-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
válasz Rendo84 #56499 üzenetére
Pont igy csinaltam, mashogy sok ertelme nem is lenne...
Nem kotortam ki semmit se. Ugy ahogy volt (ahogy reggelrol maradt) ugy szedtem szet es ontottem mindent a kis talcara es mertem le.
Utoljara kb 2-3 hete porszivoztam, szoval meg azt sem lehet mondani hogy most volt.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Deer76 #56500 üzenetére
Egy próbát megérhetnek, különösen ha árérzékeny a projekt. Ha árban kicsit feljebb mennél próbáld ki a Gold mixet, esetleg egy olcsóbb Kolumbiait. Vagy Paljoctól a Choco madness, Indian chocot. Nagyon drága kávét valóban nem érdemes beletenni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
debsa
csendes tag
Vendingo-nak, és szerintem Bazsee neked is, már meséltem, de azért leírom.
egy macap m2m-et nyúzok már jó ideje, és mindig is bajom volt a pangóval.
pedig minden őrléskor kiütögettem, megdöntöttem, stb.... de maradt azért benneamikor az utóbbi időben szerettem volna finomítani, meg olyan rögöket csinált hogy ihaj.
úgy hogy szétszedtem, a késeket vízszinteztem, de még mindig nem szűnt meg.
utána fogtam és darabokra szedtem.
végül a megoldás az lett, hogy az őrlemény kilépő nyílásnál lévő rögmentesítő rudacskát kivettem.
az eredmény:
nem ragad be semmi
a súly veszteség azóta 0.05g környéke.nekem ez segített.
az hogy más gépnek mi a konstrukciója, Laci a tudója, de a macapnál ez megoldotta a kérdést
[ Szerkesztve ]
Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
válasz Deer76 #56500 üzenetére
Nekem és a vevőimnek is a kolumbia kedvencem.
Egy részük kotyozik, mások rendes géppel. de árban és élményben az a választásuk általában.valami szép 1400as hg vagy shg, mosott vagy honey
esetleg guate vagy nicamegjegyzés: a hg és shg helyett írjak mn (magasan növő) és kmn (különösen magasan növőt)? a honey helyett köztes eljárásút írjak inkább?
úgy jobban értitek, vagy maradhatok a baristák között használt terminológiánál?
és ezt most komolyan él nélkül kérdem, mielőtt azzal bombázntátok, hogy kigúnyolom a kéréseteket.
Kicsit furcsa, hogy ennyi home barist között vagyok, és alkalmazkodó képes vagyok ésszerű határok között.
ezért fogadom el azt is, hogy ne angolt hanem valami magyar kifejezést használjak(bár halkan azért hozzátenném hogy a profik ligájában ez nem okoz problémát, mert tudjuk hogy miről beszél a másik)
béke!
Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
válasz meander #56487 üzenetére
Meander, erről adnál forrást hogy hol olvastad?
Épp ma olvastam James Hoffman régebbi cikkét az őrlőkről
igaz hogy 2009ben írta, de sok még ma is megállja a helyét.
akkor azt írta, hogy nem elsősorban az a baj h melegszik a motor, hanem hogy melegszik a tárcsa.
őrlés hatására a surlódás felmelegíti a tárcsát amihez még hozzájön, hogy
a kamrában maradó őrleményszemcsék hőszigetelő funkciót látnak el (mint pl az eps lap, aminek gyöngyei között megrekedő levegő fog szigetelni)
ezért lassabban hűl le.ebben a cikkben írja azt is hogy a felmelegedő kávénak nincs annyira szép íze, mint a hűvösebbnek.
megj: már csak azért sem, mert hő hatására megkezdődik a kivonatolás (extrakció) és elkezdenek a feldarabolt őrleményfelületből eltávozni (diffundálni) az aroma anyagok (komponensek) gáz állapotban.
mivel csökken az aromakompanensek száma, így kevesebb kerül bele a csészébe is. így gondolom egyből érthetőbb hogy miért nem jó ha melegszik a kávé őrlés közben.értem én hogy a clima controlos mythosba, a garat előtti elembe bele van rakva a fűtőszál, hogy fűtse a kamrát, de annak az a funkciója hogy állandó hőmérsékleten tartsa a késeket, ezért ne változzon az egymáshoz képest beállított helyzetük.
hidegben ugyan annyi a kamra hőmérséklete mint melegben
ez ugyan jótékony hatással lesz az őrlési konzisztenciára (erre nincs csak egy magyar szó. bocsi), ugyanakkor növeli a hő hatása miatt fellépő zamat veszteséget.a nagy fordulat régen játszott szerepet, manapság egyre kissebb fordulatszámú őrlőt próbálnak gyártani.
igazság szerint akkor teljesítményű motor kell, ami kidobja az őrleményt a kamrából a csatornába, hogy az a kosárba jusson.nem tudom, de talán Laci (fragola), te mondtad, hogy ha teljesítmény szabályzóval, freki váltóval lecsökken a motor fordulatszáma, a teljesítménye is lecsökken.
ergó nem fogja tudni kidobni az őrleményt.a mythos one nál pl 800W a motor és 400rpm a fordulat,
a mythosnál 800W és 1400rpm
ha ezt frekiváltóval lecsökkentem 350rmp-re akkor 200Wra lezuhan a motor teljesítménye is, így viszont félő, hogy bennt marad az őrlemény.Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
ok. de a rosty-t én nem használtam és pirultam mint zsíros kenyér a boronatárcsán, amikor rámszóltatok, hogy csökkentsem a barista angol szlengem.
és a "..."-t is.
azt el is hagytam már.
látjátok milyen kis tanulékony vagyok.
bár cuppingra még mindig nem járok, mint anno javasolták. (ide is kívánkozna az a "..." de nem tettem ki)azért nem vagyok én annyira se troll, se bélás mint gondoltok
[ Szerkesztve ]
Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
Fragolaval történt beszélgetésem eredményeképp,
köszi Laci a tippeketlett egy-két újítás.
az egyiket az a probléma szülte, hogy a lamarzocco lineáknál, főleg ha magas sűrűségű kávét készítenek, nagyon mélyen kell tömöríteni
ha nincs perem, nincs gáz sem, de sok helyen a peremes (ridged) kosarat használják.tömörítéskor vákuum keletkezik és nagyon óvatosan kell kihúzni a tömörítőt (tampert), hogy ne mozdítsák meg a pogit.
úgy néz ki sikerült rájönnöm a nyitjára, ezért akik jelezték privátba hogy szeretnének tesztelést, ici pici türelmet, mert holnap jön egy újabb variáns. ha beválik, már azt fogjátok kapni.ma összehozott a sors, egy hangszórókészítővel, aki karbonnal dolgozik. akinek van egy ici pici képzelőereje, az gondolhatja, hogy mi ugrott be, úgyhogy jövőhéten megyek hozzá vissza, kipróbálni a tuning eredményét.
ez is egy tlx
ja és még egy. majd küldök képet, hogy néz ki a kütyü a slayer mellől. speciel kettő is van környéken. már csak a poén kedvéért is
Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
basszus, most néztem meg a képet.
ez csak egy PUMPA!!!!mondjuk nem értem, hogy miért nem vizet spriccel be?
szeretnétek, hogy tervezzek egy olyat, ami babot adagol a tartályból a garatba és vizet fecskendez bele?
szerintem rástartolok egy ilyenre, ha kész van cumókám és végre piacra kerülhet a tuningolt tlx.
lehet ez lesz a neve:
ebc - tlx - pro toolDebreceni Sanyi
-
fragola.6035
aktív tag
(bár halkan azért hozzátenném hogy a profik ligájában ez nem okoz problémát, mert tudjuk hogy miről beszél a másik)
Ezt nem hiszem el! Itt is tudjuk mi amatőrök, hogy mi mit jelent. Lehet, hogy többet tudunk itt amatőrök, mint Ti profiligások, sőt ez elég valószínű. Ezen a fórumon elég sok olyan ember van, akinek lehet adni a véleményére.
Azért nem használunk indokolatlan angol szavakat, mert nem vagyunk műmájer félbuzi kávésznobok.
Minden szakmában tudnak rendesen beszélni, csak a kávésoknak van valami az agyában. A boros szakma kicsit komolyabb, ők is tudnak magyarul.
És az autószerelő szakma is komolyabb, és nem azt mondják, hogy a Dácia TLX engine full off, hanem....
Mindegy, reménytelen....https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
nem tudom, de talán Laci (fragola), te mondtad, hogy ha teljesítmény szabályzóval, freki váltóval lecsökken a motor fordulatszáma, a teljesítménye is lecsökken.
ergó nem fogja tudni kidobni az őrleményt.Ilyen hülyeségeket nem mondok.
SZ:
clima controlosAz őrlemény melegedéssel kapcsolatos írásodnak eléggé ellentmond az EK43 presszó őrleménye, az EK rendesen melegíti az őrleményt őrlés közben.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
vTamas35
csendes tag
"nem tudom, de talán Laci (fragola), te mondtad, hogy ha teljesítmény szabályzóval, freki váltóval lecsökken a motor fordulatszáma, a teljesítménye is lecsökken.
ergó nem fogja tudni kidobni az őrleményt."Hát, nálam pont most került a családba egy frekiváltós Major, jelentem eddig alacsony fordulatszámon (20-25 hz) sem maradt benne az őrlemény
O1G
-
Aser Tzuiko
csendes tag
Saecoban lévő áramlásmérő turbina mennyire viselné el, hogy a pumpa után azaz 9 bar nyomásra van kötve?
-
HÁZIGAZDA
na... elég erős a forradalmi hév, de mindig érdemes lassítani és végiggondolni, pláne amikor már napi szinten találunk fel spanyolviaszt, hogy vajon miért nincs még az a dolog, amit épp feltaláltunk. sokszor, az esetek 99,99%-ában az a válasz, hogy azért, mert van jobb/használhatóbb/logikusabb megoldás. nagyon ritkán az, hogy a 7 milliárd emberből egész egyszerűen még senkinek sem jutott eszébe. persze ilyen is van, és ha az ötlet még jó, piacképes is, valamint jól és jókor vezetik be, lehet belőle valami.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
pacuha69
csendes tag
"ha teljesítmény szabályzóval, freki váltóval lecsökken a motor fordulatszáma, a teljesítménye is lecsökken.
ergó nem fogja tudni kidobni az őrleményt."Annyiban helyesbítenék, hogy a csökkenő teljesítmény nem fogja befolyásolni az őrlemény kidobást. A csökkenő fordulatszám már annál inkább tenné, de tapasztalatból tudom, hogy 50 Herz helyett például 10 Herz-en nálam a Major (egyfázisú) 250 rpm-el forgott, és vígan kidobta az őrleményt. Ettől lejjebb már inkább az volt a baj, hogy akkora volt a teljesítmény veszteség, hogy a nagyon világos pörkölésű kávé lefogta a motort. A másik talán fontosabb tényező az pedig ízben mutatkozott. Mégpedig, hogy ilyen alacsony fordulaton már nem remekelt a Major. Szerintem. De kíváncsi leszek vTamas35 tapasztalataira is. Ha jól sejtem, akkor hozzá került simi 3 fázisú Majorja.
-
HÁZIGAZDA
most hívott faterom, hogy a neki adott casmo honduras danny moreno - aminek a múlt havi példányából én csak citromlevet tudtam csinálni - akkorát zenélt nála otthon a qm 0650 + imat lux kombón, hogy maga alá engedett. azt is mondta, hogy az én hondurasom is nagyon jó volt , de hogy a casmo azért jóval összetettebb, zamatosabb.
tanulság..?
ja, még: kapott egy világosra pörkölt sidamot is tőlem nemrég, ott elsőre olyat húzott belőle, hogy szintén azonnal felhívott, elképesztően virágos illat és ízek is, teljesen kész volt. aztán hamar befingott a kofi, a végét már egy saeco odea kapta meg cappuccinóba
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
ja, és még némi caravel tapasztalat: nem leszünk jóban mi már soha. mgy gépe van nálam, marha rég adta kölcsön, még azelőtt, hogy vettem egy sajátot. az enyémmel ellentétben ez nem engedi a vizet fent, ha tökig felhúzom a kart (de mintha lenne is hozzá plusz egy palást elem a dugattyú köré), viszont cserébe nem igazán tudom masszív ellenállású pogácsán át kávét húzni. ha "befullad", akkor is annyira nyúlós érzetű a kar, simán le tudom tolni az aljáig, de ha elengedem, visszamegy félútra. mintha nem is víz, hanem levegő lenne benne. a pavonival ehhez képest van 13-15 baros csapolás is, két tonnával kell lógni rajta, hogy lejöjjön.
biztos mindenre megvan a magyarázat és ki lehetne hozni többet is a vasból, de két caravel után nekem ennyi elég. a pavonit összességében stabilabban tudtam használni. milyen szerencse, hogy az maradt meg a családban
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56529 üzenetére
szerettem volna nagyon, mert kíváncsi voltam, de közben a dc lelépett... nem akartam, hogy ledögöljön, ezért a két zacsi egyikét faternak adtam. a kolumbiát nyúzzuk mi.
amúgy világosat ÉS homogént pörkölni nem egyszerű a gene-nel azért. de jó alapanyagból rossz kávé nem lesz...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Zaji
őstag
Nem egyszerű egy Gaggia Classic-hoz jutni manapság...
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok.
Lehet nagyon hülye kérdés de szerintetek ha kicserélem a szűrőkosarat IMSre a Saeco Poemian, számítana valamit? A nem nyomásfokozós kar megvan csak elméleti síkon amíg nincs keret egy GCre vagy hasonlóra, hogy lenne e valami előrelépés. A cm702 mar meg van rendelve.
Köszi -
vTamas35
csendes tag
válasz pacuha69 #56523 üzenetére
"De kíváncsi leszek vTamas35 tapasztalataira is. Ha jól sejtem, akkor hozzá került simi 3 fázisú Majorja"
Jók a sejtéseid, hozzám került Most szerintem néhány hónap intenzív kísérletezgetés következik különböző kávékkal, különböző fordulatszámokon. Természetesen megosztom majd a tapasztalatokat.
Addig is elkelne egy kis segítség a tapasztaltaktól. Sztatikusságra van valami tuti tippetek? Fix rácsot nem szeretnék, mert akkor nem tudom kisöpörni, sín heggesztéssel azért nem próbálkoznék a tölcsér oldalára, hogy gyorsan kikapható rácsot szereljek be, leginkább valami egyszerű de felettéb praktikus megoldás érdekelne Most egy drótot applikáltam a garat közepére, így még seperhető is, de hátha nektek van valami jobb tippetek.
Előre is köszi!
O1G
-
Rush77
aktív tag
Elvileg 53mm-es megy bele. Jelenleg egy ilyen kar van hozzá. (Bocsi a linkért de mobilról vagyok) https://www.seattlecoffeegear.com/non-pressurized-portafilter-upgrade-for-saeco-and-starbucks-espresso-machines
És erre gondoltam esetleg. (Tényleg csak elméleti síkon, hogy lenne/lehetne érezhető javulás)
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/8-1-Barista-eszkozok/0/5/887-IMS-DC-12-18g-53mm-es-Szurokosar -
mdav88
senior tag
-
vTamas35
csendes tag
Köszi mindnkinek, már bekészítettem csepegtetőt, mindent, de a vizes kéz... Plusz hackeltem a garat elé egy szilikon lapot, hogy ne repüljön zsanaszét amikor kifújom a speciálisan erre a célra kifejlesztett, kínai dugulás elhárítóval elég jó lett.
[Video][ Szerkesztve ]
O1G
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Érkezik Magyarországa az LG szuper dizájnos hordozható projektora
- Sorozatok
- GoPro Topic
- Faragott a Radeon RX 7700 XT árán az AMD
- Garmin Forerunner 165 - alapozó edzés
- Hobby elektronika
- Óra topik
- Windows 11
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...