-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
enterlaci
senior tag
Nagyon nagy kedvencem lett a P&Y Yirgacheffe Aramo, csak élvezem, semmi gondolkodós meló 2 hetesen nálam pont egy fokot kellett emelni a piden. Kellemes coffee!
Illesvik: Kösz a képet és az infót, hasznos! Remélem megoldódik neked a forgatás, pl ha megcsizsvásznozod.
zolnagy: A Tesco holnap talán mindenhol nyitva van - ha nem bírod ki..
jolti: Szép darab!
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
mester6
tag
válasz Peti...(16v) #24898 üzenetére
Köszönöm a részletes választ! Még előfordulhat, hogy lesz valamikor egy Faema gépem, így érdekel minden információ. Nekem most egy La Scala Butterfly van, nincs vele semmi gondom.
Szurkolok, hogy sikerüljön a végleges beállítás! -
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #24900 üzenetére
Az elszíneződés nem tudom mitől lehet. Ez már a 4. QM, ami nálam jár, de még nem volt egyik sem ilyen. Bírnia kell a hőt, mert a gőz is azon keresztül megy. Az újabb qmek felsőszűrője sajnos nem jó, mert nagyobb a furata.
Azt a vízterítő csonkot tényleg nem lehet sehol kapni. Ha szépen megkérlek, csináltatnál nekem is egyet, fizetném a postával együtt.@enterlaci,
nem bírtam holnapig sem. Találtam itthon mogyoróvajat, most azzal jó lett, aztán majd meglátom.
Jó ez a gyári qm duplaszűrő, csak kicsit kevés fér bele. 16,5 g kávéval nem bírtam végig felhúzni a kart. A magassága a szűrőnek 21-22 mm. Van itthon normál 25 mm magasságú perem nélküli duplaszűrő. Azt átalakítottam QM kompatibilisre, így szuper, csak kellett egy teflonszalag tuning is, mert kicsit eresztett.Nagyon tetszik a kis QM. Most bajban vagyok, mert vagy ez megy majd a háztól, vagy a Brasilia.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz enterlaci #24901 üzenetére
Az nekem is nagy kedven, de néha kell más is. Most Panama van, az is nagyon finom, csak bátran kell a hőfokkal bátran kell bánni. 101 fokon nálam szépen muzsikál.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
zolnagy
őstag
Hát igen, lehet, hogy így lenne, mindig az kellene, ami nincs
Amikor qmem volt, akkor a hőfok könnyű állítása hiányzott, amikor pides gépem volt, akkor meg a gyors készenlét. Így van ez...
De most, hogy sok gépet kipróbáltam, elmondhatom, hogy egyáltalá nem rosszabbak ezek a qm-ek, mint pl a brasiliám, csak korlátosabbak. Főleg a robitartalmú keverékekhez nem lehet eléggé lemenni vele, vagy trükközni kell.
De olyan szép! Most is olyan, mintha új lenne, pedig öregebb, mint én. Akkor még nem volt ismert a tervezett avulás...[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz mester6 #24902 üzenetére
Kösz a biztatást!
Nem hiszem hogy ilyen Faemára (Compact A) vágysz. Ez egy Butterflyhoz képest nem lenne előrelépés, pláne külsőre nem. Hunyoríts, ha rákereselZolnagy: 4-5 darabot kértem, ha kész lesz, tudok majd küldeni. Megírom majd priviben.
Jó neked, hogy a tiéd ilyen szép állapotú. A miénk (tesómé) fejre esett szállítás közben, így kicsit karambolos lett az egyik sarka. De amúgy is festeni kellett volna, mert az alja több helyen rozsdásodik. Képeken szebb volt, de porfestés után megint az lesz. Legalább megmentjük az utókornak
A perem nélküli duplaszűrőt hol vetted és milyen géphez való?[ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
válasz Peti...(16v) #24911 üzenetére
Megnéztem, kultikus masina , biztos nagyon kedveled! Egy Faema az mindig Faema , marad, lesz!
-
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #24911 üzenetére
Nagyon köszönöm!
A duplaszűrőt a Brasiliához rendeltem a Danettinél: [link]De egy ugyanolyan szűrő lett, mint amivel én is vettem a gépet. Ennek nincs pereme (amiben a karban a rugó elakad), tehát ideális alany QM-hez, csak a felső karimáját kell egy fogóval kiegyenesíteni. Sajnos az összes általam próbált szűrő nagyobb pár tized mm-el, mint a QM gyári, ezért szükséges a teflonszalag tuning. De persze ez nem olyan nagy dolog.
@Parci,
igazából már nincs is kedvem a piddel játszogatni. Hétköznap amúgy sincs időm rá, mert reggel tudok csak kávézni és sokszor hétvégén is jobban jön a gyors készenlét. -
HÁZIGAZDA
-
Peti...(16v)
tag
válasz zolnagy #24914 üzenetére
Ja hogy ott nincs perem. Én meg azt hittem, hogy úgy érted egyenes karimájú. Majd megpróbálok egyet kiegyenesíteni, ezek szerint ki lehet. Viszont ezt a teflonszalag dolgot nem értem. Hova, mire tekered?
Mester6: nem mondanám. Már kétszer megcsalt a bestia, kiábrándultam. Legutóbb már ott tartottam, hogy ledobom a konyhaablakból... De aztán kapott még egy esélyt
Mostanáig szereltem, most végre minden úgy működik ahogy kell, de nem akarom elkiabálni. Reggel jön a főpróba.
(Ha tényleg érdekelnek a részletek: a beépített opv-ben van egy elég erős rugó, ami alatt hézagoló alátétek vannak. Gondolom ezek ki-be rakosgatásával szabályozták a nyitási nyomást. Mivel ilyen alátétem nincs, így a rugó meneteit tágítottam meg, hogy ne nyisson ki feleslegesen alacsony nyomáson, mert szerintem itt ment el a víz, és ezért nem volt elég nyomás a kv pogácsán. Illetve a szelepben a záró gumikorong már el volt kopva, ezt megfordítottam, így talán jobban zár majd. Ez az egyetlen tömítés, amit nem cseréltem ki, mert sajnos nem találtam, a katalógusokban sem szerepel.) -
mester6
tag
válasz Peti...(16v) #24916 üzenetére
Ügyes vagy! Tömítéseket , alátéteket , ha nagyon kell talán itt is lehet gyártatni:[link]
-
Peti...(16v)
tag
válasz mester6 #24917 üzenetére
Nem, mert sajnos nem lett jó
Kösz a linket, lementettem!Minden megy faszán, de kávécsapoláskor elmegy a víz a bojler irányába, és ott emelkedik a vízszint, a pogira meg nem jut elég nyomás, és csak szétázik... Remélem a csaptelepben lesz tömítetlenség, nem a bojlerben. Ha esetleg van valakinek ötlete, ne tartsa magában
-
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #24916 üzenetére
A teflonszalagot a fejre kell tekerni az O-gyűrű vájatába, majd utána tenni a gyűrűt. Így pár tized mm-el nagyobb átmérőjű lesz a gyűrű. (én most 3x tekertem körbe rajta)
Szűrők, balról jobbra: eredeti QM; a kiegyenesített karimájú Brasilia szűrő; egy peremes szűrő (olyan karokba, amiben rugó van
[ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
válasz Peti...(16v) #24918 üzenetére
Sajnálom, hogy nem sikerült! Remélem tud valaki segít ő ötletet adni!
-
zolnagy
őstag
Most, hogy megvagyok a QM-el, gondolkodom, hogy véglegesre befejezem a Brasiliat. Azaz kiszedem a pipacsövet (mert szerintem még benne van) és teszek a helyére egy szűkítőt (egy 0,45mm-est ahogy fragola is írta). Tudja vki, hogy honnan tudnék ilyen szűkítőt beszerezni? Csőszerelő bolt?
-
Peti...(16v)
tag
válasz Peti...(16v) #24922 üzenetére
Minden bosszúságom okozója:
1. víz a pumpa felől
2. víz a kávékör felé
3. opv túlfolyó
4. víz a bojler felé
5. mágnesszelep (2-járatú)
6. un. balance csavar (elvileg ezzel szabályozható a víz aránya, ha a csapolás és a bojler feltöltése egyszerre megy)
7. bojler kézi feltöltése (hálózati nyomásról)
8. vízhálózat főcsap (egyelőre külső tartályról megy) -
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #24924 üzenetére
Holnap beszerzem.
Ha a bojlert megnyitom, akkor gondolom kell majd új tömítés is, ugye? -
dugesz77
őstag
Én erről most olvasok először : " A Gaggia NEM ajánlja a visszaöblítést presszógépein."
Oldal közepe fele.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #24926 üzenetére
Tehát akkor ilyen kellene?: [link]
-
ronin s8
senior tag
Hogy jól induljon a nap...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Surda- #24934 üzenetére
Ha őszinte akarok lenni, akkor az egy elba..ott szimpla/dupla. Egy árnyalatnyival hosszabbra kell engedni, mint az olasz kávét. Ennek következtében gyorsabb lesz az átfolyás, tehát a beállított (pl. PID-del) hőmérsékletnél kicsivel magasabb hőmérsékletű vízzel történik a kioldás, mert a pogácsa nem hűti annyira le, mint egy normál lefolyásnál. Ezért hőtűrőbb kávékkal finom, pl. afrikai (kenyai, etióp) kávékból készítik a franciák is. Érdekes módon a hígabb érzet ellenére kicsit olajosabb, teltebb érzetű lesz az ital. Kiválóan illik croissant-hoz, mert nem kell külön vizet inni hozzá, mint az olasz kávékhoz.
Technikailag néhány metódus képzelhető el:
- picivel durvábbra darált őrleményből, szimpla szűrővel kb. 150-170 ml.
- normál darálással, dupla szűrőből, szimplányi kávéőrleményből 150-170 ml. (én most ezt csináltam)
- duplához darált kávéból dupla szűrővel, de kevesebb őrleményből 150-170 ml.- csináltam már úgy is, hogy normál duplát főztem, de egy percig, így lett hosszabb...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #24944 üzenetére
no, majd egyszer demózd ezt a krémizét. azért nem értem egyelőre, mert ha hagyom tovább folyni jóval és/vagy ömlősre veszem, akkor a lefolyás nagyja állati vizes... és végülis az americano is espresso + víz. no de a képen meg zsiványul néz ki, szóval majd egyszer
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
enterlaci
senior tag
válasz ronin s8 #24935 üzenetére
Kipróbáltam ezt a café créme-t egy szelet tortával együtt. Tetszett, tovább tart a kávézás és finom volt, de a torta sokat segített most.
A felső metódust csináltam, szimpla szűrő, 2 állítással vettem durvábbra de még így is világossá és csepegősség vált 90ml környékén. Le is állítottam. Még durvább őrlés kéne neki? Nem volt olajosabb vagy teltebb sem - bár talán még több hő is kéne..Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Mikrotik routerek
- Windows 11
- Az Apple iPadOS-t is megrendszabályozza az EU
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Piacvezető tandem OLED panellel érkezik az iPad Pro
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A Fractal Design fával díszített toronyházának testvére született
- Politika
- Gaming notebook topik
- Mini-ITX
- További aktív témák...