-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fragola.6035
aktív tag
Az ebayes 3 db Roburt áruló ember végül csak elbukott. Kértem képeket, küldött is párat. Aztán kértem a FB profilját, hát az nincs neki. Majd megegyeztünk 1650 fontba a három Roburra, csak még kértem, hogy az adat táblát fotózza le. Hát erre azt írta, hogy örüljek, hogy ilyen olcsón megkapom, és péntekig fizessem ki, mert kell neki a pénz.
https://caffe35.webnode.hu/
-
Deer76
aktív tag
válasz Bazsee71 #58548 üzenetére
Mindenképp azt az ajánlott kettőt fogom kipróbálni.
Meglepő módon a Burger King-ben ittam egész jó ízű expresszót (talán Lavazza), ellenben mekiben még soha.
Nem sűrűn járok ilyen helyekre, időnként reggeliztem és kellett mellé kávé.Crema: a sima kotyogósnál képződik ugyan, utána eltűnik, szóval ez az ideális kávé.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
fragola.6035
aktív tag
-
And06
aktív tag
válasz jveres #58553 üzenetére
még annyi jutott most eszembe, hogy ugye néha tanulás jelleggel nem árt megkóstolni 3 részre bontva az eszpresszót. namost a 3.ik része úgy önmagában általában senkinek sem kell, ám egyben mégis megisszuk, mert igy áll össze. a crema szvsz ugyanez, magában lehet, hogy xar, de az összképhez meg hozzátesz, és nem ront rajta (a legtöbbünknek)
-
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #58554 üzenetére
A Royal állításának ugyanaz a menetemelkedése, mint a Majornak? Ha igen, akkor Bazsee tapasztalatai alapján a ZM kés ebben is problémás lehet. Ettől még persze jó vétel lehetett, csak kíváncsi vagyok.
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #58551 üzenetére
mondjuk az tényleg jó ár a 3 gépért, meg kinézem belőle, hogy lusta, ezzel együtt neked lett igazad, nekem simán lett volna bizodalmam benne. vagy hát a fene tudja, lehet, hogy ha tényleg vétel készült volna részemről, én is jobban utánamegyek.
az enyémmel mázlim volt (nem is <600 fontba került), full korrekt volt, sok-sok saját képpel, segítőkész, küldte azonnal, a gépet meg csak ki kellett rakni a pultra és bedugni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #58554 üzenetére
jó lefingott a fényezésük
a kony viszont de szép! és milyen kompakt a royal/robur házhoz képest. valószínűleg az a racionális választás mindent összevetve.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
noss
csendes tag
válasz fragola.6035 #58551 üzenetére
én az adattáblák után is még f0stam volna, gondolom azért akad még a tarsolyodban egy-két ellenőrző pont?noss
-
noss
csendes tag
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #58550 üzenetére
A portafilter az a szűrő tartó?
Viszont látom az általam feldobott játékot nem végezte el senki. Nem érdekel, hogy kinek milyen gépe van, de két év fórum olvasgatás után már kialakult, hogy kinek figyelek jobban a véleményére. Időről-időre azonban nekiesik a fórum olyannak is, aki nem feltétlen beszél butaságot. Ez a crema vita mélységesen elméleti volt és kívülről nézve baromira elbeszélt egymás mellett a két oldal. A vélemények finomodása a géppark után meg vicces volt, de már kiröhögtem magam, úgyhogy mindegy. -
meander
tag
Szeretnék segítséget kérni az alábbiakhoz kapcsolódóan.
Mazzer darálóba beépítettem egy nyomógombot (kínai ledes momentary) a lámpa helyére. Működik is, de csak addig fut a daráló, amíg nyomva tartom. Az ideális működés a megnyomom ON megnyomom OFF lenne. Ez vagy egy kapcsolóval jönne össze (nem találtam ilyet) vagy valami elektro bütyköléssel. A villamos mérnök kollégám szerint, egy mágnes kapcsolóval összekötve a gomb nyomására meghúzna, majd ismételt megnyomásra elengedne a kapcsoló (ennél jobban nem tudott segíteni, mert épületvillamossággal foglalkozik).
Tudna valaki privátban segíteni, hogy mit kellene vennem ehhez és hogyan lehetne összebütykölni a mazzerrel? Köszi -
Bazsee71
őstag
-
hifis50
csendes tag
válasz Bazsee71 #58565 üzenetére
Paljoc és CM kávékkal (csak ezeket veszem) nekem mindig van Crema a Strietmannal. Ráadásul a saját szűrőjével többnyire szép tigrismintát rajzol. Újabban van Kávékalmár nyomásmérő is rajta, és eszerint simán lehet konstans 9 baron is kávét készíteni (persze az előáztatást nem számítva).
[ Szerkesztve ]
-
SirRasor
őstag
Üdv ismét
Megjött a kis (4 személyes) Brikkám és nagyon szuper első ránézésre
Igaz elég rendesen megijedtem, amikor nyitott a szelepViszont egyvalamit nem értek: 1 pici kávés poharat teleengedek vízzel (amiből a feleségem szokott inni) és ha azt beöntöm felül, akkor eléri a H2O-t. Nem kéne többnek beleférnie? Sőt, ha ezt beöntöm alulra, akkor még közel se lesz a biztonsági szelephez...szóval tölthetek még bele annyit, amennyi még pont nem éri el a szelepet különösebb gond nélkül?
Ja a másik dolog: azt olvastam, hogy 1:30-2:00 perc alatt le kéne főnie..nekem ez 4:00-4:30 inkább. Ha nagyobbra veszem a gázt, akkor az már nagyon égetne kifelé a vízforraló mellett. Bár a videón látszik is; lehet nagyobbra kéne venni
[ Szerkesztve ]
Make Love not war!
-
And06
aktív tag
válasz SirRasor #58570 üzenetére
a végeredmény teljesen jónak tünik. Nem is változtatnék semmin egyelőre, csak a láng tünik egy kicsit kicsinek, ha nagyobb lángon nem lesz gyorsabb, akkor durvább őrlés vagy kevesebb kávé kell bele.viszont amint robban le kell venni a tüzről, és azonnal önteni a csészébe, nem szabad igy állni hagyni!
az első 3-4 főzetet nem árt kiönteni (használati útmutató...)!
u.i.: ha több vizet teszel bele, ki fog futni a tüzhelyre. nem véletlen van a jelzés, ha mezei kotyogóként a szelepig töltöd, lesz meglepi
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
ma voltunk kávézni, 2 filtert rendeltünk, mind2t ugyanabból a kávéból: Guji (etióp heirloom). Az egyiket aeropressel, a másikat chemex-szel. Mindkettő atom jó volt, ilyet itthon még sosem sikerült. A különbség: az illata a chemexnek intenzivebb, kóstolás után a chemex testesebb, édesebb, viszont kevésbé harsányan jönnek a gyümölcsös zamatok. Az aeropress meg valami elképesztően hozta gyümölcsös jegyeket.
-
senior tag
válasz SirRasor #58570 üzenetére
Nem szabad a H2O jelnél többet bele tölteni, sőt, én inkább 5mm-rel alá szoktam. Amúgy nem főz le 4 személynek elegendő kávét.... ez 2 személyre, a 2 személyes 1 személyre való, bár én a 4 személyes adagot is símán megiszom egymagam egyszerre
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #58563 üzenetére
szerintem meg picit kevésbé kéne arra figyelni(e a népnek), hogy ki mondja, és jobban, hogy mit mond. nem jó dolog a tekintélyelvűség, no meg okos emberek is túl tudják tolni a biciklit és mondanak már kevésbé reális dolgokat.
ami miatt mégis számít a "ki mondja", az az, hogy kb. el tudjuk helyezni, amikor azt mondja, hogy "savanyú volt a kávé", vagy hogy "szuper finom lett". ezt is inkább azért, mert amit egy kezdő savanyúnak nevez, te lehet, hogy gyümölcsösnek, a szuper finom robusztabomba meg egy idő után sokaknak mégsem szuper finom. ugyanígy, a drága géppark nem jelent semmit önmagában, ezek szerszámok, bárhogy lehet használni őket, olyat is ismerünk, aki a legdrágább cuccokkal nyomul, hangos, még sincs képben.
mindenesetre tényleg túl lett tolva a bringa. a felhördülést viszont megértem, ugyanis ebből a "szedjük le a cremát a presszóból, mert a crema szar" már volt egy kör az indexen anno. engem ez akkor is kiakasztott, úgyhogy én ezért ugrottam most azonnal. nyilván otthon, négy fal közt mindenki azt csinál, amit akar, de ha nem szeretem a cremát, akkor miért pont az egyetlen olyan módon csinálnám a kávét, drága és spéci eszközökkel, amik mind azt szolgálják, hogy legyen belőle sok?
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Egyébként a sok ütközés szerintem abból fakad, hogy a filter az espresso alternatívájaként van kezelve, pedig SZVSZ nagyon nem az. Darálóban már azon is ment az ércelődés, hogy teához hasonlította valaki a filtert. Pedig egy laikus számára szerintem nem lehet jobban elmagyarázni, én is teát szoktam emlegetni, egy jó erős, minőségi teát. Kevésbé lepődik meg, mint ha espressoból próbálom meg neki levezetni.
Ugyanaz az alapanyag, de két merőben eltérő végeredmény. Szőlőből is lehet gyümölcslevet és bort is csinálni, sőt pálinkát is, de az alapanyagon kívül nem sok közük van egymáshoz.
Tény, hogy kicsit túl lett lihegve a crema téma, de szerintem azért, mert a kiindulás nem volt igazán világos, illetve kicsit ki lett forgatva az értelmezése.
Hifisnek köszönöm a választ, de valami megfejtést csak szeretnék jveres #58500-as hozzászólására, miszerint:
"Én filter pörkölésű kávéból készítek rövid italt, 1:2.5 aránnyal. Na most ezen nulla (azaz nulla) a krema, de az ízétől eldobom az agyam, és a kávé értelem szerűen nem döglött."Jelenleg úgy állok e mondat előtt, mint a paraszt bácsi az állatkerben a zsiráf előtt: "Már pedig ilyen állat nincs!"
Ha meg tanulok valami újat, annak én fogok a legjobban örülni.
And06: Alapjáraton én is azt tenném, de tudtommal nincs őrlője, nem is tervez, így hirtelen jobb nem jutott eszembe.
[ Szerkesztve ]
-
SirRasor
őstag
Ja igen egyvalamit elfelejtettem: olvastam ezt, hogy azonnal ki kell önteni a szelep kioldása után, úgyhogy a második adagot úgy csináltam és miután már derékszögbe döntöttem a brikkát, gondoltam ennyi; minden kijött. Ahogy visszaraktam vízszintbe, elkezdett megint erősebben sisteregni és kijött még kb. 5%-nyi kávé.
Ilyenkor az már kuka?sz.zs. fokozatosan fogunk próbálgatni. Tegnap még nem mert ebből inni (3 lefőzés, tehát ma fogunk először inni belőle), úgyhogy még a pancsoltját itta, ami így néz ki: ~150-200!! ml víz a tea/kávé csöpögtetőbe, majd a filterbe 1-2 csapott kanál kv. Ehhez képest a 140ml+!!8-10!! púpozott kanál kv. brutálisan erős lesz.
Meg ahogy látom, mindenki kb. fullig rakja; nincs infó az interneten fél/negyed adagokról, úgyhogy majd írok a tapasztalatainkrólMinőségibb kávé meg majd lesz, de először a mostaniakat elfogyasztjuk.
[ Szerkesztve ]
Make Love not war!
-
soldier2
őstag
válasz SirRasor #58580 üzenetére
A kotyogót mindkg tele kell rakni kávéval (a brikkát tömöríteni semmiképp sem szabad, sem kocogtatással, sem kis piramissal a közepén, amit a felső rész lenyom. Legegyszerűbb egy késsel lehúzni a fölösleget), hiszen a kávé fölötti üres tér gyakorlatilag felveszi a kávé legjobb részét. Ugyanakkor a kazánban lévő víz mennyisége nagymértékben befolyásolja, hogy milyen meleg lesz a víz, ami a kávét éri, ha kevés a víz akár 70 °C körüli víz is lehet, így rossz lesz a kávé, ha sok a víz akkor meg túl forró. De ezt már akkor is írtuk mielőtt megvetted. Ha egyedül gyakran kávézol, akkor kell a dupla is, ha csak néha, akkor a fölösleg megy a lefolyóba.
Crema téma: annyira elbeszélt egymás mellett a két tábor, hogy így utólag egyben olvasva még vicces is volt kicsit. Azért örülök, hogy vége van és várom a videót. Nemsokára lesz egy nekem is a brikkáról
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz SirRasor #58580 üzenetére
Mindenki tele rakja, mert próbálta félig-negyedig, és úgy nagyon nem jó.
jveres: agyaltam rajta nem keveset, hogy miként lehetne, de felüdülés lesz a videó.
Más:
Tegnap este pörköltem Danettis kávékat, Brasil Santos Fancy 17/18 Ipanemát (szép hosszú brazilos neve van ) és Ethiopia Gura Ferdát. Ahhoz képest, hogy a brazilok ajánlott kezdő kávék, és a Brandós ezt hozta is, ez egy mocsok dög. Nagyon nehéz szép egyenletesre húzni - nem is sikerült teljesen -, és a hőt sem igazán bírja.
Ellentétben a Gura Ferda nagyon szépen, egyenletesen barnult, az eredmény is igen homogén lett, a hőt is tolerálta. Mondjuk majd' 2x annyi is, mint a brazil.
Az érdekes majd a kóstolás lesz, de a múltkoriakat is még csak most fogom bontani...[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #58579 üzenetére
ércelődés inkább a bányában megy , amúgy meg butaság ezen mulatni, ugyanis a filter nagyon is hasonlítható a teához. egyébként a vörösborhoz is. konkrétan - szerintem, én, nekem, szubjektíve stb. - a tea-bor-eszpresszó háromszög közepén helyezkedik el ízben. én sok évvel ezelőtt épp ezzel indokoltam a válaszom a kérdésre, hogy "de hát miért nem filterezel még?". azért, mert szeretem a teát is, a bort is, a presszót is, nem hiányzik egy hibrid középről
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Pé
senior tag
válasz SirRasor #58580 üzenetére
Hol olvastad azt, hogy ki kell önteni ha kiold a szelep?
Mindenesetre ez így hülyeség. Ha kiold a szelep, leveszed a tűzről, és hagyod hogy szépen kijöjjön a kávé. (én olyan fél-egy percet szoktam várni mielőtt kiöntöm) Szerintem ha a szelepnyitás pillanatában öntöd, még meg is égetheted magad. -
Bazsee71
őstag
Akik korábban többször rendeltek a Brandotól zöldet, esetleg tudják, hogy miért dupláztak rá az árra? Kértem tőlük árlistát, mert pl. szülőkhöz automatába nem feltétlen 4-5e/kg-os nyerskávét pörkölném. Illetve érdeklődtem a Yirga után, mert az mindig frissen érkezik, illetve szezonális, de igencsak közelíti paljoc pörkölt árait...
SirRasor: ha ez a fő szempont, akkor - minden irónia nélkül - egy szarvasi espresso masina lesz inkább a megoldás, ahhoz van "egyes szűrő" is. Hiába váltanál 2-es Brikkára, annak a produktuma tényleg egy személyre való.
[ Szerkesztve ]
-
waxos
csendes tag
Ebay-es paypal fizetés kapcsán nemrég volt itt szó arról, hogy vhogy be lehet állítani azt, hogy ne a paypal váltson. Hol és hogyan? Privátba is jöhet nyugodtan.
-
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #58588 üzenetére
Szerintem "mert csak", ugyanis nem azt láttam, hogy az új listában minden tétel merőben új, hanem viszont ott volt ugyanaz, csak drágábban. Szóval erősen esélyes, hogy ugyanaz és egyszerűen drágább. A miértje annyira nem izgat, én túl sok iható dolgot nem bírtam venni onnan, amit mégis, azt is csak a (még régi) ára miatt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
Siman jot foznek ezek a delonghi automatak. Avx gold-bol nagyon korrekt presszo lett.
Ehhez kepest egy olcsobb pod vagy kapszula nekem sehol nincs
Mondjuk szerintem itt inkabb a tartossag a kerdes. De sztem 25-ert jo vetel volt aposnak.[ Szerkesztve ]