-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bl4ze
veterán
válasz titusz248 #56298 üzenetére
Ha a 3rd wave kávé bejön, és nem a klasszik talján vonalat keresed, van ott lehetőség bőven.
Kavárna Místo
EMA Espresso Bar
Kafe Karlín
Alza Café
AnonymouS Coffee
ESKAszóval van válazték
Ha klasszik cucc érdekel, itthoni kézműves kávé is küldhető, nem drága kiküldeni.
(2 kilós csomag €10.80 GLS futárral).:. bl4ze .:.
-
titusz248
csendes tag
-
titusz248
csendes tag
Köszi a tippeket. Milyen kicsi a világ. Vagy inkább érdekes. Megnéztem a Kafe Karlint, az nagyjából közel is van. És ott a képen a srác, mondom de ismerős. Aztán olvasom, hogy járnak piacokra. Itt minden hétvégén nagyon jó termelői piacok vannak egyébként. Aztán eszembe jutott, hogy vagy 2 éve láttam őt az egyik piacon. Néztem is, hogy mi a fene sznob gyerek csepegteti a vizet egy szűrőbe egy csicsás fém kannából és mennyi ember van körülötte. Őrület volt, mert egész reggel beszéltek mindenkinek mindent elmagyaráztak(legalábbis próbáltak) Akkoriba csak nevettem rajta, nem is nagyon ittam kávét. Mennyit változtam te jó ég...
-
titusz248
csendes tag
Lehet, hogy hülyén hangzik, de nem tudom még, hogy melyik vonal jön be leginkább, Úgy érzem most kezdek csak ismerkedni a kávé igazi zamatával Ezért kipróbálok mindenfélét. Leginkább valami édeskés fajta lenne talán a nyerő. Nagyon édesszájú vagyok ha ételről van szó, de meginni nem tudok semmi cukrosat - elképzelni se tudom a kávét cukorral. De mint itt is néhányan ahogy olvastam - nem vetem meg a tejjel való ivást. Igaz csak cappuchino szinten, a latte már sok(k). Olvastam itt, hogy a jó presszó magától édes, persze gondolom, hogy ez is attól függ miből van. Arra gondoltam, hogy legközelebb brazil kávét próbálok elvileg az csoki-karamell
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz titusz248 #56307 üzenetére
Ha meg tudsz birkózni a savakkal, akkor én ajánlom még az etióp kávékat is, azokban tombol a gyümölcsösség, jól elkészítve pedig édeskés is.
A brazil kávék nem erről híresek, bár akad azok közt is ami meglepően édes tud lenni, de alapjáraton az általad leírt csoki-karamell dominál, illetve az erős testesség.
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #56260 üzenetére
De. Ilyen és hasonló problémákhoz képelemző szoftverek léteznek (pl JMicrovision).
Hagyományos optikai mikroszkópos elvek is vannak (főként anyagtechnológiai vonatkoztatásban):
pl: adott méretű kör hány szemcsét metsz, ismert méretű körbe foglalt szemcsék száma, referencia fotók (ezek átlagos szemcseméret meghatározásra szolgálnak).A másik megoldás, ami az iparban használatos és jó eredményt ad a lézerdiffrakciós készülékek (drága).
Illetve a harmadik, ami elterjedt a már említett szitálás.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Csápájev
őstag
Az Eureka Atom -ról és az Eureka Mignonról mi a véleményetek?
Használt ilyet valaki tartósan? -
Bazsee71
őstag
válasz kozsy18 #56309 üzenetére
Azért ehhez elég komoly műszerek kellenek, illetve a képelemző szoftver sem két fillér. Szerintem elég elérhetetlen, ha csak nincs bejárása valamelyik műszaki egyetem laboratóriumába, vagy nem egy méréstechnikával foglalkozó cégnél dolgozik. De gondolom akkor nem jött volna a fórumra a kérdéssel.
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #56311 üzenetére
Valóban a berendezés az, ami a szűk keresztmetszet lehet.
Ha nem akkreditált laborba kell a szoftver, akkor vannak ingyenes vagy ahhoz közeli verziók, csak picit kutatni kell.
Amennyiben nincs lehetőség nagy felbontású mikroszkópra, akkor egy DSLR + előtét vagy egy fordító adapter és egy állvány segíthet (persze nem kiváló megoldás, de vállalkozókedvűeknek, otthonra megfelelhet kísérletezni). Ezek pedig elterjedtebb dolgok, mint egy 50-1000x-es nagyítású Olympus fémmikroszkóp.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
John3:16
csendes tag
válasz Csápájev #56310 üzenetére
Helló! Nekem Mignonom van, 1,5 éve használom. Az előző darálóm Graef cm 702 volt, ahhoz képest elég nagy előrelépés. Sokkal jobban szétválasztja az ízeket és precízebben állítható. Kompakt, masszív, jól használható darab. Finomabb beállításon rögösít. Mini habverővel szoktam elkeverni és így nem befolyásolja a csészeminőséget. Pár tizedgramm pontossággal kiadja a belerakott kávémennyiséget, ha kipiszkálnom a kiömlőt.
Nemrég készült róla teszt:
http://www.kavekorzo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1644:eureka-mignon-idokapcsolos-kaveorlo-bemutato&catid=47&Itemid=112 -
mdav88
senior tag
válasz sortiefish #56320 üzenetére
Szép az az omron pid, csak mocsok drága.
-
Bazsee71
őstag
válasz sortiefish #56320 üzenetére
Sok jó kávét vele, nagyon jó kis gép! Az Omron PID brutál jól mutat rajta, csak hát az ára...
-
adriankoooo
senior tag
válasz adriankoooo #56324 üzenetére
+ha fog kellene Paljoc kávé, akkor 10€ körüli postáért tudok küldeni neked, ha ő nem tud hozzád küldeni.
-
-
Upo
addikt
válasz sortiefish #56329 üzenetére
És te vitted vagy ő adta? A baby primo-t tervezem majd hozzá vinni, és ha már egyszer megcsináltatom akkor lehet ennyit megérne. Azért a rex az nem egy szépségkirálynő, az evo-mon az van, de arra nem érdemes sokkal többet költeni.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
sortiefish
csendes tag
Laci adott hozzá mindent, nem vettem hozzá semmit.
Gyakorlati tapasztalatot nem tudok mondani, de a napokban tervezünk sz.zs.-vel egy ismerkedést és tesztet a géppel, tuningal. Talán sz.zs. tud majd neked érdemben is segíteni esztétikailag tényleg nagyon jól néz ki.[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
válasz sortiefish #56320 üzenetére
Nézd Parci ott szalad a PID-ünk na nem baj, csak megjön egyszer a mienk is...
-
soldier2
őstag
válasz vicces #56326 üzenetére
Lassan egy éve, hogy egy kis londoni kávézóban ittan JB által pörkölt kávét. Az is német pörkölő,és bár nem annyira híres, de nagyon jó volt. Hoztam is haza anno, és itthoni szettel is emészthető volt.
Celf: kézi őrlőt nem vennék még egyszer a Kinu M38 alatt. (Helor 101, Kommandante, Lido, Pharos úgy tudom mind drágább, a Mahlgut, Kinu M68, HG1 és társairól nem is beszélve, az elmebeteg kategória ). A felsoroltak közül viszont bármelyiket le lehet csapni, amelyik belefér a keretbe. Drágábbak a Rhino és Mini mill jellegű szutyadékoknál, de legalább használhatók, és elromlani sem fognak.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
válasz sortiefish #56320 üzenetére
Eleg meno lett az omronnal. Majd kesobb a nyomasszabalyzo ha mar oke a kavezas igy aztan meg vagy egy darabig
Majd megyek aztan segitek en is beloni
Akos[ Szerkesztve ]
-
titusz248
csendes tag
válasz adriankoooo #56324 üzenetére
Köszi megnézegetem ezeket is. Van már annyi hely, hogy ihaj
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Miert nem tudok elovarazsolni tobb gyumolcsosseget a Paljoc fele Tanzania Kilimanjarobol? Az elso csapolasnal ereztem valami speckot, kellemes volt, azota semmi...
Szinte teljesen kesernyes akar hol csapolom, mar lementem 84-re is, most epp 86-87. Allitgattam az orlemenyt is, most standard 4-5 masodpercnel indul meg, de probaltam mar ugy is hogy 9-10-nel csepgtettem.
Otlet?Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Bazsee71
őstag
válasz Gravity1234 #56342 üzenetére
Mennyi idő telt el az első csapolás óta?
Én általában 92-93 °C (csak az arányok miatt írom, tudom minden gépen más) körül szoktam kezdeni PY kávéit, ha pedig nem jutok dűlőre vele, akkor ugrok 4-5 fokot felfelé-lefelé is.
Az általad írt értékek alapján megpróbálnám 94-95 °C körül is. Ha kicsit is döglődik a kávé, akkor a magasabb hő nálam szokott segíteni, illetve tapasztaltam olyat (persze ez nem általános), hogy így tűnt el az a keserűnek tűnő íz. Azért írom, hogy tűnő, mert szerintem nem keserűség, inkább az aluloldottsággal járó mellékíz.
-
adp
őstag
válasz Gravity1234 #56342 üzenetére
Én fentebb mennék vele hőben, ha lentebb nem jó. Ahogy Balázs is írja. Próbáld meg 30sec körül belőni kb 92 fokra Milyen vizet használsz?
[ Szerkesztve ]
-
Gravity1234
tag
válasz Bazsee71 #56343 üzenetére
Durvan 2 hete bontottam meg. az elso 1-2 csapolas nagyon kellemes volt es igeretes, azota probalkoztam mas orlemennyel, meg homerseklettel de sehol nem jot mar elo, es most hogy visszalltam a standard 29 sec koruli csapolasra, 4-5 nel inditom meg, mar ez sem hozza.
A homerseklet emelessel lehet el vagyok kavarodva, de nem eppen a homerseklet csokkentesevel tudom a gyumolcsoebb izeket elocsalni? Megnezem 90-92 fele is, de akkor ez meglepo less szamomra.
Yirgat is 86-88 korul szoktam, es az brutal finom.
Az aluloldottsagon pontosan mit ertunk?
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #56345 üzenetére
általában odáig lehet viszonylag határozottan kijelenteni ezt a hőfok dolgot, hogy nagyon sötét pörköléshez, pláne, ha robuszta is van benne, ritkán jó a túl magas hőfok. világos pörköléseknél jellemzően kell a magasabb hőfok. de ezen belül aztán minden ér, próbálgatni kell, kialakul egy idő után a rutin.
ha keserű ízeket kapsz és minden hőfokot végignéztél már, akkor próbáld meg kicsit aluloldani a kávét: durvábbra darálsz, gyorsabban jön le, értelemszerűen nem is lesz olyan komplex, de hátha keserű sem. az is valami
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz Gravity1234 #56345 üzenetére
Múltkor próbáltam, hogy tettem el mézesüvegbe Yirgát, illetve a zacskót bontogatva méricskéltem reggelente. 1,5 hét alatt nagyon sokat romlott az utóbbi, míg a mézesüvegben vígan elvolt. 2 hét szerintem elég neki, hogy eléggé visszaessenek az ízek, szerintem már döglődik. Csodát nem tesz a magasabb hőfok, de szerintem valamelyest javulni fog a helyzet.
-
Gravity1234
tag
válasz Bazsee71 #56348 üzenetére
Igen, de azert a Yirga meg ez a Kilimanjaro azert kozel nem ugyanaz a gyumolcsossegu kave. En is csinaltam hogy a teljes zacskot kimertem 18g-onkent kis uvegekbe es hutoben taroltam. Yirganal talan erzehetoen segitett hosszabb idore is. minden mas kavet egyelore cask siman bontok, kimerem a duplat, vissza tasakozom, plusz bele egy muanyag dobozba. 2 het. hmm hmm nem tudom lehet ennel mar hatareset lenne?
Mindenesetre este megnezem akkor magasabb hofokon es esetleg ezt a picit gyorsabb lefolyast is.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
vendingo
veterán
Ma volt szerencsém az EBC Pro Tool-hoz, amit egyenesen a készítője mutatott be nekem.
Kicsit szkeptikusan álltam a dologhoz amikor először halottam róla, de élőben eléggé meggyőzött, használat közben meg végképp.
Amikor megtudtam, hogy alumíniumból készül, már temettem is a dolgot, de kézbe fogva minden rossz érzésem távozott. Fogtam a könnyített és a nehezebb változatot is. A nehezebb változat nekem szimpatikusabb, éppen megfelelő a súlya, nekem a könnyített kicsit fura volt, de biztos meglehet szokni. Ha rozsdamentesből készülne, szerintem túl nagy lenne a súlya, illetve teljesen feleslegesnek tartom. Csak annyi előnyét látnám a rozsdamentesnek, hogy esetleges leejtésnél kevésbé sérül, de kialakításából adódóan ha talpára le van téve, nem fog felborulni, elgurulni.Hétvégén majd lövök képeket, illetve írok alaposabb beszámolót is, de az első benyomások nagyon pozitívak.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!