-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Gery0505 #107678 üzenetére
Nagyon röviden kúpos = valamivel több fine, síktárcsás = egyformább szemcseméret. Filter esetén egyértelműen az utóbbi az ideális, espresso már érdekesebb kérdéskör. Ugyanis a több fine nem csak az ízvilágot befolyásolja, hanem a textúrát is. Nélküle az espresso "tisztább", "filteresebb" lesz, ami sokaknak zavaró egy espresso esetén ahol várnak egyfajta krémes, sűrűbb testet. Ízvilágra is elviszi kicsit "filter" vonal felé az espressot a síktárcsás őrlő.
Persze mindez abszolút high-end kúpos és síktárcsás őrlők esetén érvényes, alacsonyabb kategóriában túl sok egyéb paraméter befolyásolja a végeredményt ahhoz, hogy egyértelműen össze lehessen vetni a kettőt (értsd, pl.: egy magasabb kategóriás kúpos őrlő jobb lehet filterre, mint egy alacsonyabb kategóriás síktárcsás).És akkor csak ízvilágról beszéltünk, olyanról nem, hogy pl. síktárcsásnál mindig több lesz a pangó Ami aztán vagy probléma, vagy nem...
-
Cathfaern
nagyúr
-
-
Zen42
tag
válasz Toobee #107663 üzenetére
Annyiszor szó volt már erről a témáról, hogy szürkítek.
Az a véleményem, hogy mindig vannak felkapott dolgok, hol ez, hol az jön elő. Én is egy ideig megettem ezt a mézesüveges-mélyhűtős dolgot. Volt idő amikor a mélyhűtő egyik komplett fiókját uraltam. Aztán egyszer akárhogy is próbálkoztam, nem fért már be valami teljes egészében és kipróbáltam mi a különbség ha szimplán csak a hűtőben tartom a kávét kibontás után a saját negyed kilós zacsijában. Azóta csak akkor fagyasztok ha túlvásárolom magam, de akkor sem porciózom szét. Kivétel a kifejezetten világos pörik és a nagyon drága különlegességek amiket nem napi szinten tolok. A közepes pörkölésűek simán elvannak nyitás után egy hétig a hűtőben. A zacskó alja felé alig észrevehetően enyhülnek a gyümis karakterek, de annyira nem, hogy az megérje a porciózgatás maceráját meg a mélyhűtő nyitogatás miatti gyakori eljegesedését. -
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #107670 üzenetére
Nem jártam még a helyen, de azért egy OneEleven etiópból illett volna valami jót kihozni, szóval nem vagyok benne biztos, hogy ez nem az ő hibája Persze az is lehet, hogy a kávé már régi, ahogy beszélgettem utóbbi időszakban kávézósokkal így covid alatt erősen lecsökkent a kereslet a filteres vonalra (ahogy írtam is korábban a topicban, nem egy helyen le is álltak vele amíg meg nem történt az újranyitás).
Legalábbis eddig nekem OneElevennel csak jó tapasztalatom volt, főleg a felsőbb kategóriáikkal.Sajnos az a tapasztalatom, hogy elég sok helyen nem jól készítik a filtert (értsd: iható a végeredmény, de a kávéból többet is ki lehetne hozni), én kezdek rászokni arra, hogy ha van batch brew, akkor inkább azt kérek, ott nagyobb eséllyel csak a kávén múlik a végeredmény.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Cathfaern #107710 üzenetére
Mivel gyakorlatilag semmi tapasztalatom filterrel azon túl, hogy néha bohóckodom itthon a Hario szviccsel, nem tekinthető releváns véleménynek, amit írok. Nekem rendben levőnek tűnt az elkészítés ismereteim szerint, de a sajátom meg érdekesebbnek tűnt, ami baj volna
Kéne majd presszózni (ha lekerülök újra a tanyára) is és úgy kerekebb ítélet születik."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
senior tag
Esett itt szó a napokban a Mini Gaggiával kapcsolatosan a “ van crema / nincs crema” témáról.
Alább egy december óta a fagyasztóban pihenő Bagira Burundi (15-ös Vst-be 16,5g>>>32g):
itt pedig egy 2 hónapos 80/20-as Mocambo Gran Bar (15-ös Vst-be 14,5g>>>33g):
Mindkettő naked karral készült és enyhén húztam a kart felfelé.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #107712 üzenetére
amióta faterommal megfutottuk ezt a kört (nagy crema-fetisiszta) és elégedetten mondja, hogy tényleg van, van.
nem iszom robusztát, így arról nem tudok nyilatkozni, de a 100% A kávéim olyanok, mint korábban voltak (csak finomabbak)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
qvik27
tag
válasz sz.zs. #107712 üzenetére
Hát, ha Burundiból ilyen cremát hoztál ki, akkor vsz. nincs ott baj a berendezéssel. Tapasztalatom szerint az ugyanis nem a crema mennyiségében a legjobb, főleg így van a bagirásnál.
Apropó Bagira: januárban Steelcowboy-tól átvettem néhány csomag Bagira kávét, hát, én is úgy éreztem, hogy nem voltak annyira jók, mint azok, amikről többször írtam szuperlativuszban. Szóval most január óta nem vettem tőlük...
Aki vásárol tőlük, megosztaná az élményeit?10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz qvik27 #107716 üzenetére
Én most toltam le egy peruit, nagyon durva ízélmény volt, de nem álítom, hogy barátok lettünk. Filterre kellett volna rápróbálnom (de nem tettem). 19g a 18VST-be, előáztatással nem volt igazán oké, komplett 1 perc körüli shottal igen, 9 barrol ejtve hatig, 40g. Sok sav, nem tudtam megszabadulni tőle. De nem írnám a kv számlájára, inkább user pancser.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
qvik27
tag
válasz WarLock07222 #107718 üzenetére
RetepNyaraB, WarLock07222: Köszönet a visszajelzésekért!
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
-
Nutra
tag
válasz public NMY #107724 üzenetére
public NMY Már nincs meg a Graef, de szinte biztos, hogy min. 3 alátét volt hozzá gyárilag. Egy kicsi nejlonzacskó a csomagban, valahova felragasztva.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
-
billyjoe
csendes tag
válasz WarLock07222 #107729 üzenetére
Ha már téesz, a brazil Sidney milyen volt? Eddig csak az Ojo de Agua-t próbáltam tőlük de az nem nyűgözött le.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #107728 üzenetére
jó cucc, de a hőmérséklettel való foglalkozás a mini gaggia után nem lenne pálya, ahogy a szűrői sem (önmagában nincs gond egyikkel sem). cserébe nincs rugó, a dugattyú pedig megkalmározható. ronin pazar cappuccinókat csinált vele anno!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
billyjoe
csendes tag
válasz WarLock07222 #107733 üzenetére
Meghoztad a kedvem, kipróbálom, filtert úgy sem iszom, de ha a robottal jó volt, nagy baj nem lehet, köszi
-
Dr.NX
addikt
Bocs, ha nem ide tartozik.
Tud valaki olyan működő kávézót Budapesten, ahol lehet "selfieccinot" kérni egyedi arcképpel?
Tehát ahol "rányomtatják" az átküldött képet a tejhabra.
Elfogadom a sütiket.
-
Zen42
tag
válasz WarLock07222 #107733 üzenetére
Ezeket a Robot-os hozzászólásokat rendszeresen olvasom, hogy milyen jó vele a kávé.
Pedig ugye a hátránya kéne, hogy legyen, hogy csak a saját kosarát lehet használni. Kíváncsi lennék, hogy ki gyártja nekik a kosarakat. A gyártó titkolja de egy mikroszkópos felvétel alulról és fölülről talán árulkodó volna. -
kzolisajnos
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék. Vettem egy Turmix tx10-et és egy új Graef cm702-t.
2 hetes arabicával játszom, 12-15kg tampereléssel, a dupla kosárban 15gr őrleménnyel. A felsőszűrőt 18grammal sem éri el a pogácsa, úgyhogy inkább fix 15 grammal kísérletezem és csak az őrlővel játszom. Még nincs meg a megfelelő beállítás, viszont még akkor is tiszta sár a pogácsa, amikor befullasztom a gépet. Lehet ez a gép hibája? A pumpa még gyári.
Probléma, ha nem éri el a felsőszűrőt a kávé?Még az elején próbálgattam egy valószínűleg döglött bolti blendet, ahol szinte megvolt az 5-10 s közötti megindulás, az 1:2 arány 25-30 s alatt, és a kávé messze jobb volt, mint ami a az odea goból kijön, 15gr volt az is de a pogácsa ott is fertelmesen lápos volt. Persze ezekkel a beállításokkal az arabicán átzubogott a víz.
Merre induljak? -
bencefica13
csendes tag
Sziasztok!
Esetleg tudtok olyan kávézóról, ahol össze lehetne hasonlítani egy síktárcsás és egy kúpos darálóval készült espresso-t? (Főleg Pesten járok, de esetleg Komárom és Szegeden is leszek, ha ott van ajánlott hely)
Leszűkítettem a kört a Fiorenzato AllGround és a Niche Zero-ra, viszont annyira még nem vagyok tapasztalt, hogy tudjam nekem melyik profilú ízlik jobban és egy ilyen teszt lehet segítene. -
hkarcsii
csendes tag
válasz bencefica13 #107742 üzenetére
Szia, Amennyire tudom, ezek nem kávézóba való darálók, hanem otthoni használatra. Lehet, hogy szembejön egy kávézóban, de valószínűleg inkább nem. Arról nem is beszélve, hogy miért tartaná egy kávézó ugyanazt a kávét 2 darálóban? Ha van is nekik mindkettő (amit kétlek), akkor sem ugyanaz lesz bennük... Egyébként mire számítasz, hogy mi fog kijönni az összehasonlításból?
-
Zen42
tag
válasz WarLock07222 #107740 üzenetére
Értem, köszi, nem tudtam, hogy az IMS gyártja. De ha ebből indulok ki akkor meg az kezd motoszkálni a fejemben, hogy nem lehetséges esetleg, hogy a flow / nyomásprofil többet számít az ital minőségében annál mint hogy milyen az a kosár? Már ha azért megüt egy szintet persze. Különben a Robot vagy egy Europiccola visszalépés volna mondjuk egy kisgép + VST felálláshoz képest, mégis vannak akik meglépik ezt. Vagy csak a manuális egyszerűség ennyire vonzó?
Régebben chateltem valakivel aki második gépnek vett egy Europiccolát. Azóta amikor egyedül van, csak azt használja. Azt írta, hogy így minden egyes kávé elkészítése egyedi, különleges élvezet. Lehet benne valami, de akkor megint csak oda jutok ki, hogy a szűrőkosár nem is annyira fontos.
Bizonyára hibádzik az okfejtésem, csak nem tudom hol. -
bencefica13
csendes tag
válasz hkarcsii #107743 üzenetére
Nyilván nem konkrétan ezekre a darálókra gondoltam, csak maga a kések profiljára.
Kevés az esély, hogy van ilyen kávézó, de gondoltam hátha akad egy kis eldugott hely, amit ismer valaki. Ízvilágban nem tudom mi jönne ki az összehasonlításból, ezért lennék kiváncsi, hogy egyáltalán észrevennék-e különbséget, mint ahogy több helyen olvastam a flat inkább tisztább jegyeket hoz ki, a conical pedig talán édesebb, de összemosottabb ízjegyeket. Valószínű mindkét darálóval tökéletesen jól járnék, ez már csak a szőrszálhasogatás, de gondolom ez az a fórum, ahol ez pont belefér. -
WarLock07222
tag
válasz Zen42 #107744 üzenetére
Nem az íz miatt akarsz fasza kosarat, hanem a konzisztencia miatt. Egyszerűen kergeted magad, mint cica a farkát, ha ugyanazokkal a beállításokkal két shot egymás után 10% idő eltéréssel jön le. Az iszonyatosan sok. Nyilván itt most egy jó és egy iszonyatosan jó kávé között megy a szórás, de végülis arra akarok kilyukadni, hogy a saját dolgod könnyíted meg azzal, hogyha jó a felszerelés. Nem tudsz kétszer célba lőni olyan puskával, ami egyszer balra egyszer pedig jobbra húz... Itt detto ugyanez van..
#107745 bencefica13: Így alvás előtt nem szeretnék nekiállni okfejteni, majd reggel erről is írok pár gondolatot Én is pont pár hete estem ebbe az agymenésbe a síktárcsás vagy kúpos örlő témában. Aztán lett mindkettő (vagyis az egyik még úton épp), úgyhogy viszonylag friss még a fejfájás.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bencefica13 #107745 üzenetére
Talán a legjobb esélyed úgy lenne, haszerzel valahogy egy espresso képes kézi darálót (Kinu, 1Zpresso JX-Pro, stb.), és keresel egy kávézót akinek van síktárcsás őrlője (eddig könnyű lesz), árulja is ugyanazt a kávét amiből főzi (ez se lesz nehéz), és hajlandó arra, hogy ha megveszel tőlük egy zacsival, akkor rögtön le is őrölhesd a kéziddel és lefőzzenek neked belőle egy espressot Nyilván mindezt holtidőre időzítve, amikor üres a kávézó (amire mondjuk így covid mellett még esély is van). Szerintem kisebb családiasabb kávézók simán belemennek ebbe, akár ők is kíváncsiak lehetnek a különbségre. De lehet ehhez végig kell járni párat és/vagy visszamenni egy megbeszélt időre (amikor tudják hogy nincs forgalmuk).
-
mjxb90
csendes újonc
Sziasztok!
Új kickstarter projekt akit esetleg érdekel, bedobták egy facebook-os külföldi kávés csoportban: [link]
Nekem első nézésre eléggé "meh, mi ez már megint" de hátha Ti többet / jobbat gondoltok róla -
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...