Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz rothfb #22943 üzenetére

    Teljesen normális, ha a Window-os PC-n kívül semmi más nem kezel exFAT-ot.

    Az exFAT egy zárt forráskódú, hivatalosan kizárólag Microsoft Windows által támogatható file-rendszer, ami a több évtizedes MS-DOS FAT kibővített változata (nagyobb tárhelyet, és nagyobb feilméreteket is kezel).

    Kizárólag ezért lehetséges bármi máson használni, mert a Samsung, hivatalosan tévedésből "kiszivárogtatta" a saját, szintén zárt forráskódú, Linux-hoz készített exFAT driver-ét (vagyis elképzelhető, hogy az NTFS-hez hasonlóan elkezdték volna visszafejteni Linux-on, de nem biztos, mert igazából nincs nagy jelentősége az exFAT-nak, az NTFS hasznosabb, aztán ott lenne még a Microsoft-tól a ReFS is, amit vissza kéne fejteni, ha nagyon ráérne valaki).

    Az exFAT sokkal butább, mint az NTFS, és igazából ha nem lenne megragadva az informatika ezen ága, már az NTFS is elavultnak lenne tekintve (csak úgy hozta a sors, hogy eddig bármit szánt potenciális utódjának a Microsoft, az vagy már a fejlesztés korai stádiumában totálisan befuccsolt, vagy csak speciális feladatokra vetették be félig-meddig, mint az "éles béta teszt" ReFS, de consumer/desktop vonalon még nem kísérleteztek vele, pl. Win10 sem boot-ol még ReFS-ről, csak adattárolásra használhatod).

    Linux-on pedig van több, vagy exFAT-hoz hasonló, de akár attól jobb, nyílt filerendszer, amihez elvileg sem kell a Microsoft engedélye, segítsége, hogy bárki használja bárhol.

    Még a Windows Phone kezelhetné hivatalosan az exFAT-ot, de az is kukázva van.

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák