-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
Érdekes ez ahogy állandóan szeretnéd csipesszel kiemelni a változók közül az ingerenciát és a hozzáállást, annak érdekében, hogy valamennyire objektív véleményt csikarj ki az emberből, de elfelejted, hogy ha ezt valóban megteszed, akkor nem marad más, mint a kapszulás...
/Bocs, ezt nem vitaindítónak szántam, meg nem is kötözködni akarok, csak nem nagyon hiszek abban, amit csinálsz, plusz kár elvenni valaki más örömét.../
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
Most olvastam, Ruanda van a Budapest Baristasban. Ha a hétvégén nem is, de hétfőn reggel tuti kipróbálom.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Karthmann
csendes tag
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #37451 üzenetére
nem-nem, itt most kizárólag arról van szó, hogy nekem miért nem pálya jó eséllyel (ugyanis Ábi nekem ajánlotta, arra válaszoltam). a jellemrajzomat és az általános teológiát meg hagyjuk, ismerem magam eléggé egyrészt, egy daráló a kérdés csak másrészt. és épp az önismeret miatt nem futok már sok esetben fölösleges köröket termékekkel (mint amilyen a pharos lenne, épp azért, amit leírtam: tudom, hogy miért utálnám meg előbb-utóbb. és mivel ez hobbi, amit szeretek, semmi kedvem szenvedni benne).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #37449 üzenetére
"A színes babnál egyszerűbb módja is van a bennmaradó őrlemény mérésének. Pont most is csináltam egy Varion.
Először őrölsz finom őrleményt, majd jóval durvábbat. Amikor a durvát őrlöd, először a pangó finom jön ki. Simán lehet így mérni a bennmaradót."És amikor ezt megtetted, akkor hogyan/mit MÉRSZ? Elkulonited a durvat a finomtol? Mennyi lett a Vario-nal, ezzel a modszerrel a pango?
Szerintem jo kozelitest ad eszpresszo orlemeny eseten a garat terfogatara eso mennyiseg. Ha az ember nem cseppent vizet a babra elotte, akkor az keves kiveteltol eltekintve a garatban marad egy tombkent. A filter (durva) orlemeny egeszen mas modon kozlekedik a garaton. Az kvazi puskagolyokent repul at rajta. Keves a pango.
Ha cseppent az ember, akkor az eszpresszo orlemeny is jobban urul. Ezert en, ha La San Marco-val orlok (neha) akkor soha nem cseppentek, mert az orlemeny igy total lezarja a garatot es gumilabdaval bepumpalva (idoigeny 2mp) tizedgrammra visszakapom a betett mennyiseget. Nem zart garat (vizcsepppentes, durva orlemeny) eseten, igy nem uritheto hatekonyan a garat.
Mar egy ideje le szeretnem videozni vagas nelkul ezt a primitiv modszert, mert roppant korulmenyesnek/idotrablonak tartom ehhez kepest a hustuvel valo kotoraszast a garatban.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Kb. 3 éve készülök erre a nagyszabású produkcióra.
Hiába, így is elb@sztam. 0,1g bentmaradt. Otthon hagytam a nagy (13-as) lasztit. Az üzemi csak 11-es. Az nem olyan alapos. Azt hiszem, nem kétséges, hogy a cserélődő pangó őrleményt 0-nak tekinthetjük (a 13-as tudja :-)). Voltaképp grind on demand. Megszakítás/demonstrálás nélkül 2mp extra ráfordítás.
Meglehet, hogy a kisebb, (nyomokban) plasztik komponenseket is tartalmazó őrlők nem viselnék jól hosszútávon az ilyen "beöntéseket", de az ipari rémeknek ez meg sem kottyan. Ez egy 20e Ft kerülő egykor lepukkant LSM.
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #37457 üzenetére
Ez egy értemetlen videó. Ezt bármelyik daráló tudja, amennyit beöntünk, annyi ki is jön.
https://caffe35.webnode.hu/
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #37457 üzenetére
Ha nem túl nagy kérés, megpróbálod lemérni úgy is, hogy előtte kiporszívózod a darálót alulról/felülről. Az úgy többet mond.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
weinmaker
őstag
válasz Kávé Kálmán #37457 üzenetére
Hol vetted a gumibigyót, mert egy ideje ilyet vadászok én is?
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #37458 üzenetére
"Ez egy értemetlen videó. Ezt bármelyik daráló tudja, amennyit beöntünk, annyi ki is jön."
Attól, hogy nem érted, nem jelenti azt, hogy értelmetlen. Új videó következik. Nem állványról. Meg fogod érteni. Természetesen üres garattal indultunk és üres garattal érkeztünk. Előítélet beszél Belőled.
Az én kérdésem, nem kötekedő volt. tényleg érdekel mit mérsz, hogyan? Mi jött ki a variónál?
Türelem, készül a videó.
-
HellGreg
őstag
Sziasztok, vettem pár hete egy Delonghi ecov 310 Icona kávéfőzőt. Nagyon finom kávét csinál, csak egy bajom van vele. Nem elég forró a kávé. Ez valami hiba, vagy van valami trükkje? Vagy csak simán ilyen árkategóriában ennyit bír?
-
JoHnni
senior tag
Sziasztok!
Van egy Saeco Odea Giro gépünk, a probléma, hogy nem kapcsol be a készenléti üzemmód. Mi lehet a probléma? Köszi
...:''[*\www.alfaamore.hu/*]'' :...
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #37461 üzenetére
Azt értsd meg, hogy egy darálóból annyi jön ki, mint amennyit beletöltesz. A kérdés a pangó.
Dózeres LSM-nál ez értelmetlen kérdés, mert ki lehet söpörni a garatot.
Ahol érdemes erről beszélni, az a karbaőrlősök.
Ez a gumilabda jó ötlet.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #37458 üzenetére
MOndjuk úgy, hogy ez egy értelmesebb videó. Persze remegős. 11-es laszti. MOst 2 tized maradt bent.
13-as labdát kellett volna hoznom ehhez a melóhoz. 13-as labda kellett volna b@zmeg.
[ Módosította: Parci ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #37466 üzenetére
Bocs, véletlenül rossz videó ment.... Hidd el Fragola, Te nem érted.
http://www.youtube.com/watch?v=6EH61TNAg94&sns=em
Felejtsd el, hogy "szeret" vagy "nemszeret" és döntsd el Magad, mennyi pang. Mit töltöttem be, mit őröltem meg, és mi landolt a dobozban. Nem mágia. Ahhoz nem értek. Szerintem, nincs nagy arcom :-). Ha lehülyéznek/lesötéteznek (mindkettő Te voltál), azért mert nem értenek valamit, akkor elmagyarázom. Ennyi az egész.
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #37467 üzenetére
Ok, én nem értem. Van olyan őrlő, amiből kevesebb jön ki, mint amit beöntök?
https://caffe35.webnode.hu/
-
Kávé Kálmán
tag
"Azt értsd meg, hogy egy darálóból annyi jön ki, mint amennyit beletöltesz."
Lehet, hogy meglep, de ezt a témát már egy ideje kipipáltam. Úgy is mondhatjuk, hogy kapisgálom :-). Ugye minden azon múlik, hogy a daráló milyen állapotból indul. Az enyém - kvázi - üresen indul.
A HG-One-t alapvetően a szépsége és praktikuma (nekem az) miatt vásároltam 2 és fél éve a pangó őrleménnyel ugyanis 3 éve nincs egyáltalán problémám.
Mit "mértél" a Varió-nál?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #37468 üzenetére
18,5 ment be. 18,3 jött ki. A mostani "beöntés" így sikerült. Ez azt jelenti, hogy a következőnél 18,5, 18,6 de akár 18,7 is kijöhet. Elemi matek. Kérem azt a cup taster-t a porondra, aki a -0,2 és vagy a +0,2g-ot kiérzi. Ennyi eltérésnek nincs gyakorlati jelentősége. Mennyit szórnak az időre (adagot) daráló gépek. És mi van ha magot váltasz? Állítgathatsz egy darabig, ugye? Több g-nyi különbségek adódnak a nagy és a kis szemek miatt.
A 13-as labda nagyobbat fúj értelemszerűen. Ki kell próbálni, és lehet ÉRTELMESEN vitatkozni a videó értelméről.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #37465 üzenetére
"Dózeres LSM-nál ez értelmetlen kérdés, mert ki lehet söpörni a garatot.
Ahol érdemes erről beszélni, az a karbaőrlősök."MEnnyi idő kisöpörni a garatot? Mennyit tudsz kisöpörni abból, ami ott van? Mennyit tolsz vissza a kések alatti ágyba, amikor KÍVÜLRŐL benyúlsz bármivel?
A levegő belülről jön. Ez az LSM egy néhai dózeres LSM. Ma már nem az. Nevezzük Carte D'or-ba őrlősnek. Disztribúció szempontjából még jobb is, hogy nem egyenest a kosárba megy.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #37469 üzenetére
Varionál felöntött babtartálynál 2g, adagonként őrlésnél jelentéktelen, 0.5 alatt.
https://caffe35.webnode.hu/
-
Ábi
tag
válasz Kávé Kálmán #37467 üzenetére
B@sszus, a Caravel eltörpül a daráló mellett, mégis amit tud az nem mindennapi.
Így néz ki az egyén is. 😍 -
Ábi
tag
Ma már Cubaval és Sidamoval is megkínáltam a Pharost.
Jobban ki akart fordulni a kezem közül tekerés közben köszönhetően a világosabb pörinek. A cseppentés mellett elég volt neki egy rövid twistelés pofozgatás nélkül a 0 pangó eléréséhez. (Nem tudom mit darált a gumikalapácsos csávó 😆)
A lényeg:
Az 54mm sík Faema a Sidamonál nagyis baracklekvárt ad, Pharos ezt a ízt szétnyitja, több ízjegyet ad.
Az asztalhoz való rögzítést kell megoldani és minden super lesz.[ Szerkesztve ]
-
zoomon
tag
A pangó kávéőrlemény két részre szedném: aktívra és passzívra.
Az aktívat iszod, az egyes egyszeri dózisokban van benne. A passzív bekerül a darálók különböző részeibe és ottmarad, és ez így is jó, nem szeretném ütögetni pumpálni (főleg nem azzal) a darálót aztán néha vagy leválik valami néha meg nem, avasodik tovább aztán majd máskor kijön.
A kézi darálósoknak jó, abból kijön szinte minden ami bemegy.
Az elektromos (klasszikus elrendezésű) darálónál kellenek trükkök, de pl a super jollynál, némi tuninggal egy ráindítással tökéletesen kijön az ami bemegy, cserébe havonta szét kell szedni és kitakarítani, aztán az első 2-3 darálásnál fel is töltődnek az üres helyei. -
Kávé Kálmán
tag
válasz zoomon #37475 üzenetére
Igy van. Az lsm eseten az aktiv +- 7g. Van ahol 9 es van ahol 3. Es vannak legendak, ahol allitolag ez alatt mozog, bar van garat (es nincs rezegtetes, csuszda stb). Sajnos meg a variot nem lattam. A 0,5g nekem -maradjunk ennyiben - optimistanak tunik.
Amugy az lsm az eszetrgalyos muhelYben teszi a dolgat napi 2-3 beontessel zokszo nelkul.
-
Bazsee71
őstag
Tegnap sikerült hozzájutnom egy IKEA-s hőmérőhöz. Nem tudtam hogy stopper is van rajta, pedig jól jön, szépen is mutat az inox GC-n. De a lényeg...
Hogy lenne érdemes mérnem a kifolyó víz hőmérsékletét? Szeretném látni hogy nagyjából hol áll a PID kijelzett hőmérséklethez képest. Van gyári és nyitott kar is hozzá.
-
Ábi
tag
A konyhampult felét belaktam mostanra. Lehet beáldotom egy részét 4 megfelelő méretű furattal, amibe beilleszkedne a Pharosz talpán a gumigyűrű alatt lévő 4 csavar. Ezzel a forgo mozgást kiiktatnám és már csak a leszorítás maradna, ami már tényleg alhanyagolnató.
Holnap ki is próbálom egy deszkán. Ha beválik, megcsinálom, max veszek 4 kupakot, ha nincs használatban a Pharos és csókolom. -
soldier2
őstag
Engem egy ilyen otletért kitagadnának mehetnék a garázsba kávézni.
A Pharosnak nem az alján van az urítő ki lyuk? Vagy azt áttervezték?Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Ábi
tag
válasz soldier2 #37482 üzenetére
Szerencsém van Katival! Roppant elnéző.
Az alján van az üritő lyuk, de azt nem is bántanám.
A munkalapba fúrnék 3 (előbb elszámoltam ) lyukat a csavarok méretében, hogy passzentos legyen, ami meggátolná az oladlirányú elmozdulást. Csak adddig tartanám ott, amíg terekek, utána a hagyományos módon ürítem az őrlőt. Barkácsboltokban lehet kapni különböző színű és méretű kupakokat, azzal esztétikusan be is tudnám fedni ezeket a furatokat. -
reset
senior tag
Farigcsáld csak nyugodtan....Én még csak az 1/3-adnál tartok. Ma irányfényt biztosító lámpát szereltem a fűszertartó polc bal felső sarkára - merthogy a daráló és a főző éppen alatta laknak. Azt mondtam az asszonynak, ő is hasznát fogja venni, amikor a rántani való szeletet panírozza. Átvilágít az a pult túl felére is
-
Ábi
tag
válasz paljoc #37492 üzenetére
Igen, de világosabb pörinél kellemetlen. Az élek "belevágnak" a combba, ha erősebben rászorítasz.
Jobb az asztalos megoldás.Sok videon látni, hogy játszi könnyedséggel tartják tekerés közben a Pharost, de figyelembe kell venni, hogy a fogyasztók többsége sötét pörkölést használ, a világos pörkölésnél rendesen bele kell kapaszkodni. Ahogy írtam is, nem tekerni nehéz, hanem az asztalon tartani.
Aki az olaszos blendekhez veszi, annak nem lesz vele ilyen problémája.
Pár hét alatt nálam is kifejlődnek majd a speciális Pharos izomcsoportok és meg se kottyan egy vendégsereg kiszolgálása.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Lehet, hogy viccnek szántad, de a megfelelő izmok erősödése elég rövid idő alatt bekövetkezik. Világos pörkölésű kávéknál az elején nem tudtam helyben tartani, most meg már könnyen megy akár 2-3 dupla darálása is. A másik trükk, hogy ha gyorsabban tekered, könnyebb forgatni, de többet kell tekerni. A világos pörkölésű kávét érdemes gyorsan tekerni.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
HÁZIGAZDA
hát tanulságos ez a topik, mit ne mondjak. egyelőre azt látom, hogy masszívan szenvedős a két cucc használata, de aki szeretni akarja, azt ez nem tántorítja el és alkalmazkodik. amivel semmi gond, aki viszont nem így áll hozzá, jó, ha tud róla.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
paljoc
tag
Pacificnal 290e az uj Stella ha vki E61-ezni akar!
-
Ábi
tag
"masszívan szenvedős"
Kicsit erős konklúzió szerintem.Ha mi, tekerősök az egyik véglet vagyunk, Te a másik a "csakazért se" feelinggel.
Valahol a kettő között van az igazság.
Az egész kávézás, ahogy aktív fórumosok nyomjuk, agybaj egy átlag embernek.
Bemelegedési idő, mikro pörkölő, darálás, cseppentés, szitálás, kavarás, PID, húshőmérő, AP, bab fagyasztás...
Fanatizmus kell hozzá!Ezek a tekerőlantok jó alternatívát jelentenek a többszörösébe kerülő elektromos őrlőkhöz képest.
Engem elsősorban a minőségi előrelépés mozgatott a Pharos irányába. 68 mm kúpost akartam. Elektromosba még használtan se láttam 370$-ért, ami egy jó állapotú használt S.J. ára. (persze akad 80.000 Ft-ért is, de az mázli) A nagy ipari kúposok meg pláne nem otthoni őrlésenkénti babváltásra valók.Igen, tanulságos lehet, ahogy leírjuk tapasztalatainkat. Pont ezért nem is rejtem véka alá a tekerés "nehézségét", amit nem kell olyan borzasztónak feltűntetni.
Igazad van, 1-2 hónap múlva is nyilatkozom a Pharosról (inkább folyamatosan ), addigra kiderül hogyan lehet vele együtt élni. Aki akarja, az eljöhet és ki is próbálhatja, pláne ha kétkedő.