-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Keresztapper
senior tag
Szerintem arra gondolt, hogy a piros alma az nem egy gyümölcs. Ez olyan, mint ha egy borkóstolón csak azt mondanád az összeseregletteknek, hogy a következő bor egy „vörösbor”. Egy borkedvelőnek ez elég karcsú lenne.
De ha az előre definiált illatminták szerinti kategorizálásról beszélsz, melyek között van ilyen hogy „piros alma”, akkor értem, bár ebben az esetben meg a mintákról van hasonló véleményem.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
meander
tag
-
adp
őstag
válasz Keresztapper #55152 üzenetére
Azert ez nem a legjobb pelda volt.
Borkostolo- voros bor, kb mintha egy kvra azt mondanad hogy brazilPiros alma, zold alma. Nem hiszem h ettol jobban kellene ragozni kvk teren az izjegyet.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Hát pont ez a piros alma esete is.
Szerk:: lehetne ez kék szőlő, fehér szőlő, zöld alma is, nem kevésbé pontatlan mint a vörös bor.
Szerk2.: csak példának hoztam, nem kukacoskodásnak. Viszont olyan szempontból lehet értelme, hogy zöld színű almából is van olyan, amelyik édes-omlós-kásás, és van olyan ami roppanós-fanyar.
[ Szerkesztve ]
-
debsa
csendes tag
Ákos, te a Le Nez Du Cafe illatmintákra gondoltál.
a 36os (L:https://www.lenez.com/en/kits/coffee/revelation[/L) 250€
Debreceni Sanyi
-
neducsinm
csendes tag
válasz meander #55154 üzenetére
Az első lépés ugye a dual boileresítés. Ezt nem nagyon akarta senki vállalni, Simi szerintem azóta is bánja, hogy bevállalta ...
Így is marad kb 13 fok különbség a fejhő és a bojler hő között. Praktikusan: ha 91 fok körül akarok csapolni 100 fokra kell állítanom a pidet, 87-88 fokra áll be szép lassan a fejhőmérő. Csapolás elején felugrik 92 körülre aztan hamar beáll valahová 91 körülre és azt elég stabilan tartja is.
Kérdés mennyire fér el a gépben még egy bojler, milyen az elrendezés, mennyiért kapsz egy bojlert stb....A következő lépés lenne az aktív fejfűtés erre lehet a neten pár példát találni, kis fűtőlapocskákat ragasztanak kívülről a fejre. Erre persze kell még valami gusztusos takarást készíttetni.
Mivel elég jó enélkül is a gép, kicsi a késztetés
Itt van két régebbi hsz-om:
https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_45575-45575.html
https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_45579-45579.htmlEzek pedig a fejfűtés projektek:
http://www.home-barista.com/espresso-machines/building-my-own-espresso-machine-t10450-10.html
http://www.home-barista.com/repairs/pid-your-grouphead-active-heating-of-e61-t5577.htmlÜdv,
Miro -
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #55159 üzenetére
Egyszer majd csak beérik a Major is.
debsa: nem is kellene, ez így hiteltelen.
-
debsa
csendes tag
Ákos, te a Le Nez Du Cafe illatmintákra gondoltál.
a 36os Passion 590€
Passion:
EARTHY NOTE: 1 earth. VEGETABLE NOTES: 2 potato, 3 garden peas, 4 cucumber. DRY/VEGETAL NOTE: 5 straw. WOODY NOTE: 6 cedar. SPICY NOTES: 7 clove-like, 8 pepper, 9 coriander seeds, 10 vanilla. FLORAL NOTES: 11 tea-rose/redcurrant jelly, 12 coffee blossom, 13 coffee pulp. FRUITY NOTES: 14 blackcurrant-like, 15 lemon, 16 apricot, 17 apple. ANIMAL NOTES: 18 butter, 19 honeyed, 20 leather. TOASTY NOTES: 21 basmati rice, 22 toast, 23 malt, 24 liquorice, 25 caramel, 26 dark chocolate, 27 roasted almonds, 28 roasted peanuts, 29 roasted hazelnuts, 30 walnuts, 31 cooked beef, 32 smoky note, 33 pipe tobacco, 34 roasted coffee, CHEMICAL NOTES: 35 medecinal, 36 rubber.és nincs az alma illat szétszedve Bazsee
@bazsee71: mi nem kellene?
ps: passz h miért nem volt jó.
egyébként idán január óta nincs scae és scaa, mert egyesült sca néven.... és ha rendelsz ne amerikából inkább eu shopból
és itt csak 280 gbpDebreceni Sanyi
-
-
looser
addikt
válasz Bazsee71 #55150 üzenetére
"Mit gondolt a költő?"
Ami ellen Mr. Keating fellázította diákjait. Imádom :-)
A vitáról egy régi mondás jutott eszembe: a a kék szilva azért piros, mert még zöld.
adp: "mert a kv ugye gyumolcs". Amit meg mi kávéként megiszunk, az a gyömölcs magja :-P
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
debsa
csendes tag
Ákos, te hoztad fel, én meg segitettem, hogy eszedbe jusson a neve....
De.
Az izek:
Sós, édes, keserű, savanyú, unami és zsiradék.
Amit te iznek írsz, az zamat (az illat és iz kombinációja az agyban)Ha már irsz, akkor inkább te gondold át...
2.
Az olasz kávé miért is lenne ...: "csoki, mogyi, fustos amiket sztem barki kierez"- olasz kv nincs, mivel Olaszország, nem termelő, hanem kereskedő, azaz Olaszország területén nincs ültetvény.
- azok a zamatok, illatok, amiket felsoroltál, terroir, feldolgozás, és pörkölési jegyek, hibák.
- ha olaszországi pörkölésüre gondoltál esetleg, kóstolj meg egy gardellit. Meg fogsz lepödni...
- a speciality nem azt jelenti h gyümölcsös a kávé, hanem a q-grader annak minősítette, azaz a 300g mintában nincs 5hiba pont másodlagos hibából, és nem tartalmaz elsödleges hibát.
-
"akkor miert ne lehetne egy spec kv gyümölcsös, mert a kv ugye gyumolcs"...
Kérlek... ne már. Lehet h kettönk közül neked kéne többet olvasni és cuppingokra járni...A kávécseresznye gyümölcs, és a magja a kávébab...
Kövezzetek meg, de
ha már mindenképp párhuzamot kell vonni, akkor a szőlő gyümölcs, a magjából olajat nyernek, de azért attól az még nem lesz gyümölcs.Bocsi, de ha már leirod olvass utána h ne írj fél igazságokat...
Ps:
Ha szeretnél tanulni v ismeretet szerezni, szívesen segítek.
Keress privátba, mert nem akarom spoilerezni a dolgaim ha nem muszáj.
V kérdezd Ronint v Bazseet, h mennyire releváns azok amiket leírtam.Peace, love, coffee
Debreceni Sanyi
-
HÁZIGAZDA
nekem inkább rosszabb, mint jobb tapasztalataim vannak ezzel, egy ideje én inkább alulkivonatolok (vagy normál). de most bejött, legalábbis ma reggel. most mindjárt bepuszilok mégegyet, meglátjuk. piros almát én nem találtam a zacskóban (nagyon apró lehet, ha mégis van, mert jól átnéztem), bár ehhez annak is lehet köze, hogy éppen betegszem lefelé
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #55159 üzenetére
rég olvastam a szabályzatot, lehet ezen a fórumon káromkodni?
-
HÁZIGAZDA
jelentem, megtaláltam az almát (legyen tényleg egy piros, erősen savgyűjtő, de érett, édes fajta) az ízben, nagyon is (a paradicsomosság helyébe jött az új beállításokkal). klassz kávé ez, sajnos ilyet nem tudok itthon pörkölni...
...legalább volt értelme ötbillió forintot költeni az eszközparkra
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #55176 üzenetére
tutit nem tudom, úgy mondom inkább, hogy eddig ez volt a legjobb. 94 fok (eddig 93 volt), 19 helyett 18,75 gramm kávé és icipicit visszatoltam a darálót durvább irányba (magyarán gyorsítottam az előző lefolyáshoz képest). meg picit "előáztattam" úgy, hogy elindítottam a pumpát, de rögtön le is állítottam párszor, bár nem tudom, hogy ennek a taknyolásnak mekkora szerepe van (majd megnézem nélküle).
egyébként nyilván lehetetlen megmondani, inkább csak benyomás az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy a daráló van nagyon ott a szeren, kávégépnek elég volna egy pityukedvence fulltuning bajnok gaddzsaklasszik.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Mi lenne, ha hagynátok egy kis szünetet, és holnap kipihenten reggeli kávé után átolvasnátok, és indulatmentesen minden érintett magába nézne, és a saját irományában keresné a hibát. Utána a másikéban. Aztán újult erővel folytatnák a tisztelt fórumtársak, így legalább maradna olvasnivalóm holnapra is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz sz.zs. #55128 üzenetére
A csészényi kávéit nem ismerem, a nagyon gyümölcsös SO kávék nem muzsikáltak jól a brikkában, a Malabar annál jobban (más pörkölő)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
And06
aktív tag
témát váltandó, lenne egy kérdésem a filteresekhez.
vettem egy üveg V60at (01es, azaz a legkisebb méretet). van hozzá filterre pörkölt friss kávém is (yirgacheffe), az illata már a zacskóban is nagyon finom. igazából ahhoz képest, hogy nincs kancsóm(a vizforralóból öntöm ), és kb háromszor használtam tök jó lett. igy csinálom: 12g kávé, 180g viz összesen, 20g-vel felöntöm, fél percet vár, majd a maradék egyben. onnantól kezdve, hogy az első csepp viz a kávét éri, 2 perc alatt lecsöpög, pedig már csak kb 3-4 ricnivel odébb őrlök a mazzeren, mint espressohoz. hagyjam a fenébe az időmérést, vagy vegyem még finomabbra?
igy próbálom csinálni, ez elég egyszerünek tünt kezdetnek.u.i.: próbálom lassan önteni, nem zúdítom rá az egészet...
[ Szerkesztve ]
-
debsa
csendes tag
Ittam kávét...
Visszaolvastam...
Sajna még nem találtam meg az elsö hozzászólásaimban azt a pontot,amivel megbántottalak kedves Ákos, szemben a te stilusoddal.
De egyszer már elnézést kértem érte, és felajánlottam a segitségem is.
Még egyszer nem teszem, de továbbra is fenntartom.A többiektöl meg bocs...
Debreceni Sanyi
-
adp
őstag
sztem nyugodtan öntsd fel 25-30g-vel és jól keverd meg, majd várj. majd kb 8g/10mp sebességgel önts. Ehhez fontos lenne egy jó kiöntő. Úgy állítsd be, hogy kb 2.5-3 van aki 3.5 percig nyomatja. Én eddig 2.5 alá nem nagyon mentem, mert alul oldott lett.
Én az elején tartanám a 60g/ liter arányt azaz öntsd fel 200 ig[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
fragola.6035
aktív tag
Hátha valakit érdekel, van néhány darab 49.5 mm-es PalmTamp eladó, Pavonihoz, Elektrához
https://caffe35.webnode.hu/
-
verti1
tag
Elkészült a saját tervezésű kis előáztató/csillapító henger a Gaggiához. Gyakorlati tapasztalatokról még nem tudok beszámolni, mert nem tudom bekötni. Hiányzik még egy T fitting. Igazából csak bepróbáltam, hogy elfér e a sarokban, a tölcsér mögött/alatt. Féltm, hogy nem lesz jó és kereshetek neki másik helyet, de szerencsére kényelmesen elfér, így a konzolját is befejezhetem, lefesthetem. Ha komplett lesz a dolog akkor majd megírom, hogy mire jutottam vele. Remélem nem fog a szemétben landolni egy hét után.
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #55193 üzenetére
Privát ment.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.