fuji most jött ki az XE4-gyel, a flagship szenzora van benne, pár dolog gagyibb ugyan, de fele annyiba fog kerülni, egy jó kitben kihozzák és rekord eladásai lehetnek.

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz Throme #97261 üzenetére

    Nem a 12-60-ragondoltam, hanem az E-M5 III-ra. Arra írtad, hogy legyen már pénztárcabarát ára. Csak azért írtam, mert én is erősen gondolkozok rajta.

    #97260 jaanoo89: hát itt a PH fórumon már nagyon kevesen maradtunk...annak a nagy része is hitehagyott :( .
    Vagy csak nem sikerült tisztázni önmagában, hogy jelenleg és a közeljövőben mit vár el a rendszertől. Lehet itt szavazást csinálni? Néhány főbb pontban összefoglalni a lehetséges fejlesztéseket, aztán szavazni rá, hogy ki mit szeretne. Lehet ilyet csinálni? Külföldi fórumokon nagyon gyakran van ilyen szavazás.

    Amit írsz, hogy milyen gép kellene oké, de van egy olyan érzésem, hogy a használat egy részét a Fuji és a Sony is gyönyörűen lefedi a saját kínálatával hasonló méretben. Most már Fujin is van viszonylag kicsi WR váz és fix sor, és Sony-hoz jött már egy-két kisebb fix. Ettől persze legyen m4/3-on is, csak nagy kérdés, hogy ez tényleg kihúzná-e a bajból az OMDS-t.

    Alsó-, közép- és felső kategória elválasztása az Olympus termékeknél teljesen idejétmúlt, szinte mindenki túllépett ezen már. Reménykedjünk benne, hogy az új management-tel végre ez nekik is feltűnik.

    Hogy lehet új usereket szerezni? Biztos sokféleképpen, én két módját látom. Az egyik az Olympus online magazin új formája, abszolút vásárlásra ingerlő. Gyönyörű képek mellett sztorik az elkészítés módjáról és minden esetben a bevetett technika (melyik géppel és objektívvel készült). A másik módja a közösségi terekben a poz. szemlélet, a poz. tapasztalatok bemutatása. Miért jó a rendszer, az adott user mire használja és mivel elégedett. Régóta követem a PH fórumot is, de az utóbbi években már eluralkodott a siránkozás és világvége hangulat, ami nem vezet semmi jóra.

    [ Szerkesztve ]

    Charlie

  • Throme

    veterán

    válasz CharlieFirpo #97263 üzenetére

    Akkor félreértettelek :B
    Hááát nagyon le kéne esnie az árnak :K .
    Tényleg FF váz áron megy az em5 III, igaz sok mindent tud.
    Nekem inkább a tudása kéne em10-ben :K
    Ne tudom mennyire lehet összehasonlítani az oly - pana vázakat, de nagy vonalakban, ha a gx80 az em10, g90 az em5, és a g9 az em1, akkor olyan g90 árazásra lemehetne .... na eddig nem fog :N

    A szavazás témát nem értem. Itt a PH-n minek, mit vársz tőle?
    Már így is sokan leírták a kívánságlistájukat, mind obik, mind vázak terén.
    Nem hiszem, hogy a JIP ebből merítene ihletet ;]

    Jah és én nem vagyok borúlátó. A rendszerem már majdnem tökéletes számomra, és ha a JIP szar is lesz, ezek a cuccok sokáig kiszolgálnak.
    A pana szerviz miatt igaz nem vagyok nyugodt. Nem sok jót olvasok róluk itt a fórumon, és pont pana 12-60-at nézegetek ....

    [ Szerkesztve ]

  • forceberg

    veterán

    válasz Throme #97264 üzenetére

    A használt mindig lutri, de az új éppúgy, csak van 1-2 év "biztosítva".
    Csak külsőre patika példányt veszel meg, minimalizálni a rizikót. Miért, 55-60 ezres objektívnél az sokat segítene, ha kapnál rá 40-50 ezres javítási árajánlatot?

    http://www.flickr.com/photos/4ceberg

  • MrChris

    nagyúr

    válasz CharlieFirpo #97263 üzenetére

    Mióta megjelentek tömegével a ff milcek azóta megy igazán az agyalás a váltáson. Természetesen én is számolgattam, de ha ki is köhögném minden mikróst eladva egy Pana S5 kit árát, a további obikat már nem venné be a gyomrom. 7.5-300-ig vannak üvegeim ezt biztosan nem engedném meg magamnak mostani árakon L rendszerben. Másik meg, hogy méretben is nőne valamelyest a szett.

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz Throme #97264 üzenetére

    Igen, annyira nem fog leesni az ára, mert ott már az M10 IV. van.
    A szavazás arra jó, hogy letisztuljon mindenkiben, hogy csodát vár és minél előbb rendszert vált, annál jobban jár vagy tényleg ez a rendszer jó neki.
    A Panától én is félek a céges policy miatt, pedig ésszerű lenne Oly-ról váltanom.

    #97266 MrChris: mennyivel jobb lenne, ha kit tudnád próbálni gond nélkül, majd visszaváltani, ha nem tetszik. Így a váltás marad alapvetően anyagi kérdés.

    #97262 lugosi: képzeld el a méret- és súlykülönbséget természetfotónál. Nem tudom elképzelni, hogy valaha ezt FF milc-cel fogom csinálni, de a mostani kínálatot nézve még APSC-vel sem. Már a makróobiknál mellbevágó a különbség.

    [ Szerkesztve ]

    Charlie

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz CharlieFirpo #97267 üzenetére

    Majd, ha annyi idős leszel, mint az avatarodon látszik, mindegy lesz, a járókeret elbírja... ;] Ha fotózni megyek konkrétan, nem érdekel a súly. Városi sétánál jól jön a kis méret és súly valóban... :)

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • aginor

    addikt

    válasz CharlieFirpo #97250 üzenetére

    Természetfotóra valóban jó lehet a rendszer, ahogy azt korábban is említettem, de sokaknak számít a végeredmény is, tehát elviselik a rosszabb ergonómiát, nagyobb súlyt, magasabb árakat. Egyszer voltam a Medvesen fotózni, volt ott pár Sony-s arc is. Kérdeztem tőlük, hogy milyen a gép (A7), azt mondták, hogy fantasztikus dinamika, király jel/zaj arány. Tovább alkalmatlankodtam , és milyen az ergonómia (ugyanis ránézésre nekem nem szimpatikusak a vázaik ilyen szempontból), a rendszer mennyire hordozható, menü? Erre az volt a válasz, hogy hogy fantasztikus dinamika, király jel/zaj arány.. :) Tehát van aki elviseli a hátrányokat a végeredmény tükrében. Mondjuk a srácok nem túráztak, és magas helyekre is csak ritkán mentek, így nem élték át, hogy milyen király 2400 méteren 5 kilónyi cuccot vonszolni magaddal. ;) Egy szó, mint száz, a rendszernek nagy előnye a hordozhatóság, de ez nem mindenkit érdekel.
    "Gyenge az AF? Igen, így van, de lősz 2000 képet, aztán abból is lesz jó néhány elfogadható. Nem tudsz hajnalban fotózni? De tudsz, max. a képeid egy része zajosabb lesz" - ezek mondjuk pont fontos dolgok, legalábbis az első, ha már valaki említette az ideális rendszert madarazásra (plusz ahhoz kell még a folyamatos kereső is). Tájképnél, ha állványozol, akkor a zajt kordában lehet tartani, a dinamika már neccesebb (ezt meg lehet próbálni HDR-el, de ez nem mindig kivitelezhető).
    "az Oly és a Pana cucc felhasználói élményéről még a szőrösszívű tesztelők is megemlékeznek" - ahogy aztán hozzá teszik azt is, hogy az Oly menüje maga az őskáosz, ami a kezdőket instant elriaszthatja és ezzel egyetértek, ráncba kellene már szedni azt is egy kicsit, mert az utóbbi években nagyon elburjánzott.

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • MrChris

    nagyúr

    válasz CharlieFirpo #97267 üzenetére

    Nézd meg az L mount kínálatot, ezek mind profi kivitelű drága objektívek, talán csak a kit 20-60 nem az. Ez az egész nagyon szép és jó, de a mostani cuccom is messze több mint amire szükségem van. :DDD

  • aginor

    addikt

    válasz Hi!King #97251 üzenetére

    Hi!King: nem, az Olympus nem ebbe bukott bele. A háttérben folyó manipulációk nagyon sokat ártottak a cégnek, valamint az a szemlélet, hogy az utóbbi években teljesen ráfeküdtek a PRO cuccokra, ami kizárólagosságban alkalmazva egyértelműen zsákutca.
    "A többi nagy gyártó nem próbálja APS-C re sem ráhúzni felső kategóriát" - ez nézőpont kérdése, hogy mit értünk felső kategória alatt, de javaslom, hogy kukkants ár egy D500-ra pl. Szerintem az már felső kategória, és a 7-8kilós ára is az volt. ;)

    lugosi #97252: pedig van abban igazság, amit mond, csak nem mindenkinek az a fontos. Számomra minden használati tárgynál fontos az ergonómia és a kezelhetőség (kiemelten, autó, fényképezőgép, telefon, tv, nem ebben a sorrendben). Hiába jó a hatékonyság, ha nem kényelmes, nem esik kézre, nem tudsz megbarátkozni a logikájával, akkor az eredményesség is csökkenni fog közvetve, de közvetlenül is (legalábbis nálam).

    jaanoo89 #97260: nagyjából pont ezt mondom én is, de valaki azonnal reagált rá, hogy nem ez a tömegigény. Lehet, hogy így van, de ettől még szerintem (és itt a "szerintemen" van a hangsúly) ez lenne a tartható irány, a pro vonal mellett.

    CharlieFirpo#97263: "kevesen maradtunk...annak a nagy része is hitehagyott" - alapvetően én is ezt látom, de nem csak a PH-n, több fórumon is kezdik feladni a népek, meg persze ott vannak a fanok, akik bármi történjen, hurráoptimizmussal látják a rendszer jövőjét, nem a valóságban élve.
    "már eluralkodott a siránkozás és világvége hangulat, ami nem vezet semmi jóra." - ez tök igaz, de azért legyünk őszinték, a gyártók ezért tettek is, nem is keveset.
    Pana: nincs G9 utód, nincs GH6, szar AF, L bajonett.
    Oly: szemérmetlen hazudozás, majd sutyiban eladás.
    JIP: csak ígérgetés, minden látható eredmény nélkül, nem tiszta folyamatok/jövőkép, bezárások/további eladások több régióban.
    Általánosságban: túlhaladott szenzor, a konkurenciát alulmúló af, a képstab elvesztette előnyét, DualIS nem fejlődik, plusz nincs keresztkompatibilitás, túlzó árazás, stb

    Throme #97264:
    "Akkor félreértettelek :B
    Hááát nagyon le kéne esnie az árnak :K .
    Tényleg FF váz áron megy az em5 III, igaz sok mindent tud." - Ezzel egyetértek, nekem se fülne a fogam 6kilóért venni egy M1mk3-at, miközben ennyiért Z6-os is lehet(ett) már fogni. Objektívpark egy kicsit más, de azért a Pana 5-600ezres pro fixei láttán magállt bennem az ütő, és akkor még nem beszéltünk a Leiva 200/2.8-ról. :Y Komolyan át kellene nézni az árazást, és egy kicsit hozzáigazítani a konkurenciához, valamint a rendszer megítéléséhez.

    forceberg #97265: "A használt mindig lutri, de az új éppúgy, csak van 1-2 év "biztosítva".
    Csak külsőre patika példányt veszel meg, minimalizálni a rizikót." - körültekintően kell választani, azzal csökkenthető a kockázat, a Pana szerviz amúgy sem ér egy fabatkát sem nálam.

    MrChris #97266:
    "Mióta megjelentek tömegével a ff milcek azóta megy igazán az agyalás a váltáson." - nálam mostanában került elő a téma, mióta megy ez a nagy töketlenkedés és realizáltam, hogy a Pena lényegében kiesett a pixisből nálam.
    "Pana S5" - az egész S széria szerintem egy vicc, drága, szar DFD fókusz, gyér objektívpark, hazai szerviz, ezek miatt nálam szóba sem kerülhetne. Ha FF akkor Nikon az ergonómia miatt, vagy Sony az objektívpark és használtpiac miatt.

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • jaanoo89

    aktív tag

    Hasonlóan gondolkodunk, de tényleg nem kell sokat várni, már nyáron egyértelmű jelei lesznek annak, hogy mi lesz a rendszer sorsa. Addig meg nem kér ennit a jelenlegi szett sem. Én szerencsére elég jól vásároltam (mindent újonnan), féláron 9-18, 25/1.8 és 70%-os áron 17/1.8, 60-as macro és az E-M5 II. Tehát ha el is adnám a macrot leszámítva (ebben tényleg nagyon jó ez a rendszer) az objektíveimet, olyan nagyon sokat nem bukok rajtuk. Szerencsémre a Fuji X rendszer is eléggé tetszik, ibis már ott is van, lenne hová lépnem.

    Ami miatt nem teszem, egyelőre ez is elég, ezt szoktam meg és ha tényleg lesz egy új szenzoros kis gép idén vagy jövőre, akkor viszont arra befizetnék és maradnék. Abban az esetben a 9-18-t is lecserélném a 8-18-ra és vígan el lennék még 4-5 évig.

    Utána nehéz megjósolni mi lesz, az is lehet hogy macrora marad az MFT, minden másra meg telefon.

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz aginor #97269 üzenetére

    Azt ugye tudod, hogy most nem az én állításaim vitatod, hanem sok észak-amerikai és nyugat-európai madarász épelméjűségét kérdőjelezed meg? :) Kiválóan elvannak a rendszerrel, annyira, hogy komolyan felmerült az OMDS-nél, hogy rájuk fognak a jövőben építeni. Kivételek meg mindig vannak, de az új cég szempontjából nem ezek az emberek, hanem a többség igénye lesz az iránytű.
    Az Olympus menü teljesen szubjektív téma és talán senki sem tudja, hogy van-e ennek olyan jelentősége, ami kihat az eladásokra. Persze tegyék rendbe ezt is, nekem sem tetszik és több év után is szoktam néha ráncolni a homlokom.

    #97270 MrChris: hát izé, hogy fogalmazzak, az L mount semmilyen tekintetben nem az én igényeimnek való.

    #97272 jaanoo89: paradox módon lehet, hogy ez a magatartás üti be az utolsó szeget az Olympus koporsójába. Mindenki kivár, senki nem vásárol semmit és mindenki a nagy dobást várja, ami számára a tökéletes. Közben a cégnek az üzleti realitás alapján egyetlen dobása lehet legfeljebb. Ha az nem találkozik a vásárlásra is hajlandó többség igényével, akkor kakukk.
    Egyébként én is várok. A beígért PRO telékre. És persze csak akkor lesznek érdekesek, ha az én igényeimnek megfelelnek.
    Pedig számomra még mindig ez az optimális rendszer...

    [ Szerkesztve ]

    Charlie

  • peppe79

    senior tag

    válasz aginor #97271 üzenetére

    Japánban, ahol valljuk be őszintén: a miénkhez képest nagyságrendekkel magasabb az életszínvonal, és az átlagfizetés sem a mindennapi megélhetésre korlátozódik...szóval, ebben az országban a Pana S-nek mindössze ~2,5% rész jutott a FF "tortából".
    Pedig ott még átlagjózsef egy havi fizetéséből simán futja egy S1R kitre. Nem szoktam foglalkozni ezekkel a statisztikákkal, meg különösebben az sem érdekel, hogy ki mivel fotózik, de ennek tükrében azért az elgondolkodtató lehet, hogy milyen eladásokra számít a Panasonic az S sorozattal például itthon, vagy bármelyik másik kelet-európai országban. :(

  • Studi

    addikt

    válasz MrChris #97248 üzenetére

    Jól van, jöjjön csak, kétparciért én meg beújítanék egyet a régiből használtan. :DDD Nem is feltétlen azért, mert többet adna, a fotózási szokásaimhoz, vagy mostanában nemszokásaimhoz az is sok, ami van itthon. De az a váz kézbevéve... Örök szerelem.

  • aginor

    addikt

    válasz CharlieFirpo #97273 üzenetére

    Félreértés ne essék, senki épelméjűségét sem kérdőjeleztem meg. Valóban nem tudom, hogy az Usában mi a divat, de szerintem te sem. ;) Azt viszont tudom, hogy a Naturart-os többszörösen díjnyertes madarász srácok mit mesélnek, és miért vannak még tükrösön. Az egyik kardinális dolog náluk az, hogy a legkisebb késleltetéssel, és a legkevesebb fekete képernyővel akarnak fotózni, mivel így könnyebb lekövetni egy repülő madarat. Persze, ha a cél az, hogy a kert végében az ágon ücsörgő varjúra lövünk egy 300 képes sorozatot, valamelyik talán csak éles lesz, alapon, akkor bármi megfelelhet. Abban egyetértek, hogy a kétszeres szorzó miatt bármilyen tele feladathoz ideális lehet a rendszer, pláne, ha sok fény van (pont emiatt jó makróra is).
    Igen, a menü szubjektív, de ha folyamatosan, széleskörben visszatérő kritika (ahogy volt a Sony-nál is), akkor az csak jelezheti azt, hogy a többség nem maradéktalanul elégedett vele, nem? Mindegy, részemről a menü a legkisebb probléma, de attól még létezik.

    "paradox módon lehet, hogy ez a magatartás üti be az utolsó szeget" - igazából ez azért van, mert senki nem látja, hogy mi lesz, merre fognak ténylegesen haladni és nem szeretne invesztálni egy potenciálisan haldokló rendszerbe. És lehet, hogy csak egyetlen dobásuk van, de én jelenleg azt látom, hogy keményen dolgoznak rajta, hogy ezt az egyet is elcsesszék. Tudom, hogy nem lehet egyik napról a másikra csodát tenni, de az ilyen rejtélyes kijelentések, hogy "év végén majd nagyot fogunk nézni" a mostani helyzetben édeskevés. Én -és gondolom sokan mások is- azt várjuk, hogy megmutassák az új irányt, hogy őszintén és nyíltan beszéljenek arról, hogy hogyan képzelik el a rendszer jövőjét, hogy milyen fejlesztésekre számíthatunk rövidtávon. Egyszóval, hogy lássuk, van-e értelme ebben a rendszerben minimum középtávon gondolkodni, vagy mindenki használja amije van amíg el nem romlik, aztán vegyen valami FF gépet. Hozzáteszem, hogy az objektívpark még a hiányosságai mellet is remek, sok kiváló üveg közül lehet már most is választani, így még egy profi is ellehet a rendszeren egy darabig, ha lesz értelmes váz, amire fel tudja őket tekerni.

    peppe79 #97274: szerintem ők sem igazán tudják. Egyszerűen csak látták a trendeket és megpróbáltak előre menekülni. Amúgy videós szemszögből nem rosszak azok a vázak, ha kézzel állítod az élességet. Talán ez lehet az egyetlen előnyük, mert fotóra lényegében csak jobb alternatívák vannak a piacon, ha összességében nézzük. Ettől még drukkolok nekik kicsit, de a terméktámogatás miatt a Pana nálam a lényegtelen kategória, tehát úgy szerencsétlenkednek, ahogy akarnak.

    jaanoo89 #97272: a Fuji nálam nagyon véleményes (bár pár hete majdnem elkezdtem átmigrálni, amikor megjelent pár használt H1 a piacon). Az objektívparkjuk még nem az igazi, számomra megfelelő ergonómiájú váz sem sok van, pláne aminek a beltartalma is megfelelne (pl. stabi), a Fuji életérzés sem kapott el eddig a jpeg pedig hidegen hagy.

    [ Szerkesztve ]

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • hibavissza

    veterán

    válasz MrChris #97266 üzenetére

    Ennyi. Egy cserélhető objektíves rendszert a rátekerhető obik alapján kell megítélni. Évek óta nincs a piacon olyan váz ami lényegesen korlátoz. Mindegyik kompromisszum valahol.
    Nekem annyi a gondom, hogy a Pana 100-300 kivételével nem tudok olyan látószöget amit nagyobb szenzorra ne kapnék meg olcsóbban vagy hasonló árban és minőségben, mint MFT rendszerben. Nézzük fordítva. A rendszer annyira jó, hogy minden hiányossága ellenére még mindig sokan benne ragadtak ilyen-olyan okok miatt. :D
    Engem sem a zaj zavar legjobban, hanem a Pana 10-25 ára....

    [ Szerkesztve ]

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz aginor #97276 üzenetére

    A Naturartos srácok a kivételek, a kert végén varjút fotózók meg a tömeg, akire lehet bizniszt alapozni. Hogy ezt a tömeget mivel lehet megtartani vagy akár növelni a rendszerben, azt persze nem tudom.
    Melyik gyártó kommunikál megfelelően, nyíltan , őszintén szerinted? Komolyan kérdezem, hogy melyiké elfogadható számodra.
    "keményen dolgoznak rajta, hogy ezt az egyet is elcsesszék" ezen jót röhögtem, csak kissé keserű szájízzel.

    Charlie

  • Throme

    veterán

    válasz aginor #97269 üzenetére

    Az oly menüjét többen lehúzták már.

    Ha csak az OMD vonalat nézem, amellett szerintem nem szabad elmenni szó nélkül, hogy már egy em10 is fejlettebb egy canikon belépő tükrös váznál, fényképező kezelést tekintve.
    Nekem mk 2 van és belépő tükröshöz képest jobban testre szabható a váz kezelése.
    FN1,2,3 , rec gomb, hátlapi iránygombokból 2, mind programozhatók.
    ... és ott van még a 2 tárcsa, szemben az 1 db-bal. Szerintem egy belépő OMD géptől ez elég szép teljesítmény, és nem is biztos, hogy több kell a megcélzott vásárló közönségnek (point & click).
    A felsoroltak pont elegendők arra, hogy az elején a menüben beállítsak mindent, ami kell, és utána csak a gombokat kelljen használni a beállításokhoz, ill. beállítások közti váltáshoz, max még a gyors menüt (most nem tudom a nevét) kell előhívni a kijelzőn.
    Ezért nem látom kritikusnak az oly menüjét.

  • forceberg

    veterán

    válasz Throme #97279 üzenetére

    Nekem is ment 10+ év Nikon után(belépőtől - FX-ig volt pár...) egyből az Oly menü kezelése, de a Panáé is éppúgy.
    Ha tudja, mit keres az ember, akkor meg is találja :D

    http://www.flickr.com/photos/4ceberg

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz forceberg #97280 üzenetére

    Igazából nem azt nem találni meg amit keresel, de pl. Panánál elveszek a sok lehetőség között....

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • aginor

    addikt

    válasz CharlieFirpo #97278 üzenetére

    "Melyik gyártó kommunikál megfelelően, nyíltan , őszintén szerinted?" - no, ez egy ötpontos kérdés. Alapvetően az, amelyik később nem bukik le. ;) Komolyra fordítva azért a gyártók kommunikációja többnyire megfelelő, ha levonjuk belőle a marketingrészleg hülyeségeit. Ugyanakkor -az előzmények fényében- a JIP-nek különösen figyelnie kellene, hogy a vásárlok bizalmát elnyerje (visszanyerje, ha úgy tetszik). Erre a homályos utalások, meg a tartsatok ki, egyszer jobb lesz jellegű nyilatkozatok nem alkalmasak, ez jól látható már csak itt a fórumon is.
    "ezen jót röhögtem, csak kissé keserű szájízzel." - sajnos én is, azért bosszant a dolog, mert amúgy meg szeretem a rendszert, látom benne a potenciált és idegesít a töketlenkedés.

    Throme #97279: nem mondtam, hogy nem használható, de attól még szükségszerűen jó sem lesz. Akkor jössz rá erre igazán, amikor valamit kellene állítanod (lehetőleg akció közben), de már harmadszorra túrod végig a menüt és nem találod. ;) Amúgy a Panáé annyival jobb, hogy nincs ennyi beállítás, ezért könnyebben belebotlasz abba amit keresel.

    forceberg #97280: "Ha tudja, mit keres az ember, akkor meg is találja" - előbb-utóbb igen, de addig kihullik egy marék haja. :DD

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz aginor #97276 üzenetére

    "Fuji nálam nagyon véleményes (bár pár hete majdnem elkezdtem átmigrálni, amikor megjelent pár használt H1 a piacon). Az objektívparkjuk még nem az igazi"

    Ez érdekelne közelebbről, mert én éppen a Fuji-t nézegetem (ismét), és sok tesztben pont a nagyon jó gyári obikat emelik ki előnyként. Neked valami különleges obi hiányzik, vagy úgy általában nem vagy megelégedve velük? Vagy a nagyobb méret, súly?

  • Throme

    veterán

    válasz aginor #97282 üzenetére

    "az, amelyik később nem bukik le" :) hehe ez jó. Végül is jah!

    Hát ha akcióban keresgélni kell olyasmit, amit nem tettél programozható gombra, vagy nincs benne a gyorsmenüben (menü gomb), akkor veszett fejsze nyele ;) , de szerintem ez bármelyik vázra igaz lehet.
    Nekem nikonon ez volt az egyik ok, hogy haladó vázra váltottam. Van 2, bármikor előhívható (user 1,2) lementett beállítás, hogy ne kelljen gondolkodni mit állítottam el.
    Na most, ha azt nézem em10 II vázon 4!! gombra is állíthatok teljes beállítás mentést, és ez csak belépő OMD.
    Elfogadom, hogy kényelmetlennek tartjátok páran a menüt, de úgy gondolom, hogy akinek ez a 4 lehetőség + 2 programozható hátsó gomb + gyors menü nem elég, annak nagyon meg kell tanulni a menü minden lépését ;) .

    #97280forceberg
    Nekem se volt gondom a GF7 váz menüjével, sem az olyéval. Nem mondom, hogy nem kerestem párszor valamit fél órán át :B . Előfordul az ilyen.

  • Ottó58

    senior tag

    válasz lugosi #97283 üzenetére

    Szia!
    Régóta fotózok, de inkább kamerázok és figyelemmel kísérem ezt a topikot is.
    Elöljáróban annyit, van több kategóriából gépem, de most van nálam eladásra egy X-A5, amit tévesen rendeltek, csak annyi van a gépben, amit én tettem bele próbaként.
    Ez a Fuji XC 15-45 OIS PZ obival képminőségben "lealázza" a Pana G7-et, az Oly E-M10 MIII-at is. Igaz: APSC
    Az Oly még a Panát is!
    Sajnos más obit nem tudok a Fujira csavarni, de az XF-es obival még jobb képek jönnének ki a gépből.
    A menüjét természetesen mindegyiknek meg kell szokni, olyan géppel még nem találkoztam, amelyik minden esetben megfelel.
    Csak azért írtam, mert nézted ismét a Fujit.
    Ha váltok, csakis Fujit veszek.

    [ Szerkesztve ]

    » facebook nélkül is volt, van, lesz élet «

  • aginor

    addikt

    válasz lugosi #97283 üzenetére

    Ez eléggé szubjektív, így lehet nálad nem is mérvadók, de az alábbi"problémáim" voltak/vannak a rendszerrel:
    - A H1-et leszámítva nincs igazán jó fogású váz, mivel el tudnám képzelni, hogy akár egy napot végig tudok fotózni kényelemben
    - kevés a szigetelt vázuk
    - alig pár vázban van IBIS
    - jól összerakott masszív vázaik vannak, de hiányzik a "precíz műszer" érzés belőlük (lagalábbis annál, amit fogtam)
    - az objektívparkban hézagok vannak
    - sok objektívjük nem szigetelt
    - a 40-150 PRO megfelelője drága (mivel legutóbb nem találtam rá okosított forrást)
    - uwa zoom-ból az elérhető változat nem szigetelt
    - drága, bár ez eléggé viszonylagos

    Ami szimpatikus a rendszerben:
    - rekeszgyűrű az objektíveken
    - néhol nagyon kellemes retró dizájn
    - ISO tárcsa
    - egyes dolgok tök jól paraméterezhetők
    - fényerős nagylátó zoomok használtan jó árban vannak, közepes fényerejű (f2) fixek szintén, ráadásul el is kezdték őket szigetelni
    - képminőség rendben van, akár profi felhasználásra is

    Throme #97284: "Elfogadom, hogy kényelmetlennek tartjátok páran a menüt, de úgy gondolom, hogy akinek ez a 4 lehetőség + 2 programozható hátsó gomb + gyors menü nem elég, annak nagyon meg kell tanulni a menü minden lépését" - pedig olyan mennyiségű tudás van már ezekben a vázakban, hogy óhatatlanul is kell a menüben bóklásznod, akkor viszont nem mindegy, hogy mennyit és milyen élménnyel. Mondok egy példát, bár lehet kissé sántít. Kimész hajnalban napfelkeltét fotózni, de ahhoz ki kell kapcsolnod a képstabot, beállítani a hdr módot, bekapcsolni/beállítani a sorozatot, önkioldót időzíteni, rögzíteni fénymérést és fókuszt, stb. Ezt mind nem fogod tudni programozható gombbal megoldani, pláne, ha nem is gyakran csinálsz ilyet. Ilyenkor jön a menüben ténfergés.. De, mint mondtam, együtt lehet vele élni, de ne állítsuk már azt, hogy egy jól és logikusan felépített, egyszerűen használható menüje van a márkának (és nem, az sem vigasz, hogy más márkánál is szar). :U

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz aginor #97286 üzenetére

    Értem, nekem pont a minél kisebb váz (m43 user, ugye) fontos, és az aránylag kis objektívek is (f/2).
    De akkor ahogy látom, a te kifogásaid a rendszerrel kapcsolatosan nem kifejezetten objektívekre vonatkoznak, inkább a vázak.
    Én nagyon nézegetem most a Fujit, az új XE4-ük nekem egyelőre egy nagyon jó GX80 utódnak tűnik, csak az árazását el ne rontsák.

  • aginor

    addikt

    válasz lugosi #97287 üzenetére

    Na, az X-E4 pont egy olyan váz, amit én palacsintákkal tudnék elképzeli, ez meg ugye a Fujinak nem nagyon van. Amúgy van már ára, ezt meg mindenki döntse el maga, hogy mennyire van elrontva. A méretről meg csak ennyit.

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz aginor #97288 üzenetére

    Elvileg pont a 27/2.8 pancake-kel fog kitben kijönni.
    De jobban megnézve az általad linkelt oldalon is kint van már kitben. Szerintem árban jó lett, kb ennyit vártam. Köszi hogy linkelted, nem figyeltem hogy van már itthoni ára.

  • peppe79

    senior tag

    válasz aginor #97286 üzenetére

    "- alig pár vázban van IBIS"

    Sajnos. Amiben meg van, az kitben 400 ezertől indul (X-S10), annyit meg nem szívesen szánnék rá, plusz még ugye az objektívek is...
    400 ezerből már kapok egy teljes, alap m4/3-as sort: GX80 12-32 kitobival, Pana 25 mm, Oly 45 mm, Oly 40-150 mm.

  • aginor

    addikt

    válasz lugosi #97289 üzenetére

    Mondjuk szerintem egy szigetelés, képstabi és ergonómia nélküli vázért sok ez a pénz, de nem vagyunk egyformák és az így van jól. :K

    peppe79 #97290: "Amiben meg van, az kitben 400 ezertől indul" - no, nekem is ez az egyik bajom a márkával. Nem is értem igazából a logikát, hogy ha már van egy jó stabijuk, akkor az miért nem szórják bele minden, nem belépő vázba? Én már annyira megszoktam a király stabilizátort, hogy nem szívesen mondanák le róla, ha nem muszáj. Mindenre az sem jó, de pl makrónál, vagy sötét erdőben kézből fotózni túra közben igazi áldás.

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • Throme

    veterán

    válasz aginor #97286 üzenetére

    Nem azt mondtam, hogy az oly menü a legtutibb és nincs hibája, csak azt, hogy nekem nincs annyi gondom, mint itt azt páran leírják (mert a váz segítségével kevesebbet kell benne matatni).
    Nyilván nincs mindenre gomb (máshol se), de pár sztenderd szitut be tudsz állítani "gyors gombra". Ha meg valami k..va gyorsan változik (a napfelkelte pont nem az), akkor a legfaszább menü is kevés lesz a tökéletes beállítás eléréséhez még időben.
    A példaként felhozott em10 nem a profi kategória, de a sajátjában szerintem elég jól el lehet lenni menübaxtatás nélkül is, az esetek nagy részében.
    szvsz

  • jaanoo89

    aktív tag

    válasz lugosi #97289 üzenetére

    Nekem azzal az a bajom, hogy az 27/2.8 és nem 27/2. Szóval a sokat lesajnált MFT háttérelmosást nem tudja hozni az a szett, a Pana 20/1.7 ráadásul egy bitang jól sikerült üveg.

    Nyilván nem lehet minden rendszer mindenben is jobb a másiknál, de a Fuji nagyon közel van ahhoz, hogy az MFT tulajok nagy részét meggyőzze. Ha az X-T40-be raknak IBIS-t, akkor ott is össze lehet legózni egy kis méretű szettet, stabilizálva.

    Na ezt nem kéne megvárni és igenis kihozni egy kis méretű vázat új szenzorral, időjárás állósággal és nem pedig nyomatni a dumát, hogy majd meglepődünk év végén és kapunk egy böszme nagy vázat, jobb esetben. :D

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz aginor #97291 üzenetére

    A stabi hiánya miatt én is húzom a szám. Az én preferenciáim: a kis méret, jó jpg (raw elutasítva nálam), filmszimulációk, jó obiválaszték, dönthető kijelző. Ezeket hozza. A fogása képek alapján elég kérdőjeles, félek könnyen kiesik a kézből, ezen majd a csuklópánt tud segíteni remélem. Szerintem én belevágok majd.

    jaanoo89:
    "Nekem azzal az a bajom, hogy az 27/2.8 és nem 27/2. Szóval a sokat lesajnált MFT háttérelmosást nem tudja hozni az a szett, a Pana 20/1.7 ráadásul egy bitang jól sikerült üveg."

    Igen, lehetne f:2. Én se bánnám. Valószínű a méret rovására oldhatták volna meg. Nem tudom, kíváncsi leszek rá hogy milyen.
    Van 20/1.7-em. Optikailag jó, és kicsi. Ez a két jó tulajdonsága van, de sok negatív is. Például a brutálisan lassú autofókusz. Egy helyben fekvő kutya, aki rágcsálja a játékát, és csak a feje mozog, 10 képből 3-4 jó ha megfelelő, mert már nem ott van az élességi síkban, mert mire az AF méltóztatott valamit is művelni, már eltelt az idő. Nincs rajta rekeszgyűrű (nyilván méret kérdése megint). Zajos az AF. Videónál nincs AF-C (illetve fotónál sincs).
    Az a 20/1.7 az egyik legkedveltebb obim a valaha volt összes közül, mégis úgy fogok rá visszagondolni, mint egy tipikus "lehetett volna" obira.

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz aginor #97286 üzenetére

    "Kimész hajnalban napfelkeltét fotózni, de ahhoz ki kell kapcsolnod a képstabot, beállítani a hdr módot, bekapcsolni/beállítani a sorozatot, önkioldót időzíteni, rögzíteni fénymérést és fókuszt, stb."

    M módba eltekered a tárcsát, a többi meg ott van az SCP-nek hívott szuper kontroll panelen. OK gomb, tapival kiválaszt, tárcsával beállít. Az is igaz, hogy én egy jó ideje E-M1-est nyúzok (MkI és II), ott aztán nincs gombhiány :)

    Van ennél sokkal nagyobb szívás, amikor az egyik funkció bekapcsolása öt menüvel odébb letilt egy másikat. És már álmodból felébredve is szavalod a gépkönyvet, de nem jössz rá mitől van. Vagy legutóbb negrót fotóztál egy néger szájában egy barlangban, bekapcsoltad az AF segédfényt, de most az FNC-ben fotóznád a légtornászt, és egyszerre három jegyszedő ugrik rád, hogy kapcsold ki.

    Ha tudod, hogy mit akarsz fotózni és felkészülsz rá, akkor a helyszínen már nem igazán kell a menüben bóklászni. És ha az A, B, C, D stb menüknek rendes nevet adnának, jóval kevesebb kritikát kapnának emiatt.

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Throme

    veterán

    válasz Lassú Víz #97296 üzenetére

    A betűknek itt jelentésük van, illetve funkciók kezdőbetűi, A..AF, D..display...nemtom a többit most.
    Szerintem ez nem rossz ötlet.

    Nekem csak egy gondom van az FN gombokra programozott teljes váz beállításokkal, hogy ha a váz stand by-ba kerül, akkor "elfelejti" a funkciógombos beállításokat, és visszatér abba a módba, ahol a vezérlő tárcsa van és ahogy azt éppen hagytam előtte.
    Stand by pedig a lehető legrövidebb időre van állítva, hogy naftát spóroljak, az amúgy se acélos akksiban.
    Ezért jobb a dedikált, vezérlőtárcsás felhasználói beállítás haladóbb vázakon.

  • totálkezdő

    tag

    válasz Lassú Víz #97296 üzenetére

    "M módba eltekered a tárcsát, a többi meg ott van az SCP-nek hívott szuper kontroll panelen. OK gomb, tapival kiválaszt, tárcsával beállít."
    Igen, pontosan. Ezért én csak részben értem a menüre vonatkozó panaszokat, mert persze, hogy jó, ha vannak dedikált gombok.

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz Throme #97297 üzenetére

    A haladó vázak azért haladó vázak, hogy be tudj avatkozni, ha úgy ítéled meg, hogy szükséges.
    Mikor először tükrösöm lett, vártam, hogy majd qva jó képeket csinál alapból, mer' ugye azé' emmá' komoly váz! (P K10D) aztán jött a pofára esés, hogy a képességeit csak úgy tudom igazán kihasználni, ha beavatkozom az automata beállításokba. Már akkor is ment azért a legtöbb fotó a "zöld gombbal", de időnként nem tetszett az eredmény, vagy mást gondoltam, mint a váz.
    Manapság a legtöbb "fotósnak" aki csak jó képeket szeretne, a témamódok simán lefedik azt a spektrumot, ahol fényképez. Kreatívkodni persze sokkal kevésbé lehet így. Ha a régi fotózási szokásokat szeretné az ember megtartani, ahol mindent kézben tarthat, kell a sok kapcsoló, tárcsa, azonban ez a legtöbb embernél felesleges.
    A célközönség országokban, ha valakinek a fotózás a hobbija, nem gond megvennie a félprofi, profi vázat sem, mert mások a jövedelmi viszonyaik. Aki meg csak időnként lefotózza a családját, annak ma már elég akár a telefon is. Kicsit igényesebbeknek a csúcskompakt, még igényesebbeknek pedig a belépő szintű cserélhető obis vázak.Kicsi az a szegmens, aki komoly munkát fektet abba, hogy megtanuljon igazán fényképezni (pl. én se nagyon erőltetem... :B ) nekik meg kell, hogy fussa komolyabb vázra és komolyabb obikra.
    A bajom nekem inkább az, hogy például a Pana GX9-nél is olyan hosszú a lehetőségek sora, hogy ki sem próbáltam még a negyedét sem. Jó részének megértéséhez többször el kellene olvasnom a használatit, ami több száz oldal, értelmezni, akár utánaolvasni kellene a "fícsöröket" ami sok idő, és abból van a legkevesebb mindig.Így fotózgatok, mikor pedig nem sikerül egy-egy kép, szitkozódom. Azért a kétféle full automata mód a legtöbb képet eltalálja, amikor meg nem, olvasgatom a használatit, kutakodok a menüben, aztán ráhagyom legtöbbször. :D

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz philoxenia #97299 üzenetére

    Én a GX80-nal vacakolgattam egy ideig a menüben, próbálgattam (de nem szerettem ezt a próbálgatást) hogy minek milyen hatása van a képre (90% jpg) és bár bosszantott, azért a végére legalább lett egy magabiztosságom a gép kezelését illetően, hogy na eligazodok a menüben. Egy ideig eltartott de most egész elégedett vagyok a jpg-kkel amiket kiad.

Új hozzászólás Aktív témák