-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bl4ze
veterán
válasz jveres #38393 üzenetére
Ilyen sok tapasztalatom nincsen a CM kávékkal,de biztos,hogy stabil gép,stabil tudás kell hozzá ha ki akarod hozni a maximumot.
Én most trükközéssel,nagy odafigyeléssel ebből a decaf-ból kicsalogattam egy citrusos-narancsos ízt,a papírt megnéztem és ez volt ráírva is. (+ még valami de az nem rémlik talán tejcsoki).:. bl4ze .:.
-
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #38397 üzenetére
Volt egy másik post is, csak nem emlékszem a a címre. Több örlőt vizsgáltak, szitálásos módszerrel szétválasztva az egyes frakciókat. A Robur és a HG-1a sor végén volt ami a szórást illeti, alap örlők sokszor jobban teljesítettek, így gyorsan abba az irányba ment a vita, hogy van-e értelme ez alapján osztályozni. Egy darabig követtem, de kezdett hitvitává válni, így otthagytam.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bajnokpityu
félisten
válasz Deadzone41 #38402 üzenetére
nem mindegy, ugyanúgy égett ize van.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
Deadzone41
őstag
válasz soldier2 #38403 üzenetére
Minél egységesebb az őrlemény, annál egységesebben lehet kivonatolni, ez tény.
bajnokpityu: De tényleg mindegy, csak a megégett kifejezés olyan fals következtetésekhez vezethet, minthogy egy adott ital pusztán a túl forró víztől lett keserű, és nem egyéb tényezők együttesétől. Szerintem.
-
paljoc
tag
válasz Deadzone41 #38405 üzenetére
Kipróbáltam a Variót a fekete pörkölésű amcsi kávé meg egy világos Apricot Illusion csereberélésével, lali.hu is így nézte, a szín változás gyönyörűen mutatja mennyi kávét kapok az előző darálásból úgy, hogy közben mindig 11 megy be meg annyi is jön ki. 2 gramm ami az előzőből származik.
-
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #38405 üzenetére
Nem hagyott nyugodni a kisördög: [link] . Most megyek, és szégyellem magam, és keresek valakit, aki vas (alumínium) árban átveszi a HG-1-t, ugyanitt bejáratott Robur kések eladók - a Ditting viszont fenomenális.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz jveres #38411 üzenetére
Ami szabad szemmel, és az otthoni szitámmal is tisztán látszik, hogy több a nagyobb szemcse, mint a korábbi Imat Luxon. A 400 um és nagyobb szemcsék vsz már inkább hulladék, nem adnak hozzá az ízélményhez (kvázi mennyiségileg elveszett, kidobott kávé a sok), de nagyon gyorsan esik is a görbe, a 250 um-es szemcseméretből már a legkevesebb van. Hogy hol van a határ, ami felett már inkább csak plusz súly azt nem tudom. Ezt leginkább vitaindítónak szánom, ha már előkerült hallgassuk meg minél többek véleményét. Egy kis brainstormingra hívnám a tisztes társaságot. Ugyanakkro a teszt "profizmusát" aláássa, hogy egy olyan darálónál, ahol közismerten óriási a jelentősége a bejáratásnak, nem egy régebbi modellt kerestek, hanem egy majdnem újat.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mufi
senior tag
Ki az a Simi fórumtárs? Esetleg valaki győr/szombathely környékéről aki tud kávégépeket szerelni?
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
Deadzone41
őstag
-
Ábi
tag
válasz soldier2 #38374 üzenetére
Na, az a fura, hogy az ebéd utáni 2 dupla ugyan úgy ütött a Pharos-Caravel párossal, mint tegnap, pedig megint csak érzésre húztam, hőmérő nélkül a Sidamot.
Egyenletesebben csapolásaim (minimális eltéréssel) vannak a Caravellel, mint a Bricolettával, vagy az Ascasoval voltak.
Gábor (Kálmán), te hogy tapasztaltad? -
mufi
senior tag
-
soldier2
őstag
válasz jveres #38424 üzenetére
Olvastam róla, de az önszopatásnak is van csúcsa, ez szerintem már annál is több Vagy mondhatnám úgy is, hogy eddig, és netovább Bár ha kijön. és lesz róla pozitív tapasztalat, akkor lehet kipróbálom, de valamiért szkeptikus vagyok ezzel a termékkel kapcsolatban.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mufi
senior tag
Ja és fiúk, szerintetek az lehetséges, hogy ez az alkatrészt tönkrement a gépen, ha a kar nem derékszögben hanem mondjuk 120-130 fokos szögben szorul rá teljesen a kifolyófejre?
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
Ábi
tag
A PID az Ascason a gyári termosztát helyén, a kazán közepén volt elhelyezve, így a pogácsára érkező vízhőhöz nem sok köze volt. A Bricoletta fejhőmérője már pontosabb képet ad, ott inkább a pontos berepülés a nagyobb kihívás. Ezekhez képest tényleg megbocsátóbb a Caravel és jutalmaz a Sidamonál gazdagon. Érdekes, a robis blendeknél és pl. egy nicaraguai kávénál már kisebb a különbség az E61hez képest. Ez számomra jó hír, mert hamarosan lesz egy baráti összejövetel, ahova készülök vinni a szettet nespressosok térítése céljából.😇
[ Szerkesztve ]
-
y300fire
tag
Esetleg valaki meg tudná mondani hogy az Aldi-s kávékapszula melyik gépekkel kompatibilis?
-
soldier2
őstag
válasz jveres #38426 üzenetére
Nem tudom megmagyarázni, de amíg legalább tapasztalatról nem olvasok, addig maradok kétkedő. Ha mégis beválik, lehet veszek egyet. Annyira nem drága.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
"Gábor (Kálmán), te hogy tapasztaltad?"
Uez. Nehany eve olvastam a home barista-n, hogy nagyon lamanak kell lenni vele, hogy eltold az eszpresszot. Lelkes onigazolasnak tartottam a tulajok reszerol. Aztan par honapja rajottem.
Megfejeljem a pozitiv tulajdonsagait? Most magammal hoztam Emmerichbe is. Vicces volt latni Ferihegyen a kezipoggyasz (!!!) atvilagitasakor a biztonsagiak arcat....
Sajnos fotot nem lohettunk a rontgen-keprol, pedig mindenfele sajtósnak hazudtuk magunkat...
[ Szerkesztve ]
-
pacuha69
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #38435 üzenetére
Jó kis utazó szett . Egyre jobban érik bennem egy Caravel beszerzése
-
soldier2
őstag
válasz jveres #38424 üzenetére
Mondhatnám úgy is, hogy túl sok elméletet láttam megdőlni a gyakorrlatban.
"A tudomány legnagyobb tragédiája, hogy a gyönyörű elméleteket, romba döntik az ocsmány tények" Thomas Huxley (ő már régen rájött erre)Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
paljoc
tag
Bentmaradő őrlemény a Catler 8030 esetén /természetesen papírpohár reklámmal egybekötve!!!/
Itt csak kb. 2,5 grammot "tüntet el" a gép.A következő a "fekete" próba a cserélődő őrleménnyel kapcsolatosan: kb. 1 gramm jön az előzőből ha már nem üresre porszívózott géppel megyünk hanem a napi használat folyamán. A be-ki teszt ugyanaz mint a Variónál, ami bemegy 10 gramm, az ki is jön minimális kocogtatás és ráindítás után, de mint írtam bő egy grammot az előző darálásból kapunk, míg a Varionál ez inkább szűk két gramm volt.
Következő delikvens a Magister 12I ipari karba őrlős gép lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Upo
addikt
A kartömítés vastagsága nem egyezik. Nem tudom hogy érted a 120-130 fokot, ha túltekered a derékszögön akkor vékony a tömítés, olyankor papírgyűrűket szoktak alátenni. Árulják is, de te is tudsz vágni magadnak annyit, hogy megfelelő vastagságú legyen. Ha nem megy be derékszögig, akkor túl vastag a kartömítés, lehet hogy nem belevaló, vagy esetleg ha vannak alatta papírkarikák akkor ki kell venni.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
HÁZIGAZDA
"A PID az Ascason a gyári termosztát helyén, a kazán közepén volt elhelyezve, így a pogácsára érkező vízhőhöz nem sok köze volt. A Bricoletta fejhőmérője már pontosabb képet ad, ott inkább a pontos berepülés a nagyobb kihívás."
ebből nem következik, amit állítasz, hogy csapolások között 1-2 fok eltérés lenne. a pid éppenséggel úgy tartja a hőfokot, mint a százas szög. teljesen mindegy, hogy szám szerint mit ír ki, ha 95 fokra állítod és csapolsz hármat, mindegyik ugyanazon a hőfokon készül (a kilépő vízhő meg lesz 95+x, ahol x egész szám. tökmindegy, hogy konkrétan mi). a bricoletta nem ilyen, az lottó , de aki kiismeri az e61-et, azzal is meg tudja csinálni jól.
"Ezekhez képest tényleg megbocsátóbb a Caravel és jutalmaz a Sidamonál gazdagon."
hogy ennek nem az az oka, hogy hőstabilabb a pid-es gépnél, az hétszentség. lehet, hogy inkább 4-5 baron készül a kofi vagy csapolás közben már nem esik úgy a hőfok, esetleg a kar miatti folyamatos nyomás, mittomén.
de odáig ne jussunk el még ebben a topikban sem, hogy a pid-es géppel az egymást követő csapolások között mindenféle hőlengés van (természetesen meg kell várni, amíg csapolás után újra hőstabil lesz a gép)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
ronin s8
senior tag
válasz soldier2 #38412 üzenetére
Érdekes dolgot vetettél fel... Tavaly az Espresso Embassy-ben ittam pár kávét, a Mythos őrlővel. Volt is itt róla csevely. SiD-ék észrevették, hogy más ízeket hoz ki a kávéjukból, mint a többi (ez még nem újdonság), és van egy sajátos ízvilága. Én ezt akkor úgy fogalmaztam, hogy inkább a "középső" ízeket emeli ki, a savakat, és a "mélyekből" viszonylag kevés van/érzékelhető. Ez - úgy fogalmaztam meg magamnak - akkor jó, ha analizálni szeretnéd az ízeket, és nem egy kellemes, összemosódó benyomásra vágysz. Akkor nem annyira jó, sőt időnként kellemetlen is tud lenni.
Nekem lassan mániám lesz a pohár. Mióta saját konyakot készítek, és figyelem a fázisokat, nagyon nem mindegy, melyik pohárral tesztelem az italt. (Bort már régóta nem iszom alkalmatlan pohárból.) Az a pálinkafőző és brandyfőző mester, aki az első lépéseknél segített, egy bizonyos poharat adott, hogy abból érdemes kóstolni, mert szétszálazza az ízeket. Azóta másmilyen poharakat (is) használok, mert midegyik más-más ízre hívja fel a figyelmemet. A "legokosabb" pohár pont arra nem jó, amikor az ember ellazulva, "konzumfogyasztóként" inna egy jó italt. Oda más kell...
Visszatérve az őrlőkre, én lassan kezdek rájönni, nem biztos, hogy nekem ennyire mélyen bele kell ásnom magam a témába, mert könnyen beleesek abba hibába (amibe minden kutató), hogy leragad a részleteknél, és pozitívumnak tekint egy sajátosságot, ahonnan már csak egy lépés kikiáltani jónak azt, ami egyvalamit tud... A Mythos-nál állítólag az okozza ezt a sajátos ízvilágot, hogy nagyon kicsi a szórása, hiányzik a spektrumból a por, ami a mélyebb, olajosabb ízeket adná. Számomra viszont egy jó espresso sajátja az olajosság (ebből is kitűnik, hogy nem vagyok nagy rajongója az újhullámos espresso-nak. ), tehát egy ilyen típusú őrlő nem ideális számomra.
A lényeg, hogy értékválasztás kérdése az egész. Érdemes-e elmenni egy bizonyos irányba, vagy az arany középutat válsszuk? Egy átlagos, de megbízható őrlővel megelégedjünk-e, vagy ruházzunk be hol az egyik, hol a másik irányba..?
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Bazsee71
őstag
Kezdek örülni, hogy nekem még csak alapvető elvárásaim lennének egy őrlőtől, mégpedig a következők:
- karba őrlős legyen,
- kiszámítható legyen a kiadott őrlemény mennyisége,
- csendesebb legyen, mint a CM702.A Graef esetén a legnagyobb bajom, hogy hiába mérem le előre a kávészemeket, még paskolással és söprögetéssel is hektikus a kiadott mennyiség.
Egyelőre a Mahlkönig Vario-t és a Fiorenzato F4 E nano-t látom esélyesnek a feladatra, de nálam most a Reneka is annyit hozott a minőségen, hogy nem kapkodok a cserével, inkább szűrőre költök.
[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
"de odáig ne jussunk el még ebben a topikban sem, hogy a pid-es géppel az egymást követő csapolások között mindenféle hőlengés van"
Én nem ezt mondtam. Azt az észrevételt osztottam meg, hogy minden kütyü nélkül stabilabban húzok jó kávét a Caravellel és 1-2 fok eltérést jobban tolerál, mint a 3,25ös Ascasom PID-del. Mivel ott a kazán közepén volt a szenzor, igenis esett csapolás közben a kijelző alapján a fok, de annak sok köze nincs a pogácsát érő vízhőfok változásához direktben, mivel a szenzortol nem messze ömlött be a tartály hideg vize. Kati is nagy kritikus, de ma már azt mondta, eddig a Caravel a legjobb gépünk.👍 -
Bazsee71
őstag
Párom lenne a legboldogabb, ha olyan szett lenne itthon, mint a tied.
Egyébként nem vetem el, csak még nem próbáltam. Jelenleg így is az őrléssel megy el a legtöbb időm, nem hiszem, hogy a Pharos többet venne el a reggelemből. Amúgy meg ha valaki nagyon ráér, arduinoval pár ezer forintból biztos megoldható a motorizáció is.
-
HÁZIGAZDA
nem tudom, hogy mit mondtál, mert egyelőre nem értem.
csapolás közbeni hőfokesésről beszélsz? az lehet más a caravelnél és a pid-es gépnél, sőt, biztos, hogy más és a gépen múlik. de hogy pid-es géppel minden csapolás ugyanazon a beállított hőfokon kezdesz, az hétszentség. az meg mindegy, hogy hol mér a szonda, ha egyszer hőstabil lett a cuccod, nem az a lényeg, hogy milyen számot látsz, hanem épp az, hogy 95 az mindig 95, akkor is, ha a pogira 95+x landol.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- GoodSpeed: Windows 11 PRO FPP (Full Packaged Product) - Retail, Box, dobozos
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mini-ITX
- Elemlámpa, zseblámpa
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest