-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mutyi
őstag
Köszi a tanácsot, holnap így próbálom.
Nekem az a vicces ebben, hogy a véggel együtt baromi jó tejhabokat készítettem eddig, ha minden adott volt, azaz kellően lehűtött kiöntő és tej, friss tej, megfelelő mennyiségű tej.
A tapasztalatom az, hogy ezeknek az együttes állása fontos,hogy baromi jó legyen.
Ezzel szemben a véget levéve sem tudtam sosem jót produkálni és most sem az új gőzcsővel, de ennek is kitanulom a fortélyát.Fragola: Akkor szereznem kell valami hosszú imbuszkulcsot, aminek van foggantyúja is,mert amit vettem, ez ilyen kis lófasz,mint amiket adnak a bútorokhoz is.
A gépet lefektethetem az oldalára?[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
válasz soldier2 #37547 üzenetére
Nem kerülne a Pharos háromszorosába a HG One, akkor én is azt vettem volna.
(Nálam sajna a pénz is döntő.)
A találkozó kimenetelére nagyon kiváncsi vagyok!A HG One ára körül lehet majd a Combat, na az aztán a "krézii hiend" fordulatszám szabályzós őrlő, ugyan az nem tekerős, de a miénk, mert Hifis csinálja!
-
mutyi
őstag
Közben sikerült levennem a vízterítőt, rájöttem a hozzászólásod alapján, hogy nem véletlenül ilyen rövid ez az imbuszkulcsfej, hiszen van nekem készletem amibe bele lehet dugni és máris tudom normálisan csavarhúzóval nagyobb erőkarral eltekerni.
Szóval levettem, beletettem most tersonetes vízbe, had jöjjön le róla a mocsok.
A tömítőgumit levegyem vagy az maradhat és a többi gépben levő részt tisztogassam meg valami ronggyal?
Azt lehet ecetes vízzel vagy azt is inkább tersonettel? -
rallypix
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #37542 üzenetére
Az Encore az nem ugyan az, mint a Vario. A Vario neve USA-ban is Vario. Az Encore amúgy kúpos őrlő, a Vario kerámia tárcsás. Vannak videók a neten szétszedett Variokról. Ott látszik, hogy miért minimális a pangó őrlemény bennük. Gyakorlatilag csak a kések mellé tud beülni a kávé, máshova nem. Ez kb. 0,3-0,5g, de az gyakorlatilag ott is marad a kések mellett, nem cserélődik (kikaparni is alig lehet néha).
-
hifis50
csendes tag
Kellően felhúztam a kávéhobbistákat ezzel a csodadarálónak induló valamivel, és nyilván jólesik, ha hivatkoztok rá. De egy kicsit komplikáltabb lett a dolog, mint ahogy az indulásnál látszott. Nem véletlen, hogy a használható mintadarab megszületése is húzódik, mint a rétestészta.
Ami változott ennyi idő után:
Megjelent egy konkurens, (Lyn Weber EG-1), ami jelentősen megnehezíti, hogy a Combatból életképes üzlet legyen.
A nagy Robur kés, amire ez a konstrukció épül, ennél a külső kés forgatása felállásnál a kézi hajtányos fordulatszám tartományban inkább filterkávéhoz jó. Presszóra kell a nagyobb fordulat. Így jött képbe a fordulatszám szabályozás.
Nagyobb fordulaton viszont már a centrifugális erő hatása beleszól a buliba. Ekkor már nem ürül ki olyan flottul a kávétörmelék. Kell 3 -4 rövid újraindíás, hogy eltávozzon minden őrlemény. Ezt lehet automatizálni, de ez mindenképpen egy nem túl elegáns bonyodalom a működésben.
Továbbá általában is igaz, hogy a szokásos 7 - 20g, vagyis 1 adag kávé sokkal lassabban darálódik, mint a szokásos belső kés forgatásánál.
Tehát ez egy nagyon egyedi konstrukció lesz, és ezért most még lehetetlen megjósolni, mi sül ki belőle.
De a tehetetlensége viszi az ügyet, ha lassan is, de 3db próbapéldány elkészül. Ezen dől el, hogy a használhatósága, de főleg az őrlemény minősége, "ízbéli képességei" érdemessé teszik-e, hogy folytassuk a projektet.
Nyárig ez kiderül. -
meander
tag
na én meg ezen a combba vágáson röhögtem fel... egyrészről szemléletes leírás, értem is de mégis olyan mint valami kávés akciófilm, ahol a comb megvágása árán is lefő a kofi
Nem szívózásból kérdezem, de miért nem raktok ezekre valami motort? Biztos ti is láttatok ilyen videókat... talán olcsóbban meglehetne egy ilyen csúcs őrlemény -
-
Szyszko
tag
Twinem van, rancilio karral, tuti hogy lehet jo microhabot csinalni. DE lassan egy eve minden nap nyomom, es meg mindig van hogy egyszeruen nem lesz jo. Vagy nagyon hig marad vagy tul habos.
Leirom en hogy szoktam hatha segit.
Eloszor csak egy kicsit rakom bele a kart kb 1cm vagy annyi se, kicsit dontve hogy a forgas meglegyen, elkezd ciceregni ami egybol atmegy olyan hangra mintha papirt tepnel szet. Eresztem lejebb a kiontot ha emelkedik a tej. Ezt addig csinalom amig 30-40 fokos nem lesz a tej (en homerovel csinalom) azutan lejjebb nyomom egy kicsit, de nem nagyon, es a forgas mellett addig hagyom mig a 60 fokot eleri."Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
Ábi
tag
Kávé Kálmán, mgy!
Létezik, hogy a Caravel sokkal toleránsabb a hőfokkal?
Amíg a Bricolettan (E61) 2 fok már érezhető különbséget eredményez, az az eddigi tapasztalatom szerint a Caravelnél meg sem érződik a káávé ízén.
Az ízek azonos kávénál kevésbé harsányak, de jó, kellemes harmoniát mutatnak a Bricohoz képest.
Nagy előnye, hogy nem kell annyit pancsolgatnom a Caravellel.
Sorozatban lehet vele 3-4 csészényit készíteni, csak bírd bicepsszel.
(Ma már rákapcsoltam a sebességgel és így tényleg sokkal könyebb tekerni kitörés nélkül a Pharost még a világosabb pörinél is.)
Az az élmény, amikor az egyetlen hanghatás a kávécseppek becsapódásából származik, az megfizethetetlen!Caravel-Pharos jó páros kevés kompromisszummal, annál több örömmel,nem csak utazáshoz!
[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
válasz Szyszko #37567 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását, köszi Szyszko a részletes leírást, az egyik legjobb espresso macchiato-t ittam ebben a pillanatban.
Valami isteni lett a kávé és a tejhab pedig eddigi legjobb, legalábbis most tényleg olyan krémes volt,amilyet mindig is szerettem volna. Nulla buborék, csodálatosan tökéletes textúra, áhhhh.
Ízben ez most hozta véleményem szerint a legjobb helyeket. -
Kávé Kálmán
tag
A Caravel nekem is rejtély egyelőre. Idén használtam először intenzíven. Olvastam róla sokat. A home-barista-n többen emlegették, hogy művészet vele kávét elrontani. Ezt akkor én is hülyeségnek tartottam. Aztán szabi alatt kizárólag azt nyúztam és igen. Ha az ember az alapvető dolgokra odafigyel, akkor dúlván odaverős eszpresszókat tud húzni gyors egymásutánban. Nekem ez egyelőre nem állt össze, miért. A korai verziók kidolgozottsága szerintem megszégyenítő a mai otthoni gépek 95% nézve. A szépség, mint az ízlés persze szubjektív, de nekem ez minden idők legszebb "gépe".
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
Sziasztok pacificaffet szeretném kipróbálni, mit tudnátok javasolni onnan? Eddig pall yotz kávéit kóstoltam, ahhoz van viszonyítási alapom. Choco medness, spice italy, java mix, ezek mind bejöttek. Van ott valami ehhez hasonló? valaki pár napja belinkelte ezt, hogy akciós, itt figyeltem fel rá
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #37478 üzenetére
Méregettem kicsit a gépet, a következő módszerrel. Gyári szűrőtartó, dupla csőrös kifolyóval, dupla szűrővel üresen. Kifolyó egyik oldala letömítve, másikba a hőmérő bedugva. A tű az átmelegedett szűrőtartóról 75 °C-ra melegedett fel, majd a kifolyó víz hőmérsékletét 1-2s alatt vette át, állt be az adott hőre. Így 98 °C-ra állított PID esetén mutatott stabil 90 °C-ot, majd olyan 1 dl után esett 1 fokot.
Próbáltam így húzni egy CM-t, de nagyon keserű lett. Számomra PID 92-93 °C környékén a tuti (nyitott karral). Ebből arra tudok következtetni, hogy nálam nagyon kicsi az eltérés a PID és a valós hőmérséklet között (~4-5 fok), csak eleve hűl annyit a kosáron meg a szűrőtartón, illetve késik annyit a hőmérő, hogy 90 °C mért hőmérsékletnél a kávépogácsával érintkező víz inkább 94-95 °C-os. Szóval vagy nagyon jól helyezte fragola a szenzort, vagy kalibrálta, vagy mindkettő.
Ha van jobb, házilag kivitelezhető mérési módszer, akkor azt is kipróbálnám.
Egyébként aki egymás után több kávét is húzna GC-kal, annak erősen ajánlott a rézcső tuning. Ma átugrott a család, 4 kávé gond nélkül ment egymás után, közben csak annyit szünettel, hogy a szűrőt elmostam, 1-2 percet szárítottam, majd daráltam.
(#37574) adp: én most ismerkedek a PY kávékkal, Pacificaffé-tól pedig a La Piazza-t és a Pin Up-ot próbáltam. Szerény tudásom alapján azt mondanám, ha a PY bejött, akkor az általam próbált kettő közül inkább a Pin Up. A többiről meg majd a tapasztaltabbak nyilatkoznak.
[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
válasz Kávé Kálmán #37573 üzenetére
Köszönöm, hogy kedvet csináltál a szabis képekkel. A Gene után a legjobb döntésem volt a Caravel megvásárlása. Az 50 év csak a vezetéken hagyott nyomot.
-
-
mutyi
őstag
Venni akarok egy hőmérőt, amivel a tejhab hőmérsékletét tudnám mérni.
Ki mit használ?
Digitálisat esetleg sima hagyományos kávé/tea hőmérőt? -
mutyi
őstag
válasz weinmaker #37580 üzenetére
Megmondom miért kellene.
A délelőtti majdnem tökéletes mikrotejhab után a délben készített már nagyon nem volt az igazi.Az a problémám, hogy amíg a régi véggel együtt aránylag gyorsan felhabosította a tejet, most ez egy sokkal lassabb/finomabb folyamat és egyszerűen a kiöntő edényem túlmelegszik, azaz nem tudom tovább tartani.
Azt tanultuk,hogy amikor testhőmérséklet meleg a kiöntő, akkor nyomjuk lejjebb a csövet,majd addig csináljuk,amíg kézben tudjuk tartani a kiöntőt.
Én eddig így csináltam, mert elég volt, de most ez nem működik, a kezem szarrá égetem, de a tejhab még nem elég jó és megkóstolva sem hiszem, hogy 60 fokos lett volna.
Szóval kell valami visszaigazolás, hogy hány fokosan hagyom abba,hogy tudjam, még mehetett volna tovább. -
weinmaker
őstag
Most komoly? Ugye azt látod, hogy meddig öntötted a kiöntőt tejjel? Na most szépen beviszed a levegőt az elején amennyit szeretnél, és utána engeded lejjebb. Ha szarrá ég a kezed az attól van, hogy túl kevés levegőt vittél be, és túl sokáig gőzölöd, de az attól már nem lesz jobb. Ehhez semmilyen hőmérő nem kell hidd el
De feladomWww. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
mutyi
őstag
válasz weinmaker #37582 üzenetére
Én értelek és a fő probléma azzal van, hogy ha eddig ment valami éveken át, akkor nehéz átállni egy más technikára,hiszen a régivel nem működik a dolog.
A régi technikám teljesen jó volt, hiszen picit beledugtam a fejet és amikor emelkedett a tej a levegő hatására, akkor szépen lejjebb vittem a gőzcsövet.
De most cincog csak viszont nem emelkedik hiába az a módszer.
Én örülök minden hozzászólásnak,mert próbálom kipuhatolni,hogy hol rontom el. -
jveres
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #37573 üzenetére
Hogy viszonyul ízben a Caravel az Olympiához?
-
Bear16
csendes tag
Ha valaki gyorsan rendelne egy kézihajtányt...
https://www.kaffee-netz.de/threads/pharos-handmuehle.98679/
180€ ra van ócsósítva
[ Módosította: radi8tor ]
˝Die Basis jeder Grundlage ist das Fundament!˝
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Bear16
csendes tag
válasz Archibald200 #37591 üzenetére
Máris itt a karácsony 😁
˝Die Basis jeder Grundlage ist das Fundament!˝
-
mutyi
őstag
válasz Archibald200 #37591 üzenetére
Köszi a videot, ez hasznos, mert felülről mutatja végig a teljes folyamatot és ő is Ranchilio gőzcsőt használ.
Holnap teljesen új megközelítésből fogom csinálni, a fogantyút fogva készítem tovább,mint eddig. A videóból is egyértelműen kitűnik számomra, hogy én lényegesen hamarabb befejezem a gőzölést,mert nem bírja a kezem a kiöntő melegét. -
Ábi
tag
Ma volt nálam egy kedves fórumos, aki kipróbálta a Pharost és a Caravelt is. Mindkettő tetszett neki. Szerinte könnyebb tekerni a Pharost, mint a Hariot. A Caravel olyannak tűnik méreteivel, mint egy játékszer. Csak 2 kávéra volt ideje, így részletekbe menően nem tudtuk kivesézni a gépeket.
-
adp
őstag
Szerintetek ha rendelek kilós pacifiicaffet és kiadagolóm az első felbontáskor 5-6 részre légmentesen záródó zacsiba vagy dobozba akkor sokat veszít az aromából úgy 1 hónap fogyasztási idővel számítva?
Mert azért a kilós jobb áron van.