-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pé
senior tag
válasz kozsy18 #58050 üzenetére
Tegnap csapra vertem a velencei gondolások álmát. Nagyon bejött. Finom sötétbarna sűrű krémes picit kesernyés olaszos.. ahogy szeretem. Ma reggel ugyanazzal a setuppal húztam egyet döglött fekete lötty - baromira nem értem... a kávé nem dögölhetett be 1 nap alatt a hűtőben. A Jolly gondolom nem tekergette el magát, meg a Gaggia se hiszem hogy átprogramozódott éjszaka...
-
jveres
csendes tag
Én is így csinálom, most már jó fél éve: CM kávé, filterre pörkölve, 15-25 mp előáztatás + 40-50mp csapolás, alacsony (mivel kézi karosom van, így csak becsülni tudom), 5-6 bár nyomással. Nálam az arány 1:2.5 Az eredmény rendszerint fenomenális
@Parci: próbáld meg még hosszabb előáztatással és 1 perc körüli teljes idővel! Érdemes![ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
jolly képes arra, hogy a késtartó és a menetes tárcsa közé behulljon az őrlemény, és ez elállítja. (meg persze ferde lesz a sík is.)
erre gondoltam, amikor nemrég irtam, hogy nem ver már át SJ. Sajnos Major ugyanilyen.
[ Szerkesztve ]
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
And06
aktív tag
válasz bajnokpityu #58054 üzenetére
kb 3 éve van SJm, egyszer sem állitódott el... "képes arra"
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #58054 üzenetére
Igen, oda beül egy kis finom por. Amíg a 151A késsel ilyen gondom nem volt (ha eltekertem, és vissza, akkor max 2s a lefolyásban), addig a ZM késsel ez már igencsak probléma. Az elmúlt napokban inkább hozzá se nyúltam, helyette a nyomásszabályzó potival ügyeskedem össze a megfelelő kivonatolást.
Szerk.: magától nem állítódik el.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Muszáj egy kicsit gonoszkodnom, újabb gyöngyszem...
A téma a tömörítés utáni kocogtatás (hogy a perem falálról lehulljon a maradék őrlemény):
Fórumtag: "Nem celszeru, tobb kart okozhat mint hasznot, nem logikus hogy amit eloszlatsz es sikban kilapitasz utana csapkodod vagy oldalrol utogezted, szetvered a pogit"
Béla: "Bízd rám mester. Nekem ez így tökéletes."
Ezzel szerintem feltártuk a nagy rejtélyt, hogy miként lehet PID szerinti 0,5 °C-ot radikálisan érzékelhetővé tenni.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz k2laci #58058 üzenetére
Kiindulásnak jó, de ne ragaszkodj ezekhez a számokhoz, amúgy:
szimpla - 25s, 30ml
dupla - 25s, 60mlSok olyan kávé van, aminek fekszik akár a 35-40s is, illetve célszerűbb az arányokat figyelni, továbbá itt a fórumon érdeklődni, hogy kinek mi jött be. Nálam az alap az 1:2 arány, legtöbbször bejön (pl. 18g őrlemény, 36g ital). A csapolást meg jobb szemre befejezni: amikor szőkül, már csak sárgás lé folyik, akkor nem érdemes tovább engedni.
bajnokpityu: SJ-t nem ismerem, de a Majornál ez nem nagyon okoz gondot a hétköznapokban, mert elég finom a skála. Nem nagy ugrás, ha nem éppen oda áll vissza.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz bajnokpityu #58059 üzenetére
Ilyet én is tapasztaltam. Előszőr arra gondoltam, hogy nem mindegy, hogy jobbról balra vagy balról jobbra érekezek ugyanarra az állásra, de aztán elbiznytalanodtam... :-)
-
bajnokpityu
félisten
válasz Bazsee71 #58063 üzenetére
nekem több gondot okoz majorral, mint előtte SJvel. értsd havi egy szétszedés, de azt persze mindig rittig olyankor, amikor csak iszokegyetgyorsanrohanni kell.
skála finomságon nem múlik sok minden, mert ha egy porszemnyivel megdönti a késtartót, az finomságtól független.
finomságnak annyiban van szerepe, hogy a kés összeérési pont nem 2 számnyit, hanem 4-5számnyit megy odébb egy "porszemtől"
[ Szerkesztve ]
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #58067 üzenetére
érdekes, amit írsz. kipróbálom otthon, hogy rugó nélkül tekerem fel a felső késtartót, még sosem néztem meg, kíváncsi vagyok, hogy mennyire passzentos. voltak olyan beállítási anomáliák (pont majorral egyébként), amiket ez megmagyarázna.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #58067 üzenetére
Ez érdekes, én pont azt szeretem a Majorban, hogy oda-vissza tekerhetem, pöccre ugyanazt kapom. Ha eltekerem 20-30 ricnit, majd vissza, akkor is. Hogy most 33s v. 35s, azon nem szoktam fennakadni, millió másból adódhat.
Lehet, hogy kocogtatnom kellene, és akkor a 2s is orbitális különbséget adna.
-
angelside77
tag
válasz bajnokpityu #58059 üzenetére
Nálam az Imat Lux is pontosan ezt csinálta, "szívtam" is miatta.
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
bajnokpityu
félisten
válasz Bazsee71 #58073 üzenetére
hogy oldod meg, h finom por ne hulljon a tárcsa tövébe?
parci: hány rugós mazzerrel próbálod?
de nem is értem miért igy próbálkozol. nem egyszerűbb egy szemcsét odarakni a tárcsák közé szándékosan, és nézni, mi történik?
elég sok minőségi kifogást megmagyaráz szerintem. nagy átmérős síktárcsának nem hiányzik 0.5mm ferde sík... nyilván őrlemény minőségét is befolyásolja.
zömmel olyankor hullhat be por, amikor "tesztelünk", és ide-oda állítgatjuk. ez pl simán lehet magyarázat arra, hogy tesztben szar a major, amúgy meg nagyon sokan szeretjük.
fragolát hivtam, amikor megérkezett, h hogy lehet, hogy ide-oda állítódik az összeérintési pont. Azóta tudom, h figyelni kell erre.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #58076 üzenetére
Nem csinálok vele semmit. Véletlenül nem pumpát használsz, hogy a garatból kitold az összes őrleményt? Utóbbival próbálkoztam, de akkor megszorult tőle a tárcsa, azóta csak ecsettel sepregetek.
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #58076 üzenetére
miért kenném össze a menetet kávéval, ha nem muszáj? négy rugós amúgy, megnéztem most, van azért holtjáték.
egyébként, nem tudom mennyire hülye ötlet, de ha bezsírozza az ember a menetet, az nem oldja meg a parát? akkor ott nem közlekedik kávé, mert légmentesen zár. aztán persze lehet, hogy de, és a zsírral jól összeáll
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #58060 üzenetére
tényleg nem szabad. persze nekem is bántja a szépérzékem a hülye rugóperemen megülő őrlemény, de végleges tömörítés után csapkodni balgaság. áthidaló megoldás, ha:
A) leszarod a peremet
B) előtömörítés után finoman kocogtatsz, aztán határozottan tömöríteszdicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #58082 üzenetére
aha, akkor összeáll.
itt egy fotó a roburban pangó őrleményről. jó, ez tisztítás után a kb. ötödik dupla, de tisztítás előtt sem nézett ki nagyon másképp, mondjuk mindenhol kétszer annyi kávé volt, mint a képen. már bánom, hogy nem mértem le, szerintem az egész maximum 1 gramm.
a túl passzentos tamper meg megszorul. igazából a perem nélküli szűrő az igazi.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bajnokpityu
félisten
semmi köze a menethez, amiről én beszélek
SJn és Majoron a felső késtartó és állítása tök hasonló:
A 528477 és a 527907 közé megy a szemcse az 528477 belső lukján keresztül.
naná, h a perem nélküli szűrő az igazi. Egy baja van, hogy kiütésnél hajlamosabb kiesni a zaccal együtt a kukába, venni kell hozzá egy kiütőt.
[ Szerkesztve ]
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #58084 üzenetére
magyarán a felső kés/késtartó és a késtartó (menetes) leszorítója közé, pontosabban a köztük lévő síkba? minden mazzeren ilyen az állítótás (zseniális..!), de nekem a kettő között még nem volt (nem rémlik) kofi.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #58084 üzenetére
Akkor teljesen félreértettelek. Amit most írsz, ott nem találkoztam még őrleménnyel.
-
simi.esp.28
csendes tag
Én se zsíroztam még be sose a menetet, ha volt rajta valami akkor is szárazra töröltem. De a nagyon új állapotú kony állítótárcsája meg van kenve valami fehér zsírral?!, nem hiszem hogy volt valaha szétszedve, és a zsír nem volt kávés, ellenben nagyon finoman lehet tőle tekerni a tárcsát, jobb mint a fémtiszta menetes robur.
De más új állapotú mazzereknél is észrevettem már amúgy ezt a fehér zsírt az állítótárcsán.
Van itt olyan ember, aki újonnan vette a gépet és első dolga volt hogy szétszedje és megnézze?Pityu: én se láttam még sose oda beült kávét. fragolát amikor kérdezted, ő mondta hogy ez ilyen? Az összeérési pont se szokott elállítódni, meg a skála se, pedig kb 2-3 havonta szedem szét az őrlőt takarítani.
[ Szerkesztve ]
-
kozsy18
tag
Ott még nekem se volt.
De a csájníz tölcsér felugrott a helyire'
Igen, a motortakarót pedig tesztüzem céljából 2 oldalas fogja: nemes egyszerűséggel nem volt kedven fúrózni és menetmetszőzni.Hogy kell elforgatni a képet??
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz simi.esp.28 #58088 üzenetére
Bár az enyém nem új korában került ide, de takarítás után a felső néhány menetbe egy lehelletnyi szilikonzsírt kentem. Azóta a szétszedések, takarítások következtében a nagy része eltűnt, a legtöbb filterről espressora átállításkor, mikor a menet alsó részét áttöröltem, kisöpörtem.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
senior tag
válasz k2laci #58023 üzenetére
Nem ml-ben, hanem g-ban mérjük az elkészült italt is! Elnagyolva az alábbiak szerint:
Pll. 16 g őrleményből 32 g italt készítünk 25-30 sec alatt. Ez a szimplánál úgy néz ki, hogy pl. 8,5 g-ból 17 g italt készítünk...Szerk.: előttem már leírták...
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #58091 üzenetére
A gyári dózer kupak, ami éppen beleszorul Úgy veszem ki, hogy egyik oldalt belököm és kiemelem, de lehet egyik nap hajtogatok bele egy peremet, amit a csavarokra rögzítek és akkor arra szépen fel tud csücsülni.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Eddig úgy vettem észre minimális, de még nem mértem.
Ami nem tetszik, hogy a kések és a késtartók közé a fine szeret beszivárogni és ott letelepedni (de ezek a bicskák nem gyáriak, így lehet ez a probléma...).
Forgó késtartó söprőkéjére szintén a liszt feltapad és ott készít hegycsúcsokat; filterezést követően pedig a menetes részén figyeltem meg több port.
eddig úgy néztem a tölcsérben is a finom liszt marad vissza, de szintén minimális. (Ennek javítására is van ötletem.)
Az őrleményt viszont 0,1 tizedre visszaadja."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
fragola.6035
aktív tag
válasz simi.esp.28 #58088 üzenetére
Nem tapasztaltam még én sem, hogy a kávépor oda beült volna, ez miatt nem szokott elállítódni.
A menetet én féktisztítóval le szoktam takarítani, majd befújom szilikon spray-vel.https://caffe35.webnode.hu/
-
Balus
tag
válasz simi.esp.28 #58088 üzenetére
Én vettem újonnan Mazzert és volt fehér zsír gyárilag.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- GoPro Topic
- Steam Trade (csak csere!)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Fujifilm X
- Távcső topik
- Ülésezik a hardveregylet
- További aktív témák...