-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
Ma bevontam független szakértőt a kávé elemzésébe, a drága feleségemet. Csak néz rám hülyén általában, hogy mit művelek... Nála van a jó, nem jó az erős és a keserű kv. Tejjel issza stb... Na ma PY Colombia volt, de semmit nem mondtam neki. Kérdezem, hogy mit érez? Illata, íze...1 perc után rávágta, paradicsom, egész pontosan pararicsom lé! Hoppá! PY mesternek pedig jár egy ilyen:
[ Szerkesztve ]
-
gpbenedek
csendes tag
válasz Bazsee71 #56798 üzenetére
Szerintem nagyon függ a csillagok állásától, a szenzor helyétől, a pontos difi. Az utóbbi 3 Classicnál amiket méregettem: 8,9,4 fok eltérés volt a pidhez mért értékhez képest. Két féle mérést is csináltam: az egyik verzió a párdolláros hőelemmel, a másik egy drágább köpenyhőmérővel, és azonos eredményt adtak. És egyébként valószínűleg nem konstans a különbség a hőmérséklet változás függvényében. Marad az ízlés.
-
Pé
senior tag
Ez érdekes. Nekem is 95-97 fok között van a jó beállítás Gaggia Baby-n. Az ajánlott 86-88 fokra állítva a produktum majdhogynem langyos lesz és jobban hasonlít a citromlére mint a kávéra. Igazából nincs ezzel baj, csak ismerni kell az eltérést a mért és a tényleges között.
-
soldier2
őstag
válasz verti1 #56801 üzenetére
Jó kávé, igyátok gyorsan, két hétig nem voltam itthon (meg volt bontva a zacsi, kb 3 napig ittam belőle aztán utazás volt, hazaérkezés óta már nem az igazi (nem volt fagyasztóban).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Ferdzsoo
addikt
válasz Keresztapper #56809 üzenetére
Gosti elvileg elér hozzám valamikor.
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
bl4ze
veterán
válasz Keresztapper #56809 üzenetére
Ez volt nekem is a gondolatom, Kiss Tibor rendkívül segítőkész, nem mellesleg kávégép szerelő.
Ugyanott friss kávé is vásárolható
.:. bl4ze .:.
-
HÁZIGAZDA
-
meander
tag
Megkérdezem itt is, hátha nagyobb lesz a válaszhajlandóság (nem mondom meg minél... )
A WOC-n tudtok ajánlani pörkölőt, ami kuriózum, nem könnyű hozzájutni Mo-n? Pl. Fugal. Na ők nem lesznek, de pl -
paljoc
tag
válasz Csápájev #56816 üzenetére
Végtelenül egyszerű, a hétvége csak két nap, ez meg három, plusz lehet h vkinek meg a hétvége nem jó. Másoknak meg a hétköznap. Megint másoknak tökmindegy, és bizonyára olyanok is vannak, akiknek se így, se úgy nem jó. Hát ezért lett kedd-sze-csüt! Így már érted?!:-)))))
-
-
Bazsee71
őstag
válasz Csápájev #56816 üzenetére
Ezt pedzegettem én is a Darálóban, és állítólag azért, mert ez egy üzleti rendezvény, nem a nagyközönségnek szól. Budapestről még beleférhet munka után kiugrani, a vidéki meg nyelhet egy nagyot.
Szerk.: Bár csak nem fájt volna senkinek, ha legalább egy napot hétvégére toltak volna. Közben meg megy a duma, hogy hogyan kellene népszerűsíteni az újhullámos kávét.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #56821 üzenetére
Szerencsés helyzetben vagy. Én mostanában örülök, ha a hétvégén egy napot szabaddá tudok tenni. De azt ne mondja senki, hogy egy hétköznapot egyszerűbb megoldani, mint mondjuk egy szombatot.
-
SierraFox
tag
Mi csütörtökön megyünk, és várjuk a tippeket az első két napon résztvevőktől. A CM-re nagyon kíváncsi vagyok. Elvileg az Orphan Espressosok is ott lesznek. Megkérdezem majd őket, hogy a Pharost miért nem gyártják.
Tényleg elég hülyén sikerült berakniuk a hét közepére a programot. -
celf
őstag
esetleg tudjátok, hogy mi a különbség e-között és a Catler 8010 között?
-
pacuha69
csendes tag
válasz meander #56815 üzenetére
Ha kuriózumot nem is tudok mondani, de én például a skandináv pörkölő cégekre fogok félig fókuszálni. És gyakorlatilag rendelni már bárhonnan lehet postaköltségért, na azt itt most meg lehet spórolni. De ajánlom neked a Ditta Artigianale-t is. Firenzei újhullámos pörkölő. Több kávéjukat is kóstoltam, és elég jók voltak.
-
paljoc
tag
válasz Bazsee71 #56822 üzenetére
Szerintem akar az is lehetett egy szempont az idopont meghatarozasanal, foleg a kulfoldi kiallitok reszerol, hogy igy pakolassal, utazassal hetvegere mar otthon tudnak lenni, ergo "munkaidoben letudhato" az egesz tokkal-vonoval. /de ezt csak gondolom, egyaltalan nem biztos/
-
HÁZIGAZDA
-
meander
tag
válasz Csápájev #56816 üzenetére
Ezen bosszankodtam én is egy darabig, de ha üzleti szempontból nézzük, akkor mi nagyon káros látogatók vagyunk, ezért igyekeznek távol tartani a rendezvénytől. Baromi sok kérdéssel tartjuk fel a kiállítókat, míg igazából a fogyasztásunk kimutathatatlan az éves árbevételükben.
Fragolával épp azon röhögtünk tegnap, hogy hozhatna a Dalla Corte meg a Slayer egy mérnököt, mert a tűszelepről kikérdeznénk hosszabban. De valljuk be ez csak nekünk lenne buli, márpedig ez leginkább egy szakmai rendezvény. Ezzel ellentétben az Iparművészeti Múzeumos bohóckodás, ami a közönségnek szólt. -
meander
tag
válasz pacuha69 #56825 üzenetére
Köszönöm, mentettem. Igazából épp ezt a posta költséget szeretném megspórolni, illetve ha már kóstolok/veszek, akkor azokra tartalékolni a gyomor kapacitásomat, akikre érdemes. /jöhetnek a további tippek, ha másnak is van/
A magam részéről a Kontaktba akarok még elmenni. Érdemes ránézni a facebook oldalukra, mert a rendezvényen kívül szerveznek 2-3 cupping eventet, amire munka után oda is lehet még érni.
Akiket én felírtam magamnak: The Barn, Nordic Approach, Nordbeans, Coffee Collective,@Soldier2
Köszi. Igen olvastam darálón, de ugye náluk nem lesz sok. Valószínűleg inkább a Panamai mittomén milyen babos cégnél fogok próbálkozni -
celf
őstag
Sage Dose Control
Remelem ez mukodni fog... -
meander
tag
válasz Csápájev #56835 üzenetére
Pedig Parci példája nem volt akadémikus. Ma sokkal többen mennek specialty kávézóba azért mert trendi, mint azért mert erre az ízre vágyik. Felőlem aztán mindenki abba rak cukrot és tejet, amibe akar de az mégis gyanús, hogy valami 70% a tejes italok aránya. Félreértés ne essék én nagyon szeretem ezt a közösséget, akivel eddig találkoztam mind nagyon rendes és segítőkész volt, de egyszerűen nem vagyunk piaci tényező. Pláne, hogy használt tuningolt gépekkel dolgozunk, stb. Ja és az összlétszám mennyi lehet? kb. 500fő országosan? (daráló 200, legyen ugyanennyi a prohardver és az avx is)
-
Bazsee71
őstag
Szép munka!
Ma megejtettem az első pörköléseket a Gene-nel, a maradék Brando zöldekkel kezdtem. Pringles dobozból csináltam egy hallgatózó készüléket, pont jó méret, passzol a fülemre.
A Brasil Santos nagyon halkan recsegett, de ha nagyon füleltem akkor azért fellelhető volt. Az első adag elég sötét lett (bár szerintem ez sem lesz olajos), mikor kiborítottam a tálcára akkor eresztett egy jó adag füstöt. Gyári hűtést nem használtam, elég harmatosnak tűnt, így paljoc javaslatára maradt a tálca+venti.
Az első három próbálkozás után Brando Columbiát próbáltam, azt szerettem pörkölni a popcorn géppel, mert egy elég "hangos kávé". Nem csalódtam benne, a hallókészülék nélkül is hallható volt a recsegés. Ez a pöri szemre igen jól sikerült, 1-2 hét múlva bontom, kíváncsi leszek. Brando kávék közül ez tűnt a legminőségibb zöldnek, mind szép, egyenletes, nagy, hibás alig-alig akadt.
Végül a Rohkaffeetól érkezett zöldekre is rápróbáltam, a Hondurasnál ahogy mondtad is, semmit nem hallottam. Én csúnyának mondanám a pörkölt szemeket, színük sem szép egyenletes, nem igazán voltam vele megelégedve. Legalább nem égett meg, majd 2-3 hét múlva próba.
A Burundi már teljesen más tészta, nagyon halk, de hallható recsegés, ez is egy egész tetszetős végeredményt adott. Illata talán ennek a legkellemesebb így frissen.
Utóbbi kettőnél igencsak nehezen jött le a pelyva a szemekről, illetve még így is elég sok maradt benne. Erre van megoldás, vagy ez pörkölési hiba?
Telefonos alkalmazással rögzítem a pörköléseket, azt hittem elmentette amit fényképeztem vele, de nem. Majd ha bontom a zacsikat, teszek fel képeket.
A popcorn géphez viszonyítva az érdekes, hogy 3-4 óra levegőzés után zárva a zacsikat, már most látszik egy kis gázképződés. Korábban 4-5 nap után is alig duzzadt kicsit a csomag.
Egyébként pár szempontból egyszerűbb a kis popcorn gépet használni. A betöltés is zökkenőmentesebb, illetve nagyon jól hűt, simán megoldható készüléken belül. További előnye, hogy olyankor egyből le is tolja a pelyvát (egyáltalán így van magyarul a chaff?) a szemekről. PID-del én már nem vacakoltam, de ha azt használtam volna az Ikeás húshőmérő helyett, akkor a hőfokot még jobban is szabályozta volna, mint a Gene.
Persze nem váltanék vissza, mert így 3x annyi kávé készül egyszerre, de ez most adott egy lökést, hogy valahogy megoldjam a rákötést Artisanra, ezzel együtt megoldva egy korrekt hőmérséklet mérést. -
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56845 üzenetére
achso! én egy korábbi tipp alapján a kéményhez tettem a csövet. úgy fájt.
ja, a pelyva nem mindig jön le jól. minél világosabbra pörkölsz, annál kevésbé. én a kész kávét rázogatni szoktam egy dobozban, aztán kiöntöm, kifújom belőle és így "gyérítem".
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kozsy18
tag
Urak!
Síktárcsás őrlőkések esetén mi számít kritikus kopásnak?
Tudna róla nekem valaki egy képet küldeni/linkelni?Köszönöm előre is!
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS