-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gregg71
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #28875 üzenetére
Ez mekkora már!
-
mester6
tag
válasz fragola.6035 #29093 üzenetére
Szeretném megkérdezni, hogy a Sestos PID, milyen hőérzékelővel működik tized hőfokos kijelzéssel?
Köszi az infót! -
nepszter1
addikt
Mennyire jó gép a Saeco Minuto ?
-
Keresztapper
senior tag
-
St.Roger
újonc
A Gaggia Classic + Iberital szett elkelt. Mindenkinek köszönöm az érdeklődést.
[ Szerkesztve ]
-
Szyszko
tag
válasz soldier2 #29072 üzenetére
Ajánlásodra megkerestem az említett videót. Ha jól sejtem a videóban KávéKálmán fórumtárs lehet (bár ez csak tipp) Hát nem semmi cuccokkal van felszerelve, jó látni ha valakinek ennyire a szenvedélye valami, főleg a kávé
Gratulálok neki[ Szerkesztve ]
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
zolnagy
őstag
válasz simi.esp.28 #29109 üzenetére
Lehetséges, vmiért ez rémlett sestosnál. A mostani xmt7100 (auber klón) lapos pidnél K-nál nincs tized fok, pt100-nál meg be lehet állítani, hogy legyen, vagy ne (pt100 ill. pt10.0 beállítás)
(nekem egyébként pt100 van, de nem használom a tizedes kijelzést)[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Szyszko #29111 üzenetére
Érdekes cuccok az biztos. Ami nekem nagyon tetszik, hogy gépileg is kilóg a sorból. Kézi daralók (a Mahlgut viszont a videó alapján csalódás, eléggé maga alá piszkított . Hiába, még mindig a Hg One a kézi daralók királynője . A kis karos gépek meg igazán ritkaság számba mennek.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Illesvik
csendes tag
Sziasztok!
Az mitől van hogy egy kicsi zacc is kerül a csészébe? GB és expolygonos microperforált dupla szűrő!Üdv V.
-
soldier2
őstag
válasz Illesvik #29114 üzenetére
Ennyit tud a szűrő. Ha csak nem propelleressel darálsz, mert az csinál port is, ami átmehet jobb szűrőn is. Expolys szűrő nekem is átereszt. A reneka bezzeg nem.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Surda-
őstag
Ülök Velencen egy étteremben.
Jéggel szerettünk volna üdítőt inni, idézem a kiszolgáló nénit: "Ilyenkor már jeget???? "
Hogy 30 fok van az mindegy ... , szeptemberben hogy kérhet valaki jeget?
Elkepesztő amit vendéglátás címszó alatt csinálunk."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29113 üzenetére
@szyszko: Kösz :-).
"Kézi daralók (a Mahlgut viszont a videó alapján csalódás, eléggé maga alá piszkított. Hiába, még mindig a Hg One a kézi daralók királynője . "
Cáfolom. Én voltam hüle. 20 őrlésből egyszer nem cseppentettem vizet a babokra, így annál az őrlésnél az elektrosztatikus töltöttség esése után volt egy kis potyadék. Szerencsétlen módon a szerkesztő pont ezt editálta be. Fogtam a fejem én is. Amúgy meg elég visszás, hogy kéziőrlőknél az elektromosságról kell beszéljünk. A HG-1 cseppentés nélkül ugyanilyen tisztátalan :-). A különbség mindössze annyi, hogy a MG-1 nagyobb küzdelem árán őröl ugyanolyan jól. Én legalábbis a húzások optikája, és az eszpresszók íze alapján nem tudok különbséget tenni. A HG-1 egy cirkáló Mahlgut-hoz képest. És ha lehet mondani ezt egy kézidarálóról, komfortosabb vele az őrlés.
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #29121 üzenetére
Akkor rehabilitálom magamban a Mahlgutot. Kicsit szimpatikusabb a kévé kinyerése belőle mint a Pharosból, bár amennyivel drágább.... Gyakorlatilag megegyezik az ára a HG-One-al (1000USD vs 860 euro (750 euro, ha sima acélszürke, hozzá képest a pharos olcsójános még vámmal is, és minőségben ő a kézi daráló szentháromság másik tagja)). Igaz a HG-one-ra rájön a vám/áfa, ami a Mahlgutnál nem gond európában, de nekem akkor is a HG-One a szimpi. (még szép )
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29123 üzenetére
Kétségtelen, h a Pharos a legjobb vétel, ha lehet kapni. 1,5 évig nem lehetett. Doug és Barb még a levelekre sem válaszolt az idő alatt, amíg Tajvan és Idaho között ingáztak a Lido gyártása miatt. A Pharos totál el volt hanyagolva. Gondolom, néha az öregnek a ZZ-Top-ba is be kellett ugrania helyettesíteni. Totál stressz lehet az élete. Kész csoda, hogy nem csomóban hullik a szakálla.
-
No.01
őstag
Sziasztok,
Most jottunk vissza olaszorszagbol ahol jol kielvezuk a gasztronomiaban rejlo lehetosegeket
Ami folkeltette az erdeklodesunket, h miknet lhet az, h a legutolso “kupiban” is baromi jo kavet foznek mindenfele voodoo varazslat nelkul? Voltunk olyan helyen ahol szinte cask “elnagyolva” tomoritettek, nem engedtek ki vizet a fozon az elomelegites vegett a kave megis fenomenalisan finom volt.
Persze volt hely ahol mar tulsagosan is atestek a lo tuloldalara (a friss orlemenyt meg fogpiszakloval atkevertek kicsit gondolom a csatornasodas vegett… vagy legalabbis masra nemigen tudok gondolni) es ugyis finom volt termeszetesen, de a kulonbozo hofokokkal nem lattam, oket jatszani meg ott sem ahol nem cask 1 fele kaveval dolgoznak. Letezik, h ez a kavezas lehet ennyire laza is vagy inkabb arrol lehet szo h lazan adjak elo a dolgokat mert mar annyiszor csinaltak, h almukbol felebresztve is menne nekik? -
HÁZIGAZDA
ha egy adott kávéhoz egyszer belőtted a darálót, belőtted a hőfokot (akár pid-del, akár hűtőcsapolás hosszával, akárhogy), akkor nem akkora matek már. kávézóban pangó őrlemény para sincs, megnyomod a gombot a darálón, a végén az őrleményt simítod, tampert hanyagul lenyomod (de ő ezt tízezerszer csinálta ám, amit te hanyagnak látsz, az simán hibátlan mozdulat...) és már csapolhatsz is.
otthon, háromféle kávéval, pangő őrlemény kapirgálásával stb. persze, hogy fél óráig tart egy kofi
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
elektrobuherátorok, olyat mennyire egyszerű megcsinálni, hogy:
egy adott kávégépen (legyen ez a dc ), amíg csapolok, addig a pid-et leválasztja a fűtőszálról? (azaz nem kikapcsolja, csak fűteni ne bírjon)?
ha ez megy és túl könnyű, akkor nehezítésnek mondjuk a csapolás befejezése után még 10 mp-ig ne fűtsön?
ha mindkettő túl nehéz, akkor minimum hekkelésnek, hogy amíg csapolok, addig lekapcsolja a pid-et (gondolom ez a legegyszerűbb)?
ami miatt ezt kérdezem: egyelőre úgy tűnik, hogy ahogy a szonda érzékeli, hogy bejön a hideg víz és esik a hőmérséklet, elkezd fűteni ezerrel. viszont ha kicsit várna, a sok kiló vas amúgy is visszarántja a hőfokot és csak minimális utófűtés kéne. igen, egész nap a pid paramétereit hangoltam és igen, most már nem lő túl annyival, de így is látszik, hogy ez a gyors reagálás inkább kisebb bojlereknél előnyös. így sem tragédia, mert megvárom, amíg újra helyreáll a rend, de a fenti trükkökkel jelentősen csökkenthető lenne a csapolások közötti stabilizálódási idő.
persze lehet, hogy a sestos-t lehet úgy paraméterezni, hogy a fentiekre semmi szükség... nekem még nem sikerült.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
A Rex-en van ilyen funkció, gyárilag 4s-re van állítva, gondolom hasonló elgondolasból. Ezt a Gaggianal levettük (na jó, fragola levette) 1s-re, de gondolom felfelé is állítható. Gondolom a drágább sestos is paraméterezhető, és nem kell buherálnod. A menü nevére nem emlékszem.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
"A menu nevére nem emlékszem"
A mintavételi gyakoriságot állítod ezzel, tehát nem biztos, hogy pont annyi másodpercel a csapolás megkezdése után kezd fűteni mint a beállított érték, hiszen a csapolást nem veszi figyelembe. Azt mondjuk nem értem, hogy miért parázol ezen, az a fél mázsa vas lazán felveszi azt a hőt, amit pár sec alatt fűt a gép. Nem valószínű, hogy ez miatt a pidelt Giottóölő hirtelen tüzes Pavonivá válna, és a második esetleg harmadik kávét megégetné
(bár épp ez miatt lehet, hogy nem is került a gépbe pid gyárilag. Gyakorlatilag miután beállt egy hőegyensúly a fejen, a bojler 1-2C fokos hőmérséklet ingadozása nem befolyásolja a kávépogácsát érő víz hőfokát. Legalábbis a Londiniumnál ezzel magyarázza Reis, hogy miért nincs pid a gépben. Törekedj a finom kávéra, és ne a számokat nézd, az az út a pokolba vezet LOL)Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #29130 üzenetére
na, kezdjük újra...
paráról szó sincs, optimalizálni szeretném a gépet. eléggé máshogy viselkedik egy "sok vas + pid" gép így első blikkre, mint egy "kevés vas + pid". ez utóbbinál nem is baj, hogy a pid elkezd ezerrel fűteni csapolás közben, mert hamar veszti a hőt az egész rendszer. a dc-nél viszont baj, mert a fél méh-telep a fejben van, és ugyan a bejövő hideg víz miatt a szonda azt látja, hogy brutálisan esik a hőfok, de igazából ha semmit sem csinálna, csapolás után akkor is jól visszapattanna és csak egy-két fokot esne a fej (vagy annyit sem). ehhez képest a fűtőszál kb. 5 mp után elkezd folyamatosan fűteni a csapolás végéig, és több kárt csinál, mint hasznot.
nyilván nem tragédia, az ember kivárja, amíg újra hőstabil lesz a fej, de ha ki lehetne lőni a pid-et, sokkal gyorsabban regenerálódna a fej. ennyi, semmi extra. paraméterezéssel amúgy nem hiszem, hogy ezt meg tudom oldani, mert annyira más a helyzet (ilyenkor 30-40+ mp-ig ne fűtsön, máskor viszont fűtsön).
de a megoldás talán egy kapcsoló lenne, ami a pid-et vagy a pid csatlakozását a fűtőszálhoz lelövi. amúgy a silvanón van ilyen, ha átkapcsolod, akkor csapolni tudsz, megy a szivattyú, de a pid (és így a fűtés) nem játszik. anno kimértük SiD-del és már ott is emelkedő hőfokú kilépő víz volt a csapolás alatt (bekapcsolt pid-del).
röviden ennyi. szerintem megéri egyszer majd megcsinálni. ráadásul így bojlert tölteni is lehet anélkül, hogy szétégne a fűtőszál.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Éééértem. Erre mint laikus csak egy manuális kapcsolót látok mint megoldást, de majd fragola benéz, és megmondja ő mit gondol róla. Amit írtam erre alkalmatlan szvsz.
Járt már úgy valaki, hogy daráló csere után adott kávénak teljesen más hőfok kellett a piden? A Choko madness optimuma 90 fokról 80-ra esett. Az íze is más, de arra számítottam. És akkor ott van a másik bajom, hogy ha 16g-ot rakok a kosárba (mint eddig) akkor nincs tele (mint eddig), ha pedig tele rakom (18g) akkor szárazon is eléri a felsőszűrőt (már a kar felrakásakor hallom, hogy súrolja a pogácsát a szűrő, a csavar nyoma meg ott a pogin).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
nepszter1
addikt
válasz Keresztapper #29107 üzenetére
Nagyon nehezen tudom elhinni hogy ekkora különbség van kávé és kávé főző között , de hiszek nektek Sajnos a keretem amit kávé készítésre szánnék az max 50ezer forint lenne géppel esetleg darálóval együtt ,használtat szeretnék mert ujjonan gondolom esélytelen , nem szeretnék Brikkát , esetleg vannak alternatív megoldások ? Több megoldásból is szeretnék válogatni
-
fi:zi'k
nagyúr
Szeptember 29-én a caffé perté webshopban minden frissen pörkölt szemes kávé 50% kedvezménnyel lesz megvásárolható. Érdemes ott nézelődni?
96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
soldier2
őstag
válasz nepszter1 #29135 üzenetére
Pedig különbség van, az már lehet kérdés, hogy meger-e ennyit neked. Az index kaveologian hirdetett valaki a napokban egy Gaggia Evo-t, az kezdésnek jó lehet, ha van vele nyomásfokozós kar akkor gyári daráltal is lehet etetni, amíg lesz keret egy darálóra. Igazi minőségi ugrást ugyanis csak így együtt fog okozni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Wolfy999
tag
válasz nepszter1 #29135 üzenetére
Türelmesen olvasgasd a fórumokat, figyeld az aprós oldalakat, én is így vettem egy régi Gaggia Baby-t meg egy Ascaso Mini-t együtt elég jó áron. Az Ascaso épp eladó, mert vettem egy nagy ipari őrlőt helyette.
Ha nem is 50-ből, de kb 60-ból már el lehet kezdeni egy Gaggia Evo v. Baby + Iberital v. Graef v. Ascaso kombóval, ha kifogsz egy jó vételt. Aztán szépen apránként tudsz feljebb lépdelni, ha van rá igényed. Ezekben a régebbi használt cuccokban az a jó, hogy ha váltanál, kb annyiért el is lehet adni, mint amennyiért vetted.
Ha találsz egy jó Evo-t meg mellé csapod pl az Ascaso-t tőlem vagy egy hasonló kategóriájú őrlőt, akkor már egész jól el tudsz indulni. -
mrrr74
aktív tag
válasz nepszter1 #29135 üzenetére
Szia,
Van egy Evo-m eladó ha érdekel, 4 szűrővel (2-2 szimpla/dupla sima/nyomásfokozós), oda volt rá figyelve.
Publikus a címem, Bp-en/Veresegyház-on kipróbálható.
25.000 ft-ot kérek érte, így darálóval, tamperrel (pl. Graef) pont 50.000 ft lesz a vége.
Kezdetnek jó, ennyiért el tudod adni ha később felfelé váltanál.https://weddmegonline.hu, https://nekedveszem.hu
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
ma voltam itt:[link]
ezúton is, itt is köszönöm Kávé Kálmán Úrnak a csodás espressot! duplapides SanRemo, adagra darálós Compak, világos ElSalvador SO... kicsit rövidebbre kértem, kb espresso és ristretto közé félúton... olyan ízbomba volt! maxiriszpekt! 'savas' volt, de mégse éreztem bántónak! majd vallatjuk még ezt itthon is!
ahol nagyon jó( espresso ka)t ittam, nekem ízlett (random-sorrend, a filter/cold brew mást tészta, a nagyon hullámos espressokat meg még mindig nem bírom... ) : Extraction (Paljoc GetUp!), Stika (Carraro 90/10), Molinari kávéház (90/10), Sock's (Carraro DonCortez), Spazio (Manuel, talán 80/20 v 70/30 volt...) Mesterbike (KávéKalmár ElSalvador SO)
most így hirtelen kb ennyi, de lehet azé eszembe jut még 1-2. -
Kávé Kálmán
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29143 üzenetére
Kösz szépen!
Azért ehhez az élményhez Viki, Dóri és talán András is hozzájárulhatott. Elhivatott, kísérletező csapat. Hetente váltogatják a kávét. Eddig a Burundi Kayanza volt talán a favorit, most a Salvador Volcan del Chingo beelőzte (múlt héten is az volt, ma is azt pörköltem nekik). Innen jön: https://www.facebook.com/San-Isidro-Altamira-Coffee-Farms-734989816610920, Az öreg Barrera fiát ismerem, ő kóstolgat a SOURCED végén a legnagyobb átéléssel és hozzáértéssel (egy francia zöldkávé kereskedő beszerzője). Amit ittál, a farm első száraz feldolgozású kávéja. Egy kísérlet, ami elég jól sült el :-). Amúgy a Mesterbike közepesen sötét pörköléssel viszi.
[ Szerkesztve ]
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Kávé Kálmán #29144 üzenetére
természetesen! így értendő a gratulációm! és valóban értenek hozzá, el is beszélgettem velük, jófej csapat!
(ez elsősorban, felhívás, azoknak, akiknek fanyalogtak, h nem muszáj Szentendréig menni, ha KávéKalmár kávét szeretnének inni... mert a MesterBike-ban nagyon profin készítik! )
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Egy kis kézműves cucc...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI FPV Racer drón - Fly More Combo FMC szettben +koffer +MC +extrák
- DJI FPV Racer drón - Beyond unlocked
- Mavic air 2
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett + Freewell Mega 16 Filter Pack (46)
- DJI Mavic 2 Pro drón két távirányítóval- 2 akku +Smart Controller +szűrőkészlet +táska +landing pad
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest