-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
killerjohn
addikt
ezt vehetem alapul, amikor meg lesz a gép? [link]
gondoltam hogy majd aláteszem a mérleget (eleinte) és megnézem, hogy milyen érzés (mármint a karomnak) azzal a 14kg-mal nyomni a tampert, és utána már menni fog érzésre.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz killerjohn #25353 üzenetére
Tömörítést én is fürdőszobamérlegen gyakoroltam (és még sokan mások), a párom nagy nagy örömére.
"Azért az elég sz@rul hangzik, ha kitartást kell kívánni egy kv főzéshez" - pedig szükséged lesz rá, meglátod , igaz, ha lesz élőben kis tanítás, sok bénázástól megmenekülsz.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mester6
tag
válasz Peti...(16v) #25356 üzenetére
Egy Faema-nál, csak egy Faema lehet jobb ! Kösz a képet!
-
soldier2
őstag
válasz Peti...(16v) #25356 üzenetére
Gyönyörű. Remélem sikerül betörni a vadlovat
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
killerjohn
addikt
Ha jól értem, akkor az a lényeg, hogy darálok majd egy adag kávét mondjuk 8-as fokozaton, lefőzöm, és 15 mp a szent grál. Ha ennél lassabban fő le, akkor dúrvább őrlemény kell, ha gyorsabban, akkor pedig finomabb. Jól mondom? A tamperolást már nyomatom eLearning-ben, most épp a darálásról olvasgatok, de elég nehéz a témakörben nem-ellentmondásos forrásokat találni
szerk: végül Fragolától szerzem be az első tamperemet, köszönet a gyors ügymenetért!
[ Szerkesztve ]
-
nemethsza
tag
válasz killerjohn #25359 üzenetére
Jó lesz az 25 mp-nek is. Kb. :-)
Mi az ellentmondás?[ Szerkesztve ]
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
nemethsza
tag
válasz killerjohn #25361 üzenetére
Legyen inkább 25-30. Mp. Eleinte. Ha beállsz pl. 25-re, akkor még egy változó kilőve.
Ha a lehetőségekhez képest minden változót fixálsz, akkor tudsz ugyanolyan eredményt elérni.
Ha az nem jó, akkor változtatsz, egyszerre egy paramétert. Ahogy változik az eredmény, úgy értékelsz....
- őrleményfinomság
- gramm
- tamperolás erőssége,
- hőmérséklet
- lefolyási idő.
Hirtelen ennyi :-)"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
killerjohn
addikt
válasz adriankoooo #21713 üzenetére
erre most ráizgultam
nemethsza: jó játék lesz, alig várom már hogy itt legyen a gép
- őrleményfinomság: gondolom erősen változó, macerás beállítani
- gramm - erre egész konkrét ajánlások vannak. 16-18gr
- tamperolás erőssége - erre is teljesen konkrét a 15kg-os szabály, minden elérhető forrás ezt mondja
- hőmérséklet - na, ez passz. Nils most mondta, hogy a PID 96 fokra van beállítva, de oda állítom ahová akarom.
- lefolyási idő - gondolom itt is ökölszabály akkor a 25-30 mp.Szóval a legtöbb paraméter kis sávban ingadozhat, de persze gondolom a tökéleteshez mindent tökéletesen kell csinálni
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25361 üzenetére
Az adatok szárazan:
Szimpla (szimpla szűrő, 12-14 g őrlemény): 25-30 mp alatt jöjjön le 25-30 ml kávé. (A kész ital súlyát most ne mérd.)
Dupla (dupla szűrő, 16-19 g örlemény): 25-30 mp alatt jöjjön le 30-60 ml ital. /Első esetben dupla ristretto, másodikban dupla espresso az ital neve./
Ristretto (szimpla szűrő, 12-14 g): 20-50 mp alatt jöjjön le 25 ml ital. /Ez a legviccesebb, majd még visszatérünk rá./
Három paramétert tudsz változtatni:
- az őrlemény mennyiségét
- a darálás finomságát
- a tamperelés erősségétTamperelés:
- olasz: éppen csak elsimítod a tamperrel az őrleményt, esetleg odatartod a darálóba beépített tamperhez a kart
- újhullámos: 15 kg erővel nyomod - gyakorolsz, izzadszAmíg ezek a számok nem stimmelnek, meg se kell kóstolnod a lefőtt kávét, mehet a lefolyóba!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
killerjohn
addikt
válasz ronin s8 #25364 üzenetére
Ebből nálam Dupla lesz az esetek 99%-ában, két csészébe főzve dupla kifolyóval (2x30ml ital)
Mérleg van, majd mérem az őrlemény súlyát ami kijön a Hario-ból.Érdekes, hogy a 15kg-os tamperelésre mondod hogy "újhullámos", mert elolvastam vagy 20 guide-ot tampereléssel kapcsolatban és sehol semmi mást nem írtak, még opcionálisan se, csak a 15 kg-os verziót.
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25365 üzenetére
Szerintem írás ezzel kapcsolatban csak valami hipszter geek agymenés van... Olasz eleve nem ír-olvas, tehát tőlük nehéz bármit is találni.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
enterlaci
senior tag
válasz Peti...(16v) #25356 üzenetére
Mi tud egy ilyen masina, mi van belül és miben más egy gaggiánál?
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
Szyszko
tag
Nem tudok dűlőre jutni az eddigi hozzászólások alapján LAICA vízszűrővel kapcsolatban. Most akkor jó, vagy nem jó ez a kancsó a G Baby Twinhez? Ha nem jó akkor mi a legegyszerűbb alternatíva?
köszi
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
bl4ze
veterán
Egy újabb győri, Németh János pörkölésű kávét kóstolgatok, az AVX forgalmazza :
Sandaj Water Decaf
Közepesen sötét (francia) pörkölés, ép szemek jellemzik a mintát. Ami érdekes, hogy nagyon matt, kimondottan száraz érzete van a kávénak, a zacskóba szagolva pedig erősen fás illatot érezni.
Igen finomra kell őrölni, hogy szép, tankönyvi lefolyást kapjunk. Hő igénye nem nagy, középen keresgéljünk.
Elég „küzdős” kávé, oda kell rá figyelni, nem bolond biztos. A legjobb eredményt akkor értük el ha egy nektáros édesség, és almahéj, alma chips íz az uralkodó, nagyon halovány mandula lecsengéssel.
Rossz irányban járunk ha az illatban érezhető fás az ízben is előjön, akkor változtassunk a hőfokon.
Testessége közepes, crema nem vastag, de a fogyasztás végéig szépen kitart..:. bl4ze .:.
-
veterán
Sziasztok!
Megjött a Gaggia baby.
Kaptam hozzá három szűrőt.[link]
Gondolom az első a 2 személyes, mivel a másodikba próbáltam 16gr kávét belerakni, de nem igen jött össze. 1 perc alatt sem folyt le, akkor is csak az egyik csészébe. Ki is kapcsoltam, kuka.
A másik kettő egyszemélyes lenne?
Mivel sima elektromos darálóm van, amíg nem veszek normálisat, pl Lavazza őrölt kávé jó lehet hozzá?
Persze próbálkozok elektromossal is, de a drágább kávét nem szeretném elpocsékolni.Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
-
veterán
Ez sem lett jó.
Az egyik csésze félig, a másik majdnem tele.
Nem kéne magától leállnia? 1 percnél kapcsoltam ki ismét.Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
lagoon79
tag
válasz Silent77 #25377 üzenetére
az, hogy merre folyik a kettős kifolyón függ: vízben van-e a gép, tömörítés milyen, hol csatornásodik fel a pogácsa.
mármint minek kéne leállnia? ha nem volumetrikus programozású a gép, akkor miért állna le? addig megy, amíg van benne víz, sőt utána is...amíg behal a pumpa.
ha előre őrölt kávéval próbálod, akkor túl sokat ne várj. ott a beletett adagokkal, esetleg a tömörítés erejével tudsz vmit csalni.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz lagoon79 #25378 üzenetére
vízben van-e a gép? Nem igazán értem.
Kaptam hozzá műanyag tampert, azzal tömörítettem.Nem tudom, azért kérdezem. Nézd el nekem, első ilyen gépem. Nem értek hozzá.
Ezek szerint 25-30mp után nekem kell lekapcsolni.Én daráltam.
A lényeg az lenne, hogy párommal igyunk 1-1 kávét.Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
lagoon79
tag
válasz Silent77 #25379 üzenetére
egyenes áll-e? én vízmértékkel mindig megnéztem, mikor új gépet tettem a pultra.
pontosan, ha úgy látod, h elég a kifolyt mennyiség, akkor kapcsold le. egyébként ha készítenél egy videót a csapolásról, akkor talán többet tudunk segíteni. a cél, hogy a gomb megnyomása után kb. 6-10 másodperccel kezdjen el csepegve folyni a kifolyóból a kávé és (ha duplát számolunk) kb. 25-30 mp alatt jöjjön le 2*30 ml. Ezek csak irányszámok, de az őrleményfinomság és mennyiség beállításához segítség.
-
veterán
-
Surda-
őstag
válasz Silent77 #25379 üzenetére
Na
Kb a dolognak kb így kell kinéznie
A lényeg,hogy olyanra daráld a kávét,hogy ilyen szépen lassan follyon le.
Ne a másodperceket nézd,ha nagyon korán elkezd szőkülni (azaz sárga,vizes lesz),akkor állítsd le, akár 20mp-nél is.
Ha pedig nagyon csöpögve indul és 30mp-nél még alig folyott ki valami, akkor hagyd még,akár 1p-ig is.
Ha a kettős kifolyón előbb indul el az egyik oldalon,akkor fogj egy fogpiszkálót és húzd át a kv-t a másik irányba[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
ronin s8
senior tag
válasz Silent77 #25382 üzenetére
Az elején sok a kudarc, de nem szabad kétségbe esni!
Javaslat: fix őrlemény mennyiség, fix tamperelés, és csak a darálón állítani. Amíg a lefolyási idők nincsenek rendben, nem érdemes mást gyakorolni...
De legelőször is Mindkettőtöknek javaslom, kóstoljátok meg az életben, hogy is kellene egy ilyennek kinéznie, ízlenie...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
veterán
válasz radi8tor #25384 üzenetére
Pár napja nézegetem a videókat, igaz csak a babyről.
Bevallom nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz elsőre.Surda-: Örülnék ha nálam is így folyna. Amúgy lehet nem vízszintes, most néztem. Még nincs a helyén egy kis asztalon próbáltam.
Mindjárt elszaladok, veszek egy mércés poharat, hogy nagyjából tisztában legyek mennyinek kéne lefolynia.
Amúgy annyira nem volt rossz a kávé, mintha kétszer olyan rossz lett volna. Brikkát se közelítette meg. Crema pedig nulla.
Sürgősen kell egy daráló, de pénzem most nincs rá, ez is olyan hirtelen jött.
Azon is gondolkoztam, hogy elsőnek őrlőt veszek, de mivel már megbeszéltem a sráccal, nem akartam visszamondani.ronin s8: pedig most eléggé abba estem.
Sz@r gépi daráló, 20mp-ig daráltam. Tamperlását gyakoroltam én is a mérlegen. Még az se nagyon megy.
Többször kell lenyomni, vagy elég egyszer? Műanyag tamper, kisebb is mint a szűrő.
Azt is be kell szereznem, írok is majd a fórumtársnak.Köszönöm a sok segítséget, nélkületek nem menne.
A topikban nincs szolnoki véletlen?
[ Szerkesztve ]
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
Kávé Kálmán
tag
Szépre érzékenyeknek! Feltehetően a leglassabb, legrészletgazdagabb lassítás, ami eddig kávéhúzásról készült ... Valahol Kaliforniában. Meglehetősen friss produktum.
[ Módosította: radi8tor ]
-
veterán
válasz ronin s8 #25389 üzenetére
Az is megfordult a fejemben, hogy veszek egy hario minit, de most annyim sincs.
írok a kollégának tamper ügyben.
Graef CM70 ahogy látom már nem kapni, de a 702-t se nagyon. Ebolton van 1-2 hét szállítási idővel.
Most már tudom, mekkora jelentősége van a darálónak.Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
hunspikey
őstag
Urak!
ha már pár posttal korábban szóba került a PID kérdése - engedjétek meg, hogy megosszam illetve leírjam, hogy mi a bajom úgy általánosságban vele.
Nekem van egy Giotto V3-am ami gyárilag PID-es. És amúgy meg egy HX gép. Na most a PID hőmérséklet amit a user állíthat nem a főzővíz hőmérsékletében van kifejezve, hanem a bojler hőmérsékletben - amiből egy táblázat segítségével lehet valami norma által mért hőmérsékletre következtetni.
Ez szép és jó, csak van egy nagyon apró, nanométer méretű tücök vele: SEMMI nem igaz belőle.
Sokat olvasgattam már mindenféle fórumokon és nem Rocket Giotto, vagy akármilyen más gépnek a specifikus hibájáról van szó - szóval nem szervizre vár a gép ezzel a bajjal.
A jelenséget sokkal inkább a thermoszifon rendszer és az a rohadt nagy réztömeg okozza ami amúgy meg a termikus stabilitást adja az E61-es fejnek.
Ha jól értelmeztem és innen vagyok teljes zavarban: A termoszifon fej keringeti a vizet. Ezzel fűti az egész tömeget (E61 fejtömeg) - viszont mivel a PID hőmérséklet minden esetben messze 100 fok feletti - hiszen különben nem lenne gőznyomásod a gőzkarban - így ebből a magasabb hőmérsékletből ha kell, ha nem "jut" a fejnek is bőven ami miatt bizony túlmelegszik.
Erre van a hűtőcsapolás ugye.
Igen ám de van még egy apró tücök:
A bojler főtőkapacitása nem elegendő ahhoz, hogy egy elméleti folyamatos csapolás egy bizonyos időpontjában ténylegesen végre teljesüljön az az állapot, hogy a kívánt főzővíz hőmérséklet jön ki a fejből.
Történik helyette ugyanis, hogy a fej olyan 96-97 fok körül indul - mondjuk már 30 perc állás után - innen hűl vissza a csapolt víz hőmérséklete szép lassan. A PID-et én általában 118 fokra teszem, ez elvileg egy kb 90 fokos főzővizet kéne, hogy eredményezzen. Ehhez képest amikor nézem a Paljoc féle fejhőmérőt akkor azt látom, hogy szépen 2-3 tized C / másodperccel hűl a víz a nyugalmi 96-97 fokról - de messze nem áll meg a hőmérséklet csökkenés sajnos 90 fok környékén - simán megy 89,88, 87 fokra is - ami már messze túl hideg.
Szóval az egy illúzió, hogy ha PID-es gépem van, akkor tök jó mert majd tized fokra annyi lesz a hőmérséklet mint ahogy az reklámanyagokban írva vagyon.
Ehhez képest nem tudom számít-e egyáltalán, hogy a PID hová van rakva. Ugyanis ha a vizet amúgy nem sajnálod, akkor minden PID hőmérsékletről vissza lehet hűteni a főzővizet 90 fokra - teljesen mindegy, hogy akár 99 fokig is ha felment - mert nem tudja tartani a lépést a bojler a beáramló hideg vízzel.
Tanácstalan vagyok - most azt csinálom, hogy nem hagyom értelmetlen magasan a PID-et - 118-ra állítom, ez 2 fokkal magasabb csak mint az abszolút minimum - itt 1 bár a gőznyomás ami nem túl acélos, de megtudom vele csinálni a mikrohabos tejes így is - viszont így nem kell perceket hűtőcsapolni az állandóan túlmelegedő fej miatt - kicsit ráéreztem a dologra és két képcsőben le tudom normalizálni úgy a fejet, hogy főzés közben nagyon szép 90.5 fok van végig. Max egy két tizedet ingadozik.
Ti hogyan csináljátok, illetve kinek mi a tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Egy R58 jobban működik - nem az elmélet érdekel hanem tényleges fejhőmérővel kimért vízhőfok értékek. Ott pl meddig melegszik az E61? Milyen hőmérsékletű víz folyik pl 30 perc állás után?
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
ronin s8
senior tag
válasz hunspikey #25396 üzenetére
Nem az utólagos bölcsesség hangja szól belőlem, ha azt mondom, ezt már régóta tudjuk, hogy HX-hez nem jó a PID, pont az általad elmondottak alapján, mert nincs lineáris kapcsolat a beállított érték és a tényleges hőmérsékletek között. Ezt egy fejhőmérő pontosabban megoldja. A PID-es vezérlés viszonylag gyors reagálású víztömeg esetén működhet. Ehhez viszont kicsi bojler kell, mint a Gaggiák, vagy az R58, aminek a kávébojlere kb. 6 dl. Ennél már képes a PID (és a nagy fűtőszál) gyors utánmelegítésre, így nem esik számottevően a hőmérséklet csapolás közben. Az R58-asnak egyébként sem E61-es feje van, hanem valami utánfejlesztett izé...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz hunspikey #25396 üzenetére
öö, a pid nem abban segít, hogy egy tetszőleges csapolás alatt ne változzon a hőmérséklet. arra jó, hogy a kiindulópontod tökéletesen pontos legyen. a hx gépeknek meg elvileg valóban ez a fő gondjuk: ha gőzre állítod be, akkor sárkányos a kofinak, ha a kofihoz, nem elég sárkányos a gőznek.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
killerjohn
addikt
ez a hűtőcsapolás dolog érint majd engem is ? vagy csak főző bekapcs, PID bekapcs és X fokra állítva (96? kávéfüggő?), vár fél órát, és aztán csak nyomom a gombot amíg elég kávé lefőtt?
most már nagyon ki akarom próbálni (remélem hogy lelkesedésem a kipróbálás után se fog csökkenni )
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós kamerák
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ukrajnai háború
- Videó stream letöltése
- Gaming notebook topik
- Motorola Moto G24 Power - hol van az erő?
- Milyen videókártyát?
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- További aktív témák...