-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sinisi
senior tag
válasz Deer76 #57508 üzenetére
Ez a v. gondolások, és a friss pörkölés + a nagyobb nyomás (aszem kb. 9X magasabb a kotyeszénál) eredményezi, hogy a csapoláskor még annyi Co2 oldódik bele a mennyei mannába aminek az eredménye végül is a crema (a képen láthato, hogy a hab megannyi buborékból (CO2-ből) áll).
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #57503 üzenetére
ha a savakkal küzdesz, akkor üdv a klubban
amúgy helyreállt a világ rendje: a tegnapi első casmo shot után most már tudtam, hogy hova kell állítani a darálót és hogy kell csapolni, a vámpíró kolumbia ennek megfelelően atom savanyú is lett
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz Sinisi #57514 üzenetére
nézd, a kávé rohadt savas. a bor is. a tejtermékek savat csinálnak. a fehérje is. a szénhidrát is. szóval, ha savgondjaid vannak, akkor lehet sült zöldségeket enni. és kb. "más semmit". a baj mértéke határozza meg a diéta szigorúságát.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Na azé'!
Már most hiányolom a régi késsel összeszedett rutint. Ott nagyot nem tudtam hibázni a lefolyással, másodjára már mindig megvolt hova tekerjem, finom pozicionálás is könnyen ment. Most meg két kézzel kapaszkodok a tárcsába, hogy csak egy leheletnyit tekerjek rajta, aztán imádkozom, hogy jó legyen. Adok neki időt, hogy kiderüljön, hogy ez szokható-e.
Arra viszont emlékszem, hogy a Major azzal lopta be magát a szívembe, hogy hamar ráéreztem az állításra, egy kezes bárány volt. Annak meg örülök, hogy a Mazzer kés előtt próbáltam a gyárival is a frekvenciaváltót, mert nagyon adta.
Szóval adp, nyúzzad csak a gyári késsel az SM97-est, jó lesz az. Majd ha összefutunk viszek neked kopott gyári kést, csak hogy legyen viszonyítása alap, illetve vagy a 151F vagy a 151A (ez pont bejáratva) típust oda tudom adni tesztelni, csak még nem tudom megmondani addigra melyik lesz a gépben.Pörkölés:
Ma úgy toltam, hogy 170 fokon 6:30-7:00 perc, aztán 200 fokon 6:30-7:00 perc, utána feltekertem 230 fokra, és az első reccs közepe felé visszavettem 220-ra. Így olyan 17-18 perces körök voltak, már sokkal jobban néz ki, mint a múltkori. Most inkább kicsit sötétebbre hagytam, mint hogy megint alulpörkölt legyen. A Brando Honduras szépen recsegett, illetve a Guatemalánál is észre lehetett venni. Ma elfogytak a Brando gyakorló kávék (szüleim automatájába amúgy perfekt, napok óta őrölt kávéval etetik a masinát, megvárták míg pörkölök nekik ), a következő hetekben nekifekszek a Rohkaffee csomagoknak, illetve Paljoc mester is adott egy mintát a Tanzániából, na arra nagyon kíváncsi leszek (annál azért izgulni fogok ).Deer76: én nem kotyogózok, évente kb. 1x, így tanácsot nem adnék, de ahogy látom a fórumtársak már a tettek mezejére léptek .
Szerk.: egyik barátom is sokat küzd a savakkal, és anno a salvus víz bevált neki (csak hát nem valami finom cucc...). Egyébként keményen étrendet váltott, sportol, fogyott, azóta nem hallottam panaszkodni. Vagy csak régen boroztunk egy jót.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Nekem már nem egyszer a kis olajban, serpenyőben némileg átsült zöldésgmix nyomta föl úgy a savamat, hogy egy-két óra és ki is jött (és sajna nem alul). Azóta kerülöm az ilyesminek az önmagába való fogyasztását.
Jól átfőzve lehet, hogy más lenne a szitu, azt tapasztaltam, hogy nyersen a zöldésgek gyilkosabbak a gyomromnak, mint a frankón érett gyümölcsök.
Azt hallottam, hogyha szénhidrátot és fehérjét is fogyaszt egy étkezés alkalmával az ember akkor elméletileg a gyomor savat és lugot is olyan mennyiségeben választ ki, hogy azok kb. kioltják egymás maróhatását. (nekem ez nem volt bejövős).
Ezért a borokból is a kevésbé testesek jönnek inkább szóba.
Á, nem is olyan egyszerű ez a kérdés!
-
HÁZIGAZDA
válasz Sinisi #57519 üzenetére
zöldségeknél vigyázz mondjuk a paradicsommal és paprikával: egyrészt a paradicsom jó savas, másrészt mindkettő héja cellulóz tartalmú, amit nem tudsz megemészteni. persze a szervezet ezt nem "tudja", úgyhogy próbálkozik: ezerrel savat termel. ergo, a sült zöldségeknél a sült paradicsom, paprika hiába finom, inkább csak bajt okoz.
egyébként tényleg nem egyszerű téma ez. és nekem is az vált be, hogy sült répa, gyökér, cukkini, gomba, némi hús, zéró tejtermék (esetleg kis sajt) és főleg zéró szénhidrát.
kávét meg csak kaja után, szigorúan. reggel, éhgyomorra halál.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Sinisi
senior tag
Hát igen, nem kevés időmbe került mire eljutottam odáig, hogy egy jó (de akár egy rossz) kv.-nak is (mindig) "okosan/jól" erősen javallott megágyazni, akárcsak egy jó bornak :-)
A paradicsom/paprika infót köszi!!! Már értem, hogy miért igyekeztem (ösztönösen) kerülni ezeket és hogy miért szedegettem ki a héjját a lecsóból ha arra csábultam, hogy ilyet fogyasszak (+ így már van értelme a hámozott paradicsomnak is, amit el nem tudtam képzelni, hogy miért pucolnak meg, azonkívül, hogy esetleg az íze valamiért nem OK).
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #57518 üzenetére
ja tényleg, azt nem is mondtam, hogy ma fater csapra vert a "slow motion" módon pörkölt sidamómból némi babot. nagyon krémes (nem úgy értem, hogy cremás), jó értelemben savas, finom kávé lett. a pörkölés szemre egyébként nem lett homogénebb, mint amikor simán berakom a gépet a célhőmérsékletre és kész, de az íze jóval lágyabb. mint egy cognac kontra karcos skót whisky
honnan volt a tipp, hogy érdemes nyújtani a felfűtési szakaszt? darálópodkeszt?
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Nem, ezt most nem onnan.
Külföldi fórumokat túrtam, hogy miként lehetne összehozni a Gene-t Artisannal, és a keresőszavakra hozta ezeket az egyszerű tuningokat. Majd ha lesz egy kis szusszanásom, akkor lehet hogy itt is bekötöm a feszszabályzót a fűtőszál elé, és akkor nagyon szépen lehet szabályozni. Túlzásba nem akarom vinni, csak éppen egy kicsit belassítani a kezdeti szakaszban. Kínából pár dolcsi egy fogyasztásmérő, ott a feszt és teljesítményt is lehet látni, szóval reprodukálható lesz a dolog.
-
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #57518 üzenetére
Mindenkepp, par hetig ki akarom probalni. Meg addig a sajat porijeimmel szorakozok.
A keseket meg megkoszonom . ugysem tudom mit veszek bele veglegesen, kettot meg nem vennek hogy csak ott alljonJol megutaztatjak a daralot. Romabol indult aztan Bologna, azta mostmar nemetorszag es Nurnberg
Ezert mondjak hogy minden ut Romaba vezet?
Nem talaljak a jo utat[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #57527 üzenetére
Hát nekem a salvus érezhetően sokat segített. Reggel éh gyomorra 1-1,5 dl-t le kell valahogy préselni (mert az íze tényleg borzasztó). Azonban ebben az a visszás, hogy ha valaki ezzel egyidejűleg a protonpumpa gátlók csoportjából is nasizik (mert annak is ez lenne a lényege, hogy éh gyomor+sav) akkor ha a bogyó bevétele előtt salvus vizet iszik az kioltja a savat...
Pl. a gasztrodokim szerint a "puffasztó" zöldségek egy mítosz, szal ha puffadsz akkor az bizony valaminek az allergiás tünete pl. lisztérzékenység stb... (szerinte)... hát passz (mert már kb. egy jó éve kérem, hogy akkor nosza neki egy fullos élelmiszer, adalék, pollen, coffeines ... allergiás vizsálatot a betegnek! szvsz ezt azért nem írja ki mert (ahogy utánanéztem a magánban elvégezhető ilyen jellegű vizsgálati áraknak ami ha jól tudom nem ennyibe kerül az eü intézménynek, neki vmiért olcsóbb, de ez csak informális info...) csak az élelmiszer része 70 rongy... de apró lépésekkel a cél felé már ezt-azt megnézek és az szerencsére negatív és hogy ne legyen már annyira full off: a coffeinre nem vok allergiás!!!!!! (de természetesen ez nem aszt jelenti, hogy a coffee nem piszkálja a gyomrot! de akkor mit is jelent?! :-) )
Próbálkozni kell, hogy kinek mi válik be és figyelnie a saját szervezete reagálásának hullámzását is a különböző dolgokra. Nálam pl. a sport, diéták, sok tiszta víz nem nagyon hozták a várt eredményt :/
A lényeg, hogy a gondolások kedvence elkezdte megmutatni a jobbik oldalát:
Jelenleg:
Pid:94°C , 18g kv. 25 mp lefolyás, 35g lé és már azt mondom, hogy így már (ahhoz képest, hogy honnan indultunk) jó (az utóíze bár már finomnak hat azért egy idő után átkúszi a keserűbe, mint egy jó komló :-). De az ember ne legyen már annyira megalkuvó ha a kv.-járól van szó! Szóval még állítok rajta.Ja és azt írtam már, hogy ajánlásra az uccsó kettő shotot már nem a renekával húztam?
Egy kicsit el kezdett köpködni a nakedban és ha ez tendenciaszerű marad max átváltok a nem naked karra, vagy megérdeklődöm fragolánál, hogy van-e készleten maroktampja.
L:/dl/upc/2017-06/99893_img_2713.jpg][kép] -
Sinisi
senior tag
Egyelőre tennék még a kisebb arány felé néhány lépést, azaz egyelőre csak a durvítok a darálmányon és tartom (próbálom :-) ) az 1:2-tőt, főként, hogy ha már a renekát "beáldoztam", a számomra finomabbnak ható "ristrettó" (nak hitt) mennyiségirány még megmaradjon, hátha ennek a vége is is jól áll majd az ízlelőbimbóimnak :-). De ígérem rá fogok próbálni a kevesebb kv.ból nagyobb arányra is miután így reményeim szerint beállt az íze. Ki tudja, a végén mégis az fog jobban ízleni! ;-)
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Ezt én is így hittem, de több doki kiokosított, hogy kell annak a vacaknak a savas közeg mert különben nem úgy hat ahogy kellene...
Amúgy passz mert nem tapasztaltam különbséget, akár étkezés közben is bevehettem... erre azt mondták, hogy hát persze, hogy nem éreztem a különbséget! Hiszen ennek folyamat jellege van, tehát nem úgy hat mint a renie, hogy esetileg bedobok egy levéllel ha kell, hanem ha pl. szedem már egy ideje és abbahagyom akkor még egy nagyon rövid ideig csökkentett mennyiségű sav fog termelődni. DE! azután mikor rájön a szervezet, hogy szabad a gazda számítsak a növekedett savmennyiség előállítására (pár hétig!) mert elkezdi teljes gőzerővel termelni... Pfff...
Egyebekben beszéltem egy dietetikussal Ő azt mondta, hogy a protonpumpagátlók nem annyira hatékonyak mint a salvus + diéta...
Az biztos, hogy még mindig nem tudtam teljesen kiismerni a kasznit, van, hogy istenkirály minden de van úgy hogy prorjába hullik minden (és sajna az utóbbiból jut ki a több).
Egyetértek az élet tényleg harc!
-
HÁZIGAZDA
válasz Sinisi #57536 üzenetére
a lényeg az egyensúlyon van, amit tényleg csak a megfelelő étkezéssel (és ebbe az is beletartozik, hogy pontosan eszel, nem éhezteted magad egyszer sem, ahogy túl sem tömöd) működik, anélkül mindenképp felborul. a protonpumpa stop akkor kell, amikor felborult és bármit csinálsz, nem tudod helyreállítani. de egy durva gyógyszer, méreg, hosszútávon nem is lehet szedni. szóval az ilyen "sokkterápia". előtte-utána minden a diétán múlik.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Sinisi
senior tag
Az biztos, hogy az nagy előrelépés volt, számomra, hogy ébredés után egy órán belül étkezzek (és persze ez alatt mint utóbb kiderült nem a kávézást kellett érteni :-) ) Ha ez nincs betartva akkor az inzulintermelés (úgy emlékszem, hogy napokra) megborul, ez meg húzza maga után a többi előbb-utóbb érezhető következményt...
Mint ahogy a kv. beállításánál is nem kevés összetevőt veszünk figyelembe ahhoz, hogy minél jobban megközelíthessük az egyensúlyi állapotot.
Szóval igen, +1 az egyensúlynak... -
ronin s8
senior tag
válasz Sinisi #57536 üzenetére
Én reggel beveszek egy Pantoprazolt, és azzal működik minden. Napi 4 kávéig biztos nincsen gond, és pár pohár bor, fröccs is belefér. Sört nem iszom, tehát arról nem tudok nyilatkozni. Whisky-t ha lehet, kerülöm.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #57539 üzenetére
"A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta egy szelektív protonpumpa-gátló"
akkor persze, hogy nincs gond az irgalmatlan mennyiségű savval sem, amit beviszel (4 kávé + bor + fröccs az bizony több napra is sok gyógyszer nélkül). viszont ez, amit szedsz, atombomba, amit nem lehet hosszútávon szedni (már ha nem akarsz sokkal komolyabb bajokat). legalábbis a házi orvosom szerint (édesanyám).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Sinisi
senior tag
válasz ronin s8 #57539 üzenetére
Nálam a tapasztalás szerint Parci kolléga egyensúlyelméleti megközelítésével van a legjobban összhangban a hosszú lépés. Olyannyira, hogy a pantot már-már el is felejtem bevenni. (és 80mg-ről a 0-ig eljutni ez legalábbis számomra korábban elképzelhetetlennek tűnt volna).
A sör (szvsz) a legkímélőbb alkoholos ital a gyomorproblémásoknak, deh ha valakinek a bor az igazi akkor az nagy pech. Ezért és persze a kv.-zás öröméért is megéri áskálódni a témában, az egyéni paraméterek figyelembevételével.
Szal ha megvan az a balance akkor akár jöhet a magasabb csersavtartalmú robis blend is :-)
-
fragola.6035
aktív tag
Lehet hogy szembemegyek az orvostudománnyal, vagy az egész a véletlen műve, de nekem pont a tej segített a savtúltengésben. hónapok óta szenvedtem vele, majd abbahagytam a savlekötőket és a szódabikarbónás szenvedést és elkezdtem tejet inni, reggel 3-4 decit, ha előjött a sav akkor még pár kortyot, plusz néha meghúzom a süteménybe használt Havana Club üveget. Kb. másfél hónap után alig van savproblémám, és ez tart már jó ideje. Nem azt mondom, hogy így kell csinálni, de nekem tuti bevált, és inkább így csinálom, minthogy vedeljem a gyógyszernek nevezett mérgeket. Az Aldis 3.5-es tej még elég jó is.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
adp
őstag
Sracok megkellene talalni a fo okat, es elmulna a gond. A tuneti kezelestol idovel majd mindig nagyobb dozisra lesz szukseg, de a problema nem szunik meg.Az a baj az okkutatasra a legtobb belgyogyasz/ diatetikus keptelen,csupan egyszerubb megtanitani egy hatoanyagot es kiirni
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Kihez érdemes fordulni? (mert pl. én már jártam természetgyógyásznál, ibr system stb...)
fragola: Nálam is ellentétesen hatnak a tejes, tejtermékes dolgok, azaz nyomják a savat (nem mellesleg a menetközben megtalált laktózintolerancia is szűkítette ezt a kört).
[ Szerkesztve ]
-
kozsy18
tag
válasz Sinisi #57544 üzenetére
Még egyetem alatt, amikor egy nagyobb bulit követően eljött a másnap romboló ereje, akkor ittam rá egy pohár tejet, nekem bevált.
Amúgy az aldis új 2,5-ös laktózmentes tej nagyon finom és elég jól habosítható latte arthoz[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Rush77
aktív tag
válasz kozsy18 #57545 üzenetére
Nekem anno jó pár évvel ezelött egy munka/egészség védelmi oktatáson mondták, hogy amennyiben valamilyen erősen savas dolgot nyel véletlenül az ember akkor hideg tejet kell inni mert az semlegesíti a maró hatást. Amúgy amikor nekem is felmegy a savam akkor segít a tej. Főleg a 2,8 és a 3,5-ös.
-
vicces
addikt
ezt a protonpumpa-gátlót azt hittem csak poénból irjátok mint a legvégső földöntúl csoadfegyver a gyomorsav ellen.
pár hete nekem repcemézet ajánlották a gyomorsavra egyébként. szerencsére csak ritkán jön elő nálam ez a probléma. de ha igen akkor még a falat is a torkomon ragad. egyszerűen nem csúszik. legfőképp ha pálinkázok. szóval az felejtős már jópár hónapja. viszont érdekes, hogy a kávé semmit sem befolyásol. van hogy itthon ülök és 2 óránként lehúzok egy duplát. délután meg alszok egy jót:)
-
soldier2
őstag
Jól tudod. Épp ezért adják gyakran este. Mivel éjszakára jelentkezik a hatása, az üres gyomorban így nincs annyi sav. A Salvus me úgy hat mint a Rennie, meg a szódabikarbóna, és nem befolyásolja a sav termelést.
Sinisi: az a dietetikus zöldségeket beszél, a részletekkel nem untatlak, de a protonpumpa gátlókkal gyakorlatilag leállítható a savtermelés. A Salvus hatása meg a Kálciuméval vetekszik (hinni kell benne és akkor hat.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Csápájev
őstag
Nekem a csípőset nem bírja a gyomrom Nem szeretnék kimaradni!
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Eddig (erős egy éve) elég jól elvoltam a protonpumpa gátlómmal, de most elbizonytalanítottatok... A Salvus víz hosszú távon nem megoldás. Én évekig ittam, és nem kezdtem el fosni tőle, mint sokan (az ízéről ne beszéljünk), de az aztán tényleg csak tüneti kezelés.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Franciaországban nyit a Honor 200 Lite
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Alkoholista nevelde
- Világító alma helyett világító tok és szíj az almákra
- Jövedelem
- Rossz üzlet az EV-kölcsönzés
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Motorola Moto G24 Power - hol van az erő?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- További aktív témák...
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- Tissot Prx Férfi Karóra eladó! Ingyen posta!
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care