-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolti04
csendes tag
válasz ronin s8 #57572 üzenetére
3 hónapja vettem egy
2 személyes Brikkát, hozzá egy Fred darálótFred darálót és hozzá egy 2 személyes Brikkát. Akkor nekem is Dallmayr Prodomo (őrölt) volt otthon készleten. A régi leselejtezett Rowenta karos főzőhöz képest meglepően jó eredményt kaptam a Brikkával. Később szemes Dallmayr Prodomoval próbálkoztam, amiből viszont nem igazán sikerült számomra megfelelő kávét főznöm. Úgy gondoltam, hogy mivel szemesből indulok ki, én őrlöm, csak jobb lehet, mint a korábbi gyárilag őrölt Prodomo. Állítgattam a darálót finomabb, durvább irányba is, de mindíg nagyon savanyú eredményt kaptam Alig vártam, hogy elfogyjon.
Nem tudom mit ronthattam el -
zsolti04
csendes tag
válasz Csápájev #57602 üzenetére
Most már a frissen pörkölt kávékat próbálgatom (egyelőre AVX Silver, Bourbon Cafe Kenya), de volt néhány fél kilós Dallmayr készleten, amit el akartam használni. Első nekifutásra a Brikkával főzött Dallmayr Prodomo is "tetszett" . Persze a frissen pörkölt kávékkal nem lehet összehasonlítani az hatalmas ugrás volt, csak így visszagondolva a Dallmayr Prodomora, nem értem, hogy miért sikerült rosszabbat főznöm ugyanaz a márka és blend szemeséből kiindulva, mind a gyári őröltből.
-
Sinisi
senior tag
válasz zsolti04 #57601 üzenetére
Ha már "bolti" akkor ott érdemes nézni, hogy meddig őrzi meg a minőségét. Általában ez 2 év szokott lenni. Azaz a lejárattól visszaszámolsz kettő évet és megkapod a pörkölés (és remélhetőleg nem a csomagolás :-) ) időpontját.
Ha savanyú akkor valószínűleg alulkivonatolt. Ilyenkor vagy finomítasz a darálmányon.
Ezzel a savanyú-keserű kérdéssel amúgy még én is küzdök rendesen.
Pl. most távsegítséggel állítgatok egy kv.-t de egy fontos dolgot nem vettem figyelembe. Ha állítok a darálón akkor bizony meg kell tenni amit meg kell ilyen esetben, hogy "tisztán" csak a kívánt finomságú szemcséket adja ki a gép! (olyan kis zugok kb. minden darálóban vannak ahonnan ha megpaskolod a gépet kijöhet egy korábbi állítás akár már döglött termése is...)A brikkáról most (és korábban is) volt a fórumon szó. Nézegesd, hogy esetleg kinek milyen bolti kv. vált be hozzá (mert aszem pont a napokban írta valaki, hogy ízlett neki egy adott tégla eredménye stb...). Bár ez amolyan kényszervágás jellegű dolog itt. Amennyiben valaki aki otthon eszpresszózik brikkázásra adja a fejét az általában a körülmények okán teszi ezt és valószínűleg előreőrölt boltit választ hozzá (hacsaknem viszi magával az otthon ledaráltat :-) )
Szóval szerintem nem lehetetlen az a klasszikus bolti kategória sem, csak majdnem...[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz gpbenedek #57598 üzenetére
"Shot előtt nyilván adni kell neki egy kis löketet, hogy meglegyen a kellő nyomás&hő."
ha jól értem, akkor van egy külső pid boxod, meg valahol méred a vízhőt a gépben, meg méred a fejhőt is? szép! el ne engedd a témát addig, amíg ki nem méred mindenhogyan. ha shot előtt adni kell még neki, akkor miért nem állítod magasabbra a hőfokot a pid-en?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Sinisi
senior tag
Pid: 96 °C őrlemény: 18g ; csapolmány: 33g ; lefolyás: 18mp. Így már adja a nem bántó savait, és az (erős) kesernyésség is eltűnt (mondjuk a csoki is :/ ), azért a kesernyéből valamennyi meghúzodik a háttérben, "kis" cukorral (nálam ez jelenleg minimum egy csapott tk :-) ) nekem fionom!
Még állítgatok ezt-azt: hőfok (lejebb), és majd, valószínűleg a darálóálláson finomítok, hogy egy kis csokit is adjon (mostmár figyelve az állítás utáni "teljes" kiűrűlésre :-) )
Aztán ha kiéltem magam rápróbálok a magasabb arányra isNem mellesleg, javaslatra (miután elkezdett köpködni a gyári kosárból) visszatértem a renekára és a kilövöldözés meszűnt :-)
Robis blendekkel, renekásoknak van jó tapasztalatuk?
-
Sinisi
senior tag
Ebbe benne van a koffein ;-) ( v golndolások). Malabárt szerintem többet (legalábbis a közeljövőben biztos) nem veszek, nekem ahhoz képest valahogy a rome jobban csúszott, de azért megvolt annak is a maga varázsa. robis blend után számomra az volt az első "komplexebbnek" mondható ízvilág amivel az "első" sikeréményem született:-).
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Hát valahol el kell kezdeni :-) aztán egyszer majd remélem, hogy mosolyogva gondolok vissza ezekre az időkre :-))) Ez a gondollás amúgy tényleg jól feladja a leckét (finom!, finom? de akkor miért érzem úgy, hogy mindig van mit állítani rajta?! járam már 84 fokon is 18g-ből 1:2 környékén de ott már úgy éreztem ha tovább megyek akkor az nagyon keserű (hiába szeretem ezt az ízvilágot), a jelenleginél 1:1,8 illetve korábban 1:1,6 körül meg már a gyors lefolyáson inkább savanyú és az utóíze is az... Mivel jobban szeretem a kesernyésséget ezért most hagyom az 1:18-at megcélozva de a darálóálláson finomítok (miután a hővel lejebb mentem)... de ez már nagyon csiki-csukinak tűnik így.
A malabár és a rome is segítséggel lett belőve, de ez valahogy nem akar "igazán" jó lenni sehol sem és a kv.-t sem akarom minősíteni, mert még nincs annyi tapasztalatom, hogy el tudjam dönteni, hogy mennyi a user error (ebből biztos van valamennyi) vagy próbálkozhatok mert ez nekem sehogy sem fog "ízleni"...
-
Gravity1234
tag
válasz Sinisi #57614 üzenetére
Szia!
Mint info hatha segit, en nagyon megszenvedtem a Monsoon Malabarral par honapja.
Mindenkepp kivancsi voltam ra, mert sok jot irtak rola.
Roviden a lenyeg hogy amikor megjott a kave, kb. 2 vagy 3 napos porkolesu volt es en azonnal megbontottam. szinte a teljes 250g zacsi rament es szinte egyetlen elfogadhatot sem tudtam inni.Vegul kiderult hogy nem szabad ennyire koran megbontani, igy a masodik zacskoval vartam legalabb masfel hetet, cska utana nyitottam meg, es sokkal ihatobb kavekat huztam belole. Ugyanakkor maga a kave nyilvan inkabb a kesernyes iranyba hajlik nem az ujhullamos alig porkolt gyumlcsos iranyba.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
soldier2
őstag
válasz Gravity1234 #57615 üzenetére
Kell a pihenés neki
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mutyi
őstag
Én is kiskorom óta küzdök a savval. Sok minden kiváltja, stressz, stb.
Szerintem a diéta mellett két dolog amivel lehet kordában tartani, ha baromi sok vizet iszik az ember, ez legyen napi 3 liter és felette, továbbá a salvus víz hatása is nagyon jó. A salvus vízből egyébként érdemes naponta pár decit inni több alkalommal, akár éhgyomorra is.
A kávét sosem fogom feladni a savam miatt. -
Sinisi
senior tag
válasz Gravity1234 #57615 üzenetére
Igen, a pihentetés megvolt. A gondolások is 06.14.-ei pöri (mostanra már jónak kell, hogy legyen). A malabár nem volt rossz tapasztalat számomra!, de reményeim szerint mire belérek a kv.-zás sűrűjébe a még ki nem próbált kv.-k közül csak fennakad annyi a rostán, amik miatt nem fogom ezt újravenni (a gondolásokat bár nem emiatt de szintén nem tervezem újra az ízlelőbimbóim közelébe engedni, aztán ki tudja, a végén még kifől belőle valami olyan mitől edobom az agyam ;-) ).
-
Hami33
aktív tag
A Dalmayer Prodomo filteres kávéfőzőhöz való ,talán inkább arra próbáljátok ki!a múltkor belefutottam egy piros zacskós kilós dalmayer oro espressoba na 6000 Ft repült a kukába olyan döglött volt!
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz gpbenedek #57617 üzenetére
Amikor lehűl a bojler, csökken benne a nyomás. Vagy felemeli a kart és levegőt szív, vagy a rossz tömítéseken szívja meg magát. Ez nyomáskapcsolós gépen hamisan magas nyomást jelez, és lekapcsol a nyomáskapcsoló, még nem elég meleg bojlerrel. A nyomáskapcsoló nélküli ős Pavonikon ez nem gond
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
SierraFox
tag
Elfogyott a Gardellis tesztcsomag. A Sungura (Tanzánia: citrusos-teás) és a Mora Mora (Etiópia: lime, eper, kakaó) ízlett a legjobban. Érdekes, hogy Rubenséknél omniroast van.
Először Aeropresszel majd V60-nal csináltam. Aztán a V60-asok annyival jobban ízlettek, hogy az utolsó kettőt már csak azzal készítettem. Persze ezekből a kis 50 grammos mintákból nem tudtam tökéletesre hangolni az összes kávét, sőt talán egyet sem, de abszolút élvezhetőek lettek.Ami a Dallmayr kávékat illeti: Nem prodomo, de nekem is savanyú volt pár éve az amit vettem kotyogózni.
-
HÁZIGAZDA
pantoprazol in da house, indulhat a ronin-féle féktelen kávézás!!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Ispy
veterán
Meguntam az itthoni szemetet, amit kávé címszó alatt iszok évek óta, úgyhogy elkezdek én is más irányba nézegetni. Sajnos most nem tudok több tízezer forintot költeni mindenféle berendezésre, szóval kezdésnek az ajánló alapján rendeltem egy 2 személyes Bialetti Brikkát, hozzá egy Hario Mini Millt, meg kezdésnek a ház kávéját a pacificaffe-tól (a kapszulás kávégépről lemondtam, írnak róla hideget, meleget). A héten, ha minden jól megy, akkor már ki is tudom próbálni a szettet. Tudom ez nagyon belépő szint, de hát valahol el kell kezdeni.
A kérdésem az lenne, hogy mennyire szabad finomra őrölni a kávét? Azt találtam a neten, hogy a brikkába jobb a nem annyira finom őrlés, csak kérdés, hogy ez mit is jelent pontosan.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
vicces
addikt
french pressel nekem is ez a bajom. a finomsága az őrleménynek. sztem kellene valaki kompetens aki ránézésre meg tudja mondani. vagy amit én kezdtem el, hogy főzetenként emelem a durvaságot és ahol már totál vacak a kávé, volahol ott lehet a határ. lehet esetleg finomitani az őrleményt.
:)
-
Ispy
veterán
válasz Sinisi #57633 üzenetére
Köszi!
Akkor ezen a vonalon indulok el:
A darálás finomsága függ a kávé fajtájától, a pörkölés fokától. Általában világosabb pörkölést alkalmaznak a kotyogós kávéfőzőkbe szánt kávéknál, mint az eszpresszós blendek esetében, és durvább darálást. Ha szemes kávét vásárol, és otthon darálja, akkor próbálgatás alapján lehet megállapítani az adott kávéhoz tartozó finomságot. Általában a búzadaránál finomabb darálás semmiképp nem javasolt. Az ujjak között morzsolva a darálmányt érezhetően durva szemcséket kell éreznünk.Aztán meglátjuk mi lesz belőle...
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Sinisi
senior tag
Hát igen, végeredményben ezek csak a kiinduláshoz szolgáló alapok, az lesz az állítás alapja, hogy a gyakorlatban mit tapasztalsz. Nem tudom, hogy mennyire alapszabály a brikka tekintetében és ha igen akkor mennyire lesz érezhető a végeredményen a változás de ha savanyú a nedűd akkor finomítasz, ha keserű akkor durvítasz a darálmányon.
Az ízét még befolyásolja a hőfok is. Az írások szerint ezzel is érdemes kísérletezned (de valószínűleg végig fog kísérni a kesernyésség is a magas hőfok miatt, talán ezért is áll jól a brikkának a világosabb pöri).
Azt hiszem, hogy a kotyeszoknál nagyon limitált (ha egyáltalán lehet) a víz mennyiségének az állítgatása és azt sem tudom, hogy az őrőlt kv. mennyiségé is ilyen kötöt-e, mert még ezekkel lehet befolyásolni a főzetet erősség és íz tekintetében.
De az is lehet, hogy valaki akinek van tapasztalata a brikkákkal majd jól megcáfol, addig is próbálkozz, szerezz tapasztalatokat. ;-)Itt van még egy iromány.
-
celf
őstag
válasz sz.zs. #57599 üzenetére
mert nem hajlandó rendes kávéra költeni, és amit vesz, az sem úgy van darálva, ahogy kell
de most vettem neki egy V60 drippert és filtereket hozzá, szóval még a végén lehet, rákap a rendes kávéra.
ő kifejezetten szereti felvizve, úgyhogy a filterkávét neki találták ki gyakorlatilag.[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
annak aki kűzd a french press-el: [link]
-
soldier2
őstag
Ezt most én nem értem. A bojlerben rekedt levegő mennyisége esetenként változik. Ha úgy lövöd be a nyomáskapcsolót, hogy ezt a "hamis" nyomást vegye alapnak, akkor is ingadozni fog a bojlerhő, ha meg egy rosszul elzárt gőzcsapon megszökik a levegő, de a gőz már nem (gyengélkedik a gőzcsap tömítése, rendszeresen így járok, max 1-2 csepp víz jön) akár fel is robbanhat a gép.
Parci: a nyomáskapcsolót megbolondítja a bentrekedt levegő (nem tudom miért). Ez leginkább a vele szerelt dipper rendszerű gépeknél fordul elő, és nagyon alacsony, akár 70C körüli bojler hőmérsékletet is eredményez. Gőz csapot kicsit megnyitva, először érzed, hogy hideg levegő jön (ha víz alá teszed a gőzcső végét buborékok vannak), majd indul a gőz, de nagyon kis nyomással, pedig elvileg már lekapcsolt a nyomáskapcsoló (angol irodalom "bleed the false pressure"-ként ismeri a folyamatot). Ezért sem tökéletes megoldás az időzített kapcsoló pl a Creminához.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Nem a túlnyomás miatt jön a gőzcsövön a cucc, hanem mert rossz a tömítés. Ha nem szorítom meg akkor néha elcseppen, megtépni meg nem akarom
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
verti1
tag
Eladó egy Gaggia Classic. Nagyon szép esztétikai állapotban. Auber PID, Auber SSR, Auber szenzor, kazán szilikon szivaccsal szigetelve, vízhozam szűkítővel beállítva, fél éves EX5-ös ulka extra befogó bakkal, gyári alu vízterítő, gyári felső szűrő. A géphez jár egy kar egyes és kettes lefolyóval, gyári szimpla/dupla kosár, vakszűrő, 2db Cafelat tartalék szilikon fejtömítés. A gép Norda vízzel volt használva, vízkőnek nyoma sincs. Ár: 90e Ft. Érdeklődni privátban.
További képek: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.