-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
válasz Toobee #55753 üzenetére
ja de ez milyen filterre? nem hallottam még olyat, hogy valaki roburral filterezik.Még a hg1 sem az igazi pedig annak elég lassú a fordulata
mondjuk nem tudom minek költenék annyit ha elvileg a ZM jobb presszóra mint az EK, ami meg jobb mint egy major vagy robur?![ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
igazából neked kéne kitapasztalnod, nem pedig rápörögni ilyen-olyan aranyszájú ítészek félvállról odavetett véleményére. ők ugyanis majd szépen ráunnak, és jön a "next big thing", kár volna örök érvényű etalonnak venni a mondataikat.
komolyan, használnod kéne párhuzamosan egy hónapig mondjuk egy majort és egy sm95-öst, mindkettőt zm késsel. megeszem a kalapom, ha a végén azt mondod, hogy az egyik zsírkirály, a másik meg egy sz@r.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
válasz Toobee #55756 üzenetére
igen de megegyező a fordulata a zm-ével, és jó bele a zm kés.....
Parci: Tök igazad van, de már elég sokan írták, hogy a major nem az igazi az újhullámhoz a nagy fordulatszáma miatt. Lehet olaszhoz örök élet, de az engem nem annyira vonz, mert nem olyan kávékat iszom. Ezért bütykölik frekiváltókkal. Gondolom a Zm-et sem véletlen állították fele akkora fordulatra mint a major.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Amikor én kezdtem a buzulást nem volt olyan régen, kb 3 éve talán), akkor a Kony volt az, ami az elmúlt fél évben az EK volt, és ami a ZM épp készül lenni . Egy kollegám mondta, hogy mennyire rossz, nekünk fiataloknak, mert 5 évente fordul olyant a szakma, hogy ami eddig a legjobb volt, az már gáz (az ő fiatal korában ez 10+ év volt). Ha ebből indulunk ki a Baristák élete még rosszabb. Szinte félévente végigyűrűzik valami új cucc.
Simi#55734 : valami hasonlót várnék barackleves csomagolásban a Tchibótól
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #55759 üzenetére
na igen. az ember ízlése is változik, a kávé is, amit iszik, a kávégép is fejlődik. ha igazán őszinte akarok lenni, akkor azt sem állíthatnám 100%-ra, hogy a robur vakon és kikóstolhatóan jobb, mint a mini volt. talán-talán, ha már jóideje állandósult mondjuk a kávé és a kávégép, akkor több hónap után mernék mondani konklúziókat. de ideadnának nekem most egy zm filtert, biztosan nem mernék semmit mondani se méricskélések, se kóstolások után jódarabig.
egyszerűen az ember ilyen, lelkesedni szeret, várja a tutit, persze, hogy most sztár a zm filter, végüli a mazzer sokáig nem csinált ilyen darálót. ezzel együtt én korainak érzem az ilyen "much better for espresso" kijelentéseket. (arról nem is beszélve, hogy minimum ugyanazt a kávét kéne innunk, mint az ítésznek, hogy esetleg mi is megtapasztaljuk, amiről beszél)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
tegyük fel (mert én is feltettem eddig is), hogy a major tényleg nem a legjobb a világos pörkölésű kávékhoz. oké. most mégis csak újra kéne próbálni, mert van hozzá egy tök másik kés. lehet, hogy eddig sem a fordulatszám volt a ludas (nem lennék meglepve, a késprofil érzésre jóval többet számíthat).
ezt a "lehet, hogy olaszhoz xy" mantrát meg kérlek, hogy engedd el. nem ahhoz örök élet, hanem a daráló mechanikus konstrukciója örök élet, akármilyen színű kávét ropogtatsz el vele (másrészt, én sem sötét pörkölésű kávét iszom, csak épp nem írom a homlokomra, meg nem tudok fejből idézni az aktuális gyuri-podcastből)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
simi.esp.28
csendes tag
ha meg elvileg.. ezekben a kijelentésekben bárkitől is legyenek, sokszor annyi bizonytalanság van hogy hagyjuk.. imádom a socraticos srácok munkáját, de az őrlemény eloszlás grafikonjuk több kérdést vet fel, mint választ ad..
az hogy a nagy kúpos kés milyen filterre megint nagy talány, a fél daráló podcast kis kúpos lido-t használ, ami meg elvileg az ek "alatt" van?! most akkor a nagyobb kúpos pl. kony vajon szarabb lenne mint a lido ?! ? vagy mi az a sensory skill amivel ezt ki lehet tényleg érezni, és nem csak belemagyarázni.
mindenesetre én is várom mi lesz ennek a nagy zm hype-nak a vége, mert eddig nem sok minden értékelhető infó van.
-
adp
őstag
Egyetértek ezzel amit írsz. Csak mondjuk az sem mindegy honnan jön az infó. Egy home barista forumról vagy Jeremy Challender-től. Mert egy HB-n több a hülyeség mint a valóság
simi.esp.28: azért a Lidos dolog hihető. Van aki ezzel készül versenyekre meg VB-re
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
-
Bazsee71
őstag
-
HÁZIGAZDA
én azt tanultam anno a boros világból, hogy bár első körben tényleg nem mindegy, aztán, in the grand scheme of things, de, mégis mindegy, kár misztifikálni az egyént
(mert ízlésről, benyomásokról, élményekről van szó, amit bármennyire próbálunk kvantifikálni, objektivizálni, végül csak nem lehet. a csúcs master of wine kóstolózsenik is néha erre, néha arra lelkesednek, ugyanúgy divathullámok vannak a borban, a legnagyobb kedvenceire is ráun stb.)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
ha a lidós dolog hihető, akkor miért gondolod, hogy egy kony/robur kés kevésbé alkalmas a feladatra? a lidoban ráadásul valami tök standard kés van (italmill vagy valami más, utána nem keresek most), szóval.......
(egyébként meg kérdezd meg váradiékat az espresso embassyban, ezer éve használnak/-tak roburt, biztos van egy csomó tapasztalat)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
adp
őstag
van is még nekik, csak oldalt, sztem mentes lehet benne. Igazából tök mindegy, most még nem fogok költeni úgysem ezer eurokat darálóra.
Nem tudom mire gondolsz de mondjuk ez az ár azért nekem igencsak lélektani borban. nem vagyok egy nagy hozzáértő. Inkább 1-2e ft körülieket iszom
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
arra, hogy a montes cuccok tipikus újvilági borok jellemzően: harsány, iszonyú illatos-ízes valóban, full techno cucc. kezdőként az embert elvarázsolja, letaglózza. nem kezdőként meg végtelenül unalmasnak tartja, többnyire. ártól függetlenül.
(egyébként 2000 ft alatt olyan minőségi elvárásokat kár volna támasztanod, mint amit a kávéknál megfogalmazol. 2000 ft alatt borban "olasz pörkölésű, 70:30 blend" van. néha, nagyon néha van egy-egy best buy kivétel, olyankor kell megtankolni)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
Mondjuk zenében a technot kedvelem Viccet félretéve, borban nem akarok, vagyis inkább nem merek úgy elmélyedni mint a kávéban. Mert gyanítom, hogy a gatyám is rámenne. Mert amíg kávéban veszek valamit 3-ért beteszem fagyiba, eliszogatom 1-2 hét alatt, addig ha leülünk kártyázni, vagy dumálni stb. a bor elfogy 20 perc alatt jobb esetben 1 max 2 vacsi alatt megisszuk párommal.
szerk: Viszont múltkor ittam egy olyan fos tokaji furmintot pedig volt vagy 3.5-4e. mondjuk a tokajit még nem is ittam jót.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
na, azért ritka a semmilyen szinten sem oxidált 20 éves bor, pláne fehérben... (attól még persze nincs jobb, mint régi kincseket bányászni, és nagy áhítattal elfogyasztani )
de, ha hozol egyet az ünnepélyes caravel-átadóra, csak a legnagyobb tisztelettel fogok beszélni róla, pláne, ha tényleg áll még, mint a cövek.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz mdav88 #55790 üzenetére
lógok neki egy vizittel hegyaljára már ezer éve, de somlón rendszeresen voltunk náluk, olykor éjjelbe nyúlóan. az egyik referenciapont volt a hegyen, a 2008-as, 2009-es borai akkora élményt adtak, mint kevés más bor. a hollóvár és a somlói apátsági pince volt mindig a két fénypont. nem egy boros programon álltam be helyette a pult mögé nyomni a borait, amíg ő elment piálni a haverokkal
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Deadzone41
őstag
Szerintem jó közelítés lenne az objektivitás felé az, ha valaki csinálna olyan daráló összevetéseket, ahol az a cél, hogy megtalálni adott darálóval azt a legnagyobb tds-ű italt, ahol nem jönnek elő a túloldottság bántó ízjegyei x kávéval. Így amelyik örlő nagyobb tds-t tud, az talán objektíve is jobb, legalábbis ez ad valami kézzel foghatót. Perger ilyesmit csinált annó az EK-val, és egyébb darálókkal, nekem az szimpatikus teszt volt.
-
senior tag
válasz Deadzone41 #55793 üzenetére
Ma meglett Fragola mestertől a Graef utódja
Még nagyon az elején vagyunk az ismerkedésnek, de már 1 PY koffeinmentes után is kijelenthetem, hogy soha nem érzett aromák jönnekMini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HÁZIGAZDA
közben kitúrtam neked a lido késeit: 48 mm Etzinger Swiss Steel Conical Grinding Burr Set
tokaji: hát azért zseniális dolgok vannak ott, nem is kevés. de a top borok marha drágák, pancsolt szart meg nem érdemes venni az igazi helyett, mert abból ugyanúgy nem derül ki semmi, ahogy a kávéról sem mond semmit az, hogy egy random étteremben milyen szörnyűséget szervíroznak ilyen néven.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Paulie86
tag
Sziasztok,
Eladóvá vált Gaggia Classic masinám, 2013-as évjáratú, legalábbis akkor vásároltam. Megvan minden gyári tartozéka természetesen, doboza is, és amivel kiegészítettem egy naked és egy külön másik szűrőtartó + kar, ezek is benne vannak a pakliban tehát. A gépen nem moddoltam, teljesen alap állapotban használtam ezidáig. A karbantartások megvoltak vele, amit most az eladás előtt tettem még, hogy új kartömítést és felsőszűrőt raktam bele. Egy olyant néztem hogy a gőz köpköd-e alumínium szemcséket esetleg, hát ilyen nincs abszolút... szóval az alu paranoiát ezzel letudtam. Képet egyelőre nem készítettem még, de semmi izgalmasat nem tudnék fotózni mint egy jó állapotú classicot, ha szükséges lövök párat. Árban pedig 54.000-ért ajánlanám.
köszönöm és keressetek fel ha érdekel.
üdv
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Metal topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- LEGO klub
- Suzuki topik
- Júniusban végre bemutatkozhat az új Gears of War játék
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Rebel Moon - Ne nézd meg!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- iPhone topik
- További aktív témák...