-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
SoundON
tag
válasz Gery0505 #107565 üzenetére
Kérdezted hogy milyen fejlesztések vannak a Gaggia Classicomon.
Ezeket szedtem össze címszavakban és néhány linkben:
-megemelt, szintezhető lábak, amik a konyhapulton fixen, mozdulatlanul tartják a gépet
-cepptálca alá épített mérleg
-egyedi (Fragola féle) rézbojler, 6 fűtőpatronnal
-4méternyi rézcső a rézkazánon
-tágulási tartály, rezgéscsillapító
-0,55mm-es szűkítő közbetét a 3járatú szelep bemeneténél
-tűszelepes flow szabályozás csapolás közben
-dimmeres pumpaszabályozás csapolás közben
-OMRON E5CC 0,1C fok pontos PID, 1mm átmérőjű tokozott, de brutálgyors K hőelemmel
- plussz 3pontos hőmérséklet loggolás, ellenőrzés ugyan azzal a fenti K hőelem típussal:
1. a PID hőelem melleti furatban mérő, ami ellenörzi a PID által mért értéket
2. a fejegységen keresztül átfúrt, a vízterítő és felsőszűrő között elhelyezett, vízpogira érkező vizet mérő
3. a pogácsa tetejébe fúródó, extrakciós hőmérsékletet mérő
4. a gőzkazán hőmérséklete
-a teljes fejegység, bojler, vízterítő, felsőszűrő orvosi tiszta ezüsttel való bevonatolása
-2 ellentétes irányból érkező, pozícióba állítható, kapcsolható megvilágítás
-víztartájra szerelt tükör amivel a naked karos lefolyások és a fejtisztaság nézhető
-SEP nyomásmérő a gép házán kívűlre szerelve (T idommal ugyan azt méri amit a gép elején az analóg nyomásmérő
-csepptálca átalakítása ACAIA pixishez
-és most ez a dual bojleres fejlesztés, pontosabban egy egyedileg kialakított baby twin kazán beszerelése 2018as GC gőzkarral
#78903
#80969
#82517
#84550
#85314
#85400
#85423
#92039
#103655
#107211[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Itt jelzem (egyszerűbb), hogy az ECM/Profitec annyira belemerült az ajánlatadásba (sokismeretlenes egyenlet ), hogy egy kicsit elakadhatott a dolog... Jelentkezem, ha kiköpték az eredményt.
-
bako01
csendes tag
Tudnátok ajánlani a Roastopus Siren-hez hasonló mézes lecsengésű világos pörkölésű kávét?!
-
Gery0505
tag
válasz SoundON #107604 üzenetére
Atyavilág, a SpaceX ehhez a géphez képest semmi. Ezt iszonyatosan kimaxoltad, gratulálok a gépedhez, és főleg az újító ötleteidhez. Fantasztikus. Köszi szépen, hogy leírtad a fejlesztéseket.
Lenne még néhány kérdésem hozzád:
Nekem is Omron E5CC PID van a gépben, de valahogy nem pontos a hőmérsékletmérés, így csak íz alapján próbálom belőni a hőmérsékletet. Most perpillanat 97 fok köré van állítva, így nagyjából jó a KV. Biztos, hogy valami nem stimmel, vagy a szenzor nem jó, vagy a PID, vagy a beállítás. Meg tudnád adni a szenzor típusát, amit beépítettél, és a PID paramétereit, amik be vannak állítva? Próbáltam az Auto tuningot is többször, de ez ilyen maradt. A PID hol méri végül is a hőmérsékletet, a termosztát eredeti helyén, vagy találtál neki jobb helyet? A SEP nyomásmérő mit tud? szabályozza is a nyomást valamivel, vagy csak mér? Gondolom ehhez a szerkezethez van a teló a gép tetején. Hogy történik ezzel egy csapolás? Hogyan lehet vele nyomásprofilozni?
Szerintem egy komplett szakdolgozatot meg lehetne írni ebből a fejlesztésből."Failure is always an option." Adam Savage
-
WarLock07222
tag
válasz bako01 #107608 üzenetére
Még nem kóstoltam a Siren-t, viszont amit írsz ízjegy az többnyire a Costa Rica-i kávékra általánosan jellemző (feltéve hogy nincs rommá pörkölve). Enyhe citrusosság mellett jelenik meg egy mézes mellék- és utóíz.
Például ez itt.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
-
bako01
csendes tag
válasz WarLock07222 #107610 üzenetére
Köszi, kipróbálom
-
SoundON
tag
válasz vicces1 #107580 üzenetére
Nem olyan rossz ez az ULKA, ha van tágulási tartály. Bár nem etalon nekem, de pl a Decent-ben is ilyen vibrációs pumpa van. Ez szépen szabályozható a zolnagy féle dimmerrel. A roto pumpa biztos jobb lenne valamivel, de ha azt is szabályozod akkor az nagyon idegesítő éles hangos sípoló hanggal jár, azt gyűlölném
És így néz ki a LADA tuning bele
a felső vízbeöntésről sem akartam lemondani, így ez a hőálló harmónika szilikontölcsér van benne amit a kis hézagon keresztül pont be tudok csúsztatni így fixen a gépben van, töltésnél kinyitom utána visszacsomagolom a fedél alá bár ha nem nyitom ki teljesen is használható[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz Toobee #107613 üzenetére
Nincs naked karom, gyárival használom.
Lehet kapni hozzá vagy barkácsolni kell?kisati748: még nagyon paraszt módon, van egy Aneng multiméterem meg egy Ikeás hústűm, lehet véletlen de 1°C fok eltéréssel mérnek hőfokot. sz.zs. 91-92 fokra állította be a bimetál termosztátot (kaptam róla videót vásárlás elött ) és a második felforralás után amikor kapcsolgat, akkor 91-92 fokon van a víz mindkét mérőeszközzel (teli tartállyal használom a minit, mindig utántöltöm).
-
Toobee
veterán
válasz PpenoO #107620 üzenetére
Pici barkács kell hozzá. Gondolom akkor a szűrő is gyári. Nagymértékű javulást érhetnél el egy VST + naked kar kombinációval. Akár a gyári kart is meg lehet skalpolni, viszont nekem a VST-vel nem ment fel. Azt hiszem Parci írta, hogy el kell kalapálni a kosárarat, szóval bárhonnan is nézem, fosch a gyári setup
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
-
senior tag
válasz PpenoO #107620 üzenetére
Igen ,itt van a video
Ezt már akartam is írni, hogy számomra igen meglepő, hogy megfelelően hőpasztázva ez a ‘70-es években gyártott termosztát ~1 fokon belül tud dolgozni, amiket meg manapság lehet kapni, szinte mind 10 fokon belül kapcsolgat…Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
kisati748
csendes tag
-
WarLock07222
tag
válasz kisati748 #107625 üzenetére
Mondjuk bármilyen finomra is őrölsz, azért az Iberital az messze szűk keresztmetszet a setupban. Világos, etióp kávé, espressoként az már a nehezebb falat. Oda már tényleg kell konzisztens örlemény. Amúgy naked kar nélkül olyan otthon kávét főzni, főleg ilyen specialty sz@rokat, mintha becsukott szemmel próbálnál végigmenni egy versenypályán. Egy ideig lehet ezt kompenzálni azzal, hogy finomabbra őrölsz, tovább előáztatsz, de viszonylag hamar egyértelműek lesznek a határok
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz kisati748 #107625 üzenetére
Na akkor ma is tanultam valamit, azt hittem a +30as lefolyás kötelező elem egy jó espressohoz. Így is durvábbra kellett vegyem a szemcseméretet, mert ott ahol a PY Kenya lazán folyt, ott a Pacific Yirga beragadt (meg is ijedtem, hogy nem jön semmi..).
Warlock07222: Feltettem már egyszer a kérdést, hogy mi a következő szint darálóban. Major nem fér el.
Amúgy szívesen megvendégelek innen bárkit (van egy két kivétel ), aki húzna egyet vagy akár többet is a Minivel és adna két maflást, mit hogyan csináljak Jelenleg van itthon PY Kenya, LXR, Abyssinian és Huehuetenango, illetve Pacific új Yirga.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz PpenoO #107627 üzenetére
Attól is függ mennyit áztatsz elő. Nagymértékben befolyásolja a kívánt őrleményfinomságot. Világos pörik szeretik a hosszabb kivonatolási időt, főleg, ha elmozdulsz filter irányba.
Régebben is próbálkoztam hosszabb kivonatolási időkkel, szerintem akkor még mindenki hülyének nézett
Milyen jó régi képek vannak még itt, a topikban. Ez például szerintem CasMo indulás környéke. 2013 körül vettem a La Scala-t, itt még használtam kifolyós kart. Fiatal voltam és tudatlan#107627PpenoO: tekerni szeretsz? Mert akkor 300 EUR környéke a már sokkal jobb szint.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
Zen42
tag
Száraz Etiópot (Heirloom) vagy bármi más száraz afrikai kávét keresek. Jött esetleg ilyen szembe valakivel mostanában?
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Kávé Kálmán #107575 üzenetére
Visszatérve a SEPes hiányérzetemre, nem sallernek szántam, csak baráti basztatásinak.
A sokadiknakDe kezdeném azzal, hogy tényleg köszi CNC Sanyi kontaktot (csak kár hogy 20km-re van tőlem:) aki valóban kedves, segítőkész és Neked hála ismeri a kávébuzériás lelkivilágot
De hogy olcsó vagy drága azt nem tudom, mert soha nem jártam másnál. Még nem jártam.
De az biztos hogy nem Sándor találta ki az agymenéseimet, a mit, honnan, hova fúrjunk problematikákat nem ő fejtette meg, mint ahogy a szükséges fúrószálakat is én vittem. Tehát Sándor "csak" szépen és precízen csillogó szemmel megcsinálta nekem és örült hogy én meg csillogó szemmel elvittem az alapanyagot, fúrófejeket amikor elkészült meg elhoztam.
Amúgy minden költségem, csak ezért az agymenésért megvett szerszámom, megvásárolt alapanyagok, sok elb@szott munkadarab, sok feleslegesen megvett bizbasz, szinte mindenből 2.3.4.verzió már lassan egy GS3árát közelítiDe ez kisebb és szerintem jelenleg jobb is többet is tud és nem csinál rosszabb vagy jobb kávét sem mint egy GS3MP.
Ezt fej fej mellet is teszteltem.Amiben viszont másként látom a SEPes hőelemes dolgot:
Én csak arra várok, hogy legyen egy SEP feliratú, bluetoothos "gyufásdoboz", amibe bele tudok dugni 1, vagy 2,3 K hőelemet és azokat látom az SE Profiler appotokban.
Erre alkalmas eszközökből több verziót is küldtem már 1-2éve, de szerintem azóta Kínából, Conrad-ból, Hestore-ból már simán minden beszerezhető lenne pár ezer forintokért és egy hozzáértő kb 2-3óra alatt megírja ezt az appot, nálatok appkiegészítést.Ez szerintem tényleg nem ennyire bonyi.
Legalább is itt a fórumon is többen képesek voltak saját maguknak megcsinálni ezt.
Én sajnos ehhez sem értekAmit Te leírtál az tényleg nagyon bonyi. Ezt a sok fejvakarást akkor érteném, ha egy olyan minden géppel használható, minden gépbe beépíthető eszközt próbáltok fejleszteni, amit simán mindenki tud használni egyedi megoldások nélkül. Bután berak és használ.
Ha ez a célotok, akkor az tényleg fejvakarós, de talán mission impossibleSzerintem az egyedi megoldást rá kell bízni a gépek tulajára. Akit ezt a hőloggolás funkciót hiányolja a SEPből, az már rég be tud rakni a gépébe egy 1, vagy 2-3+ hőelemet, akár a PID hőeleme mellé, vagy fúr egy lyukat a fejegységébe vagy belelógat egyet a csészéjébe vagy bármi.
Persze ha később meglesz a dzsolidzsóker eszközötök, a Sputyikban már alkalmazott 1mikronX1mikronos bluetoothos hőelemes mikrocsipp, amit lazán ráhintesz a tömörített kávépogira akkor majd azt is áruljátok, és azzal is működik majd aki nem fejti meg magának a behelyezését.Ne kelljen már Bélától megvenni a spanyol srácoktól szerzett DECENT nyúlás upgrade kittet, ami mindezeket tudja Vagy ne kelljen már Nekem előről elkezdeni ennek a SEP projektnek a LADAtunnig verzióját csak ezért a hőelemes hiányérzet miatt Tök ciki lenne
Ha az én leírt gyufásdoboz verzióm csak engem érdekelne, megbeszélhetjük hogy az azzal kapcsolatos költségeket én állom ha az számomra emészthető
Na majd dumáljunk erről...
piiiisz
[ Szerkesztve ]
-
-
senior tag
válasz Parci #107640 üzenetére
Az, hogy valszeg 16g-mal már túl van töltve a kosár és hozzáér a felsőszűrőhöz, viszont ez a felsorolt kávékkal szinte lehetetlen sztem.... max. akkor, ha túl durvára, jelentősen durvára van őrölve, de akkor meg átzubogna rajta a víz.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
PpenoO
őstag
válasz Parci #107640 üzenetére
Én sem tudom, de könnyebben felmegy a kar kevesebb kávéval, viszont középre sosem áll be. Gondolom ha 20 grammot teszek a kosárba egyáltalán nem megy fel a kar, mert a felsőszűrő nem tud beleilleszkedni eléggé a kosárba.
sz.zs., nyilatkozzon kérem . Azt tetszett mondani szorulni fog az elején a kar az új tömítés miatt és majd idővel könnyen fog menni. 50 shotnál vagyok de nem érzek változást.
kisati748: ezt tudom én is de inkább a gombnyomást preferálnám
sz.zs.: lehet az a 16gr, amit mérek az több? Házi mérleggel mérem, pont annyi szemet teszek bele, hogy 16ra váltson a mérleg és ahogy mondtad a tamper felső pereme sincs magasabban, sőt alacsonyabban van mint a kosár pereme.
Toobee: elhiszem, hogy jobb, gyorsabb, könnyebb a Kinuval de mégis...lemér, beönt, megnyom pár mp és kész. De lehet a végén ez lesz ha tényleg nincs az Iberital és a Major között semmi csak a Kinu.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz PpenoO #107644 üzenetére
Nem lesz jó a sima konyhai mérleg. Fél grammos eltérések is iszonyatosan befolyásolják a lefolyást. Ha egymás után két shotnál nem tudsz egy változót legalább rögzíteni, akkor tekergetheted éjjel-nappal azt az örlőt, mert csak futsz a jó beállítás után 0.1g pontos mérleg, saját magad szivatását elkerülendő.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #107638 üzenetére
Well, megszólítva érzem magam .
Konstruktőr: alapvetően nem azt találja ki, hogy mit kell csináljon egy gép, hanem azt, hogy hogyan csinálja, meg hogy gyártható is legyen. Az én értelmezésemben. Ergo még csak sugallni sem akartam, hogy Te betoltad a széria classic-ot, és Sanyi elkezdett sziporkázni.
Ha úgy tetszik kettőnk (Sanyi és én) közül én vagyok a hülyegyerek, aki kitalál dolgokat, hogy ez is kell, meg az is kell, a Sanyi meg gondolkodik, hogy hogyan lehetne a következő abszurd baromságot kimozogni az adott keretek között. Ha épp nincs olyan k hosszú, k vékony fúrószára, ami ehhez kell, akkor megveteteti velem. Én meg nem lepődöm ezen meg.
Vicces a szitu egyébként. Mert hozzánk képest az Olympia Express is egy behemót - nílusi viziló? - és mi vagyunk a fürge cickány a nagy nemzetközi kávés állatkertben. A kiállításokon a behemót gyártók fejlesztői rámeredtek a képernyőre és nem értették, mi történik. A számok jelentésével sem voltak tisztában. Erre jön a SoundON Péter, és azt mondja, hogy nem vagyunk elég innovatívak. Szemellenzős cickány.
Ez így van. Vagy innen is lehet nézni. Nekifutok még egyszer a kérdésnek, hátha leesik, hogy miért nem olyan egyszerű az életünk, ahogy elképzeled. A hőmérést nem mostanában találták ki. Nem emberöltők, hanem évszázadok óta van erre módszer. Néhány éve Bluetooth-os jeladókkal is működik. Már 2018-ban, amikor kihoztuk a SEP-et, akkor vettem egyet, hogy játszunk/barátkozzunk vele. Aztán, amikor Balázson keresztül hallottál rólunk (2019-2020 körül), akkor Te is bombáztál ilyen-olyan gyártók termékével. Nem az a probléma, hogy ne lenne tudomásom arról, hogy a hőmérséklet fontos paraméter a kávékészítésben, vagy hogy ne tudnám, hogy mivel kell mérni úgy, hogy az eljusson az alkalmazásunkba.
3 porbléma, melyek közül az egyikről beszéltem, a másik kettőbe pedig, ha belegondolsz meg fogsz érteni:
1. Ha nem Te írod a kódot, akkor az appfejlesztés az nagyon drága mulatság. Egy eszköz (mérleg, nyomásmérő, HŐMÉRŐ) illesztése (a vele való kommunikáció) az néhány százezres kategória. 1 eszköz! Jelenleg 6 mérleggel és 3 nyomásmérővel kommunikálunk. Elvégzed helyíettem a szorzásokat? És ez csak a kommunikáció (az app még sehol sincs). Tehát nem úgy van, hogy bemegyek a boltba, megveszem az eszközt, a programozó meg 5 perc 45 alatt megugorja :-(.
2. Nem otthoni barkácsolóknak fejlesztjük a SEP-et, mert jó lenne pénzt keresni vele (ha már az app-ba egy felső középkategóriás autó árát beletoltad, ez talán nem megvetendő). Ha hobbistáknak készülne, akkor open source lenne, és oldja meg mindenki magának. Hidd el Péter, nincs elég "kedved" hozzá, hogy az appunkban a hőmérést Te akard kifizetni.
3. Ez a piac úgy működik (melyik nem?), hogyha valamit eladsz, akkor azt supportalnod kell. A legkevésbé sem akarom supportálni a 79. fajta gépbe a hőmérő beleheftelését, de még csak levelet sem akarok erről olvasni. Így is belepusztulok az e-mail-áradatba. Pedig a kit-ek és a SEP is egy könnyen összerakható/illeszthető valami.
Na, ez a pálya, amin mi mozogni vagyunk kénytelenek. Az off-road az nem a mi versenyszámunk.
-
kozsy18
tag
Morgen,
Az elmult par het soran volt egy kis szenvedes a 9Barista es 1ZPresso Q2 parositassal, altalaban a felbugyogo lottyok egy haramada vegezte a lefolyoban 10-15 s-es atzudulas okan, vagy a felig atnedvesitett pogacsat utottem a komposztra. Persze a beetetes koran megvolt: az elso ketto-harom shot tankonyv szerint keletkezett - egyikrol talan osztottam is videot korabban.
Tudom... nem ecc-pecc-ro orlo, de a bizva a csodaban... probalkoztam reprodukalni az elsoket...
A kis kurbli korabban filteres mokazashoz volt meg befogva, V60, AP, (Phin). Aeropress nalam altalaban az erdoben kerul ki a taskabol, hogy a megfaradt turazo instant jokedvre deruljon, a V60 ezzel ellentetben a konyhapulton izzadja magabol a koffeintartalmu italt. Utobbi alkalmazasahoz ujabban raszoktam az orlemeny szitalasara - ne gondoljatok medzsikre, egy ~ 400 mikronos Banggoodos, fem teaszuroben razogattam a pudert - mely voodoo nem kicsit meglepo modon erezheto elorelepes volt. (AP-hez egybkent zseni a Q2)
Osszegezve:
- Espresso-t 3x-os aron fogyasztottam,
- Ezzel karoltve 3x-os feldolgozasi ido - ami az elejen meg vicces egy uj eszkozzel, de azertf_szn_kis van vege...
- Filternel eltavolitottam egy jo 1,5 g fine-t adagonkent.Ezt a nem egesz egy honapot kovetoen mar szemmel lathato osszeget tobbszorozve arra az elhatarozasra jutottam, hogy ne tovabb es idenymunkara hivom Grim Reapert a meltan hires nitros bicskajaval - vettem egy (gyasz) fekete C40-et.
1-2 adag filter es fel zacskonyi espresso porkentes utan nagyon meg vagyok vele elegedve, egyaltalan nem csapodik le hasznalat kozben az erzes, hogy a belese muanyag, brutal massziv konstrukcio. Az eredmeny pedig igen izletesLSS: Megerte minden eurocentjet, de kivancsian varom, hogy mekeg mellette a kecske
Sorry for the long post here´s my morning espresso:
Manhattan Brooklyn (Espresso) 17,6g --> 39,0g, 40s,[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...