-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pé
senior tag
Na beüzemeltem a Mazzert. A dozer nagyon béna megoldás, előbb utóbb át lesz alakítva karbaörlősre. A babtartály indokolatlanul nagy, de már dolgozunk rajta. A kávéörlemény viszont 3-4 próbadarálás után már verte az előző darálót. Még nem 100% de már 95 körül jár.
A babtartály jelenleg így néz ki :
Lidlis valami pástétomos üveg, teljesen jó a méret, valamint tárolásra is tökéletes.
Ez 15g kávé :
-
Sinisi
senior tag
Ööö a dunsztos üvegben így fejjel lefelé fordítva nem pattognak sokáig a babok? :-) Nálam ha nem helyezem a tampert a babokra pl. csak lefedem a kezemmel a szájadékot, akkor sokkal tovább tart neki ledarálnia mindet. De amúgy leleményes megoldás ;-) Gratula az őrlőhöz :-) Milyen volt előtte?
-
Pé
senior tag
válasz Sinisi #57903 üzenetére
Nem pattognak, egy duplányi adagot ledarál pár másodperc alatt, egyet-kettőt pattan, de ennyi.
Előtte Graef CM 800 volt (illetve még most is megvan, majd ha az SJ tökéletes lesz, akkor eladom)Parci: Igen, vakszűrő, tamper, stb. Ennek az az előnye hogy előre ki tudom mérni a kávét berakom a hűtőbe, reggel csak beleöntöm és pussza.
-
And06
aktív tag
nem tudom idén ( ) mi baja mindenkinek a dózerrel, teljesen jó. kis tuning után gyakorlatilag teljesen tisztára söpör.
szerk:
mivel még dózeres neked, igy kivitelezhető: jobb kézben az üveg, balban a fedő (szűrő), beleboritod, majd azonnal ráteszed másik kézzel a fedőt[ Szerkesztve ]
-
Deer76
aktív tag
válasz Sinisi #57877 üzenetére
Fene tudja. Ügye te eszpresszót főzöl. Más ízek jönnek elő. Viszont azon gondolkodom, hogy majd a következő kávé a Pall & Yoltz féle Get up! lesz. Azt ismered?
De majd a Palermo aranyát is kipróbálom majd. A Velencei gondolások frissen darálva nagy lépés a bolti őrölt Karaván, Omnia Classic és Lavazza Qualta d'Oro után.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
Pé
senior tag
Persz, nem kivitelezhetetlen csak fölösleges. Sokkal jobb ha beleöntöm a kávét, bekapcsolom és kapásból belefolyik a karba. Nem még ott csattogtatni a dózert. Másik kérdés. Arra nincs valami tuning, hogy a garatban minél kevesebb cucc maradjon ? Jó a Graefban is maradt fél kiló , de azért mégis.
-
Deer76
aktív tag
Megkérdeztem a PY tulajdonosát, hogy mezei kotyogóba melyik kávéját ajánlaná. Írta, hogy a Get up és Choco Madnesst kv-t.
[ Szerkesztve ]
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
zsolti04
csendes tag
Sziasztok!
Tampert szeretnék venni GC gyári szűrőhöz (58mm?) Mi az amire figyelni kell tamper választásakor? Láttam van sík és domború is. Melyik fajta ajánlott?
-
Sinisi
senior tag
válasz zsolti04 #57912 üzenetére
írd be a keresőbe, hogy palmtamp , elég jó tapasztalatok születtek vele.
Deer76: Ja, a fene tudja, lehet, hogy a 100% arabikák után most ezek a magas robuszta tartalmú blendek csak szimplán soknak hatnak. Az elején még meglepően jó volt az erős keserű érzet (sörben ez a vonal nagy kedvenc), de aztán nap-nap után (volt egy kis átmenet amikor a savassága is finomnak hatott)... ha lett volna itthon arabika azzal színesítve a napot lehet, hogy nem sokalltam volna így be. De a palermo aranya magasabb élvezetei értékkel bír számomra minta a gondolások kedvence, ez ami ha valami akkor biztos...
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
-
leKri
újonc
Küzdök a dózerrel én is Tippeket, tanácsot szeretnék kérni, kerestem de nem találtam pont így erről semmit.
Tény, hogy tökéletesen söpör, viszont "sok" őrleményem marad a csavaron és környékén, illetve a belső plexi lap peremén. Persze söprögetéssel megoldható. Nagyobb bajom inkább az adagolással val. Ha a kart teszem alá, mellépakolja. Ha lassan pofozom, ha gyorsan. Néha jobbra hord, néha ballra, csak még arra nem jöttem rá mikor merre és miért. A kart felemelem teljesen a dózer aljáig, és képes akkor is mellépakolni. Rutintalan vagyok, papírpohárral próbálkozom, abból öntöm a karba/szűrőbe. Így mérni is tudom a leőrölt mennyiséget is. Kicsit bosszantó, hogy sepregetem a fél grammokat innen onnan, azután pedig 1-2 g landol a pulton
Pé-hez hasonlóan nagyon gondolkozok én is, ha nem szokunk össze a dózerrel, elkerülhetetlen lesz az átalakítás.
Jó kávézást mára is mindenkinek! Gondoljatok azokra, akik egész nap dolgoznak ma is, és vágynak haza egy jó espressot készíteni."Coffee is a fruit. Don't let the fruitiness scare you."
-
verti1
tag
Eladó egy pár kiegészítő, elsősorban Gaggiahoz. Diófa/korrózió álló acél egyedi gyártású tamper állvány. 58.5mm-es tamper. 41mm-es spec. tamper+tamper segéd+LM Strada 7g kosár. Szűkítő OPV és fej közé. Cafelat szilikon lap. VST 18g kosár. Hőmérő/nyomásmérő kar. 41mm-es tamper talp M10-es menettel. Árak a képek alatt, képek itt: [link]
Ha valakit valami érdekel, akkor privátban írjon, köszi.
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
Mondjuk egyébként a menő kávézók tehetnének a filterkávé népzserűsítéséért, mondjuk egy annyit, hogy nem árulják drágábban mint egy dupla espressot. Filterre pörkölt kávé nem annyival drágább mint amilyen kávé a preszógépekbe kerül az ilyen helyeken.
Más költsége meg nem igazán van a filternek.
De lehet tévedek.
Na mindegy, ez csak eszembejutott.[ Szerkesztve ]
-
-
Sinisi
senior tag
válasz k2laci #57916 üzenetére
Nem fér bele az a kvmennyiség amiből annyi ízanyag tud beleoldódni a pogácsán átfolyó vízbe amitől finom lesz. Illetve ez azért így nem teljesen igaz, de kb. ez lenne a miértje. Ami a a gyakorlattal rendelkezés részét illeti: a kevesebb mennyiségű kv. őrlemény miatt szűkebb lesz az a mezsgye amin belül a kv.d még "jónak" mondható lesz.
Persze akadnak olyanok is akiknek jó (jobb) a szimpla szűrő, nem vagyunk egyformák...
Szóval nézőpont kérdése, hogy nem biztos, hogy megéri, vagy biztos, hogy nem éri meg (főleg az elején) a szimpla szűrőt használni (vagy megéri ugyan de akkor sem ajánlott az elején a tanulási fázisban :-) ).
-
zolnagy
őstag
válasz k2laci #57930 üzenetére
A duplát azért szoktuk javasolni, mert nehezebb elrontani, mint a szimplát.
Általában az van, ha a duplával már biztosan megy a jó kofi készítése, akkor meg lehet próbálni a szimplát is. De nálam és sokaknál a gyári szimpla szűrők helyett az LM típusú szűrő jön be. [Így] néz ki. Ehhez kell egy 41 mm-es tamper és sokat segít egy LM tamper segéd gyűrű, amit beleraksz a szűrőbe és a tampert megvezeti. Verti topiktárs is épp árul ilyet (is) (ha már meg nem vette vki): [link] Én egyébként már nem szimplázom, de velem is így volt az elején.. -
k2laci
tag
válasz zolnagy #57935 üzenetére
Egyszer talán lesz olyan kávéfőzőm amiben 58mm szűrő kell
Sőt ha egyszer rászánom magam és szétszedem ezt a Prima Latte-t akkor lehet, hogy még hamarább is lesz (ha meglátom mi van benne)
Fura, hogy az egész neten nincs egy kép a belsejéről. Lehet annyira jó, hogy még sosem kellett szétszedni senkinek . -
Bazsee71
őstag
No itt meg karácsony volt a hétvégén, érkezett egy doboznyi Propofol üvegcse, és 5 zsugor Norda a mogyoródi mikulástól.
Amúgy valamikor rászánom magam, és kipróbálom filterre a ZM késeket, aztán megy vissza a gyári. Most hétvégén is vendégek voltak, és negyed órás küzdelem, mire egy közepesen gyors lefolyást sikerül produkálni. Adott állásról ha eltekerem, utána oda visszatekerve már nem jó, nem adja ki az őrleményt, csak pörgeti a szemeket. Utána elkezdek durvítani, akkor hirtelen kiköpi, majd araszolva vissza ugyanoda, és akkor megint kiadja. Nem értem, de roppant mód idegesítő. Ha nem saját pörkölés lenne, amit kevésbé sajnálok pazarolni, akkor már biztos nem erőltetném a dolgot. Nagyon nem is tudok ízekről beszélni, mert alig tudok egy jó lefolyást összehozni, így meg nem sok értelme van az egésznek.
A filtert is azért egy etapban fogom letolni, mert a nagy keservesen belőtt közel espresso tartományra visszaállni kész gyötrelem.Amúgy ami pozitívum, hogy a vendégemmel próbálgattuk a saját pöriket (Burundi - Kalico Muramba, Papua New Guinea - Estate Sigri AA Top), és kicsit még mindig világos szerintem, de iható kávék lettek (jellegzetes savak, a Burundi kimondottan édes). Fura, hogy pörkölés után én sötétnek mondtam volna, 1-2 szem széle már-már feketébe hajlott.
A Sigriből csináltam Kalitával is italt (Tiramisuhoz kellett), és meglepően iható volt, bántó mellékíz nélküli kávés íz. Aztán ha már el volt tekerve az őrlő, akkor PY filter Yirgából is csepegtettem egyet az Iwakival, és bár túl durva lett az őrlemény, ezzel együtt gyors az átfolyás, még is egy nagyon kellemes nyári frissítő lett belőle. -
celf
őstag
Nem vagyok pro de egy V60 azt hiszem kb. 2.5 perc alatt csepeg le. Víz mindig van kellő hőfokon ezeken a helyeken, a darálás meg a jobbnál jobb előre beállított őrlőkkel megy.
De a V60-tol függetlenül, azon a helyen, ahol azért veszítenek customert és bevételt, mert nem készül elég gyorsan az espresso, szerintem vagy valamit rosszul csinálnak, vagy a kávézó nem a városban/utcán van, hanem mondjuk reptéren. Akkor érthető, h. nem tud várni a vevő. De talán még ott sem.
Amúgy szerintem ez majdnem az a kategória mint az "alternatív" tej. esete.
Van a laktózmentes tej, ami 4 éve extrának számított, és drága volt, ugyanúgy ahogy a rizstej, es a mandulatej, meg a többi.
Azóta már csak kb 50ft-al kerül többe a jóminőségű laktozmentes tej, de ugyanúgy drágán adják mint a többit. Kávénként 150-200 Ft-ot elkérnek extrába'.
Tehát egy nagy latteért 950-1050 Ft-ot is elkérhetnek simán. Ami megint durva.Nem veszik a lapot, h. a laktózintoleránsnak ez egy elég f@szkalap üzenet. Beteg vagy? Fizess többet. Sorry.
Not cool.
-
Bazsee71
őstag
Szerintem teljesen másról beszéltek. Egy filter tényleg pepecselős, érthető hogy drágább - és annyival tényleg nem kérnek többet, amennyivel több idő. EE-ben pl. a gépi olcsóbb, mint a kézi öntés. Meg kell fizetni a munkát, ez van. Ez a legnagyobb elmaradásunk a nyugattól.
Egyébként meg mindent annyiért lehet adni, amennyiért megveszik. Fogadjunk van okostelefonod: azért is min. a 10x-esét fizetted, mint amennyibe a gyártónak fájt.
De akár elővehetnénk egy klasszikust is: Mi kerül a PID-en 20 ezerbe?
-
Keresztapper
senior tag
Az kérem nagyon sokat, de ha csak az "erő" számít, akkor carolina reaper. Ha pedig az íz, akkor csoki habanero, vagy a személyes kedvenc, az őszibarack illatú chocolate bhut jolokia!
Vigyázat! A kávézással megegyező mértékű függőséget okozhat a fogyasztásuk.
http://palscoffeetech.com/
-
adp
őstag
Nem feltetlen2.5p. Ez csak egy atlag. Siman van amit 3.5ig csepegtetetek Mert ugy a jo.
Amugy ki is kell merni a kavet, atallitani az orlot a tobb filter miatt, par szemet ledaralni hogy menjen ki az elozo, akkor elokesziteni a drippert, papirt, merleget, kiaztatni stb, jobban kozeleit ez az ido az 5 perchez. Amugy vartam en mar 20 percet is filterre.
Ehhez kepest ahogy Bazsee is irja annyival nem dragabb mint mondjuk egy dupla eszpresszo.[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
A Váci úti Tamp&Pullban éppen nem volt ott a dripperük amikor a múltkor mentem, így nem tudtak filtert csinálni. Valószínűleg túl nagy a pörgés ahhoz, hogy manuálisan öntögessenek.
[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
-
Daneeka
senior tag
Ha munkadíjtól függene a jellemző 450ft/1 perc munka presszó és 900ft/5 perc munka filter akkor bruttó 1 milla körül lenne a barista fizetése
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Laptop táskák egyben külön eladók bolti ár alatt
- Casio WVA 230-4378 + Casio Linage Titanium Lin-169. Használt, karcos. Kiválóan működnek
- DJI Mini 3 Pro + Fly More Combo
- Decathlon húzódzkodó rúd ajtókeretbe (65-95 cm)
- Kukirin C1 Pro 48V 25Ah 500W (PEAK 802W) off-road elektromos roller ülőkével, 100 km hatótávolsággal