-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
válasz JackFeryll #107452 üzenetére
Le vagyok maradva, bocsi.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Serpenthelm #107422 üzenetére
Egy menetet le kell vágni, úgy jó lesz. Ha 'gyári' 9 baros rugót veszel, azzal is be kell állítani, nem elég, hogy csak átcseréled. Karra szerelt nyomásmérővel be kell állítani.
https://caffe35.webnode.hu/
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz fragola.6035 #107454 üzenetére
Hm, levágtam. Nyomásmérőt ha tudok szerezni, rápróbálok milyen lett.
-
vicces1
aktív tag
Mikori pörkölés a Lavazza, mert rajt a dátum?
Kiváló azon próbálgatni, mert könnyen ad jó eredményt, savanyúnak nem szabad lenni, ha szép a lefolyás és nem hőhiányos.
A Kenya és hasonlók sokkal háklisabbak.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
sutszi
veterán
Szerettem volna cserélni a Brikkában a tölcsért... a weboldalon rossz kép volt kint és már itthon vettem észre, hogy ez lett belőle:
Jól sejtem, hogy meg sem kéne próbálnom az újat használni?
Szerencsére még nem bontottam ki...jobban járok ha visszaviszem és cserélem?Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
PpenoO
őstag
válasz sutszi #107457 üzenetére
A régi kosárnál hiányzik pár luk
Kotyogós tipp: Van egy Brikkám meg egy Ikea Metalliskom, mindkettő E&B (IMS) szűrős, kípróbáltam, hogy aeropress papírt raktam a tölcsérbe rögtön a kávé alá. Elsőre híg lóhugy jött mindkettőből, de már már presszó közelire örőlve a kávét, megmosolyogtató eredmények születnek. Mindkét kotyogósból eltünt minden keserű, fémes vagy égett íz. A metalliskal filterszerű, 160gr mennyiségű reggeli ébresztőt tudok készíteni, a brikka maradt brikkaszerű de jobban hozza az SO ízjegyeket, PY és Pacificaffeval tesztelve, mint papírszűrő nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
Milu_PH
csendes tag
PpenoO: Pont ezért nem játszik az átalakító.
Más, leszűkült Bialetti Moka induction. Érdemes IMS szűrőkosárral szórakozni, vagy nincs tőle tüzijáték?
Azért lenne fontos info, mert csak a 3! személyeshez találok, nekem meg a 2 személyes lenne full ideális. Nehogymá egyszerű legyen
Kérlek írjátok meg objektíven, hogy a lelkünknek jó amikor elmondjuk hogy van a kotyogóban is IMS alkatrész vagy az ízvilágra is kihatással lesz[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz Milu_PH #107460 üzenetére
Nekem jobban ízlik a kapott eredmény E&B (IMS) szűrővel, főleg amióta a kávé alá rakok egy aeropress papírt és finomabbra darálom a babokat. Megnézem majd mit produkál a papír és az IMS szűrő egy pici tömörítéssel.
Más, a Mini Gaggiat is kezdem megismerni, konzistens crema még nincs, de sikerült a besülés és a citromlé közé belőnöm a kapott produktumot.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz WarLock07222 #107463 üzenetére
nem húztok rá a karra, ha nincs crema. faterom is már abszolút dicséri a gépet, már crema gondja sincs (pedig azzal kezdte, amiket weinmaker is írt), és már most azt mondja, hogy a qm0650-nel azért ilyeneket nem tudott húzni.
kart tökig lenyomod, vársz bő 10 mp-et, aztán ráengeded a pogira a nyomást, amikor megjelennek az első cseppek, ráhúzol a karra és végig húzod felfelé az egész csapolás alatt. nem úgy, hogy letépd a fedelét de nem is úgy, hogy ne érezd a kar alsó élét a tenyereden -- kicsit "vágja" már.
így lesz kb. 6,0-6,5 bar.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
WarLock07222
tag
válasz Parci #107464 üzenetére
Húzom én. Persze a Robothoz hasonlítva azért nem vágja ketté a tenyerem. Viszont filter pörkölést iszom kb. kizárólag, azzal meg amúgy sincs crema tenger a kávé tetején. Amúgy meg az első kóstolás előtt ígyis-úgyis összekavarom alaposan, szóval számomra nem oszt nem szoroz, hogy mi lebeg a tetején a kávénak.
-
HÁZIGAZDA
válasz WarLock07222 #107465 üzenetére
nem is annyira neked írtam személy szerint (sejtem, hogy kihardcorizáltad), hanem általában. engem meglepett, hogy a fater, aki szintén eléggé maximalista már, hiába kapta meg az instrukciókat, nem lőtt jókat. amikor legutóbb átjöttek, mondta is, hogy megnézi már, hogy mit csinálok, mert neki nem jó. megnézte, azóta jó
crema tenger itt sincs, én is világosra pörkölök, de a mindenkori crema mennyisége nem igazán marad el a gaggia classic-étól. azt sejtem, hogy ha sötét pörkölést vagy blendeket innék, akkor már kevés lenne ez a max. 6,5 bar.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
WarLock07222
tag
válasz Parci #107466 üzenetére
Ha már a kihardcorizálásnál, illetve workflownál vagyunk: Nálam a BPlus-os fém szűrő a pogácsa tetején iszonyatosat hozott konzisztenciában és workflowban az AP papírhoz képest. Ízben nem hiszem, hogy változott bármi is, viszont nekem valahogy jobban esik egy méretre vágott fémdarabot rárakni a pogácsa tetejére, mint egy vizes papírdarabot rásimogatni. Kávéból nem igazán megy felé semmi, szóval takarítani se kell többet, mint a papírral Úgyhogy a kezdeti csalódottság átfordult szerelembe
Egyéb: Valakinek nincs itthon véletlenül eladó NZ-ja mostanában?
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107467 üzenetére
Mennyit nyom súlyban? Hőt von el, amivel számolni kell. Az előnedvesített papír egy kvázi előáztatást is ad. Nem próbáltam még amúgy. Csak tamásoskodó kérdés részemről. Előbb-utóbb kipróbálom úgyis :-).
-
HÁZIGAZDA
válasz WarLock07222 #107467 üzenetére
https://www.amazon.com/Bplus-puck-screen-filter-espresso-58-5mm/dp/B08NSZ3WYR
ez az? tényleg ÖTVENHÁROM dollár? milyen vastag ez? hány grammal eteted a kosarat vele?
egyébként szólj majd, amikor elherdálod a mini gaggiád, az egy szép darab!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
válasz Kávé Kálmán #107468 üzenetére
Én az AP papírt sem hidegen teszem rá. Ezt is elő lehet melegíteni, gondolom.
https://barbieripnk.hu/
-
WarLock07222
tag
válasz Kávé Kálmán #107468 üzenetére
Most lemértem, csak neked. 21.7 grammos az 58.5-ös, és 21.0 az 57.5-ös. A karral/kosárral együtt előmelegítem, úgyhogy nem hiszem, hogy jelentősebb lenne ez az effekt mondjuk az előkészítés közben hülő karhoz hozzávetve.
@Parci: Vastag... eléggé. Talán ez a leginkább fájó pontja az egésznek. Én most 20-as VST-vel operálok és 16.5 grammokat töltögetek. Olyan 17.5 még belemenne amúgy, viszont attól többel már fel se tudnám csavarni a kart. Mondjuk az általam dremellel (életem első csiszolása) faragott naked kar se egy preciziós eszköz, szóval nem tudom az mennyit nyom a lattba. Bár most bepróbáltam a gyári kart is, és érzésre az se megy sokkal sikamlósabban fel a helyére.
Én amúgy az eredeti oldalról rendeltem, és a vámkezelés nem botlott bele a két fém darabba, úgyhogy 33USD-ból ki is jött.
@Toobee: James Hoffmann Aeropress Episode #2?
[ Szerkesztve ]
-
Flashback
addikt
válasz WarLock07222 #107471 üzenetére
Uhh ez jó cuccnak tünik. Végre el lehetne hagyni az AP papirt... De
Item Subtotal: US$33.00
Delivery Fee: US$25.00Te hogy csinältad hogy nem volt postaköltség?
[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
PpenoO
őstag
válasz Parci #107466 üzenetére
Volt, hogy toltam a kart felfelé de az sem segített illetve nem nagyon merem erőből tolni, féltem a gépet.
Az AP papírt tamperrel nyomom bele a VST kosárba miután már tampereltem az őrleményt előtte. A kart meg bekapcsolás előtt felhelyezem már, hogy jól átmelegedjen minden mire eléri a gép a stabil 92°C víz hőfokot.
-
MODERÁTOR
válasz WarLock07222 #107475 üzenetére
Mennyi a vastagsága? lehet akkor végre 18grammot pakolhatnék a 18-as Renekába. Az ára viszont kicsit sem csábító. Ha napi 1 AP papírt használok el akkor is 3000 napra elég ezért az árért. Cserébe sokkal kényelmesebb mint a papír.
-
HÁZIGAZDA
válasz PpenoO #107476 üzenetére
nálam:
- 15-ös vst kosár, amibe külön készítem el a kávét és csak a végén teszem bele a karba
- nedves ap papír, amit egyenesen ráteszek a szűrő tetejére és úgy teszem fel a kart
- 16 gramm, kb. casino mocca vagy paljoc so "sötétségű" pörkölés
- bő 10 mp-ig tartom lenyomva a kart és áztatom
- aztán határozott rásegítéssel lehúzom (nyomom)
- a víz szűrt/lágyított (bwt bestprotect)dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Waterman
aktív tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107471 üzenetére
Kössz! Így van. Kérdés, hogy mennyi a hőtehetetlensége (milyen gyorsan veszíti), milyen gyakran kell takarítani, mennyire lehet alaposan takarítani. A nedves papír "felnyalása" az nekem 0problémó. A papír egyértelmű hozadéka, hogy az bepólyázza a vízterítő blokkot és 0 mosadék kerül oda. Az oldalfala is patyolat marad. Én még keresem ennek a fém screen-nek az előnyét... Már sok pro/kontrát olvastam róla. Nincs más hátra: nyilván ki kell próbáljam.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Zen42 #107485 üzenetére
Érdekes gondolat, beszélni kell a céggel. Vállalod?
Mondjuk jelenleg nem tartok elképzelhetőnek olyan árat, amiért én lecserélném a papírt, de kituggya...
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
MODERÁTOR
válasz RetepNyaraB #107487 üzenetére
Ez a 10-15€ szerintem vállalható, főleg a 0,2-es saválló acél, az tuti nem megy tönkre.
Amúgy meg kéne kérdezni a jurotissunál, hogy tudnak-e vállalni ilyen mikroperforált acél lemez gyártást kisebb mennyiségben, szerintem nem lenne vészesen drága. [link] Intézem én ha leszünk rá többen, itt vannak tőlem 5 percre kocsival.
Írtam is nekik, méretekkel, anyagminőséggel és képpel dokumentálva, kíváncsi vagyok mit válaszolnak.
update: nem vállalják[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz yazoo1 #107489 üzenetére
Macerás. Vagy veszel egy megfelelő anyát/menetes srófot (a szűrőtartón nem emlékszem melyik rész van) és beülteted a frissen esztergált nyeledbe, vagy egyszerűen felragasztod műgyantával az egészet a francba. Persze nem lesz oldható többet és a tartóssága is kérdéses. Nekem nincs jó ötletem rá házilag. Másik megoldás expolygonról egy kar+ legolcsóbb fanyél, aminek ugyan picit buta formája van és nem szép a felületeldolgozása (nem nagyon csiszolták eszterga után), de ha van géped azt pár perc rendbe hozni.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
yazoo1
tag
Értem. Köszi nektek!:)
-
Zen42
tag
válasz RetepNyaraB #107487 üzenetére
Bár itt most többen több felé is elindultak hirtelen, de azért holnap megkérdezem őket és meglátjuk, hogy mit mondanak aztán mindenki eldönti, hogy mi jó neki.
@Silent77 #107490
Ezt nem értem. -
senior tag
válasz Zen42 #107497 üzenetére
és mindenki: Igazából én nem tudom, hogy egy bármilyen finomságú fém "szita" jobb megoldás lehet-e, mint a papír?! És itt most nem a vízterítés mégjobbá tételére gondolok, hanem a felsőszűrő kávézsírtól, zacctól történő megvédésere.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Microsoft Excel topic
- Fujifilm X
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó