-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vTamas35
csendes tag
-
kozsy18
tag
Üdvözlet!
Régebbi típusú Rancilio őrlőkről van valakinek tapasztalata? (MD40/50/80) (kések: 50mm, 64mm, 75mm)
Hálás lennék, ha jól "megköpködnétek" őket
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Ábi
tag
Apropó Gene... Pár éve már én is nyúzom heti rendszerességgel, de csak tegnap csavaroztam szét a füstelvezető szűrő részt, mert pörkölés végén elkezdett vékony vonalban füstölni, mint egy cigi. Nem gondoltam volna, de a fémszita rész és a műanyag (azbeszt?) közti kb 1 cm résbe az évek alatt egy maréknyi finom pelyva megszorult, és beizzott. Minden pöri végén kiütögetem, fújom a szűrőt, ezért nem számítottam ilyen meglepetésre. Aki még nem tette, szedje szét, mielött elfüstöl!
-
HÁZIGAZDA
megjöttek az új casmo kávék, lehet leporolni a brikkát, más gépem nincs per pillanat
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Na majd várom a beszámolót, tapasztalatokat.
Én most jelenleg úgy készítem a kávékat, hogy a potit kb. 1/4 állásba tekerve indítom a pumpát, felengedem a nyomást 4-5 barig (ha nem tolom fel eddig, akkor 30 másodpercnél is több kell, hogy átnedvesedjen a pogácsa).
Aztán feltekerem, hogy elérje a 9-10 bart. (Szoktam próbálkozni megállítani 6-8 bar körül a kíváncsiság kedvéért, de jellemzően nem szokott sikerülni. Tekerem a potit, a nyomásmérő meg sem mozdul, a pumpa csak halkan búg, majd egyszer csak erőre kap és hirtelen feltolja 10 barig.)
A végén pedig visszatekerem a potit, szépen leesik ~5 barig a nyomás, majd leállítom a pumpát.Az őrleményt tényleg sokkal finomabbra kellett vennem, mint korábban. Ha túl durvára veszem, akkor átzubog (mivel nem nagyon tudom köztes tartományban tartani a nyomást), ha pedig túl finom, akkor először felküldi a nyomást, majd vissza-vissza esik, folyamatosan felfelé kell tekernem a potit. Ez egyébként jó visszajelzés, hogy durvítani kell.
Egyébként olaszos kávéknál (mint a TT 8020) többször sikerült köztes nyomásállapotot beállítani, de ami kicsit világosabb, ott már esélyem nem volt (Red Baggies, PY). CasMo-t nem is említem, vernyogtam itt róla eleget.
Ezt most így leírva az jutott eszembe, hogy azzal még próbálkozok, hogy még durvább őrleményt állítok be, hátha kevésbe lesz hangsúlyos a kávépogácsa "jelleggörbéje" az egyenletben, és szabályozhatóbb lesz a nyomás.
Más:
Kaptam ajándékba kávét (nem "szakmabelitől", szóval nagy szó!), már az illata is meggyőző volt, de a pohárban is kiválóan teljesít. Ajánlom próbára, bár nem az olcsóbbak közül való.[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
Új vendég a házban : Kimbo Decaffeinato 500gr. Viszonylag egyenletes pörkölés, kevés sérült szem a csomagolásban. Joker hőfokon, és joker őrlésnél jó. Kellemes, klasszik kávé : kakaós, és erőteljesen zöld dió ízű. Tetszik !
.:. bl4ze .:.
-
Bazsee71
őstag
Elég összetett a kérdés, mert egy dolog az ULKA jelleggörbéje, és egy másik a kávépogácsáé, ami nem mellesleg változó. Kell egy roto szivattyú.
Eddig azért nem is írtam ide róla semmit, mert szerintem elég sok idő kitapasztalni. Kezdőknek nem is ajánlanám, előbb ki kell ismerni a gépet. Még én is bőven tanulom, azt sem zárom ki, hogy miattam van a darabosság.
-
No.01
őstag
Kis segitseg ill iranymutatast szeretnek kerni.
Rendszeres kavefogyaszto vagyok. Otthon automatabol melohelyen Nespresso (mint arany kozeput) barmilyen "kulsos" esemenynel a legkozelebbi ujhullamos kavezo a celpont. Espresso, FlatWhite vagy cappuccino.
Viszont az utobbi idoben azt azert nem mondom, h megcsomorlottem de ugy gondoltam, h kiprobalnek v.mi mast, v.mi ujat. Aeropress esetleg "csepegtetos"
Mivel ilyet meg egyaltalan nem probltam igy nem is tudom, h merre fele kellene elindulnom? Azt azert meg kell jegyeznem, h a legkozelebb a szivemhez az ujhullamos kavezok FlatWhite-ja al. Mert az az iz ami nekem nagyon bejon a tejjel elegyedve.
Ennek tukreben mit ajanlanatok ami hozzhatja azt a fajta izelmenyt?
-
Csápájev
őstag
válasz fragola.6035 #56073 üzenetére
Ezzel vitatkoznék. Én például szinte mindig tejjel iszom. Próbáltam sokszor eszpresszóként is, de jobban ízlik tejjel. Nincs azzal baj, ha valaki úgy szereti.
-
No.01
őstag
válasz fragola.6035 #56073 üzenetére
Nekem pont az jon be amit ezk az ritka de annal kulonb kavek a tejjel egyutt alkotnak
Mellesleg szoktam espressot inni, (a melohelyen a Nespresso vegett nem vacakolok) de az nekem mas vilag. Otthon es az ilyen ujhullamos helyeken mindig elcsabulok mert a hazi blend mindig tartogat v.mi nagyon kellemeset.Ettol fuggetlenul nyitott vagyok az uj dolgokra... de az mar kozel sem biztos, ezekbol az uj dolgokbol kesobbi kedvec/szenvedely lesz.
-
fragola.6035
aktív tag
-
Csápájev
őstag
Itt egy kis videó, pár elkészítési módról
A helyedben azt csinálnám, hogy beülnék valamelyik ajánlott kávézóba (összefoglaló) és kipróbálnám mi ízlik.
Nagyon más világ amiket említesz. Aztán utána keress eszközt. -
bl4ze
veterán
-
soldier2
őstag
Én nem tudom magyarországi forrásról. 1x rendeltem öcsémnek, neki ízlett, bár a fáradtságot egy rendeléshez már nem vette.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
HÁZIGAZDA
na, az ehavi casmo csomagban kaptam még egy danny morenót
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Vannak ilyen fórumos fellángolások, amik lassan kifújnak. Jó gép a Caravel, de alapgépnek kevés, és kevesen iszunk annyi kávét, hogy érdemes legyen több gépet fenntartani.
Ma beüzemeltem végre a második Aquavivát is, nem kis meglepetésemre a szűrőméret lényegesen eltér a két gép között, és a jövevény darálója is mintha csendesebben, de ugyanakkor lassabban végezné a dolgát. Egyelőre még próbálom megtalálni a megfelelő hőmérséklet beállítást az Indian Chokohoz, de látok benne fantáziát.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #56092 üzenetére
én használni utáltam: pici szűrő, pici kar, pici minden, ilyen lemezszerű anyagok, megőrültem tőle. a pavoni lényegesen "férfiasabb" jelenség, pedig ott is zavart ez kicsit. cserébe a caravel tényleg könnyebben használható, jobb konstrukció. a szokásosnál is erősebb volumen-korlátokkal.
de így, hogy kap nyomásszabályzást a pid-es gép, végképp talajt vesztett volna nálam (a pid-es gép megy úgy is marad).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
A pici alkatrészek furcsák voltak a Creminán is, de ahhoz hozzászoktam gyorsan. A Caravel gyűszűje már kicsit túlzás. Ha valaki tudja hordozni, akkor második gépnek jó, de ahhoz nekem sok helyet foglal.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jveres
csendes tag
Ma "teszteltük" Spencer Hiller-el a Mazzer és EK darálókat. Bár inkább a CasMo-s Buliza-t próbáltuk kimaxolni. A presszó pörkölésből -thanks to La Marzocco- sikerült egy nagyon jót húzni, de a csúcsot a filtere pörkölésből sikerült elérni: olyan szinten jött a málnalekvár, hogy szinte az volt az érzésünk, mintha cukrot tettek volna bele
-
Csuppp
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni kávédarálóval kapcsolatban.
Eddig már számtalan örült vákumos kávét próbáltam, de mára ráuntam hogy pár nap után elmegy a kávé aromája.
Nézegettem új örlőket, és edig kialakításra és kinézetre egy elnyerte tetszésemet.
Érdekelne hogy mik a tapasztalatok a Graef CM 702-es gépről.
Értem ez alatt a kés mennyi kávé után kopik el, és mennyire minőségi a szerkezet.
30k a lélektani határ amit még el tudnék költeni erre, mivel van egy a szívemhez közelebb álló hobbim.Bármilyen alternatívára vevő vagyok.
-
soldier2
őstag
válasz Csuppp #56096 üzenetére
Ez a belépő a jó darálók világába. Bár nem az öröklétnek lett tervezve, de évekig szolgál majd. Ennyi pénzért jobbat nem kapsz.
Jveres: és a darálók között mi lett a különbség?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Zaji
őstag
Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Mire kell figyelni vásárlásnál ennél a típusnál?
Illetve van egy Poemia gépem. Ki szerettem volna takarítani és szétesett a nyomásfokozó szelep. Sajnos nem tudom összerakni újra. Mindig kiugrik a nagyobbik rúgó a helyéről. Ebben tudna nekem segíteni valaki?
-
Ábi
tag
válasz soldier2 #56094 üzenetére
Úgy látom én maradok az utolsó mohikán.😇
Mai napig nagy a szerelem. Kicsi, gyönyörű és számomra tökéletes kávét készít hiszti és esőtánc nélkül. Szerk.: A 12g kosarat sem tartom kicsinek, persze nem ezzel húzok 2 személyes kávét, ahogy a fórum kb. 80%-a is magának csapolja a koffein adagját legyen az Gaggia, Lelit...😉[ Szerkesztve ]