-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Surda-
őstag
Én időzíthető konnektort használok.
3500 conradnal
Szerintem kvajo
16 program állítható be rajta azthiszem.
Falioranak sem rossz"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37708 üzenetére
"Tehát szerintem egy "porózusabb"szerkezetű sötétebb pörkölésnél, pláne ha még egy kis robuszta is van benne /maradván a példa Cagliarinál/, jó eséllyel később fogod az öregedés jelét tapasztalni ha kinyitsz egy kilós pakkot és fogyasztani kezded...."
Összehasonlításnál legalább maradjunk meg a frissen pörkölteknél. Kereskedelmi forgalomban levő kávék esetén nehéz értekezni az első hetek ízbeli hanyatlásáról. Akadémikus vita lenne. A nyitás utániról persze lehet, de - értelemszerűen - a kiinduló állapot ott is totál más lesz egy frissen pörkölt és egy commerciális kávé esetén.
Ahogy mondtam, nem kell hasra esni Scott Rao-tól, bár eddigi életpályája, felhalmozott tapasztalata, jelenlegi tevékenysége és kávé témában kiadott könyvei némi elismerést talán érdemelnek. A tévedés jogát persze fenntarthatjuk neki is... Amúgy, aki ott volt a nagykövetségen tartott workshop-ján azt is megtapasztalhatta, hogy hót közvetlen, szerény csókáról van szó.
Általánosságban nyilatkozni ilyen átfogó témáról persze nem kockázat nélküli, mert természetesen mindig vannak/lesznek kivételek.
kép forrása Scott Rao: The Coffee Roaster's Companion (70-71. oldal). Üsd föl Paljoc, a Te könyvtáradban is ott van a sorban.
-
Keresztapper
senior tag
(#37745) Karthmann
Egy óra után még melengetni kell a fejet? Szerencsére nekem ennyi idő alatt teljesen átmelegszik az is.
http://palscoffeetech.com/
-
paljoc
tag
válasz Kávé Kálmán #37753 üzenetére
Én ha magammal diskurálnék, akkor jobban ügyelnék arra, hogy a korrektség kedvéért pontosan idézzek, nem csak egy kiragadott részletre tenném be Scott Rao "cáfolatát"!
"Tehát szerintem egy "porózusabb"szerkezetű sötétebb pörkölésnél, pláne ha még egy kis robuszta is van benne /maradván a példa Cagliarinál/, jó eséllyel később fogod az öregedés jelét tapasztalni ha kinyitsz egy kilós pakkot és fogyasztani kezded, mintha egy kilós HasBeannal vagy ilyesmivel tennéd meg ugyanezt. /annak ellenére hogy lehet "kémiai szempontból" az előbbi öregszik gyorsabban/"
Emellett többször hangsúlyoztam, hogy a téma sokkal több összetevős, mithogy értelmét érezném hosszabban itt taglalni, mert nem lesz általános igazság, minden szempontból egyszerre úgyse lehet vizsgálni a kérdést. Élvezeti és elkészíthetőséggel kapcsolatosan továbbra is az a tapasztalatom, az a véleményem, hogy a világos újhullámos pörik sok esetben qrva kényesek és hamar ledöglenek, míg klasszikoknál szintén sok esetben toleránsabbnak érzem a babot a feszegetett kérdéskörben. Aztán hogy a babok belsejáben mi történik kémiai szempontból egy sötéthez képest ugyanazon idő periódust figyelve, azt nem tudom, de ezt írtam is. Mint ahogy sok esetben a megfogalmazásra is ügyeltem, "öregedés" kijelentése helyett "öregedés jeleinek tapasztalását" írtam, teret engedve azon esetleges lehetőségnek, hogy a kémiai változás nem ott zajlik gyorsabban, ahol én tapasztalom íz meg lefolyás rángatózása terén, stb.stb.
A könyvet természetesen olvastam, ismerem az adott részt, sőt a zöld kávé hónapok, a pörkölt napok, a darált órák meg a kész ital percek strófát is milliószor hallottam.
Tovább nem is nagyon szeretném itt taglalni ezt a dolgot, úgyis esetenként szinte mindenkivel találkozok, beszélgetek, akit érdekel ott ejtünk pár szót és meghallgatjuk egymás véleményét, vagy elmondom az enyémet ha érdeklődés ban rá, bár szerintem e témában próbáltam elég érthetően leírni, hogy miért lehet amit sokan tapasztalunk a világos pörikkel.
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz adriankoooo #37756 üzenetére
Ennek az lehet az oka, amit írtam. A fellazult szerkezet miatt a sötétebb előnyből indul kivonatolás terén, a porózusabb nagyobb felület kioldódási lehetősége sokkal nagyobb mint a zártabb szerkezetű világos bab darálmányának. Hiába öregszik gyorsabban, nem fogod észrevenni annyira, mint az esetleg lassabban öregedő, de már az elején is neccesebb világosnál.
Kalmárnak:
"Összehasonlításnál legalább maradjunk meg a frissen pörkölteknél."
Ja, akkor itt van a kutya elásva.:-) Pontosan hogy ne maradjunk meg, hisz az egész diskurzus onnan indult hogy a fogyasztó kinyitja a "valamikor pörkölt" majd megvásárolt zacskó kávéját, Ronin a Cagliarit, Parci a Casino Moccát vagy akármit és mit tapasztal. Az öregedés alatt a felhasználó a legtöbb esetben ezt érti. Vesz valamit, kinyitja és figyeli hogy a fogyasztás alatt hogy viselkedik. Természetesen ez is millió dologtól függhet, ezért nem is lehet korrektül vizsgálni. Itt lép be a dologba egy fórum és a tapasztalatok összessége, ami alapján már lehet mondani, hogy az esetek nagy részében a tapasztalatok alapján ez és ez történik. Valahol ez is az értelme az egész fórumozásnak, illetve ez kellene hogy legyen. Függetlenül attól h egyes esetekben valaki pont az ellenkezőjét tapasztalja, mert az is előfordulhat és azzal sincs baj. /ezt most általánosságban mondom, nem a konkrét témáról/
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37755 üzenetére
Kedves Paljoc!
Hsz-ra adott valaszoddal Magad cafolod az "onmagammal valo diskurzus" kategoriajat. Korrektebb lett volna nyilvan, minden temat erinto hsz beidezni. De ezt en ertelmetlen spamelesnek/redundancianak minositenem. Ehelyett koncentralva a lenyegre, ket egymasnak eros ellentmondast tukrozo tartalmat raktam be. Raadasul tolem mindketto meglehetosen fuggetlen (meg ha egyikkel egyet is ertek). A hsz hivatkozva van, akit melyebben erdekel (kave a tema ez feltetelezheto) az visszakeres. Ennyit a korrektseg temakorrol.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37757 üzenetére
Mas (kicsit). Bar a kivonatolas egyszerusege/bonyodalma bar erosen osszefugg a korosodassal, megiscsak alapvetoen kulon tema. Primer az oregedes a vitatema.
Mai modern csomagolasban (a nitrogenen innen!) a kaveban zajlo kemiai folyamatok nagy resze a porkoles utani nehany honap alatt lezajlik. Utana tobbnyire stabil allapot kovetkezik. Nagyon polarizalo leszek (megint :-)). Nem is halalosan komoly, amit irok, de talan van benne igazsagtartalom. Mindenki eldontheti magaban, hogy mennyi. A DOGLOTT KAVE MAR NEM LESZ DOGLOTTEBB.
Ami allati erdekes kerdes persze, hogy a nyitas utan kozvetlenul mi tortenik, tortenhet egy sotet porkolessel/vilagossal vagy eppen egy kommercialis kaveval. Izgalmas tema. Nem tudom, volt-e erre vonatkozo tanulmany/kiserlet.
Ki mit tapasztalt? Erre valo a forum. Meg arra, hogy erdemi vitak szintere legyen.
Rao sem szent. Vele is lehet vitatkozni :-).
A stale amugy tobbet jelent szimpla oregedesnel. Szerintem inkabb izbeli hanyatlas a megfeleloje. Amugy Rao nem az Illy-nek vagy a Segafredo-nak ad tanacsot, hanem primer artizan porkoloknek. Nala ez a fokusz. Nem igazan foglalkozik az ipari meretekben szektorban mukodo oriasokkal.
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz Kávé Kálmán #37758 üzenetére
????
A mondókámat bekezdésekre tagoltam, amit írtam imént arra értettem, hogy az idézett bekezdésnek lehagytad az utolsó mondatát, ami ugyan zárójelben volt viszont erősen oda tartozott, de ugye ha azt is bennehagyod, akkor már nem az igazi a reagálásod a Rao-s fényképpel, legalábbis szerintem. Ezért bátorkodtam jelezni, hogy legalább egy összetartozó bekezdést hagyjál meg eredeti formájában, ha már arra hivatkozol, válaszolsz.
Ha tévedtem volna, akkor ezúton kérem elnézésedet, mondhatnám azt is hogy mindenben Neked és Scottnak van igaza, magamban elmélkedek akkor tovább, hogy én mikor, mit és vajon miért tapasztalok másképp esetleg!
/mindenesetre most veszek egy adag világos Casmot és pörkölök egy klasszik valamit úgy hogy a pörkölések között ne legyen pár napnál több időbeli eltérés. ezeket kibontom egy hónap után és ugyanúgy tárolva eliszogatom őket. figyelem mi fog történni egy hét alatt, a tapasztalatokat leírom. mikor végeztem a papírt kis fecnikre tépem és megeszem. /
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37760 üzenetére
Legy analitikus es kerj egy adag zoldet a fiuktol es porkold azt klasszikra (ha szabad kerni). Ezt jelenti a minden egyeb valtozatlan (ceteris paribus). Minden analitikus osszehasonlitas alapja.
Tok jo, hogy "raizgultal" a temara. Talan nem vagy egyedul ezzel.
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz Kávé Kálmán #37761 üzenetére
Nem adnak el zöldet.
/de amúgy sem azt akarom vizsgálni analitikusan, hogyha ugyanazt az újhullámosnak való alapanyagot különfélére pörkölöm akkor mi van!! hanem azt, hogy amire főképp való az alapanyag, azt úgy pörkölve, jelen esetben egy enyhén robis blendet sötétebbre, meg egy gyümis SO-t újhullámosra, mint ahogy azokat a vevő majd nagy valószínűséggel megveszi, na akkor mi van?/
Ja, hogy az úgy semmire se jó vizsgálat? Nem baj, attól az eredeti kérdés még erről szólt, úgyhogy részemről most ez lesz, mert ez az életszerű probléma. Akit más érdekel, az meg mással kísérletezik.:-)Nem akarom már újra megismételni, hogy az egész diskurzus onnan eredeztethető, hogy ronin s8 topictárs kinyitott egy zacskó 80/20-as klasszik blendet és az semmit nem változott/romlott a fogyasztás végéig.
Mivel erre senki sem reagált eképp: "hogy na és akkor mi van, én meg egy kg full világos Hasbeant vagy Casmot ittam 3 héten át, és semmit sem változott", így elkezdtük firtatni a miérteket. -
paljoc
tag
válasz Kávé Kálmán #37761 üzenetére
Fogadd el, hogy más ember más fejjel gondolkozik, akár ugyanarról, máshogy közelíti meg. Általános igazságok úgyse nagyon vannak egy ilyen összetett témában. Míg van akit felhasználás szempontjából életszerű dolgok izgatnak, addig más analitikusan atomjaira szedve vizsgálná ugyanazt a dolgot akár.
A harmadik fél millióért darálót vesz meg épít, a negyedik egy nyitott rendszerű "vízforralóra" költ több százezret, az ötödiket megmérgezi az alu gaggia, a hatodik színes ceruzákból tampert gyárt, a hetedik meg most szépen elmegy kávét kihordani! -
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37762 üzenetére
Igen, alapveto kulonbsegek vannak abban, ahogy errol a temarol gondolkodunk. Nagyon unalmas lenne a vilag enelkul. Aki ezt nem fogadja el, az nem erre a vilagra termett. Vannak olyan kavek, nyilvan Nalad is, ami vilagosan es kozepes, uram bocsa sotet porkoles mellett jol muzsikalnak. Ergo van olyan kave, amin lenne mod a modszeres osszehasonlitasra, ha akarnad. Persze, hogy szived joga, ha nem akarod. Azt Te tudod, hogy miert. Amugy a Casmo total nyitott az ilyen kiserletekre, boritekolom, hogy egy ilyen kiserletre, Teged sem hajtananak el.
Nem vagyok isten, hogy a fogyasztoim helyett eldontsem, hogy oket teljesen bekorlatozzam, hogy a Salvador Volcan del Chingot csak egyfajta porkolessel vehetik. Veszik is tobbfelekepp. Maskent keszitik, mas az izlesuk, mas a ..... mas egy sor / majd minden feltetel az egyes fogyasztoknal. Persze "felisteni" jogosultsagot fenntartok magamnak, es meghuztam nehol a vonalat, hogy mi az a kave, amit nem porkolok valamelyik "szelso"-re, mert ott nem mukodik jol. Nemcsak az en velemenyem, hanem az elozo evek (amikor meg minden kavet lehetett 3 porkolessel kapni) statisztikai alapjan.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #37764 üzenetére
"Nem vagyok isten"
ez egészen biztos?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hifis50
csendes tag
válasz paljoc #37763 üzenetére
Ebben a felsorolásban úgy tűnik, több pontban is érintett vagyok, úgyhogy csak a fokozás kedvéért, hogy még perverzebb legyen a dolog, meg azért, mert éppen témába vág, beindítottam a kávébabok páncélozott tárolását is. Meglátjuk, mi sül ki belőle.
Használni amúgy nagyon kényelmes, már csak ezért is megérte összehozni. -
hifis50
csendes tag
válasz paljoc #37763 üzenetére
Egyébként, tényleg csak az érdekesség kedvéért említem, hogy azt a nyitott rendszerű vízforralót most már több hete használom, és állítom, a legzseniálisabb találmány, amit kávégép fronton az utóbbi időben kitaláltak. Mert könnyű úgy stabil, nagyon precíz, halál egyszerűen és kényelmesen használható gépet készíteni, hogy belepakolok egy rakás elektronikát, érzékelőt, fűtést, high tech gyártástechnológiát, és egy másik, hogy ugyanezt megcsinálom egy végletekig leegyszerüsített, de nagyon átgondolt szerkezettel.
Ezt kicsit bővebben is kirészletezem egy éppen készülő korzós bemutató cikkben.
(Ha már szóba került, Weinmakernek üzenet: már készül az írás, de nem vagyok villámgyors fogalmazó. Azért előbb - utóbb összejön.)[ Szerkesztve ]
-
tariattila
veterán
válasz killerjohn #37775 üzenetére
lehet akár kétkezes folyékonyszappan adagoló de akár hurkatöltő munkahenger is....
mivel ismerem hifist azért ezeket kizárnám és a kávéval hoznám valahogy össze..... ezért is várjuk a részleteket ennyire
kávéoxidáns csoportnak:
LOL! -
hifis50
csendes tag
válasz killerjohn #37775 üzenetére
Nagyon pörög ez a topik, tehát tényleg elsüllyedt az előzmény: egy olyan kapszula, ami egy adag kávét tárol minimális térfogatban a külső levegőtől elzárva: link
Ágyúval verébre, de nálunk acélból van a legtöbb.
Gyártani reménytelen, túl sok vele a munka. Egyszerűbb lenne, ha egy labor üveghez csak a dugattyúkat kellene elkészíteni. -
Ábi
tag
-
kk831228
addikt
Itt volt már valaki : [link]
Lehet beugrok holnap ha lesz időm...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
soldier2
őstag
válasz kk831228 #37779 üzenetére
Persze. Jó hely, és nem is kicsi. Casino Mocca kávékból dolgoznak, Classic robustás blendet kedvelőknek ellejavallt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Ábi
tag
Hifis, Kálmán!
Boldog névnapot! -
hifis50
csendes tag
Úgy kell méretezni, hogy egy adagnyi kávé még a legnagyobb méretű kávészemekből is beférjen, tehát legalább 20 - 22g.
A legegyszerűbb megoldás sötét színű orvosságos fiolákat venni. Ez fix térfogatú lenne, mint az eredeti darab, viszont semmi barkácsolást nem igényel. A bonyolultabb, de szerintem ügyesebb változat laborüveget, azon belül főzőpoharat venni, és ehez gyártani dugattyút. (A dugattyúval mindig a kávészemekig lehet szükíteni a térfogatot, akármennyit teszünk bele.) Persze itt meg kéne nézni, átmérőre elég egyformák-e ezek a poharak, de mivel automata gyártja, azt gondolom, megfelelők erre a célra.
Az eredeti Lyn Weber fiola, kétféle méretben:És a szerintem megfelelő főzőpohár:
-
HÁZIGAZDA
ez a pacificaffé malabar a kalmár-féle el salvador és az aktuális korzós tesztkávéval alkotott háromszögben sem vall szégyent. nyilván más kategória, mint az előbbi, viszont hasonlóan szívesen isszuk és ez nagy szó. a tesztkávéhoz képest meg űrhajó.
igazából elég jól csinálja a pacificaffé, messze nem ízlik minden cuccuk, a rome-ot például finoman szólva sem kedvelem, de időről-időre van náluk olyan, nem drága kávé, amihez képest jópár tízezer forintos bolti kofi lefolyóérett.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Nem a korábbi témát, kedélyeket szeretném borzolni, de érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata koffeinmentes kávé öregedésével kapcsolatban?
Néha este is meginnék egy kávét, illetve van, hogy csak akkor van rá alkalmam, viszont nálam elég lassan kopna el még negyed kg is. Lassan kész a tuningolt popcorn-pörkölő, de azt olvastam a decaff nagyon nem kezdő kategória.
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #37795 üzenetére
Mind a Paljoc, mind a Kalmár féle (utóbbi nem kapható már) koffeinmentest vuszonylag könnyen be lehetett állítani. A nyitott szurotartóval készült videón látszik ugyan, hogy másként viselkedik, mint egy normál kávé, de nem volt extra csatornásodás, spriccelés, és az íze is jó volt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jveres
csendes tag
Ma kipróbálom otthon a filterezést, méghozzá Kalita Wave-el. Van valakinek ezzel tapasztalata?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hardcore café
- EAFC 25
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Íme az új Android Auto!
- Milyen TV-t vegyek?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- BMW topik
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest