Új hozzászólás Aktív témák

  • PuMbA

    titán

    válasz Throme #97650 üzenetére

    +1. Én megértem, hogy miért népszerű az MFT hobbi, utazás, madár netán street fotóra és videóra, de a profi szegmens átütéséhez ennél több kell. Alulról pedig ott vannak a telefonok. Személy szerint én azt nem látom, hogy a PRO objektívek miért ilyen drágák, amikor FF obik olcsóbban tudnak jobbat. Erre mondta pár gyártó, hogy APS-C obit gyártani nem olcsóbb, mint FF obit és gondolom ugyanez a helyzet MFT esetén is. Sajnos ez van. Ezért hagyja hátra az APS-C-t több gyártó, akinek van FF rendszere.

    [ Szerkesztve ]

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz aginor #97649 üzenetére

    Több szálon fut a történet. Ha azt látom, hogy néhány jól hangzó ígéretet mindenki átvesz, az manapság inkább gyanút szül bennem, mint reményt ébreszt. Egy szép és jó világban ez jelenthetné azt, hogy szakmai konszenzus alakult ki a kérdésről, de itt ebben nem vagyok biztos.
    1. új szenzor: mindenhol újrahasználják a bevált szenzorokat több generáción át. Van egy sejtésem, hogy a csere pénzügyi kérdés, mikor hozta vissza már az árát. Menő dolog, ha mindig valami új dolgot kap az ember, de pont a szenzor egy messzire ható döntés.
    Menjünk bele! Ha új szenzor, akkor legyen már magasabb pixelszámú, ezt is lehet olvasni sok helyen. Kell ez nekünk tényleg? Biztos, hogy jó lesz, ha növeljük a pixelsűrűséget? Az MFT objektívek már most is speciális tervezés eredményei, hogy nagyobb felbontást legyenek képesek kirajzolni. A még olcsó objektívek egy része akár el is vérezhet ezen, és újabb löket a jövőbeli objektívek áremelkedéséhez. Biztos sokan fogják boncolgatni, de a nagyobb felbontással ugye a diffrakciós határ is lejjebb száll, vagyis szűkebb rekesztartományban fog kiemelkedően teljesíteni az arzenálunk (elsősorban az egyes lencsék karakterére gondolok, de a pixelkukkolók az élességet is sirathatják). Végezetül, lesz-e ténylegesen érzékelhető előnyt jelentő technológiai újítás a jövőbeli szenzoron? Ugye azt látjuk, hogy a 20 MP-es szenzor minimálisan jobb a 16-nál, egy 1.2 verzió inkább, mint egy 2.0. A nagy követelésnek simán lehet ez a vége újra.
    2. lens road map: persze, az új menő. Újabb és újabb kütyük tartják fenn a vásárlási kedvet. Vagy éppen pont nem, mert sokan rájönnek, hogy nem ilyen lovat akartak. Az új objektvídömping helyett szépen megfontoltan lehetne haladni egy-egy új darabbal és sokkal jobb hozzáállást mutatna, ha gondos gazdaként a meglévőm objektívek tuningolását, korszerűsítését végeznék el, kihozva mindent, amit ki lehet belőlük hozni.
    3. jobb elektronikus kereső és kijelző kell! : A konkurenciának jobb van, ez nagyon fáj, mert irigyek vagyunk :D . Ne már. Nem mondom, hogy nem lenne jó új EVF, na de hogy ezért nem lehet jól fotózni? Meg itt van az OMd E-M1-gyek lesajnált LCD-je. Lehet tudni, hogy a magasabb képfrissítési frekvencia miatt döntöttek ilyen "ergya" EVF mellett annak idején (akkor még rentábilisen ennyit tudott a technika). Most azért fizessünk sokkal több pénzt egy új gépért, hogy nekünk is a csilivi új technológia szerint tudja majd ugyanezt? Rendben, menjen a csúcsmodellbe, amit közülünk senki sem fog majd megvenni. És akkor elégedettek leszünk, hogy most már a mi márkánk is tudja? Ne már...
    Folyt.

    [ Szerkesztve ]

    Charlie

  • CharlieFirpo

    tag

    4. új menürendszer és kezelőfelületet a népnek! ez oké, csak ne találjanak ki egy új, ugyanúgy agyhalott konstrukciót. Legyen saját menü, meg színjelzések, vagy mittudomén.
    5. videós fejlesztéshez nem tudok hozzászólni, nem szoktam videózni.
    6. MI- nemrég itt is ki lett tárgyalva, szép dolog az álmodozás, csak nehogy tényleg elvárás legyen.
    7. Marketing: hát izé, lehetne sokkal jobb, de sokkal rosszabb is. Mindenesetre én nem ezért fogok eszközt vásárolni és remélem, hogy a fotósok nagy része sem.
    8. szorosabb együttműködés a Panasonic-kal:termékek gondozása, utóélete, alapvetően egyetértek, kérdés, hogy van-e benne üzleti ráció.
    10. nyitottság az új ötletekre: ha a felhasználó vélemények monitorozását értik alatta, akkor oké. A szakírók és nagykövetek ötletelésétől ments meg Uram minket.

    Hogy én mit tartanék még fontosnak? A világos koncepciót. És aztán ha az megvan, lehet a fejlesztéseket hozzáadogatni.

    [ Szerkesztve ]

    Charlie

  • Hi!King

    őstag

    válasz PuMbA #97651 üzenetére

    Mindegy, hogy milyen szenzorméret, az objektív árának nagyobb része a kis mérethatékonyságból fakad, hiszen sokkal kevesebben vesznek ilyesmit, mint pl. telefont, TV-t.

  • hibavissza

    veterán

    válasz CharlieFirpo #97653 üzenetére

    Csak annyit kéne tenniük, hogy az új vázuk képes legyen pontosan azt hozni mindenben mint egy Sony a6600, de lényegesen olcsóbban és a Pronak csúfolt viccszériát be kéne árazni a tudásának megfelelően. Mondjuk harmad-negyed árra.
    Minden más halandzsa.

    Később akár jöhetne valami csúcs gép az a6600 like belépő mellé. Mondjuk egy KF váz. Összeállva a Fujival. Esetleg beállni az L rendszerbe. Vagy mindkettő. :)

    [ Szerkesztve ]

  • aginor

    addikt

    válasz CharlieFirpo #97652 üzenetére

    1: Kell az új szenzor, ez szerintem nem képezheti vita tárgyát, mivel a rendszer nagyon lemaradt a konkurenciától, és a lehetőségektől. Kell-e nagyobb felbontás? Egyértelműen nem, de jobb dinamika és jel/zaj arány mindenképpen. Ugyanakkor ha 8k-ban gondolkodunk, akkor előbb utóbb megjön majd a nagyobb felbontás is, annak minden előnyével és hátrányával.
    2: kell az új lencse is, mert ezzel tudod elnyerni a fogyasztók bizalmát a mostani helyzetben, nem beszélve arról, hogy lenne is mit fejleszteni még a kínálaton. Olvass vissza mire gondolok, itt most nem fejtem ki bővebben. :U
    3: Háát, én ugyan elégedett vagyok alapvetően a mostani szinttel is, de tény, hogy itt is lemaradás van, és van hova fejlődni, pláne ha komolyan gondolják a madarazást. Pl. exponálás alatt is folyamatos keresőkép, szinte nulla késleltetés, stb.
    4: Ez nem feltétlen, de tény, hogy lehetne rajta optimalizálni. Ugyan nálam nem elsődleges probléma, de attól még megvan, és néha bosszantott is a keszekusza, kiismerhetetlen menü.
    5: Ehhez én sem nagyon, de tény, hogy egy komoly, és nagy vásárlóerejű rétegről van szó, így profitábilis lehet őket is kicsit megsimogatni.
    6: Ide értendő az AF is szerintem, mivel ma egy AF rendszer sebességét alapvetően a rendelkezésre álló számítási kapacitás és az alkalmazott algoritmus határozza meg, nem a hardver. Lásd m1 vs m1x, vagy hogy az m1 és g9 mennyit gyorsultak csak szoftveres trükkökkel.
    7: Ehhez nem tudok hozzászólni, mert nálunk pl. pont példaértékű a Mintabolt tevékenysége, így ezt a hiányt én nem érzékelem, de más piaconkon vagy globális szinten ettől még lehet baj.
    8: Ez szerintem a minimum lenne. Ne egymás ellen harcoljanak már az Istenért, elvileg egy csónakban eveznek, vajon mikor sikerül végre felismerni?! Oly vázon nem működik a Pana rekeszgyűrű, Pana vázon csak a G90-től fölfelé működik a lencse programozható gombja (de legalább végre megy), képstab nem működik keresztben.. :Y
    10. Hallgassanak meg minden ötletet, aztán csinálják meg azokat, amikben látnak rációt és kivitelezhető, pl. fókusz gyűrű af alatt legyen átprogramozható rekeszvezérlésre vagy iso/záridő/expókompenzációra tetszés szerint, ha már amúgy is csak elektromos a kapcsolat. Legyen a teljes billentyűkiosztás szabadon programozható (pár alap gomb kivételével) és még sorolhatnám.

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz hibavissza #97655 üzenetére

    Az A6600 nagyon szimpi nekem is. Érdekes, hogy a Sony-tudorok egy zsákutcának tartják és ekézik. A PRO szériából a fixek árazása szerintem is véleményes, a zoomoké nem annyira gáz.

    Charlie

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz aginor #97656 üzenetére

    Kicsit másképp mondom: ha van koncepció, akkor és csakis akkor érdemes megterveztetni és megrendelni az új szenzort (jó ez már vagy múlt idő, vagy úgysem lesz semmi, nem most terveztetik). Ha a külső, össze-vissza elvárások alapján egy jól marketingelhető szenzor lesz belőle, akkor megszívtuk minden értelemben. Én ettől komolyan tartok.

    A fogyasztók bizalmát alaposan átgondolt és megfelelően árazott új objektívekkel lehet megnyerni. Félek, hogy ebből nem sok minden lesz igaz. A kínálaton meg úgy is lehetne javítani, hogy a meglévő obiparkot feljavítják. Hozzáteszem, minden gyártó, még a kicsi Pentax is képes volt erre, és amennyire erről véleményt tudok formálni, mindenhol hálásak voltak érte a vásárlók. Az Oly is elkezdte (75-300, 14-150), aztán látványosan rálépett a fékre.

    Az EVF ugyanaz a kérdés, mint a szenzor. Ha átgondolt stratégia része, jöjjön. Minden márkánál vannak még most is ganéj EVF-ek a régmúltból. Ha van értelmes célja az újnak (pl. Blackout mentes még magasabb képfrissítési frekvenciával stb.), akkor hajrá. Egy marketingelhető öszvér-megoldást nem szeretnék.
    Az AF nagy szívfájdalmam, de ott is lehet taktikázni. Nem tudnak top AF sebességet összehozni, mert nincs tudás, szabadalom, pénz hozzá? Oké, javítsanak a kiolvasási sebességen, legyenek gyorsabb sorozatok AF-fel, bármi, amiben a kis szenzor elvileg előnyt jelent és ki lehet használni.
    Mintabolt: :R .
    A Pana miért segítene pont most? Jó lenne, de nagyon csodálkoznék, ha ebben puszta álmodozásnál több lenne.
    Igen, amit írsz, hogy hallgassák meg a felhasználói véleményeket, nekem is tetszik. Csak ne a véleményvezérekre hallgassanak, ennyit akartam mondani.

    [ Szerkesztve ]

    Charlie

  • nozs23

    addikt

    Nem zsakutca, csak az arahoz kepest eleg durvan lecsapott a cripple hammer: single UHS I, 1/4000 shutter, szenzor regota ugyanaz, ibis gyenge, EVF sem tul acelos, 8bit, nincs elso tarcsa... Stb.
    Kiadnanak vegre egy tisztesseges APS-C vazat egy ket friss obival szerintem sokan ramennenek, akar FF melle masodgepnek.
    Igazabol egyetlen kiemelkedo tulajdonsaga van annak a kameranak, a piacvezeto AF (fotoban es videoban is). De ez mar megvolt az A6400-ban is csak ibis nelkul.

  • hibavissza

    veterán

    válasz nozs23 #97659 üzenetére

    APSC a belépő szoniéknál. Akinek több kell menjen FF-re. Teljesen rendben van a tudása amatőröknek. Az Olympus legprofibbnak kikiáltott váza is jó nagy lemaradásban vele szemben a tömegeknek fontos funkciókban. Inkább az a gond a 6600-zal, hogy nem sokkal olcsóbb mint egy a73 és objektívekben sincs habzsi-dőzsi. FF vonalon nem butít annyira fájdalmasan a Sony. A csúcs vázakban csúcs szenzor csücsül. Ez sokkal emészthetőbb mint ugyan azon szenzor köré építeni mindent és kizárólag szoftveres butítással és fröccsöntő szerszámmal szegmentálni. Az egész MFT vonalra elég lenne 1 max. 2 váz gyártónként. Egymás kannibalizálása miatt sincs volumen.
    Megelőzve az ilyenkor szokásos kirohanásokat természetesen az Olympus csúcs vázával is le lehet fotózni a mindent is. :D

    [ Szerkesztve ]

  • aginor

    addikt

    válasz hibavissza #97660 üzenetére

    Ez nem kirohanás, de kifejtenéd, hogy a 6600 miben jobb, mint egy E-M1X? :U

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • hibavissza

    veterán

    válasz aginor #97661 üzenetére

    Ezt most komolyan kérdezed? :U
    AF, Dinamika, Zaj. Sztán adapterezhetőség, videó minőség, ár. Ja, és méret. :))

    Ez most nem az Olympus ekézéséről szól az ügye megvan? Arról folyik a polemizálás, hogy mit kéne tennie az új tulajnak, hogy ne essen ki rövid távon a nemzetközi piacról.

    [ Szerkesztve ]

  • nozs23

    addikt

    válasz hibavissza #97660 üzenetére

    Belepo az A6100 es ott van meg az A6400 is.
    Az A6600 nem belepo, csak egy tudatosan butitott crop vaz. Azt megertem, hogy 10bit es jobb evf nem kerulhetett bele az A7III miatt, de egy UHSII, 1/8000 es egy elso tarcsa azert meg nem kannibalizalta volna a termekpalettajukat.

  • aginor

    addikt

    válasz hibavissza #97662 üzenetére

    Természetesen komoly volt a kérdés, már csak azért is, mert a 6600-at nem ismerem és kíváncsi voltam. :B

    "AF, Dinamika, Zaj." - ok, ezt a részét értem
    "adapterezhetőség" - ez elég rétegigény és még nem is biztos, hogy igaz..
    "videó minőség" - ehhez nem tudok hozzászólni
    "ár. Ja, és méret" - ár ok, de talán ennek az is lehet az oka, mert nagyon nem egy ligában játszanak, kisebb a méret pedig nem feltétlen előny, ezt embere válogatja

    Nagyon leegyszerűsíted ezt a kérdést, szándékosan azokat a paramétereket helyezve előtérbe, amiben jobb, elhallgatva azt, amiben nem. Mi van a nagyobb keresővel, forgatható lcd, jobb ergonómia, hi-res, jobb képstab, jobb zár, vakkucsalakozó, két kártyafoglalat, vélhetően jobb szigetelés, jobb szoftveres fícsörök..

    amúgy meg:

    "Ez most nem az Olympus ekézéséről szól az ügye megvan? Arról folyik a polemizálás, hogy mit kéne tennie az új tulajnak, hogy ne essen ki rövid távon a nemzetközi piacról." - pedig nálad nagyon sokszor ezt érzi az ember. Ha kissé kötekedősebb lennék, akkor megkérdezném, hogy miért nem mész ff-re, ha mindenben annyival jobb, de az a magánügyed és nem tartozik rám. ;) :B

    [ Szerkesztve ]

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • topikk

    senior tag

    válasz kovsol #97641 üzenetére

    Nekem az egyik kedvenc obim volt a 25mm 1.2, nem érdemli meg ezt a lehurrogást. Félrevezető a DXO , mert ők rendszerélességet publikálnak, azaz obi és szenzor együtt. Egy m4/3 obinak (nagyságrendileg) kétszer olyan élesnek kell lennie mint egy FF-nek, hogy a DXO-nál ugyanazt az értéket kapja. Inkább ezt nézd meg, önmagában ez egy kiváló obi.

    "This is actually very good for an f/1.2 lens, much better than the Canon 50mm f/1.2, "

  • hibavissza

    veterán

    válasz aginor #97664 üzenetére

    Szép táblázat. Ami az ismert tényeket igazolja. Mit akartál ezzel? :F Egyébként nézz meg egyszer egy valós tesztet. Mondjuk DPreview. Megtalálod vagy linkeljem?
    Ami fura, hogy téged miért zavarnak a tények? ;) Egyébként ha zavar amit leírok akkor ugord át. Vagy látogasd az olympus.hu fészbúkját. ;] És akkor itt zárjuk le a személyeskedésed.

  • aginor

    addikt

    válasz hibavissza #97666 üzenetére

    A tények nem zavarnak egyáltalán, de a ferdítések annál inkább. Nem zavar az sem, ha ekézed a rendszert - én is teszem - , de ne mondvacsinált indokokkal, és ismerjük el azt is, ami jó. Szerintem.
    A táblázat Dxo, amire nemrég etalonként lett utalva, de számomra pont azt mutatja, hogy azért nem ég és föld a különbség (ja, és ebben csak a mark2-es van, nem is az X, ami hajszálnyival jobb), persze ettől még te láthatod máshogyan..

    Nagy általánosságban elég leereszkedő és fölényes a kommunikációd, tele személyeskedéssel, nem ok nélkül nem szoktam reagálni a kinyilatkozásaidra, de már ezt is megbántam. Szerintem is zárjuk le és mindenki maradjon meg a saját hitében.. :C

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • aginor

    addikt

    válasz CharlieFirpo #97658 üzenetére

    Ha engem kérdezel, akkor nincs itt semmiféle tervezés. Kérnek polcról egy m43 méretű valamit, már csak az a kérdés, hogy továbbra is az eddig látott technológiákkal álmodnak, vagy végre nem az alsó polcról rendelnek be valami vackot, aminek csupán a felbontása nagyobb. Ehhez nem is kell igazán koncepció, az szerintem inkább a vázak konkrét kialakításához, és az objektívpark fejlesztéséhez valamint a szoftveres megoldásokhoz kellenének inkább, de valóban nem nagy baj, ha amúgy van ilyen. :)

    "A fogyasztók bizalmát alaposan átgondolt és megfelelően árazott új objektívekkel lehet megnyerni. Félek, hogy ebből nem sok minden lesz igaz. A kínálaton meg úgy is lehetne javítani, hogy a meglévő obiparkot feljavítják." - igaz, ezt én is írtam korábban. ;)

    "Az EVF ugyanaz a kérdés, mint a szenzor. Ha átgondolt stratégia része, jöjjön." - mondjuk itt tök nem értem, hogy mit kellene átgondolni. A csúcsvázba jöjjön a non plus ultra, a kisebbekbe arányosan butítva, de mivel a konkurencia is elszáll ilyen téren, így itt is kicsi a mozgástér, ha nem akarnak lemaradni. Amúgy hangsúlyozom, hogy a legtöbb feladatra a mostani is teljesen rendben van.

    "Az AF nagy szívfájdalmam, de ott is lehet taktikázni. Nem tudnak top AF sebességet összehozni, mert nincs tudás, szabadalom, pénz hozzá?" - ezt sem húzhatják sokáig, pláne ha szeretnének komoly madarász rendszer hírében állni. :(

    "Oké, javítsanak a kiolvasási sebességen, legyenek gyorsabb sorozatok AF-fel, bármi, amiben a kis szenzor elvileg előnyt jelent és ki lehet használni." - jaja, ez tök igaz, de azért részben már ez is megvalósult (pl: 60fps-es sorozat), de egy global záras szenzor nagyot szólhatna.

    "A Pana miért segítene pont most? " - elvileg egy rendszerben vannak, ha az egyiknek megy a szekér, az minimum közvetve a másiknak is jó. Amúgy, ha igazán lenne eszük, akkor létrehoznának egy közös fejlesztőközpontot, aminek a hasznát mindketten élveznék a saját szájuk íze szerint, de az egyes új technológiák fejlesztési költsége feleződhetne. Lehet csak vita lenne belőle, ismerve a Panasonicot, a fene se tudja.

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • Throme

    veterán

    válasz nozs23 #97659 üzenetére

    Nem kell ide aps-c. Akkor jönne új foglalat, adapter a régi obikhoz, feleslegesen nagyobb vázak, nagyobb obik.
    Nem is bővülne a felhasználókör, mert aps-c-re ott a fuji, sony, de már canikon is, ha nem is olyan nagy választékban, mint az FF vonaluk...

    Jó ez a az m4/3. Frissebb, dinamikában többet tudó, de pixelszámban nem nagyobb szenzor jöhetne, de nekem, hobbi felhasználásra a mostani is jó (bár örülnék, ha a 16MP helyett nekem is a 20-as lenne a vázban...)

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz aginor #97664 üzenetére

    ""adapterezhetőség" - ez elég rétegigény és még nem is biztos, hogy igaz.."

    Néha olvasgatom a sony topikot is, az olvasottak alapján azért nem szabad leírni az adapterezhetőséget, mert ha jól vettem ki, akkor pl. canon ef obik úgy adapterezhetők sony-ra, hogy működik az autofókusz, sőt újabban akár a tracking af is, ami azért nem hangzik rosszul. Az olvasottak alapján használják is.

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz aginor #97668 üzenetére

    Értem én, hogy minden lehetne szép és jó. A dolog arról szól, hogy mi az ami tényleg fontos és alapvető, és mi az ami inkább csak azért is kellene. És persze az árról. Ha már most drágálljuk a jelenlegi gépeket és objektíveket, akkor mennyi a realitása, hogy majd egy sokkal jobb, minden téren megújított paletta új objektívekkel lényegesen olcsóbban fog jönni? Szvsz semmi. Ha a véleményvezérek ütik az asztalt, hogy KELL új szenzor, EVF, profi videó, akkor az bizony egy csapdahelyzet az újdonsült cégnek. Egyetlen menekülőút, ha van koncepció, hogy merre akarnak fejlődni. Ha nincs, és az eladhatónak gondolt ficsörökre mennek rá, akkor marad a drága és egyre jellegtelenebb rendszer. Ha csak kérnek egy m43-as szenzort a polcról, aminek jobbak a számai, azzal nem vagyunk előrébb, csak még vaskosabb árcímkét lehet ráaggatni az új gépre.
    Továbbra sem értem, hogy miért kell a meglévő eszközparkot elhanyagolni, amikből még rengeteget el lehetne adni minimális fejlesztéssel. Minden vadiúj termék fejlesztése jelentős erőforrást igényel és még tetszenie is kell a piacnak.

    Charlie

  • aginor

    addikt

    válasz lugosi #97670 üzenetére

    Néha igen, néha nem. Elég sok olyan cikk született már, ami a témát feszegeti és eléggé vegyesek a tapasztalatok. Nem mindegy, hogy milyen objektívet, nem mindegy, hogy milyen vázra, nem mindegy, hogy milyen adapterrel és az sem mindegy hogy a gépváznak és/vagy adapternek milyen a szoftvere. Elég sok változó van a kérdésben. Volt olyan cikk, ami eléggé leszólta az A7km2 fókuszrendszerét, aztán kiderült, hogy adapterezett Canon lencsékkel próbálta a csóka, és amint váltott natív darabokra, azonnal helyreállt a rend.
    Nem azt mondom, hogy nem jelentős az adapterezhetőség ténye, és még csak azt sem, hogy adott esetben nem ad natív élmény. Inkább csak arra próbálok rávilágítani, hogy azért annyira nem univerzális és nem is annyira hétköznapi dolog. Előnynek előny lehet adott esetben, de azért ne tekintsünk rá megváltóként sem. :)
    Mondjuk kíváncsi lennék, hogy E-M1-en egy Metabones mit tud a valóságban.

    CharlieFirpo: kicsit fordítva ülsz a lovon, amellett, hogy tök sok dologban igazad van. A jelenlegi objektívparkot nagyon nem lehet fejleszteni hardveres beavatkozás nélkül. A váz persze már más kérdés, és nekem is nagy fájdalmam, hogy lényegi fejlesztéseket csak a csúcsvázak kapnak, és azok is sokszor elég korlátozott formában. Sajnos jelenleg a meglévő gépvázak szoftveres utógondozását veszélyesnek tartja minden gyártó az új eladásokra. Ez mondjuk részben igaz, de ugyanakkor erősíti a márkahűséget is, és meglátásom szerint kaszálni nem a vázakon lehet (kell) igazán, hanem az objektíveken, abból úgyis mindenki többet tart egyszerre, mint vázból. Működhetne valahogy úgy is a dolog, mint a nyomtatóknál, hogy a kelléken akarnak keresni, nem az alapgépen. Ez ugyan a belépő kategóriában nem működne, de afelett elképzelhető (bár látom a megoldás gyenge pontjait is).
    Nézd, egyelőre (értsd. rövid távon) biztosan nem lesz egyedi tervezésű lapka. Valamit rendelni fognak a Sonytól, ami már készen van, csak az igényekhez kell igazítani. A jelen helyzetben ez egyelőre nem baj, mert van honnan fejlődni, tehát bármilyen univerzális megoldás előrelépést jelentene. A termékek eldrágulása reális veszély, de azzal a rendszert tökönlövik, és szintén zsákutca. Már most is jelentős az elvándorlás, a további áremelkedés katalizálhatja ezt a folyamatot. Akkor csak a régi tulajokban reménykedhetnek, aki a kiépített objektívparkot nem akarják elbukni ezért maradnak, de azért én erre nem alapoznék egy vállalkozást. Lehet egy olyan út is, hogy hipszter rendszerré fejlesztik az m43-at, de akkor fel kell vállalni, hogy lényegében új belépőként az erős bástyákkal rendelkező Fujit kezded el ostromolni a csőd széléről..

    [ Szerkesztve ]

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • Hi!King

    őstag

    Ha már adapterezhetőség, miért van az, hogy a gyártók mostanában nem igazán igyekeznek a FF->APS-C kompatibilitást fenntartani? Mármint hogy FF obik használhatóak legyenek APS-C vázon. Gondolok itt pl. arra, hogy a Canon EF obik minden gond nélkül mentek EF-S-en, aztán MILC-nél kettévált, az R obik nem mennek M vázon. De a Panasonic FF obik is jó lenne, ha használhatóak lennének MFT vázon. Ennek van valami technikai akadálya, ami miatt nehezebb ezt MILC-en megvalósítani, vagy csak üzleti stratégia, esetleg annyi, hogy mivel a FF rendszerek később jelentek meg, ezért azok bajonetteit függetlenül tervezték, na de akkor egy egyszerű gyári adaptert azért kiadhatnának.

  • Hi!King

    őstag

    válasz aginor #97672 üzenetére

    Obiból többet vesznek az emberek, de a vázak gyorsabban avulnak el, ezért ha valaki halad a korral, akkor többször cseréli, mint az obikat.

  • PuMbA

    titán

    válasz Hi!King #97673 üzenetére

    "aztán MILC-nél kettévált, az R obik nem mennek M vázon. "

    Az M vázak Canon első MILC próbálkozása, szóval nem volt végiggondolva semmi. Ha először jött volna az R sorozat és azt a bajonettet tették volna ár M-re, akkor lehetett volna megcsinálni. Egyébként lesz APS-C gép R sorozatban, szóval.

    [ Szerkesztve ]

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz aginor #97672 üzenetére

    Nem kell sokat fejleszteni a jelenlegi objektíveken, pont ez a lényeg. Nem áttervezni kellene az optikai formulákat. A fixek nagy részét lecserélni WR változatra, a hiányosságokat, rossz megoldásokat javítani kell (AF motor, ez az). Akarnak eladni a meglévő obikból még vagy sem? Ha igen, akkor modernizálni kell őket, mert a kutya nem veszi meg újonnan már őket (akinek van pénze az az új tervezésűekre vár).
    Ha mindenki vadiúj gépeket vár és ők is ezzel hitegetnek (Wow gép, ugye), akkor mi a toszért nem lehet az "őskövület" szenzoros gépekből kihozni a maximumot, hogy azoknak az eladásai pörögjenek még?
    Ha hipszter rendszerben gondolkodnak (utal erre amúgy vmi?), akkor meg fölöslegesen tépjük itt a szánkat és kezdhetünk barátkozni egy másik rendszerrel.

    Charlie

  • Hi!King

    őstag

    válasz PuMbA #97675 üzenetére

    Ja, ok, ezt nem tudtam, hogy lesz APS-C gép az R sorozatban (most rá is kerestem, tényleg). Akkor viszont félő, hogy ha a Panasonicnak bejön a FF rendszere, akkor annak is lesz cropos változata, akkor meg a m4/3-nek lőttek.

  • jaanoo89

    aktív tag

    válasz CharlieFirpo #97676 üzenetére

    "Ha hipszter rendszerben gondolkodnak (utal erre amúgy vmi?), akkor meg fölöslegesen tépjük itt a szánkat és kezdhetünk barátkozni egy másik rendszerrel."

    Szerintem "PRO" rendszerben gondolkodnak, ami szintén nem valami jó irány. Hiszen ha már PRO, ott van pl. a Nikon Z5 ami E-M5 III áron megy, mivel az is időjárásálló és ibis is van benne, mondanom se kell melyik a sokkal jobb ajánlat... És oda is kapsz PRO objektíveket, szinte mindegyik az abban a rendszerben.

    Remélem nagy hangsúlyt fektetnek az f/1.4-1.8-as fixekre, ehhez a rendszerhez ezek kellenek. Sokat nem nyerünk az f/1.2-vel, akinek itt az f/1.4 is kevés annak az f/1.2 is az lesz, cserébe nagyon nagyok azok az objektívek...

    Meglátjuk, én mindenesetre lenyugodtam azóta, amióta látom, hogy a Nikon Z nagyon nekem való rendszer lehet úgy, hogy közben megtarthatom 1-2 objektívhez az Olympust is. Szóval várom a bejelentéseket, merre halad tovább az MFT...

  • PuMbA

    titán

    válasz Hi!King #97677 üzenetére

    Amúgy csak 1 darab APS-C gép lesz, egy profibb kategóriás váz és APS-C obi is alig lesz hozzá, mert az FF obikkkal akarják megoldani a dolgot. Így nem kell két külön objektív park. A fő hangsúly az FF-en van szinte minden gyártónál.

    [ Szerkesztve ]

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz jaanoo89 #97678 üzenetére

    Nikon Z5 érdekes darab. Belépő FF gép agresszív árazással piacszerzési céllal, így tudja felülről közelíteni az Oly középkategóriás gépének teljes árát. Nekem amúgy nem lefutott meccs a kettő. Sőt, pont arra példa, amiről nemrég írtam. Jól hangzó paraméterekkel kijött egy általános gép beetetési céllal. Ergya sorozatlövő képességgel, valóságban jóval gyengébb IBIS-szel, egyelőre nagyon szegényes natív obiválasztékkal és a jó öreg adapterezhetőséggel, ami szvsz csak a Nikon DSLR tulajoknak előny. Bizonyos célokra sokkal jobb lehet, már csak a szenzor miatt. De azért nem fenékig tejfel az a cucc.
    Én ahhoz a táborhoz tartozom, aki nem szeretne két rendszert fenntartani. Biztos jó móka kimazsolázgatni a két rendszer előnyeit, de erősebbnek érzem a hátrányokat. Belátható időn belül nem lesz a Nikon Z nekem megfelelő rendszer.

    [ Szerkesztve ]

    Charlie

  • lugosi

    MODERÁTOR

    Én mostanában azon gondolkodok, hogy mennyire van értelme m43-ról aps-c-re váltani, mekkora különbség lenne, vagy ki kell hagyni az aps-c-t és FF-ben gondolkozzak. (Ja igen, számomra ez már eldőlt, hogy nem látok olyat, hogy m43-ba több pénzt tegyek.)

  • yle_greg

    tag

    Jo sokat irtatok, volt min gondolkodnom. Valahogy az lett az erzesem, hogy itt mindenkinkinek igaza van. Ebbol viszont az kovetkezik, hogy a nezoponzok elterosege okozza a velemenyek eltereset.

    Ha elek egy olyan egyszerusitessel, hogy a FF a profi, a telefon a plebs, a MFT pedig a hobbistak gepe, akkor kijon, hogy az MFT miert nem lesz sosem jo.
    A profik szamara nem eleg jo, hiaba mobilisabb.
    A plebs szamara meg hiaba jobb, nagyobb mint a telefon.
    A hobbistak meg ingadoznak, egyik nap zsebre vaghato gepet akarnak, masnap meg profi felhasznalast.
    Es ezt tulajdonleppen majdnem tudja a rendszer, egy palacsinta obival ha nem is nadrag, de kabatzsebben/hasitasiban viheto egy telefonnal sokkal jobb minoseg, egy nagyobb objektivvel pedig egy mar majdnem profi minoseg erheto el, de ahhoz mar taska kell.

    A MFT egy hatarterulet. Igy a felhasznaloi bazis annyia szeles, hogy keptelenseg megfelelni mindenkinek. Foleg, hogy a felhasznalobazis is fejlodik, atalakul, mikozben a technika alulrol es felulrol is valtozik.

    En a nagyfoku atalakithatosagot szeretem a rendszerben, es elfogadom, hogy nem lesz FF minoseg. Hogy egy-egy lencse dragabb mint a "minosegibb" FF rendszerbeli parja, mikozben ugye "rosszabb" az elkeszult kep minosege, abba rossz belegondolni, de ellensulyozza a dolgot, hogy csereben kisebb tud lenni.

    Ez egy kompromisszumos rendszer, igy nem csoda, ha mindenkinek baja van vele. :-)

    A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)

  • aginor

    addikt

    válasz CharlieFirpo #97676 üzenetére

    "A fixek nagy részét lecserélni WR változatra" - ez fejlesztés. Egy eleve nem szigetelt rendszert kellő minőségben lezárni nagy meló. Persze, ha csak tessék lássék módon csinálják (aka. Pana 25 1.4) akkor megoldható, de akkor valahogy differenciálni kellene, mert sok anyázás lesz a beázott darabokból. A már megjelent lencsék most is ugyanolyan jók (vagy éppen rosszak), mint a megjelenéskor, így szerintem továbbra is piacképesek. Ugyanakkor mivel már biztosan visszahozta a nagy részük a fejlesztési költségét, lehetne próbálkozni árkorrekcióval, azt biztosan értékelnék a népek (pláne, hogy az FF lencsék elkezdtek a fejükre nőni).
    "őskövület" szenzoros gépekből kihozni a maximumot" - gondolom itt szoftveres fejlesztésekre gondolsz, és olyanokra, amik az újabb gépekben már megvannak, tehát nem kell réjuk fejleszteni. Ha igen, akkor egyetértek, ellenben ha fejleszteni kell, arra senki nem fog áldozni sajnos.
    "Ha hipszter rendszerben gondolkodnak (utal erre amúgy vmi?), akkor meg fölöslegesen tépjük itt a szánkat és kezdhetünk barátkozni egy másik rendszerrel." - igazából nem, csak ötletelés szintén került elő nálam, mint a profitmaximalizálás egyik módja. Nyilatkozatok szerint a Pro szegmenst célozzák, de ott viszont az FF ajánlatokkal kell harcolnia, egy olyan rendszernek, amibe valódi PRO objektívet nem tudsz olcsón készíteni, mert kell a nagy fényerő a szenzor miatt, és a rendkívüli feloldóképesség és precizitás a kis pixelméret miatt. Mindezt úgy, hogy sok esetben nem tud annyival kisebb lenni a rendszer, ami ellensúlyozza a gyengébb képminőséget és a magasabb fajlagos (és néha tényleges) árat.

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • MrChris

    nagyúr

    válasz Hi!King #97673 üzenetére

    0,75mm-es L-m4/3 adapter elég vékonyka lenne, valamint a bajonett szárnyaknak egymásba kellene illeszkedni, ami miatt végképp megoldhatatlan. Aztán ott van a kommunikáció... Pár mm-en belül vannak a különböző milc rendszerek bázistávjai. Aztán meg az értelme se olyan sok, nagyon telecentrikusak lennének a FF objektívek m4/3-on, abból meg van azért sok natív.

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz aginor #97683 üzenetére

    Na jó, de továbbra is akörül keringünk, hogy mit várhatunk reálisan, ami tényleg jó lehet. Ha képtelenek megtenni olyat, amit szinte minden más cég képes volt, akkor miért várunk valami eszméletlen technológiát jó pénzért? Az M5 III. alig néhány hónappal korábban jelent meg, mint a Z5 és egy világ választja el a kettő tervezési koncepcióját. Utóbbiba ugyanaz az AF rendszer, EVF került, mint a drágább gépekbe, míg az előbbinél egy csomó mindent mesterségesen letiltottak, korlátoztak. Igen, ennek változnia kellene, és igen, szoftveresen utólag lehetne javítani egy csomót az eddigi gépeken. A mesterséges szegmentálás ósdi, elavult hozzáállás.

    Charlie

  • jaanoo89

    aktív tag

    válasz CharlieFirpo #97680 üzenetére

    "valóságban jóval gyengébb IBIS-szel"

    Azért azt tegyük hozzá, hogy bár szeretem az E-M5 II stabiját, de soha nem tudott az se 5FE-t, vagy ha tud, valaki elmondhatná, hogy csinálja. Nem remeg a kezem, nagyjából a 4FE jön ki (az se mindig, a 3 viszont mindig) ekv. 35mm-en.... Pici, könnyű, nehéz úgy megmarkolni, hogy atom stabilan tartsd a kézben.

    A Z5 szenzora (nem néztem utána, de szerintem) 3+FE-vel jobb, szóval amikor kell az Ibis, levonhatunk belőle 1-2-t, de még úgy is jobb az eredmény kb. azonos gépváz áron. :)

    Azt megértem, hogy sokaknál nem okés a 2 rendszer, én is agyalok, hogy mi legyen, mert nem akarom elszórni se a jelenlegi rendszeremet, valszeg macróra meg városi sétához a 17-est meghagyom, de pénzt már nem rakok bele, hanem átcsoportosítom a Z5-re, kezdve a nagylátóval. De lepjenek meg egy új szenzoros E-M5 IV-el és akkor jó eséllyel maradok.

  • aginor

    addikt

    válasz CharlieFirpo #97685 üzenetére

    Nagyjából leírtam korábban, hogy SZERINTEM mit várhatunk el reálisan, de persze ez egyáltalán nem biztos, hogy annak van bármi alapja is. :B
    Lesz valami új szenzor, az útitervet tartani fogják (amúgy állítólag 17-én lesz valami komoly bejelenés). Én jelenleg max. ennyit mernék biztosnak mondani, minden más csak spekuláció.
    "M5 III. alig néhány hónappal korábban jelent meg, mint a Z5 és egy világ választja el a kettő tervezési koncepcióját" - ez igaz, csak nem úgy, ahogy te gondoltad. Ugyanazt csinálod most, mint Hibavissza. Kiragadsz három paramétert és azzal megmagyarázod, hogy az alma mennyivel finomabb, mint a körte. A Z5 számtalan "hibától" szenved. Pl: 5fps, csak dönthető kijelző, gyengébb képstab (ez részben csak spekuláció részemről), nincs af targeting pad, kisebb puffer, nincs teljesen elektronikus zár, nincs live composit, nincs csillagaf, általánosan lassabb működés, dög lassú kiolvasású szenzor (yello), stb. Ettől még persze jó gép, de nem mondanám egyértelműen rá, hogy jobb. Ha csak a képminőséget nézzük, akkor persze igen, ez vitán felül áll, de lehet másnak más fontos és jobban jár az Em5-el (ráadásul a Z rendszerszinten sem kicsi).
    Abban tök egyetértünk, hogy ami az m43-ban most árazás szinten folyik, az elmebeteg, és ha nem változtatnak rajta, akkor könnyen a rendszer halálát is okozhatja. Az m5mk3 annyiba kerül mint az M1km2? Mivan?! Na ezt a két gépet valóban egy világ választja el egymástól és méretben sincs köztük igazán nagy difi. Nem tudok elképzelni olyan helyzetet, hogy azonos áron a M5-öt hozzam el. :F Véleményem szerint mind az M5mk3, mind az M1mk3 nagyjából 150k-val túl van árazva. Ha ennyivel korrigálnák az árakat, akkor viszont nagyon jó vétel lenne mindkettő, utóbbi még jópár profinak is.

    jaanoo89:
    "A Z5 szenzora (nem néztem utána, de szerintem) 3+FE-vel jobb" - bennem az maradt meg, hogy kb. 2fényérték a jobb ff gépek előnye. Bizonyos szituációkban, ha az ff gépet rekeszelni kell, akkor ez az előny lényegében könnyen el is olvadhat. Az ff-nek én akkor látom nagy előnyét, ha azonos érzékenységen tudod tartani mint az m43 gépet, vagy kell a kisebb mélységélesség.

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • PuMbA

    titán

    válasz aginor #97687 üzenetére

    FF rendszer lényege az univerzalitás. Vehetsz rá nagy batár f/1.2 vagy f/1.4 obikat, amelyek képkarakterisztikáját MFT-vel sosem fogod tudni reprodukálni, de vehetsz f/4 vagy f/5.6 zoom obikat, amik ezeknél kisebbek és az FF szenzor fényérték előnye miatt képben ugyanott vagy mint MFT-n egy f1.8 vagy f/2.8-as fix-szel. Hátrány, hogy ezekkel az obikkal is még nagyobbak, mint az MFT rendszer.

    [ Szerkesztve ]

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz aginor #97687 üzenetére

    “M1mk3 nagyjából 150k-val túl van árazva”

    630-ért látom, szerintem sokkal többel túl van árazva. Nem látom magam előtt a felhasználót aki ezt veszi a Sony A7mk3 ellenében ugyanennyiért (tudom lement már hogy pro/nempro stb, de szerintem a két gép összemérhetetlen jelenleg a Sony javára).

    [ Szerkesztve ]

  • aginor

    addikt

    válasz PuMbA #97688 üzenetére

    Ezt nem vitatom, csak arra akartam rávilágítani, hogy van olyan szituáció, ahol az FF képminőségbeli előnye nem olyan számottevő. Az m43 rugalmassága a mérteében tud megmutatkozni egyes esetekben (volt a kezemben Nikon 300/4, hidd el, nem akarod te azt cipelni).

    lugosi: van igazságod, de jópár dologban nem egy liga a két váz (és itt most az M1 javára mondom). Azt gondolom, hogy 500k körül az M1 egy potens munkagép lehet a kezdőbb és/vagy csóróbb fotósok kezébe, esetleg azokéba amiknek kiemelten fontos pl. a gyorsaság, szigetelés, hi-res. Én látom a rendszer munka potenciáját (ahogy jópár profi fotós is), de csak erre alapozni szerintem szimplán butaság.
    Amúgy én is kacsingatok az FF felé, de látom azt, hogy bármelyik rendszerről is legyen szó, ennyi pénzből nem tudom a jelenlegi potenciált kiépíteni olyan minőségben mint itt, és ez kissé elbizonytalanít a rendszerváltás nyűgjével egyetemben. Nálam két rendszer lenne ideális. Egy FF általános célra, portréra, lowlight-re, meg egy m43 tájképre, makróra. Jelenleg ezt nem tudom kitermelni, de gondolkodom rajta, hogy elpasszolom a 12-40-et, kipótlom és veszek kíváncsiságból egy használt A7mk2-öt a 28-70-es kitobival. :U

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • PuMbA

    titán

    válasz aginor #97690 üzenetére

    "(volt a kezemben Nikon 300/4, hidd el, nem akarod te azt cipelni)."

    Ezt elhiszem. Az FF ipar is próbálkozik ennek a megoldására. Ott a Canon 600 és 800mm-es f/11 obija, ami már könnyű és ugyanazt kapod, mint MFT-vel 300 és 400mm f5.5-ön. Kíváncsi leszek, hogy a többi gyártó is beszáll-e és lesznek-e még ilyen obik.

    [ Szerkesztve ]

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz aginor #97687 üzenetére

    Most félreértettél. Az M5 III. vs Z5 dilemmát fentebb lefolytattam és az jött ki, ami neked. Másodjára csak a tervezési koncepciót hasonlítottam össze, nem azt, hogy egyik--másik miben jobb. Máshogy gondolkodik a Nikon egy belépőszintű FF milcről, mint az Oly egy középkategóriás gépről.

    #97688PuMbA: ja, elméletben. Aztán meg rájössz, hogy az igényesen felépített objektívpark nagyságrendekkel többe kerül. Helyette marad, hogy a még megvehető legolcsóbb obikkal bizonygatod, hogy még ezzel is mennyivel jobb az FF rendszer az m43-nál.

    Charlie

  • hibavissza

    veterán

    válasz aginor #97667 üzenetére

    Ez a topik egyre inkább egy HI-FI topikra emlékeztet. Ahol a fizikai alaptörvényeket úgy vizelik keresztül mint a hóembert. :))

  • Throme

    veterán

    Minden esetre R.W a videójában, meg rengetegen fórumokban stb helyeken elmondták a "mit szeretnék" listát, én már csak a JIP közleményét/bejelentését várom, hogy valójában mi lesz. Értem én, hogy vírus helyzet van a világban, de valami elképzelésük csak van.
    Itt van az első negyedév utolsó hónapja és még semmi....

  • peppe79

    senior tag

    válasz Throme #97695 üzenetére

    300 eft-ra taksált E-PL1 :)

    https://www.vatera.hu/olympus-e-pl1-tukorreflexes-digitalis-fenykepezogep-m-zuiko-14-42mm-objektivvel-bolti-ar-300-ezer-3014708687.html

    Lehet, hogy idővel ez is klasszikussá válik, és folyamatosan felértékelődik az ára? :) Az enyémet úgy 100 ezer körül vettem, úgy cirka 10 éve.

  • topikk

    senior tag

    válasz PuMbA #97691 üzenetére

    Pedig a 300 f/4 nem nagy, pont akkora (vagy kisebb) mint az m4/3 verzió. Vagy f/2.8-at akartál írni?

  • mpierre

    veterán

    válasz Throme #97695 üzenetére

    Addig is a laowa hozott egy 10 mm f2-t. [link] Ha jól értem, akkor a rekesz már megy vázról. Alakul ez. Erre simán cserélném a Sigma 10-20mm f/4-5,6-t.

    #### Scythe Kama Bay AMP 2000 Rev.B + Overnight Sensation hangdobozok + Kanto S6 #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html ####

  • PuMbA

    titán

    válasz topikk #97697 üzenetére

    Nem én írtam, de most megnéztem és csak 800g-os obi, az tényleg nem nehéz cucc :)

    [ Szerkesztve ]

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz PuMbA #97699 üzenetére

    Fresnel-lencsés speckó konstrukció. Ne csináljunk úgy, mintha ez általános lenne és ehhez kellene mérni ezentúl a hagyományos m43-as üvegeket. Aki ismeri tudja az előnyeit és a hátrányait, de nem véletlen, hogy nem lett egyeduralkodó a telék világában.

    Charlie

Új hozzászólás Aktív témák