-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gery0505
tag
válasz kisati748 #106848 üzenetére
Szia!
Köszi a képet, hát ez némileg bonyolultabb, mint vártam, láttam az Ebay-en is néhány képet valami hasonló elektronikáról, de az jóval egyszerűbb volt. Aztán persze lehet csak másik fotót tettek fel, hogy ne lehessen következtetni belőle semmire.
Ezt vissza kellene rajzolni, hogy meg lehessen tervezni hozzá a nyákot. Igen, valószínű a nagyobb gépekben is ilyen lehet, nem hiszem hogy nagyon különbözne. Max nagyobb teljesítményű elektronika kell a nagyobb motorok miatt. Azért lenne fontos az Electronic változat, hogy gombnyomásra tudjon működni. Nem tudom, kicsit talán zavaró lenne a nagy elfordítós bekapcsolóval használni. Egyébként nem tudom, nem használtam még ilyet, csak Graefem volt. De úgy tudom kényelmesebb a használata. Hogy érted, hogy szívás, ha elektronikussal adagonként őrlök? Adagonként őrlök most is egyébként, nem döglesztem a KV-t a tartályban. Gondolkodom egy mérleges megoldáson is, hogy lehetne mondjuk egy komolyabb mérleget hozzápasszítani ehhez... Kart rátesszük, és a beállított súlynál megáll. Bár ha kimért adagokkal dolgozunk, akkor viszonylag felesleges... Mi a véleményetek erről, van ebben ráció?"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
tag
válasz sz.zs. #106849 üzenetére
Igen, én is valószínű így csinálnám, ez szerintem is kényelmesebb. A mi korunkban kell már gondolni a kényelemre is. Hogy válik be hosszabb távon a Major a 151C késsel? Még mindig pangómentes, vagy azért kell söpörgetni, takarítgatni? A KV tuti ezzel a késsel?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Bazsee71
őstag
Parci, téma komplett törlése? Ez a személyeskedés már nagyon nem oké...
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #106855 üzenetére
milyen személyeskedés?
kitörölhetem, nekem 8, de hol?mellesleg én tényleg szeretnék venni tányérokat, amiket normálisan tudok használni mikróban, mosogatógépben. ha bárkinek van jó tapasztalata ezzel, nagyon örülnék tanácsnak. mikróhasználati tanács is remek, de azzal boldogulok egyedül is
haas & czjzek úgy látom, hogy inkább használtan van antik, wmf = villeroy&boch és árban horror, kulina.hu = mesh rosenthal, viszont ezeknél is 4e ft egy tányér, ez normális?
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
senior tag
válasz Peti...(16v) #106854 üzenetére
Gery0505: teljesen oké, továbbra is azt mondom hogy soha nem volt ilyen jó őrlőm, örülök , hogy megvettem és pláne örülök, hogy Bazsee tanácsára kipróbáltam a C-s kést. Csak a tölcsérre belülről feltapadt őrleményt kell seperni.
WarLock07222: passz, nekem ezt mondták amit írtam...
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
Gery0505
tag
válasz Peti...(16v) #106859 üzenetére
Hát, csak már kb. másfél hónapja keresem, de nem nagyon van. Nagyon sok a lelakott dózeres, régi őrlő. Ilyen nagy gépek meg csak nagyon kevés van. Ausztráliában van egy cég aki árul szép Mazzereket, de egy vagyon lenne a szállítás onnan. 160.000Ft lenne a szállítás, ha FedEx-szel küldenék. Tudnál esetleg tippet adni, hogy hol nézelődjek?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Peti...(16v)
tag
válasz Gery0505 #106860 üzenetére
Írtam privit.
Más: szegény Flair meg sem lett említve mostanában, lassan mindenki Mini Gaggián rugózik
Nekem továbbra is nagyon bejön ez a kis gép. Most épp pacis Yirga van soron, és eddigi pályafutásom legjobb újhullámosai sikerülnek vele. Fura módon nálam a Flair vált be világosra, a sötétebb pörikkel kevesebb a sikerélményem.
Ez a ma délutani shot, 3-szori előmelegítés, az utolsó felöntésnél 30 mp-ig forrósodik a henger, majd azzal a vízzel öntöm, ami ezalatt visszahűlt a forralóban, de a kijelző szerint csak 99 fokig esett le.
16,5 grammból lett 37g ital, 10 mp előáztatás 1 bar-on, majd fel kb. 9-re, 20 mp-től csökkentem 6-ra, majd onnan szépen engedem le a nyomást, kb. 3-ra esik a végére.
[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
válasz Parci #106856 üzenetére
A jó porcelán drága. De én amúgy mikróztam a Metrós Terrington House tányérjaimat is, fillérek, Luminarcot is, én nem volt gond. Amúgy jobb porcelánnal megy rendesen a mikró?
Lamart
Maxwell Willimas
Bormioli
Thomas Loft
Arcopal
olcsóbbak/ közepes árúak De nem rosszak.
Amúgy óriási a piac, Angoloknak is van sok jó. Alföldi porcelán is egész jó, főleg ha a vintage bejön.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
MPowerPH
félisten
Sziasztok!
Gondoltam kiprobalom a hazi kevert vizet, tegnap vettem DM desztvizet, es hozza Magnesium sulphate -ot es baking soda -t.
Na most a precizios merlegemet a kislanyom elvitte, es leejtette, annak harangoztak. Hol keressek merleget, ami alkalmas erre?(meg kavet merni) Kiszallitasra persze van talalat, de van e olyan uzlet, ahova bemegyek, es megveszem? Jo ez a Brikka is, de mar hianyzik a kavegepem.Maga a keveres folyamata gondolom nem annyi, hogy kimerem 5L -hez az adagot, es belekeverem. Baking soda 50 fokon, na de a keseruso?
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
-
verti1
tag
válasz Peti...(16v) #106861 üzenetére
Nincs elfelejtve... Sötétnél én nem szoktam előáztatni, kíméletes felfutás 8-9 bar magasságába és utána ejtem szépen 3-ig. Olyan 30-35 mp maximum. Ha akár 2 mp előáztatás is van akkor megjelenik benne egy kellemetlen íz.
-
adriankoooo
senior tag
válasz Peti...(16v) #106861 üzenetére
Napi használatban van, nincs mit róla írni. Teszi a dolgát.
-
Toobee
veterán
Kruve Brewler szemcseméret segédlet, nyomtatható verzió.
https://barbieripnk.hu/
-
Peti...(16v)
tag
-
bencefica13
csendes tag
válasz MPowerPH #106864 üzenetére
Ezt én is szerettem volna kérdezni, lassan elfogy a Norda és vettem 5L desztvizet és a keverésen gondolkodtam, hogy van-e, aki csak bedobja a sókat és rögtön keveri, vagy esetleg baristahustle recept alapján 2 oldatot kevertek a sókkal és azokat öntitek a deszt vízhez?
-
zolnagy
őstag
válasz bencefica13 #106874 üzenetére
Én 2l-t keverek be egyszerre. 2l vízhez, 0,5 g keserűsó és 0,1 g szódabikarbóna. Persze ez nincs kőbe vésve, lehet kísérletezni. Van régről egy 100g méréshatárú 0,01 g pontosságú ékszermérlegem, az elég érzékeny ehhez. Na meg van TDS mérőm az ellenőrzéshez. Fontos, hogy 1-2 dl vizet felmelegítek és abban keverem el először az elegyet, majd ezt öntöm a többi vízhez.
De mostanában lusta vagyok ehhez is, mert a kis QM nem érzékeny a vízkőre (kifolyik a víz a thermoblokkból a csapolás után, így csak sima szűrt csapvizet használok. Ízben ez is jó.
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #106873 üzenetére
na, az ikeásak is ilyenek, amint megjelennek hajszálrepedések a felületén, egyre inkább a tányér forrósodik, nem az étel. megpróbálok valamit bbuffy listájáról, aztán majd megírom, hátha másnak is hasznos.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Nutra
tag
válasz bencefica13 #106874 üzenetére
Én bekevertem egy oldatot az itt talált recept szerint és egy csatos kis sörösövegben tartom a hűtőben. Két liter deszt vízhez pont 3,5ml kell belőle. Ehhez megtartottam a legelső DM-es palackot (azóta az 5l-esket veszem.) Adagoláshoz 16Ftért vettem egy 5 milis fecskendőt. Így egyszer kellett méregetni az oldathoz, azóta 2l víz kikeverése gyorsabban megvan, mint ez a hozzászólás
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Zen42 #106881 üzenetére
Nem is tiltott. Egy félreértés miatt terjedt el az, hogy tiltott lenne az EU-ban, itt a hivatalos állásfoglalás: [link]. A lényeg, hogy a zöld kávé direkt fogyasztásra árusítása tiltott (tehát pörkölés nélkül készíteni belőle valamit), ezt értelmezték félre úgy, hogy a cascara-ra is vonatkozik.
-
WarLock07222
tag
válasz billyjoe #106760 üzenetére
Nem feledkeztem meg a dologról, de még olyan sok tapasztalatot nem sikerült összegyűjteni Egyelőre 4 shoton vagyok túl a Robot + BPlus screen kombóval. Ami amúgy már megrendelés előtt is egyértelmű volt, hogy nehéz lesz finoman bejuttatni a kosárba, a pogácsa tetejére - sajna ez a tipp tényleg bejött, főleg hogy eléggé passzentos, úgyhogy érdemes az ujjammal az esetlegesen tömörítés után a kosár falán maradt kávét leszedni, nehogy megakadjon félúton. Azt nem vettem észre, hogy tönkretenné a pogácsát az, hogy "magasból" beleejtem, de biztos ki lehetne találni valami technikát (cérna vagy ilyesmi??) amivel finoman lehet leereszteni.
Na de nézzük, hogy amúgy mit csinál a cuccos: Ami elsőre feltűnt, hogy a vizet a kosárba töltve sokkal tisztább a víz, mint az eredeti szűrőt használva, amiből nem tudom, hogy mire kéne következtetni. Talán kevésbé "rongálja" a pogácsa tetejét a vízsugár - bár az eredeti screen közepére célozva is szerintem elkerülhető ez az effekt. Ami viszont egyértelmű volt a húzások közben, hogy egyrészt sokkal konzisztensebb volt az eredmény - végig tudtam ugyanazt a flowrate-et produkálni, ugyanazon nyomás mellett. Másrészről pedig mintha a shotok végére kevésbé jött volna elő a "gyorsulás", ami az eredeti screen + filter pörkölés kombónál a shotok 80%-ára igaz. Szemmel látható csatornásodás ott sincs, de valamiért ~20-25g környékén mindig elkezd gyorsulni a shot, és viszonylag nagyot kell ejteni a nyomásból ahhoz, hogy a flowrate konstans maradjon. A BPlus screen-nel viszont közel konstans nyomás (8bar->7bar) mellett tudtam végig konstans flowt produkálni.
Arról, hogy ez a pohárban mit mutat... Háát, nem mernék bele menni olyan nagy megállapításokba, főleg nem ilyen kevés idő, illetve fej-fej melletti tesztelés nélkül. Mintha talán egy picivel komplexebb lenne a kávé a jobban sikerült kivonatolás miatt - de szerintem itt van egy kis confirmation bias, ha már 26k-t kifizettem két darab fém karikára, akkor be is beszélem magamnak a jobb ízt
Kiszedni annyira nem vészes, nekem a tenyerembe rögtön kiesett a cuccos, anélkül, hogy a pogácsa is jött volna utána. Viszont a pogácsa sokkal szebben esik ki a kosárból az eredeti szűrőhöz képest - sokkal kevesebb cucc marad az alján kiütés után.
Így elsőre nagyjából ennyi.
Az 58.5mm-es szűrőről annyit, hogy a használhatatlanság határán van a vastagsága miatt. Legalábbis a Mini Gaggiaval nem lesznek jó barátok, ez tuti. A VST 20-as kosárba töltve 16 grammot még éppen fel tudom rakni a kart Pont annyira vastag, hogy ha a VST 18-at ráállítom a szűrő tetejére, akkor egymagasságban van a VST 20-szal. Viszont a ki-berakás sokkal egyszerűbb, mint a Robottal.
-
ribarszki
őstag
Tegnap megbontottam a Pacificaffe -De Tommaso kávéját. Nekem eddig az újhullámos kávékkal csak csalódásaim voltak, de ez kapudrog... benne van a tömény étcsoki, viszont mögötte a nagyon finom gyümölcsösség, nagyon kellemes savak. Én nem tudom megmondani, hogy ezek milyen gyümölcsök, de leginkább minőségi narancsos étcsoki az összhatás.
Nem is tudom mikor ittam ennyire finom kávét.
Aki feldobná a klasszik vonalat, próbálja ki! -
hogyaza
csendes tag
válasz vicces1 #106862 üzenetére
A triakost leírtam,hogy én hogy csinálom.Persze nem biztos hogy ez a jó.
A mikro csapot meg bármilyet használhatsz ami nem golyós.ínekem ez van,ki tudod következtetni a bekötését.
A felső ágat a nyomóágba kötöd a pumpa és a kazán közé,az alsó a visszatérő a pumpa után kell egy T idommal,vagy a tartályba.Nem fontos a preciziós,azzal sokat kell tekerni.
A felfogatása macerásabb a Gaggia oldalára,mert kell egy plusz lyuk,ami látszik.Vagy a gomb alá kell rakni még egy takaró lemezt ami esztétikus.Vagy alulra a sarokba kell tenni,itt csak a gomb látszik.
-
bl4ze
veterán
Egy kedves fórumos pajti tanácsára kóstoltam, illetve bontottuk közösen
Udinese Export Lusso 80/20 kávét.
Az első pár shot után azt mondom teljesen vállalható, de ahhoz képest, hogy csak 20% R eléggé kiüt, érződik. (nincsen baj vele - csak mondom).:. bl4ze .:.
-
HÁZIGAZDA
válasz norkov84 #106888 üzenetére
attól tartok, hogy nem lesz rövidtávú eredmény, veszünk valamit, aztán meglátjuk. eleinte az ikeás is oké, csak aztán megmakkan, és ugyan pár száz ft egy tányér, szóval megérné 5-10 évente cserélni, de utálom a tervezett avultatást
én amúgy a leírás alapján ezt simán megvenném, de az asszony már közölte, hogy azért menza tányért nem akar, hogy néz már ez ki.
https://www.gastrozone.hu/tanyerkeszlet-18-reszes-trend.html[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vicces1
aktív tag
Sziasztok, keresek újállapotú high end mikrót. Állítólag itt dobálják ki, én ingyen elhozom.
(Fehérvár - Kaposvár - BP vonalon főleg)
Köszönöm!Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Gery0505
tag
válasz Parci #106889 üzenetére
Próbálj meg szögletes tányérokat keresni, valami ipari jellegűt, de mégis szépet. Az lehet jobb lenne, mert kicsit különlegesebb.
Az IKEA-s tányér meg azért melegszik rettenetesen, mert kerámiából van, és ez porózus, ha nincs rajta a máz. A kerámia meg felszívja a vizet, és a mikró azt a kerámiában lévő vizet is megmelegíti. Emiatt forró. Ezért is jobbak az üveg tányérok, mert azok nem porózusak, és nem szívják fel a vizet.
Én is jártam most úgy, hogy szereztem Ancap csészéket, de az egyik kis csésze alj úgy néz már ki, mintha 20-30 éves lenne. Lekopott róla a máz, pedig ezek ipari csészék. De csak egy tányérról, a többi makulátlan. Biztos ez az egy gyártási hibás volt."Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
tag
válasz RetepNyaraB #106895 üzenetére
Gondolom, hogy kellene legyen rajta máz, különben úgy nézne ki mint a Pataky tál, vagy egy falazó tégla. Nekem úgy rémlik, hogy a porcelán is kap valami mázas bevonatot, de lehet nem jól sejtem.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
tag
válasz Zen42 #106881 üzenetére
Szöget ütött a fejemben az a gondolat, hogy ki kéne próbálni azt a különlegességet, hogy a Cascara-ból készült teát kellene betölteni a KV gépbe a víz helyett, és azzal lefőzni a KV-t. Vajon milyen ízt adna neki? Nagyon kíváncsi lennék most erre. Próbáltatok már ilyet?
"Failure is always an option." Adam Savage
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- Eladó Garmin Venu 3 okosóra Árcsökkenés