-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz sturmanek #55091 üzenetére
Ezen szerintem kár rugózni, más fórumokon is tipródnak ezen, de aki nem akar tekerni, az nem fog. Nem kell senkire ráerőszakolni a kézit.
Egyébként most talán a legjobb vétel a Skerton Plus, ott már gyárilag megvan a tengely alsó megvezetése.
norby_42: Milyen eszközpark mellett nem érzel különbséget, illetve milyen kávéval? Őszintén szólva kétlem, hogy egy CM702-es nem produkálna jobb végeredményt mint ez a kis kézi.
fragola: Úgy látom megint meg lett kavarva az állóvíz, de az dicséretes hogy a kínaiak már így összerakták. Most kimaradt 4 nap, de a nyomásszabályozóval kezdünk összebarátkozni, majd ha lesz egy kis időm foglalatoskodni vele akkor dobok fel videót, úgy érzem megvan a technika.
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
Apropó kézidarálók: A Kinu M47-nél az örleménytartón változtattak, az újabb verziókon már fém és menetes. Az M68-nál is több dolog változott. Más az áttételezés, 3 lábon áll a daráló, kapott egy fedőt, és az örleménytartó is teljesen fém már.
-
Bazsee71
őstag
A szombathelyi Metroban biztosan, de gondolom így a többiben is kapható a Mad Scientist CP-550 nevű söre. Vettem egyet próbának, a héten tesztelem.
Számunkra ezért lehet érdekes:
"A CP-550 az első eleme az android szériánknak. A Casino Mocca külön ehhez a sörhöz tervezett/pörkölt singe-origin kenyai Gachatha kávéjával főztünk egy olyan portert, ahol kicsit lágyabb, inkább kekszes, karamellás malátaalappal dolgoztunk, hogy a kávés csokis pörkölt ízjegyek a kávéból ne kavarodjanak túlságosan össze a hasonszőrű malátás ízekkel. Maláta és kávé inkább egymás kiegészítései legyenek.A végeredménynél törekedtünk arra, hogy egy egyensúlyi állapot alakuljon ki."
-
kozsy18
tag
Nem grájnder néven kell keresni, hanem kaffekvern
Lejjebb van más színben is.
Ha jól tudom Angliából rendelhető, itthon pedig a Kontakt Coffee-t kell kereni.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
celf
őstag
válasz kozsy18 #55106 üzenetére
nagyon jó, köszi!
Amúgy ez az őrlő hogy viszonyul a többi kis őrlőhöz, ha magát az őrlő fejeket nézzük?
Nekem alapvetően konzisztencia kéne, az őrlemény finomsága nem fontos, mert nem espressohoz lesz.Lényeg, hogy amit őröl, az legyen unimodális amennyire csak elvárható ezen a szinten (35-45k HUF)
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #55109 üzenetére
Kizárt. Én is odáig jutottam, hogy nyílt helyben egy kézműves söröző, és az ottani tapasztalatok alapján kértem ajánlást kaligulától a Macsakőben, és ott találkoztam először a Mad Scientist italával. Utána kóstoltam tőlük párat, és eddig egyikben sem csalódtam, teljesen új élmény az eddig fogyasztott sörökhöz képest. Itt pedig a CM tette hozzá az alapanyag másik felét, kimondottan biztató. Ízjegyekről továbbra sem nyilatkozom sem sörnél. sem kávénál, nem megy ez nekem.
Eddigi egyedüli sikerélményem egy barátom borával volt, amire kóstolás közben ráböktem, hogy micsoda vaníliás ízjegyet mutat, és tök boldog volt mert a borversenyen is azt emelték ki a belőle. Se előtte, se utána nem történt velem ilyen.norby_42: A fórumtársak leírásai alapján a manuál karosok nagyon megbocsájtóak. Én se Pavonit, se Caravelt nem próbáltam, szóval részemről is csak feltételezés.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
beleugrottam egy casmo kofi előfizetésbe, legyen némi referencia szint a saját pörik mellett. ma jött az első csomag, már izzik a mazzer.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
Én tegnap kóstoltam egy Casmo kolumbiait az EE-ben hát valami baromi jó volt, így vettem is egyet. Kicsit küzdeni kell, hogy valami legyen a kávézóhoz képest de így is benne van az eddigi top 5-ben amiket otthon ittam
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Moha Cafe-ben most voltam egy zacsi kaveert. Bar az majd csak kesobb lesz, amiert mentem, de egy Red Baggies Aroresa sidamot hoztam. A porkolomester is a helyszinen volt, ugyhogy tudtam jo kavekat is kostolni ugyan azt nem tudom, ha alkalmazott kesziti, akkor milyen lesz, de a hely hangulatos, szoval egy probat meger.
https://barbieripnk.hu/
-
Bazsee71
őstag
Nálam dettó ugyanez volt, annyi hogy PID szerint 93-94 °C körül mozgott a jó tartomány, a töltet is stimmel, 1:2,3-1:2,5 arány. Végül sikerült aránylag jót kihozni a kávékból, de közel sem annyit, mint vártam, illetve amilyen szintet a szegedi Kék Elefántban kaptam. Amúgy a beállításokat eltalálva nekem megint a Reneka hozta a jobbat, de a gyümölcsök még mindig megbújnak a savak mögött. Majd okoskodok valamit a darálóval.
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #55122 üzenetére
En direkt az lm stradaval probalkozok mert a kavezokban is vst van, gondolom erre lovik be a porkolest is. De igazabol itt a graef a ludas, de probalom a leheto legtobbet kihozni.
Parci: fragola fele full gb (vagyis nem full mert nyomasstabalyzo meg nincs)
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Lucaffe Mr. Exclusive fekete, díszdobozos 250 g-os őrölt kávét szeretnék venni ajándékba valakinek Brikkához. Szerintetek hol próbálkozzak Bp.-en? Még a héten kellene...
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
celf
őstag
Bluebird roastery-rol vannak tapasztalatok?
nem sokat irtatok eddig rola a topikban valo kereses szerint -
debsa
csendes tag
A sidamo isteni.
A raja kényes. Kérdeztem rola Mikit, mert egy új Soproni kávézóban az egyik vendég kv, és a 0,7-0,8bart ajánl hozzá. Az kb 90C
Ajánlotta h olvassam el a korzós cikket:http://www.kavekorzo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1654:red-baggies-raja-toba-villantott-a-piros-naci&catid=43:kavekostolo-szemeskave-tesztek&Itemid=110A pörkölö egyébként nem szürökosárhoz lövi be pörkölést...
De azért van összefüggés.
Én pl fullra rakom a kosarat. Van olyan pörim ami 19g-t kér (a sötétebbek) és van.olyan ami 24g-t (világosabb, sűrűbb bab)
És persze mindez a 17es strada vst kosárba.
Az összefüggés amúgy a bab sűrűsége.
Minél sűrűbb annál több fér bele a kosárba értelemszerűen.Csináltam erröl egy videt, hogyan lehet mérni egyszerűen. Fennt van a youtube-n...
Ha kell link majd beírom.Debreceni Sanyi
-
adp
őstag
Én átgondolnám ezt a kijelentésed, vagy egyszerűen csak nem érted mit írtam. Nem ezt írtam, hogy csak szűrőkosárra lövi be a pörkölést. De minden valamire való helyen VST kosarat használnak és kizárólag duplát.
És képzeld el, hogy a pörkölő egy vízen kosáron (vst) kísérletezik, a minél konzisztensebb eredmény miatt. Az azon a szetten lesz a legtökéletesebb.
Ezért van az, hogy a Casmo-t felöntöd Nordával minden bizonnyal ugyanazt az eredményt fogod kapni cuppingban mint ők a pörkölőben, mivel ők is Nodára lövik be a kvt. és ez egy jó út hogyan állítsd majd be a brew-t.
Javaslom járj cuppingokra és kávézóba vagy olvass utána és megérted amit írok[ Szerkesztve ]
-
debsa
csendes tag
Én átgondolnám ezt a kijelentésed, vagy egyszerűen csak nem érted mit írtam. Nem ezt írtam, hogy csak szűrőkosárra lövi be a pörkölést.
"En direkt az lm stradaval probalkozok mert a kavezokban is vst van, gondolom erre lovik be a porkolest is."
De minden valamire való helyen VST kosarat használnak és kizárólag duplát.
És képzeld el, hogy a pörkölő egy vízen kosáron (vst) kísérletezik, a minél konzisztensebb eredmény miatt. Az azon a szetten lesz a legtökéletesebb.Ezért van az, hogy a Casmo-t felöntöd Nordával minden bizonnyal ugyanazt az eredményt fogod kapni cuppingban mint ők a pörkölőben, mivel ők is Nodára lövik be a kvt. és ez egy jó út hogyan állítsd majd be a brew-t.
Javaslom járj cuppingokra és kávézóba vagy olvass utána és megérted amit írokPeace. nem kell támadni, én sem tettem....
úgy tűnik, hogy félreértettem a kijelentésed.
"A pörkölö egyébként nem szürökosárhoz lövi be pörkölést... "Ebből nem értem, hogy mit éreztél támadásnak vagy bántónak, de ha ezzel megbántottalak, megkövetlek.
és valszeg nem is értek hozzá . bár szerintem néhányan tudják mégis.
nem fogok veled vitatkozni mert nem szokásom. csupán tennék egy észrevételt, és ennyi....
A cupping, a filter és az espresso mind 3 különböző dolog.... de te ezt biztos jól tudod....
a pörkölő nem tud (és nem is akar) egy bizonyos gépre, pl a saját gépére profilt lőni, mert több ezer fajta gép van, mindenhol más és más vízzel, és ő mindenkinek el szeretné adni a kávét. a kotyisoknak, a home baristáknak, a gaggia géppel rendelkezőknek éppúgy, mint akinek e61-e, gs3, vagy épp dc mina-ja van.
És akkor még nem beszéltünk az őrlőről, mert az is nagyban meghatározza az ízeket...
ha csak otthoni szegmensre lőné be, ahol csak norda vizet használnak ott is különböző gépek vannak, különböző flowrate-el, eltérő nyomással, stb.....
a cuppingolást is azért végzi mindenki egy bizonyos vízzel, és mindegy hogy az egy palackos norda, vagy egy bwt bestmax plus-on keresztül szűrt/dúsított/lágyított.... víz, hogy konzisztensen eredményt írhasson körül a kávéknál.
egyébként elárulom hogy még a brew eszköz park is mindenkinél más. kávézókban is....
ha visszaolvasod a hozzászólásom, én is a 17g-os vst-t írtam egyébként
úgyhogy peace, love, és ne bánts, mert éppúgy kávéimádó vagyok mint, te
Debreceni Sanyi
-
HÁZIGAZDA
ma lassítottam én is jelentősen a lefolyást: 19 gramm, finomabbra őröltem, így már kifejezetten csöpögősen jött, vékonyan folyt. nagyon finom is lett, a cimkén mondjuk nem írják, de illatában és ízében is van egy határozott paradicsomosság. de közben kellően édes is, szóval fasza.
fura, hogy jól áll neki ez a túlkivonatoltság (
túlextraktáltságtúlextraháltság), de mégis. majd játszom még vele.dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
debsa
csendes tag
Szeretném átalakítani a hx e61 gépet. csinált már valaki aktív fűtést a fejbe?
olyanra gondoltam, hogy kikötném a hx-et. és közvetlenül a fej mögé építenék be egy 150ml-es tartályt, amit közvetlenül fűtenék és pid-el vezérelnék.
a tartályokat leszigetelném, a csészemelegítőt úgy sem használom.
a gőztartály külön kapcsolót kapna, mivel elég gyorsan felfűt, azt az 5percet ki lehet várni, ha lattezni akarok.
kapna még egy rezgő szivattyút, hogy gőz tartály esetleges utántöltése ne kavarjon be kávékészítés közben.a kávé bojler töltő körére tennék egy egyutas szelepet, amivel a flowrate-et szabályoznám, vagy egy tirisztoros telj.szabályzót a pumpájára.
a fejbe egy fűtőpatront gondoltam,szintén pidelve.., és itt a bibi, ehhez kellene a tanács, hogy hova érdemes fúrni, vagy létezik e flexibilis fűtőelem, amit esetleg be tudnék marni a fej külső gyűrűjébe
ötlet, tanács, van aki már csinált ilyet?
Debreceni Sanyi
-
BURN28
tag
Fragola, írtam egy privátot!
http://kaphatoittkave.blogspot.hu/
-
adp
őstag
Még mindig nem érted mit akartam ezzel mondani. Csupán arra akartam rávilágítani, ha követed az ajánlásokat, amit hála égnek már egyre több pörkölő megad, akkor az nagy segítség lehet, hogy ne a lefolyóba végezze a kvd. Ettől lehet más eszközparkkal is jót vagy elfogadhatót készíteni. (víz, szűrő stb)
Az oké hogy mindenkit ki akarnak szolgálni, de szerintem egy csomó pörkölő főleg nagyok, nem adnak minden útszéli kávézóba a kávéjukból, ha úgy gondolják nem tudnák hozni az elvárt szintet.
"A cupping, a filter és az espresso mind 3 különböző dolog" - ebből kiderült, hogy nem akarod megérteni amit írtam.
peace
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Csak a piros almát ne. Múltkor Lidlben ennyi volt kiírva a ládák fölé, hogy piros alma, zöld alma, hát az fájt. Én ezért vagyok mai napig szkeptikus ezekkel a besorolásokkal, mert oké, ráírja hogy szilva. Na de melyik fajta? Na meg aki kóstolja, annak mi a szilva? Az áruházi zölden szállított roppanós, vagy a napon érett, már-már kásás.
-
debsa
csendes tag
Ákos, kérlek ird már le akkor egyértelműen, hogy mire gondolsz.... légyszi.
és kérlek fényképezz már be néhány pörkölői ajánlást is kérlek, ha már itt tartunk, hogy espresso géppel hogyan kell kávéjukat készíteni,
milyen ph-ju, változó keménységű vízzel cuppingolták a kávét, hogy azokat az ízeket érezd amit ők is...
és gondolom az is rajta lesz h
milyen őrlővel,
milyen hőfokkal,
mekkora nyomással, és
mekkora flowrate-el készüljön el az a kávé,
mennyi legyen az előáztatás,
milyen legyen a rampup és rampdown,
mennyi legyen az ebr, a tds és a extyield% is...mivel ezek mind mind meghatározzák a csésze minőséget...
köszi előre is. és várom. bár ilyet úgysem fogsz találni.
és kérlek, tényleg magyarázd el, mert érdekel az álláspontod.
Debreceni Sanyi
-
fragola.6035
aktív tag
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #55149 üzenetére
Jonatán, Starking, Gloster, Egri, Ceglédi?
Félreértés ne essék, elfogadom én, meg vitába sem szállnék a nemzetközi jelöléssel, csak az erőteljes szubjektivitásra akarok célozni. Pár év múlva lehet teljesen más véleményen leszek, de ez nekem még mindig kicsit olyan, mint a "Mit gondolt a költő?".
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Amazon Kindle
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A régi node-okra koncentrál a szankciók miatt Kína
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Windows 11
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...