-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
válasz jveres #37653 üzenetére
Tudom, láttam, de én 4x250g tárolására keresek megoldást. Kicsit sokallom a korábban linkelt báristaszaküzletes dobozokat mert 12000 lenne a 4 doboz. Lehet maradok az ikeás csatos üvegeknél.
Ettől függetlenül lehet veszek egy ilyen dobozt, mert jónak tűnik.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
And06
aktív tag
nincs valakinek kézi őrlője eladó? utazáshoz kéne. (mini mill, skerton vagy hasonló árkategória)
-
Upo
addikt
Nem tudom, de sok helyen olvashatod hogy fagyasztják vagy hűtik. A fagyasztásnál azért előfordulhat, hogy esetleges maradék nedvességből jégkristályok keletkezhetnek amik roncsolják a szerkezetét, az sima hűtőben nem fordul elő. Én nem mertem fagyasztani, de van aki megteszi. Zöldségek-gyümölcsök is frissebbek maradnak a hűtőben, de pl. fagyasztás után már nem gusztusos közvetlen fogyasztásra. Mindenki eldönti magának, hogy milyen módszert választ.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
adriankoooo
senior tag
válasz radi8tor #37646 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy nem flegmáztak volna egy sort a helyszínen is.
Billentyűzetet ragadott: a vezetőségnek írt (nem a homárnak) egy tök normális levelet. Erre a normális emberi reakció az lett volna, hogy: sajnáljuk valami hiba csúszhatott a gépezetbe, de a vendégünk vagy egy másik flat whitera.
-
adriankoooo
senior tag
válasz vendingo #37649 üzenetére
Anyámnak volt régen egy fasza vákuumos üvegje (rajta pumpával), szerintem az jó lenne kávéra is - csak jó régen nincs már meg.
Valami ilyesmi:
https://www.otto.hu/d-10031580986-szett-vakumos-tarolo-uvegkeszlet-4-reszes.html
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz adriankoooo #37662 üzenetére
Ilyen pumpás dologgal már találkoztam, de napi 4-6 alkalommal nem lenne kedvem pumpálni, na meg hamar tönkre is menne a sok használattól.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Deadzone41
őstag
válasz adriankoooo #37662 üzenetére
nem biztos, hogy jó ötlet a vákum, lehet még gyorsabban öregíti a kávét, mint amúgy.
-
vendingo
veterán
válasz Deadzone41 #37664 üzenetére
Én 1, max. 2 hétre előre pörkölök. Nem nagyon van ideje megromlani a kávénak.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Wolfy999
tag
Igen, volt szerencsém élőben is megcsodálni és kipróbálni a Pharos-Caravel duót. Nem katasztrófa a Pharos használata, a tekerését tényleg elcserélném a Hario-éra, ezzel egy pillanat alatt ledarálod a kávét. A kiürítése tényleg nem a legkényelmesebb, de szerintem egy kis gyakorlás után ez se lenne több idő, mint a Compak-ból kiimádkozni amit lehet. Talán ezen a téren még lehetne rajta fejleszteni, de nem megszokhatatlan így sem.
A Caravel meg egyszerűen cuki!!! Amilyen pici, olyan jó kávét készít. Játszósnak és utazósnak is príma. -
adp
őstag
válasz Deadzone41 #37664 üzenetére
ha légmentesen ( vákumozva) tarjuk miért öregítené gyorsabban? Nem kötekedek csak nem értem
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
A vakum igazabol oregit. Rogton az elso nyitasnal. A frissen porkolt kave gazokat termel,( vigyazat csunya szo kovetkezik!) parcialis tulnyomas van magon belul. Ez segit az oxidacio hatraltatasaban. Ha vakumozol, akkor ezeket eroszakosan :-) kiszivod. A mag belsejeben is vakum lesz (gazok es tulnyomas helyett). Amikor kinyitod a dobozt, akkor friss levego todul be. Ertelemszeruen a magon belulre is :-(. Ezt meg parszor megismetelve, az "idealis" gyorsitott oxidaciot ered el.
A szelepes, simitozaras tasaknal nemigen van jobb tarolas felbontas utan, felteve, hogy kinyomod belole a levegot alaposan zaras utan.
[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #37670 üzenetére
És ha felhasználási adagonként (15-20g) tárolod és egyszer vákumozod csak? Akkor sem jó megoldás?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz jveres #37671 üzenetére
Szerintem ezek a praktikák alapvetően a kávésznobériát meglovagolni próbáló kísérletek. Körülményes babrálás, csekély valódi hozammal a felhasználónak. Ha növeli, élvezetesebbé teszi valakinek a kávékészítési rituálét, akkor bukik az előző állítás :-).
Nálunk heti 1-1,5*250g kávé fogy. Ha elfogadjuk azt, hogy 1 hónapig viszonylag keveset veszít az élvezeti értékéből a frissen pörkölt kávé, akkor 250g-jával 1 hónap alatt 5-6 féle kávét ihatnék/hasonlítgathatnék anélkül, hogy döglöttnek kéne neveznem (a klasszikus szelepes, újrazárható tasakban). A vákumkapszulák célcsoportja, átlagban nagyobb kávéfogyasztó nálam, ergo náluk ez több összehasonlítható kávét jelent(ene).
Amúgy azt gondolom, hogy az Általad leírt módon működőképes. De rendkívül kevés, kivételes esettől eltekintve nem látom a kézzelfogható hasznát.
[ Szerkesztve ]
-
noss
csendes tag
én inkább a szelepes zacsikat választanám, jól kinyomkodva belőlük a maradék levegőt is.
a kávét tekintve a zoxigén minden romlás forrása.
vákuum nagy ívben kerülendő.
a légmentesen záródó dobozból meg nem lehet kinyomni a levegőt. esetleg ha csordultig töltöd kávéval, alig/nem marad neki hely. a legtutibb az volna, ha nitrogénnel lehetne egy ilyen dobozt megtölteni, kiszorítva a levegőt. persze háztartási viszonylatban ez igencsak körülményes lenne..noss
-
Kávé Kálmán
tag
Más! Ha valakinek van Elektra Micro Casa Leva-ja, az dobjon rám egy privát üzenetet vagy mailt. Köszönöm!
-
jveres
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #37672 üzenetére
Nekem sajnos mások a tapasztalataim: több nagynevű pörkölő esetén is tapasztaltam, hogy a viszonylag frissen pörkölt (1-2 hetes) kávék felbontás után, a leggondosabb visszazárást követően is 3-5 nap múlva kezdenek bedögleni
-
mutyi
őstag
Na ha már itt tartunk a kávék tárolását illetően, akkor én is szelepes tasakokba szoktam szétdobni kb- 125 grammos kiszerelésekben.
A kérdésem viszont arra irányulna, hogy ti mindig teljesen új zacskókat vesztek-e,mert én felhalmoztam már egy csomót amikben tartom és miután kiürült picit szellőztetem,de máskor is bele szoktam tenni a friss kávékat.
A kérdés pedig az,hogy ezzel rontok-e jelentős mértékben a friss kávén? -
soldier2
őstag
[link]
Mindig jólesik látni, hogy nálunk elvakultabbak is vannak Kíváncsi lennék, mit dobna rá a jelen géppark, de egy mezei szitálás is úgy hazavágta a kávémat minap, hogy a lefolyóban végezte.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
Köszönöm a válaszokat.
jveres Lehet nem vagyok egy nagy szakértő meg kifinomult kóstoló, de azért ha ez a 3 napos téma igaz lenne akkor minden 250g-s zacsit "ki kéne dobni a felénél" ? (csak mert elég sokunknak 1 zacsi 1 hét) én érezhető különbséget, ami tényleg érződött nem csak egy kis talán mintha valami 1 hét után vettem észre. Persze lehet lassan lassan megszoktam, hogy napról napra "gyengébb" és nem tűnt fel. De szerintem ebben az is közrejátszik, hogy ha felbontasz valami újat annak biztos, hogy megvan a maga varázsa, akkor és abban a pillanatban aztán ez a 7-8-x-edik kosolásra már nem ugyanaz
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz jveres #37680 üzenetére
En ilyet (3-5 nap) meg nem tapasztaltam (nem is olvastam). 2 hetestol oregebb kavehoz ritkan van szerencsem. UgYanakkor nem ertem a fizikajat, ha a levegot alaposan kinyomva zarod a tasakot. Nem lehet, h a CO2-t hianyolod az izbol? Rohamos oregedes (oxidalodas/aromavesztes) logikusan a vakumnal adodik. Volt hogy a vedogazasnal is ilyesmirol irtak (errol nincs tapasztalatom).
Allitasz az orlon, ahogy "korosodik" a kave?
-
jveres
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #37682 üzenetére
Sajnos tapasztaltam több hazai pörkölő esetén is kisebb-nagyobb mértékben.
Igen, utána "húzom" az őrlőt. A CO2 hiányra még nem figyeltem, de legközelebb (ha egyszer megjön a gépem ) odafigyelek -
jveres
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #37684 üzenetére
Nincs. Olyat még nem rendeltem
-
Surda-
őstag
Én is érzem pár nap után, hogy már nem olyan friss, mint első nap.
Egyedüli megoldáskent azt tudom elképzelni, hogy a pörkölők 16-18grammonkènt zacskóznak."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
ronin s8
senior tag
válasz Surda- #37686 üzenetére
Létezik már tartósabb megoldás - a nitrogénnel felfújt zacskó. Nemrég vettem Bécsben egy kiló Cagliari-t, ami fel volt fújva, mint egy kisbojler. A kávé az első húzástól az utolsóig tökéletes volt - mind lefolyásban, mind ízben.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz jveres #37681 üzenetére
A Luxal nagyon jó volt, szimpla szűrővel a végén mindig szitáltam, a Reneka nem igényelte. A tekerőlant viszont nem szereti. Több a nagyobb szemcse, ami fentmarad, de a gáz az, hogy olyan szinten átzubog rajta a víz, hogy szinte tolni sem kell a kart. Okát nem tudom.
Ronin: az a nitrogén az első nyitásnál, de max a másodiknál elszáll. A zacskóban valóban tovább megmarad a friss jellege a kávénak, de bontás után nem értem hogyan befojásol bármit is. Nem az lehet a háttérben, hogy olaszos pörkölés mellett nem érződik annyira az "öregedés"? - Ez tényleg kérdés, nem burkolt állítás.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
paljoc
tag
válasz Peti...(16v) #37692 üzenetére
Lehet kapni, kóstoltuk is a Korzón a 90/10-es csúcs blendjüket, 12e volt az ára.
-
paljoc
tag
válasz soldier2 #37693 üzenetére
A védőgáz elsődleges szerepe valóban az eltarthatóság. Ha egy év múlva bontom ki az illy hordót, vagy 2 hónaposan, ugyanolyan. Hogy nyitás utáni viselkedését/öregedését befolyásolja-e, azt nem tudom, ezért nem is vonom kétségbe amit ronin tapasztalt, de én is arra hajlok inkább amit te írtál.
-
paljoc
tag
válasz Peti...(16v) #37696 üzenetére
Vegyél is mert kíváncsi vagyok!!!:-) /ne szaggatósan csapold!!!/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.