-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sortiefish
csendes tag
válasz Toobee #59195 üzenetére
Igen a Victoriaban van energiatakarékossági megoldás.
30 perc után készenléti állapotba kapcsol.
Vagy ki szokták iktatni vagy nagyon gyorsnak kell lenni nem fél órákat molyolni két kávé között. Azt hittem azért fogsz tudni ízben, minőségben többet is csepegtetni a masináról, de az is elég, ha a gőzcsap nem csepeg.szerk:
John3:16 szép őrlő mind a két eureka a mignon-nak meg tessék itt egy UP![ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz sortiefish #59201 üzenetére
2 nap utan meg nem szeretnék ilyesmiről írni. Spicy Italy van a cégnél is, meg vettem otthonra is. Talán majd azzal. Amúgy bent van a cégnél Majorom is, csak nem feltétlen szerencsés napi 1-2 órát a kávéval foglalkozni munkaidőben
https://barbieripnk.hu/
-
Sinisi
senior tag
válasz Deer76 #59199 üzenetére
A gondollásokhoz is és a palermóhoz is (ami maradt ezekből mire megérkeztek a PY kv-k) hozzákevertem (külön-külön) némi Indian Choco-t. Nagyon sokat segített rajtuk (nekem)! A gondollásoknak bekeverve is nagyon beüt a keserű íze, így már a csoki is adja magát :-) ... szóval kinek mi a szája íze szerint a finom.
A Spicy Italy nekem pár naposan is nagyon ízlett, azóta a fagyóba pihen, ahogy a Locavore blend is. Ez utóbbi még nem került csapolásra (de nagyon kíváncsi vagyok már).
Nekem mint írtam a rome elég csokis volt... szóval eddig úgy áll, ha újravenném a három robis blend közül valamelyiket akkor egyértelműen a rome lenne.
-
leKri
újonc
válasz Sinisi #59207 üzenetére
Sinsi! Írnál saját tapasztalatokat a rome-ról? Gyümölcsösök után szeretnék valami klasszikust, rome-on agyalok. Kíváncsi vagyok, neked milyen arányokkal, milyen lefolyással, milyen hővel sikerült jót csapolni belőle. Korzós tesztet olvastam, de más véleménye is érdekel. Nagyon csöpögősen valóban megkeseredik?
szerk:szerk: bocsi, most látom, hogy kotyogóssal próbáltad, így tárgytalan a kérdés.
[ Szerkesztve ]
"Coffee is a fruit. Don't let the fruitiness scare you."
-
Sinisi
senior tag
válasz John3:16 #59174 üzenetére
Ennek a kv.-nak igen kellemes a színárnyalata! Legalább is ahhoz a szénné pörkölthözh képest amit nekem sikerült kifogni korábban egy "boltiból" (piros Perra). Lehet, hogy velem van a baj de abban csak a malátát tudtam kiérezni... ebben mennyire túlsúlyos ez az íz?
Bár tekintélyes volt, de nem nekem nem adott ekkora kremát mint a tiéd... -
Sinisi
senior tag
Nem, nem kotyesszal rome-oztam :-) (azt a fater aki abból issza). Nekem csak segítséggel sikerült belőnöm :-)
Reneka szűrő, fagyasztott állapotú darálás:
Gyorsabb lefolyás (kb. 20 mp)
16,5g, PID: 83-87 °C (fölötte már "égetten" keseredett) 35g kávé (az 1:2 is még jól állt neki).
A hőre nagyon érzékeny volt!... és nálam - ha van ilyen akkor komplexebb formában, azaz nem a megégett, feketésre pörkölt kesernyére gonldolok - de "keserűt" adott ha "lasabban" folyt le (szóval nem kellett ehhez, hogy csöpögjön...). -
sortiefish
csendes tag
válasz sortiefish #58946 üzenetére
Kipróbáltam a mosószódás zsíroldást a GC-on.
Az eredmény gondolom egy zsírmentes nagytakarításon átesett GC lett.
Más tapasztalatom nem nagyon volt, elmaradt a katarzis, koszos barna folyadék stb..
Ami vagy a szépen karbantartott főzőnek köszönhető vagy annak.
Krema az nem volt, de még habosodás sem pedig nem sajnáltam rá a mosószódát és a Nordát sem, 2L vizet el is pacsáltam rá. Zsíroldás letudva környezetbarát és még az aluparát is csökkentheti amennyiben számít, hogy nem olyan erős koncentráció, min a társai amit zsíroldásra szoktunk használni. Gondolom itt a többségünk rendszeresen tisztítja, visszaöblít, mosogat, méreget, törölget így lehet tényleg nem szükséges ajtóstól rontani a házba.Viszont korábban észrevettem, hogy mikor vettem a GC-ot kb. 3 hónapja még ez a rész a főzőfej szépen csillogó fényes állapotban volt ami mostanra nem tudom mennyire látszik a képen szépen oxidálódott vagy lerakódott rajta valami gondolom a Norda-ból. Más nem folyt rajta át Gyuri előttem csak 0-ás szűrt vizet használt a gépben. Ezt szoktátok valahogy tisztítani érdemes vele foglalkozni?
Valaki más egy kis zsíroldás és darálótakarítás sikerült a kedvcsinálás.
-
sortiefish
csendes tag
Korábban már említettem, hogy küzdünk a darálóval meg úgy általában még kicsit küzdelmes a presszózás. Lassú lefolyás, gyors lefolyás, korrekt lefolyás, elállítódás vagy mivan? Lehet, hogy a múltkor sikerült ráéreznem a dologra, hogy a fine és a durva szemcsék hiánya vagy túltengése is okozhatja a jelenséget és nem a daráló beállítása mászik el, mint ahogy eddig ezt gondoltam. Amit a mai nap újra megtapasztaltam és pont egy frissen kiporszívózott daráló utáni első használat mutatott meg. Két dupla most legalább mindkettő egyformán gyors volt a megszokott 16,5g kofi csak a lefolyás nem volt megszokott 20mp 50g ital. A GC után jött az őrlő takarítás is. Csináltam képet gondolom ezek a fine részek hiányozhattak a két duplából meg a reggeli jókedvemből. Most nem volt nedvesítés és pofozgatás sem, mert az adagonkénti darálás is elmaradt, fel volt töltve a babtartály igen babbal.
Megvolt az esti két dupla is. Nem ilyen egyértelmű ez sem ahogy látom. Az őrlő renbevágva, kitakarítva. Az első dupla már jobb volt. 5-ös őrlésen 16,42g kávé 25-26mp 39,70g ital a 2. főzés viszont megint gyorsabb volt 16,45g kávé 20mp 50g ital. A darálóban. Mindegy rajta vagyok a témán, ha tudtok akkor köszi. Az ízekről nem beszélek iható volt, de 25.-ei pörkölés így még kicsit korai a főzés belőle. -
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #59186 üzenetére
Félreértés ne essék, a kávé csapnivaló volt. Nem, annál sokkal rosszabb. A bolti kávékról többnyire Hofi jut eszembe, igaz ő a tévéről mondta, hogy nem x számú csatorna van, hanem x kanális (t.i. a csatornában nincs ennyi szar). Crema hegyek voltak, de az égett gumin kívül mást, főleg amit itt néhányan fel vélnek fedezni soha nem éreztem. A daráló bejáratásakor járt több féle olcsó bolti kávét daráltam, ki is próbáltam őket, de sem a bellarom, sem sárga tchibo, sem semmilyen olcsó bolti nem ért el a "kanálisnál" jobb eredményt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
St.Roger
újonc
Akik La Pavoni Europiccola-t szeretnének és a Párjuk nem érti mi is az a „patina” (mindenkinek azt kívánom, ez legyen a legnagyobb családi konfliktus!), és csak „új”-at enged mindenből vásárolni, annak figyelmébe ajánlom most a coffeitalia.de-t!
https://www.coffeeitalia.de/kaffeemaschinen/la-pavoni/la-pavoni-europiccola-el.html
429,00 €+ 20 € szállítási költség Mo-ra, a 4. munkanapon, UPS-szel itthon volt!
Már több mint egy éve kacérkodom a „(kis)karos iskolával”, mgy, Parci, hifis és Kávé Kalmár korábbi leírásai alapján most barátkozunk a szerkezettel, de a 3. húzásra igen csak „megszorongatta” az e61-est... :-)
-
sortiefish
csendes tag
Mit adnak az IMAX-ban? Mindenki ott van? Akkor gondolom valami kávés filmet. Fenék nélkül! Trailer!
szerk.:
St.Roger gratula a karoshoz. Sok finomságot vele.[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
Egy kicsit ismét felráznám a társaságot a korábbi crema-s történet után
Érdeklődöm, hogy otthoni kávékészítésnél miért olyan baromi fontos, hogy a daráló rögösít vagy sem??? Van jelentősége annak a plusz 5-10mp-nek, amit egy otthoni kávéőrült még eltölt az őrlemény rögösítés mentesítésével. Elég sokan, akik új darlót vásárolnak, az idő mellett (számomra ez sem érthető, hogy otthon miért érdekes, hogy 15-16-20g kávét mennyi idő alatt darálunk le) ez a rögösítés a másik kiemelendő "hihetetlen" tulajdonság. Miért nem pl. az ízről írtok?
Nem akarok megbántani senkit, de otthon pont a fentebb említett tulajdonságok nem játszanak. Szerintem.[ Szerkesztve ]
-
sortiefish
csendes tag
válasz jveres #59216 üzenetére
Jó témát választottál megint. Ez is foglalkoztat. Mégpedig a WDT-vel mikor kevergetjük az őrleményt nem bontjuk-e meg az őrlemény egyenletességét. Nem tudom a fine lemegy alulra a durvább őrlemény meg felülre vagy épp fordítva, de nem úgy volna az igazi ahogy a daráló kiadja? Még mindig amiatt gondolom túl ezt a presszót, mert egyszer jó, máskor lassú vagy épp gyors a lefolyás itthon. Majd ezt is próbálom kitesztelni, de előbb kell egy maroktamper és egy őrlemény egyengető ahol ugye elhagyható a WDT. De azért ki lehet próbálni mennyit számít, ha az őrlemény egyengető előtt WDT-t is használunk.
-
jveres
csendes tag
válasz sortiefish #59219 üzenetére
egy őrlemény egyengető ahol ugye elhagyható a WDT
A kettő nem helyettesíti egymást. A WDT a teljes kosárban az őrlemény egyenletes eloszlatására jó, az őrlemény egyengető pedig csak a tetejét. Ez utóbbinak én nem igazán látom az értelmét -
vTamas35
csendes tag
válasz sortiefish #59219 üzenetére
Na itt azért én is kíváncsi vagyok az őszinte tapasztalatokra. Én pl. nem tudtam elhagyni a WDT-t az egyengető (OCD klón) + palmtamp kombóval. Engem még mindíg nem győzött meg egyik kütyü sem, hogy mélységben is egyenletes lesz az elosztás, nem csak a tetejét simítja el. WDT + egyengetővel viszont hibátlanokat csapolok nyitott karral (persze ez így volt egyengető nélkül is).
Ha valaki érez késztetést, csinálhatna összehasonlító videókat WDT, WDT+egyengető, csak egyengető variációkra, esetleg megtámogatni a vizuális eredményeket refraktométerrel.
O1G
-
soldier2
őstag
válasz St.Roger #59214 üzenetére
Gratula a szerzeményhez. Ez már nyomáskapcsolós? Ha igen remélem rajta figyel már egy hőmérő csík a fejen. Azzal és egy jól belőtt nyomáskapcsolóval hasítania kellene.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
sortiefish
csendes tag
válasz sz.zs. #59017 üzenetére
2 db vadi új Gaggia New Baby Twin!
Már csak egy maradt! Az egyetlen!
-
Bazsee71
őstag
válasz jveres #59216 üzenetére
Én vállalom, hogy lusta vagyok, és nem kívánok még rögmentesítéssel is foglalkozni. Egy használtan 20 ezres CM702-esnek még elnézem, de szerintem ne kelljen magyarázkodni amiatt, hogy egy drága ipari dögtől ez miért elvárás. A telefonomnak se nézem el, ha döcög a rendszer, pedig igazából arra is ráérnék...
-
Bazsee71
őstag
válasz jveres #59221 üzenetére
Ezért kell egy rögmentes daráló. Egyengetőt próbáltad már, vagy csak így elvi síkon nem látod értelmét? Bátran javaslom, akkor ez nem lesz kérdés.
vTamas35: Nekem Keresztapper-féle Puck Perfecter, és mellé Fragola-féle Palmtamp van. Major nem rögösít, a WDT-t meg vagy fél éve elhagytam. Csak nyitott karral húzom a kávét, így elég magabiztosan ki merem jelenteni, hogy az ízek mellett a lefolyás, egyenletes áztatás is teljesen rendben van, nem kell ennél több vudu.
És minden kötekedés nélkül írom, hogy ha olyan darálóba futnék bele, amivel megint a WDT-vel kellene vacakolni, annak tuti mennie kellene a háztól.
[ Szerkesztve ]
-
vTamas35
csendes tag
válasz Bazsee71 #59229 üzenetére
Akkor én elkezdem tesztelgetni tartósabban a különbségeket. Nálam sem a daráló lesz a szűk keresztmetszet (3 fázisos major, frekiváltóval), a roto pumpa már kényesebb, de pont ezért van benne előáztatás tuning, hogy a gyorsan felépülő nyomás miatt ne csatornásodjon. Az egyengető lehet ludas, nekem nem a Keresztapper féle van , de az elv hasonló, azt még érdemes lehet összevetni. Fragola féle PalmTamp van nálam is. Mondjuk nekem pont nem fáj az a +5 másodperc a WDT-re, de nyilván minnél kevesebb vudu kell, annál jobb. Nagy mágus nem vagyok videoszerkesztésben, de próbálok lőni párat, hátha kiderül valami...
O1G
-
Wolfy999
tag
válasz sortiefish #59225 üzenetére
Vegyel egy nyitott kart. Amit irsz elegge csatornasodadra utal, hogy egyszer gyors egyszer meg lassu ugyanazzal az orlo allassal.
-
petipetya
nagyúr
Tegnap vettem egy Bialetti Venus Elegance 2 személyes kávéfőzőt. Ma csinálom az első átfőzést vízzel, de egyre kevesebb vizet kotyog ki magából. A harmadik főzésnél a víz 90%-a a tartályban maradt, így inkább levettem a gázról, mielőtt szétég a gumi. Mit csinálok rosszul? Vagy rossz a gép? A régit kidobtam, úgyhogy jó lenne, ha működne. Már kezdem megbánni...
[ Szerkesztve ]
"nincs rá lezsóidő"
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz petipetya #59232 üzenetére
Nekünk is pont ilyen van és nem produkálja ezt a hibát.
Azt írtad a harmadik főzésnél már sok víz marad benne. Egymás után főzöd a kávékat vele?
Hűtsd le a kávéfőzőt folyó víz alatt, vagy legalább a tömítését két főzés között. Valamiért nem tömít rendesen ezért nem fő fel. Talán túl meleg lett és megolvadt a gumi.Ja, mi mindig felforralt vizet teszünk bele, ahogyan Brikkánál is javasolják.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #59228 üzenetére
Időben nincs különbség a Puck perfecter és a wdt között, lefolyásban sem, árban igen. Neked lehet, hogy kényelmesebb, de ezzel ki is merült az előnye. A palmtamp ellenben főnyeremény. Az ipari dögöknél meg nem is feltétlen a rögösítés miatt kell a wdt, hanem az adagonkénti darálásból eredő egyenetlen szemcse eloszlás miatt.
kk831228: a brikkában nekem nem marad több 2-3ml-nél
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
petipetya
nagyúr
Köszi mindenkinek. Egymás után csináltam a három főzést, fél-egy óra pihentetéssel. A guminak semmi baja, ám most hideg vízzel átmostam és szétszedve hűl a gép, hogy aztán délután egy újabb adag vizet főzzek át rajta. Észben tartom a forró vizet is.
"nincs rá lezsóidő"
-
vTamas35
csendes tag
válasz vTamas35 #59230 üzenetére
Na megvagyok az első [videóval] WDT+egyengető kategóriában. Délután csinálok egy összehasonlítást WDT nélkül. A kávé PY Colombia lesz mindkét esetben. 17g/40g.
O1G
-
zolnagy
őstag
Új örlő a családban. Azt hiszem én megérkeztem...
[kép]Ugyanitt Brasilia Lady eladó.
Fragola által felújítva (PID, szűkítő), új szilikon csövek, új pumpa, új szűrőtartó kar, új tömítések, gyári vízterítő, noname duplaszűrő. Napi használatban volt, amíg el nem készültem egy ugyanilyen Brasilia Ladyvel.Ár: 90e Ft, amiben benne van a postázás is. Vagy személyes átvétel Győrben, így 87e Ft.
Képek: [link][ Módosította: radi8tor ]
-
KMT
addikt
válasz Bazsee71 #58063 üzenetére
Keresgélek a topikban az arányokról, lefolyási időkről. Igyekeztem nem túl régi hozzászólásra válaszolni...
Szóval most megzavarodtam.
"szimpla - 25s, 30ml
dupla - 25s, 60ml"
A dupla nem kétszer annyi idő alatt kell, hogy lefolyjon, mint a szimpla?"Nálam az alap az 1:2 arány, legtöbbször bejön (pl. 18g őrlemény, 36g ital)."
Tehát "duplányi" kávé, de az ital meg inkább szimplának megfelelő mennyiségű? Gondolom 36 g az kb ugyanennyi ml? -
sortiefish
csendes tag
válasz Wolfy999 #59231 üzenetére
Az nem kérdés, hogy az előkészület és tamperolás még nem mindig jó tanulok, gyakorlok olvasgatok meg kérdezek.
De volt már olyan mikor sz.zs-val főztük a kávékat egyengető + maroktamper és egyszer csak átszaladt a kávé 20mp 50mg ital sebesség körül. Még jó, hogy már pont mennie kellett, mert akkor ez után a kísérlet után már nem lett volna kedvem újabb adagot készíteni.
A mostani két dupla megint egész tűrhető lett lefolyásra ízre hmmm még nem zenélt.
Az első dupla 35mp 40g 86pid 5-ös őrlés a második dupla 30mp 39g 86pid 5-ös őrlés
Ami most a darálóban maradt. Így én még mindig erre tudok a leginkább gondolni, hogy mi és mennyi marad az őrlőben. De tesztelgetek, gyakorlok és, ha lesz eredmény megírom. Zsoltival megbeszélve majd jön a Naked karja, Nekem kölcsönbe majd, ha már meglesz a Palm Tamper is. -
zolnagy
őstag
Nálam tényleg ez marad. Nekem nem jönnek be az ipari méretű darálók otthonra (hely sincs sok)
Két kávét húztam vele eddig, de a pogácsa tökéletes, ízre is rendben. Kést bármikor veszek hozzá (SJ kés van most benne) nem is drágán. Verti olyan színtűre tuningolta, hogy nagyon kényelmes használni, mi kell még? -
Deer76
aktív tag
válasz Sinisi #59207 üzenetére
Nálunk mindig csak egyféle kávé van. Így nem szoktam keverészni, igaz nemrég kezdtem el a szemes kávéval való kávézást, hiszen még csak másfél hónapja van darálóm. Az tény, hogy sokkal jobb.
Sógorom vett egy Graef darálót (CM 702) azt próbálgatja most Lidl Bellarom Bio szemes kávéval.
Brikkával készítette el, ilyen lett:A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
senior tag
válasz sortiefish #59244 üzenetére
Annyit szeded szét azt a darálót, hogy szét fog kopni a reteszelője
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest