-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Wolfy999
tag
válasz bbuffy #107908 üzenetére
Amikor volt idom porkolni en is sokszor jartam igy. Siman ihatoak voltak egy-ket nappal porkoles utan is, de azert az elso hetben meg inkabb javult. Szoval ha az ember raszorul, akkor nyugodtan ramehet a frissre is, de ha van ra mod erdemes legalabb egy hetet pihentetni. Mostanaban sajna idohiany miatt inkabb csak doglesztem a maradek zoldet a szekrenyben es rendelek porkoltet.
-
MODERÁTOR
válasz Kávé Kálmán #107910 üzenetére
Már várom ám, hogy mikor nyithatom Myanmart, érdekes tételnek tűnik Viszont a közepesre pörkölt Etióp nem adja , sztem ez csak világos pöriben adja ki igazán mit tud.
-
zolnagy
őstag
válasz Kávé Kálmán #107897 üzenetére
Nagyon patent gépek ezek az Olympiák. Élőben eddig soldier2 Cremináját láttam. Időtálló, örök élet konstrukciók. Az árukat tényleg tartják. Ha használtan 1000 EUR-ért hozzájutsz, az már jó vétel.
Amúgy az ötleted érdekes. Tehát a pumpa a bojlerben melegített vizet nyomja a dugattyúhoz, majd mikor ott elegendő a vízmennyiség, lakapcsolod a pumpát, párhuzamosan a 3 járatú is ugye nyit. Ez így tényleg felesleges kör, de ha működik, akkor működik Gondolom csak szórakozásból csináltad.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz zolnagy #107912 üzenetére
Az Olympia-tól megkaptam még nyáron egy prototípus fejet, de nekem ezeken a kis gépeken a rugós megoldás nemigazán jött be eddig se, úgyhogy visszatettem a manuál fejet a gépünkre. Csak kerülgettem ezt, aztán valamiért előkerült a Maximatic és levéve a fejét, és a házát simán felcsavarozható volt a rugós (amúgy a manuál is) fej. Csak a betáp volt rossz helyen. Lásd kép
Úgyhogy "összehoztuk" egy közbetéttel.
Amúgy trollkodásnak szántam, de durván jól működik. Mindössze a pumpanyomást kell visszavennem egy kicsit, épp csak annyira, hogy erősebb legyen mint a rugó, mert az nagyon tetszik, hogy "magától" feszül meg a rugó megy lefele a kar, illetve kikapcsolhatna automatikusan, ha elér egy limitet. Sokkal alaposabb az előáztatás, mint bojlernyomáson és épp ezért totál szokatlan hosszú shot-ok összehozhatók a Creminávaé Fellini nélkül. Szeretem. Kíváncsi vagyok, mit lép az Olympia .[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
A Myanmar egy polarizáló kávé :-). A ferment íz nem mindenkinek bejövős. Az a klassz, hogy ez a téma, ha nem defekt kávét mérsz totálisan szubjektív. A többség közepes pörköléssel viszi a mostani Yirgánkat. Persze hozzátartozik ehhez az is, hogy a kisebbség favorizálja a filteres és egyéb alter kávékészítést.
-
HÁZIGAZDA
válasz bbuffy #107908 üzenetére
teljesen frissen egyébként néha egész oké, aztán sokáig egyre rosszabb, aztán 2 hét után egyre jobb. és frissen maximum kényszerből isszuk, mert lusták voltunk és nem pörköltünk időben, de egy ideje figyelek, hogy legalább 10 napot pihenjen az új.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
válasz Kávé Kálmán #107913 üzenetére
Köszi a képeket, így már világos.
Annyira nem lep meg, hogy házon belül kompatibilisek az alkatrészek, olcsóbb úgy gyártani őket. (ja most nézem, a betápnál mégsem...)Viszont a projekt szempontjából ez szerencsés is volt.
Ha látnak benne fantáziát, akár sorozatgyártás is lehet belőle. Gyakorlatilag sok befektetés nem kell hozzá nekik, max még kicsit csiszolni.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz zolnagy #107916 üzenetére
Ez a kompatipilitás termékként visszaütött. Volt ugyanis 40 éve egy remekül működő rugós Olympia gép, a Club. Annak a gépnek a feje masszívabb volt ennél, a rugótól eltekintve minden méretében. Nem is lehetett a Creminára felcsavarozni. Most átvették a manuál Cremina fejének filigránabb méreteit, amihez egy ugyanolyan erős rugó tartozik, mint a vintage modellen. Az új rugós fej aluldimenzionált ehhez a rugóhoz.
-
p.lac
tag
válasz zolnagy #107894 üzenetére
Szia!
Robot előmelegítési opciók és a hozzájuk tartozó hőmérsékletprofilok:
Láthatóan a legtöbb hőt a dugattyú vonja el, ez egyértelmű, ha a piros vonal meredekségét összeveted a többivel.
A legtöbben közepes pörkölési szintig megelégszenek a tartó és a szűrő előmelegítésével, és ez általában megfelelő végeredményt is ad.
A dugattyú előmelegítése szerintem nem durva, nálam pl. ennyi:
Általában teszek a pohárba forró vizet, amit mikróban 1.5 percig melegítek; a kifolyó vizet a műanyag pohár felfogja.
A pohár nem a legszebb, nem is elég magas, [ez] pl. szebb és elvileg pont elég magas.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
-
bayarena
aktív tag
válasz WarLock07222 #107893 üzenetére
Elvileg a viz alapjan nekem is a 3-as bypasst javasolja, csak felmerult bennem, hogy ez esetben a csapviz egy bizonyos szazalekat szures nelkul atengedi. A kerdesem az, hogy akkor ez nem art a kavefozonek, mert igy a klor meg egyeb anyagok atjutnak es vizkovesedhet.
Letezik, hogy jobb ha mondjuk legalabb 2-esre allitjuk, hiaba javasol 3ast? -
billyjoe
csendes tag
válasz zolnagy #107923 üzenetére
Ha nem iszol nagyon világos kávét, felesleges a dugattyút előmelegíteni, mondom ezt úgy én kb 1 hónappal ezelőttig mindig előmelegítettem, de most már espresso pörivel csak a tartót és a kosarat melegítem elő, azt is úgy hogy belerakom a vízforralóba és pörkölési szinttől függően 90-95 foknál veszem ki, majd eltörlöm a kosarat, bele a kávé, wdt, tamperelés, screen majd a 99-100 fokos víz és kész, nem kell öntögetni, ennyi elég. A dugattyú melegítése pedig pofon egyszerű ha a dupla kifolyóba beleraksz egy aeropress záró dugót és felrakod addig amíg előkészíted a kávét.
-
sapizee
csendes tag
válasz p.lac #107918 üzenetére
Én csak a dugattyút és a tartót melegítem elő a kifolyó és aeropress gumis módszerrel, ez vajon mennyire eredményes? Számomra ez volt eddig a kényelmes workflow. Amíg melegszik, addig a kosárban már elő tudom készíteni a kávét, így az előmelegites minimálisan nyújtja csak a folyamatot.
-
WarLock07222
tag
válasz bayarena #107924 üzenetére
Nálam a 3-as bypass mellett kijövő vízről üzemel minden január óta. A vízforraló szerintem eléggé explicit hely a vízikő mennyiségének mérésére, de egy pötty sincs benne. Még úgy sem, hogy a Robot cuccainak előmelegítésekor 99 fokon nyektetem jó pár percig. Szerintem a vízforraló jó mérőeszköz, ha tényleg sokat használod.
@Robot téma: Én kezdetektől fogva nem melegítem elő a dugattyút. Pedig többnyire filter pörköléssel van etetve a gép. Cserébe mondjuk a szűrőtartó és kosár tűzforró, de minden bizonnyal ez számít kevesebbet. Amikor az elején lelkesen megittam sorban 2-3 shotot is szünet nélkül (beüzemelési idő ) akkor nem voltak olyan markánsan jobbak a másodjára húzott shotok, legfeljebb másak. Szerintem az, hogy a vízterítés hibátlan, illetve mondjuk te ügyesen készíted elő a kávét a kosárba, az már elegendő recept egy kiváló italhoz. Aztán onnantól a te dolgod, hogy mennyit bűvészkedsz viszonylag marginális nyereségekért.
[ Szerkesztve ]
-
Krajcsi
csendes tag
válasz home.barista #107921 üzenetére
Szia!
Flairnél nekem a víz csere hozott hatalmas változást (Nordáról -> BWT Bestmax Premium), azóta 1er öntöm fel forrásban levő vízzel melegítés céljából a hengert, majd a forrásban levő vizet hagyom hűlni a kancsóban, majd a már visszahűlt vízzel öntöm fel a hengert és azzal húzom a kávét. Ez közepes pörinél a workflow.
Sötét pörinél már csak félig öntöm fel a hengert előmelegítéshez, filternél meg 5/4 alkalommal elég a közepes pöri workflow, ha hőhiányos, akkor meg visszarakom a tűzre a kancsót és forró vízzel öntöm fel húzáshoz.
Nordával mindig forrásban levő vízzel kellett öntenem és 2 előmelegítésre volt szükség már közepes pörinél is. Filtert nem is tudtam savanya nélkül húzni. -
home.barista
kezdő
válasz Krajcsi #107928 üzenetére
Szia! Köszi, érdekes, hogy mennyit jelent a víz, nem gondoltam volna. Jelenleg Laica Mg+ kancsós vizet használok és csapvízzel néha-néha utazás során már meg sem iszom szívesen a kávét. Fecoter vizeket is gondoltam kipróbálni néha, mert hallottam, hogy különböző vizekkel, mennyire eltérő karaktert hozunk ki ugyanabból a kávéból.
Gőzzel addig szoktam előmelegíteni (forrástól kb 2-3 perc), amíg a külső hőmérsékletmérő csík 95 fokot nem mutat. Felöntésekkel ez a hőfok nekem sosem sikerült. -
verti1
tag
Koczó93 fórum társnak ment egy privát a Silvia-val kapcsolatban. Nézzen majd rá ha lesz ideje, köszi!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107927 üzenetére
Irdatlan sokat számít a méréseknél, hogy mennyire konzisztensen végezték őket. 5-6 éve rengeteget foglalkoztam ezzel, és amikor kijött (2017), rettenet szkeptikusan ítéltem meg a Flair-t, majd mikor a Flair-t már megismertem, szkeptikusan álltam a Robot-hoz. A hitetlenkedést nálam minden esetben az első húzás szüntette meg.
A Cremina-ra évekig csináltam a temp study-kat a home-barista-ra, majd a Flair-re is összeütöttem egy kisebb lélegzetűt. Mire a Robot kijött, addigra megelégedtem azzal, hogy különböző hőmérséklet-tartományokban megfelelő konzisztenciával húzzak.
Egy dolog azért nem fér sehogy a fejembe. Miért gondoljátok azt , hogy a dugattyú átmelegítése fontosabb a screen/szűrő/szűrőtartónál? Semmidesemmi kedvem újra drótokkal kávét készíteni, hogy erről én is megbizonyosodjak. Nekem egész egyszerűen nem jön ki, ha fejben lemodellezem:
1. A henger/szűrő már felöntéstől kontaktusban van a vízzel
2. A dugattyú csak a húzása során jön játékba, és akkor is csak közvetetten, hiszen nem érintkezik a vízzel (mindig lesz egy vékony légréteg a talp és a vízfelszín között).Mit felejtek ki a képletből?
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #107932 üzenetére
Én melegítem a két screen-t és a kosarat is a Flair-nél. Robotnál a nagyobb víztömeg előny, de az alu dugattyú biztos elvonja a hőt. Vagy van légréteg, vagy nincs. Szerintem a Robot hosszú és vastag csöve a nyomásmérőig felveszi azt a szigetelő légréteget amiről te beszélsz. Nekem első dolgom lenne POM-ból gyártani hozzá egy dugattyút.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #107933 üzenetére
Rozsdamentes minden a Robot-ban, kivéve a vázat. A Faema Baby-hez POM-ból faragtunk dugattyút és tökéletesen működik. De azért tettük ezt, mert az eredeti szimplán szar volt. Mivel az én mércémmel a Robot tökéletesen működik, ezért eszembe sem jutott dugattyút készíteni hozzá :-).
-
p.lac
tag
válasz Kávé Kálmán #107932 üzenetére
A konzisztens mérés valóban fontos, elvileg 10 mérés átlagát látjuk az ábrán, amiből én alapvető összefüggéseket próbáltam levonni, nevezetesen azt, hogy a dugattyú a legnagyobb hőelvonó, így a hőmérsékletprofilt a dugattyú előmelegítésével tudjuk laposítani, már ha szeretnénk és szükség van erre.
Úgy látom, hogy ha előmelegítés, akkor szinte kivétel nélkül mindenki a szűrő és a szűrőtartó előmelegítésével kezd, a dugattyú (akár részbeni) melegítése csak a ráadás. Én most közepes pörkölésnél azzal kísérletezek, hogy nem forrásban lévő vízzel öntök fel, és a dugattyút mértékkel melegítem elő, ettől azt remélem, hogy a kv az elején nem kap túl sok hőt, így talán nem ég meg és nem lesz keserű, de a vége felé is marad(hat) elég hő. De mint tudjuk én nagyon kezdő vagyok ebben, viszont a grafikonokból logikailag ezt olvasom ki.
A dugattyú biztosan jelentős hőelvonó, ami a grafikonokon túl abból is leszűrhető, ha előmelegítetlen dugattyús kv-készítés után ráfogsz a dugattyúra. Te műszaki ember vagy, szerelsz is eleget, ha megméred a dugattyú súlyát, ismered az anyagát és tudod a hőmérséklet-változását, akkor ki tudod számolni, hogy mennyi hőt vont el a víztől (nyilván közelítéssel egyéb tényezők miatt, de megvan a nagyságrend).
A "szigetelő" légrétegről azt mondják nálam okosabbak, hogy 6 bar nyomáson - és ennyit ugye azért jellemzően alkalmazunk még robotnál is - a légréteg a tizedére csökken, ráadásul gőzzel telített lesz, ez okozhatja a dugattyú általi hőelvonást.
[A Home-Barista fórum, ami ezt a témát taglalja]
A hozzászólás, ami a légrés szigetlő-képtelenségét taglalja:
zefkir wrote: "There's a question that's been in my mind for a while. I wonder what the temperature drop would be if there was an air gap between the water and the piston. It should be sort of achievable if you limit yourself to 6 bars or so. That way, you could probably maintain 3 mm between the piston and then water by leaving 18 mm above the water level when you're filling the basket. And you should still have enough water to pull reasonable shots. I'm not sure where you came up with the 3mm number."
But even if it were a sufficient air gap your math isn't quite right. When you fill the basket with near-boiling water the "air" in the space above the water isn't just air. It's going to be roughly half air, half water vapor. It will be at atmospheric pressure so the partial pressure of the heated air will be around 0.5 bar. The water vapor will initially be at 0.5 bar but will tend toward saturation (a little less than 1 bar) once you lock in the portafilter. When you apply 6 bar of pressure the water vapor partial pressure will still be close to 1 bar so the air partial pressure will end up being around 5 bar. A change from 0.5 bar to 5 bar is a factor of 10. So to have a 3mm gap you'll have to start with about 3cm of head space. That won't leave enough room for water for a reasonable shot.
I have a temperature sensor on the inside face of the piston on my Robot. When I pull a shot this sensor ends up reading something like 60°C. One time I underfilled the basket, leaving about 2cm of space, and I pulled a very low pressure shot, like way less than 6 bar. My pressure gauge is out of service at the moment but I would estimate that I applied about 3 bar. Maybe less. In that case the sensor ended up reading 30°C.
So I don't think your idea will work unless you don't want to make espresso in your espresso machine. -
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #107934 üzenetére
Ha rozsdamentes akkor még nagyobb pénzkidobás. Felesleges abból gyártani. Az eredeti felvetésed szempontjából nincs nagy különbség egyébként, hogy alu vagy rozsdamentes. Az te vagy…😀 Látod, hogy van aki melegíti minden féle módszerekkel. Én nem pöcsölnék ilyennel az biztos. Bele raknám a műanyagot és el van felejtve.
-
konzumpro
senior tag
Milyen jó hogy az automatában majdnem minden POM-ból van.
-
Kávé Kálmán
tag
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #107934 üzenetére
igazi paraszti módszer ez!
kipróbálom, a kávé zseni, és... készdicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
p.lac
tag
válasz Kávé Kálmán #107939 üzenetére
"Miért használ a csóka ilyen házilag barkácsolt műgyantába csomagolt szenzort? Miért nem egy korrekt erre kitalált érzékeny hőelemet?"
Valószínűleg azért, mert lelkes, érdeklődő, de korlátozottak a lehetőségei.
Paul Pratt is beszállt a beszélgetésbe, ő már jóval profibb kivitelezésben, a 212-es hozzászólástól érdemes belenézned a topikba, és gyakorlatilag ő is ugyan azt mérte, mint jpender a műgyantás szenzorával.
[Paul mérésének körülményei a 212 és a 214 hozzászólásban]
Videó Paul méréséről: [Paul Pratt hőstabilitás mérése]
Én elfogadom többetek gyakorlati tapasztalatát, hogy közepes pörkölési szintig nem éreztek különbséget az előmelegített és az előmelegítetlen dugattyús kv között. Az állításom annyi, hogy elméleti síkon és gyakorlatilag is az jön ki, hogy a hőmérsékletprofil a robotnál a dugattyú előmelegítésével érezhetően közelebb van a lineárishoz, mint előmelegítetlen dugattyúnál. És ez szerintem jó hír, mert a hőmérsékletprofil befolyásolhatósága egy újabb beavatkozási lehetőséget jelent a minél jobb espressohoz.
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #107941 üzenetére
pedig egy bizonyos idő után ez tényleg ennyi. és marha fárasztó is innen azért egy kicsit mégis dafke elkomplikálni (avagy if it ain't broke, don't fix it)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
p.lac
tag
-
WarLock07222
tag
válasz Parci #107943 üzenetére
Egyet kell értenem. Imádom a számokat és méréseket és igazából szeretem magam szivatni is, valamint kísérletezni is mindenfélével. De ha valami működik többek szerint, amiről aztán én is meggyőződöm, akkor azt már nem kívánkozik tovább boncolni. Keresek inkább helyette inkább valamit, ami tapasztalati alapon se működik
-
Kávé Kálmán
tag
válasz p.lac #107942 üzenetére
Jpender régi és elég aktív tag a hb-n. Hozzátenném, hogy egy megfelelő szenzor nem elérhetetlen egy amatőrnek sem, ami sok bosszúságtól és kérdőjeltől ment meg. Nem adják ingyen a műszer mellé, de 15-20USD-ből megvan. Paul posztját láttam, még anno az instán a videót is. Ő ugyan ígéri, de nem láttam, hogy megszületett volna az a mérése, amit valós körülmények közt (kávéval) végez. Szerintem, ha valamit meg akarunk mutatni abból, hogy milyen hőmérsékleti viszonyok általánosan egy húzás alatt, akkor nem szabad kihagyni a képletből a kávét, sőt azt sem, hogy 12 vagy 21g van a szűrőben. Nem szőrszálhasogni akarok, de ez totál más a hatása egy átfolyáskorlátozott, szűrőnek, amiben egy műanyagtömbe integrált szenzor van, mintha a víz a kávépárnát érné (összehasonlíthatatlanul nagyobb kontakt felület).
Nem kérdőjeleztem meg soha a dugattyú felmelegítésének értelmét, mindössze azon akadt el a szavam, lehet persze, hogy félreértettem, hogy a dugattyú átmelegítésének nagyobb szerepe lenne, mint a szuro/szurotarto/screen átmelegítésének. Nyilván javul a hőtartás. Innentől kávé, egyéni preferencia függvénye, hogy valaki látja-e (érzi-e) értelmét a processz további bonyolításának. Nekem a vizmelegítő gőzében történő szűrő/szűrőtartó/screen átmelegítés, forrásban levő vízzel történő felöntéssel mindig fasza italt eredményezett. Tisztán gravítációval (ergo nyomás nélkül) a kávépárna legfelső nagyon vékony rétegét éri csak relatíve forró víz. Mire odáig jutunk, hogy a kart nyomjuk a víz már régen civil hőmérsékleti régióban mozog. Nem eszpresszózom filter pörköléssel, azaz simán elképzelhetőnek tartom, hogy az én előmelegítésem limitált lehet extrém világos pörköléseknél.
-
HÁZIGAZDA
válasz WarLock07222 #107945 üzenetére
persze, jó körbelőni a témát az "elején".
nekem egyébként továbbra is óriási meggyőződésem, hogy:
- ha a víz jó
- ha a kávé jó
- ha a kioldódás (vízterítés stb.) jó
akkor az a kávé jó lesz. nagyon jó. minden más csak picit megmásítja, de nem múlik rajta már szinte semmi (nyomás, tamperelés, hőfok, kutyafüle -- nyilván értelmes tartományon belül maradva).dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Hardcore café
- Macska topik
- LEGO klub
- Xbox tulajok OFF topicja
- Stellar Blade
- Spórolós topik
- A Keychron ismét egy űr betöltését vállalta magára az egerek szegmensében
- Windows 10
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- Mata összteleszkópos kerékpár
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó