-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
grizlisandor
addikt
-
CB
senior tag
" Érdemes a kávét a pörköléstől számított legalább 14. napig pihentetni - tudtuk meg a forgalmazótól."
Nagyon sokszor olvasom itt a fórumon, hogy a friss pörkölést pihentetni kell.
Mostanában én is sokszor veszek friss pörkölést a Paksi kávétól.Elárulnátok, hogy ez a pihentetés mit takar?
Zacsiban hagyjátok két hétig, és csak utána bontjátok ki? Vagy kibontjátok? Vagy megy a hűtőbe, esetleg fagyasztóba két hétre?Mi a pihentetés módja?
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
CB
senior tag
Amit tegnap vettem, az pont tíz napos pörkölés. Péntek reggel fogom felnyitni a zacsit egy szimpla kedvéért.
Egy része megy a hűtőbe, másik része a fagyasztóba.Aki fagyasztani szokta: Fagyasztás előtt nincs semmi hókuszpókusz, ugye? Szellőztetés, esőtánc, vagy az asszony szoknyája alatti pihentetés.......
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
Flashback
addikt
Lelit PL41TEM -el van tapasztalat?
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Ittam egy nagyon kellemes "Flat whiteban" zsenialisan erezheto csokis, kekszes izvilagu keveske savassaggal koritett kavet, ami eszpresszoban meglepoen szep savas izvilagu egy angol kavezoban. Vettem is belole (eleg sotet porkoles egyebkent), es egyelore nem tudom igazan reprodukalni otthon.
Az alap beallitasaim, 88 fok PID, standard 25 sec koruli lefolyasra belove.
Szepen jon le, cirmosodik is, bar nem annyira mint mas fajtak, de utana Flat whitenak megcsinalva nem hozza azt a valoban csokis, kekszes izvilagot, inkabb lesz kesernyes. Nem all ossze a fejemben valami, 88 fokos piddel is kerserkesnek erzem?..Otlet, javaslat?
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
bluesfan
tag
válasz Gravity1234 #83113 üzenetére
Nyugodtan told feljebb a hőt. Szerintem a 88 fok Leliteknél amúgy is kevéske, a tapasztalatom, hogy 6-8 fokkal alacsonyabb a pogira érkező víz valós hőfoka a PID által jelzett értéknél. Mások is írták már, hogy néhány kávéfajtánál a hőfok emelésétől tűnik el a kesernye, hiába az ennek ellentmondó általános tapasztalat. Egy próbát megérhet. Én épp az előbb egy indiai pampadamparát 98 fokos PID állásban toltam egy Annával és teljesen rendben volt a végeredmény, keserűség nélkül. Világosabb pöriknél 102-103 fokra állított PID érték is simán jó lehet.
-
fragola.6035
aktív tag
Van nálam egy Macap daráló, a tulaj hívjon már fel, mert nem találom a számát!!
https://caffe35.webnode.hu/
-
Csápájev
őstag
válasz Gravity1234 #83113 üzenetére
Próbáld meg jópár fokkal följebb és lejjebb is.
Nagy meglepetések érhetik az embert
Volt már világos pokolés,ami 80as pid állások lett finom -
Csápájev
őstag
válasz Gravity1234 #83117 üzenetére
Én sok kávénál kísérletezgetek egészen szélsőséges hőfokokkal, jó játék és ajánlom másoknak is
-
PGondi
újonc
Sziasztok!
Nemrég került hozzám egy La Scala Butterfly. Nem vagyok olyan nagy kávéguru mint ti, nem is értek a HX-es gépekhez, de szeretném, ha fel lenne újítva és megtanulhatnék vele kávét főzni.
Tudtok ajánlani valakit aki foglalkozik ilyen felújításokkal és szóba állna egy ilyen géppel?
Előre is köszönöm a válaszokat és bocs, ha esetleg off topicra sikerült!
Göndi
-
grizlisandor
addikt
Befutott a Graef CM702 kávédaráló is, Extreme Digital-tól szereztem be. Egy magyar szó sincs a kézikönyvekben(ez nem is baj, mert a gyártónál fent van magyarul), csak garancia levél sehol, egyedül egy német nyelvű javításkísérő űrlap van. Digitális számlát megtaláltam az oldalukon, más sajnos nem. Holnap rákérdezek mi a helyzet.
Megvannak a 47 ml üvegcsék is, már csak a gép kell.
-
Csápájev
őstag
válasz grizlisandor #83122 üzenetére
Az összefoglalóban van róla leírás. Mivel egy időben volt modellfrissítés, nem tudom mindenben passzol-e ,amit ott találsz,de nézd át.
-
grizlisandor
addikt
válasz Csápájev #83123 üzenetére
Köszi ez is, le van mentve pár hsz, hogy beüzemelés előtt mire figyeljek.
Gyártó oldalán is le van írva: Graef daráló újrakalibrálási útmutató[link]
A 2 db alátétet megtaláltam a tartozékok között. -
SnakeHUN
csendes tag
Köszönöm én is sz.zs-nek a gépet, a hasznos tanácsokat.
“tuning” GC+graef702+Choco Madnes holnap indul, meglátjuk milyenek lesznek az első kísérletek 😀 -
vicces1
aktív tag
Mayday, Mayday!
Írjon már valaki egy pontos tuti receptet, vagy trükköt, erre a "moder" Brikka - ra, mielőtt a kukába vágom, mert 10ed ennyi idő nem kellett, hogy értelmes presszót készítsek, a GC-on mikor elkezdtem!
Reggel muszáj ezzel indítani.
1000évig hulladék kotyogón éltünk még nem is régen, sokat nem várok tőle, de ez a rettenet keser ízt...
Már többet állítgatom az őrlőt hozzá mint egy világos specialty-hoz. És vagy 8féle kávéval próbáltam.
Mindent "előírás" szerint csinálok, olyan crema-utánzatot termelek megáll rajt a cukor (pedig nem teszek bele) már ha korábban kanállal megemelem a fejszelepet, hogy ne égjen meg akkor is szar.Jobb lett volna egy Bialetti Moka, meg olcsóbb is, legfeljebb nincs "mű-crema" - lehet le is cserélem.
Nem tartja a nyomást, a szelep idő előtt átereszt, mikor végre lezubog már égett, keserű. Lehet ez az új már mindegyik szar.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
freaghill
őstag
Srácok, tegnap voltam kávézóban, ki szerettem volna próbálni a V60-ast, hogy milyet lehet vele készíteni. Szerintem a post végére tudni fogjátok hol voltam.
Bementünk, leültünk az asztalhoz, pár perc után oda is jött a pincérnő.
Addigra már megnéztem a kis füzetkét, hogy lehet kapni ilyet, mondom frankó.
-Sziasztok, segíthetek a választásban?
-Szia, igen, ezt a V60-as feketekávét szeretném kipróbálni, tudnál róla mesélni?
-Olyan mint a hosszúkávé
-Értem, de arányokat tudnál mondani, víz, kávé?
-1 deci víz
-Mennyi kávé?
-Amennyit a gép darál.Mondom jó, rendben, akkor is iszok egy ilyet. Kikértem, pár perccel később kihozta, és így nézett ki. Picit gyenge a kép, ezért bocsi.
[ Szerkesztve ]
-
SlayerSub
tag
Pellini n42 téglát milyen multiba árulnak?
-
PpenoO
őstag
válasz vicces1 #83129 üzenetére
Én azóta szenvedek a Brikka kotyogósommal, amióta vettem bele IMS szűrőt. Finomabbra darálok (Iberital Challenge), ahogy itt többen is javasolták, illetve elmentem egészen a végletekig, lassan egy kiló kávém ment el miatta de csak nem sikerül belőni.
Próbáltam kevesebb/több vízzel/kávéval, lecseréltem a szilikon tömítést gyári újra, hátha, hideg/langyos/meleg vízet használva, de még mindig nem tudtam belőni.
Az eredmény:
1. Habos de vizes citromlé.
2. Pici, elillanós hab, még mindig híg de már érezni egy picit a kávé jellegzetességeit keveredve a keserű égett ízzel.
3 Hab nélküli, megfelelő sűrűségű, odakozmált borzadály.Ha valaki tudja az IMS + Brikka titkát, árulja már el légyszi.
Köszi!
-
konzumpro
senior tag
válasz PpenoO #83136 üzenetére
Nekem bejön az IMS szűrő, annyi változott a főzési folyamatban, hogy legkisebb lángon főzöm, eddig kiért a láng az alsó rész pereméig. A crema kevesebb de legalább valódi. A megszokott durva őrleménnyel dudál egyet, kinyit a szelep és kifortyog. Finomabbal csak kifortyog. Ja és olyankor már veszem is le mikor indul és megy a csészékbe. 75ml szűrt vízzel indítom és Graeffel a szűrőbe őrlök egyből lazán 14g kávét miközben forgatom a szűrőt. Le is nyomkodom síkba, nem tömörítem, csak kocogtatom párszor aztán körkörösen rásimítva egyengetem.
Nemrég olvastam hogy a négyzetes cuccot is le lehet csavarni, azt is kitisztítottam, kicsit riasztó, hova tűnt a króm a réz cuccról. -
vicces1
aktív tag
-
Flashback
addikt
válasz PpenoO #83136 üzenetére
Én kerámia lapon melegítem közepestől kicsit nagyobb fokozaton. Hideg víz, finomabb örlemény. Mielőtt oda rakom, a szelepet megemelem, hogy biztosan ne legyen beragadva.
Kávé függő de van amelyiket ütögetve megpúpozva csavarom rá. Minden használat után szétszedem, a tömítést is és hagyom száradni, a kosarat alulról kifúlyom mert bele szokott ragadni egy kis víz.
Az alja mosógépban is mosható.Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
konzumpro
senior tag
válasz PpenoO #83136 üzenetére
Ja és persze mindig szétszedem, kiszárítom, ha nagyon sürgős akkor papírtörlővel áttörlöm és már mehet is a következő adag.
Még egy részlet, hogy gáztűzhelyen használom a legkisebb rózsán, cseréltem benne fúvókát, hogy kisebb vagyis normális legyen a láng. Furák itt a nyomásviszonyok, kétféle (városi és földgáz) fúvóka szett volt a tűzhelyhez, az egyikkel minden láng túl nagy, a másikkal meg elaludna. Az egyik közepes rózsához adott fúvókával pont jó lett. -
senior tag
-
Nyufiful
csendes tag
Sziasztok, E61 gépet keresek 200.000 Ft-ig, esetleg lenne valakinek eladó.
-
Nyufiful
csendes tag
válasz freaghill #83131 üzenetére
Én is belefutottam ebbe a hibába... Életemben olyan rossz V60-at még nem ittam... Látnád miként készül, sírnál. Ilyen hülyeségeket mint idő, felöntések száma, hőfok nem figyelnek. Fogja, ráborítja a forrásban levő vizet, aztán lecsöpög és kész... Kollégákkal csak vegyszerkávéknak hívjuk az ott kapható valamiket. Fantázianeves kávék készítése úgy történik, hogy ismeretlen eredetű átlátszó folyadékot tölt a pohárba, jó eséllyel csak egyet, rosszabb esetben 4-5 félét is. Borzalmas, hogy emberek azt hiszik, hogyha a Frei-be mennek kávézni akkor minőséget fogyasztanak...
Szeretnél igazi és finom V60-at inni, pesti vagy akkor ajánlom a Mantra kávézót. Gardelli kávékkal dolgoznak, király hely.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest