-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
Helló, a Graef CM 702 -> 800 között az egyik különbség a fokozatok száma (24 vs 40). Lehet tudni, hogy a 40 fokozat ugyanakkora késtávolságra vonatkozik - tehát finomabb az állítási lehetőség a 800-ason -, vagy pluszba kapott 15 fokozatot? Darálóvásárlás előtt állok és szeretnék egy nem túl nagy, de megfelelően finomhangolható darálót 50e-ig. Nem ragaszkodom az újhoz, de nem ipari méretű készüléket szeretnék.
Üdv :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Kávé Kálmán
tag
Ilyen egyszerű :-):
[ Szerkesztve ]
-
vicces
addikt
válasz looser #40451 üzenetére
Látszólag ugyanaz az örlömű van bennük.
Nekem a 800-as van. Nem nagy szám, teszi a dolgát. A pangó vagy milyen őrlemény elég minimális ami benne marad. Én meg szoktam ütögetni a tamperrel az orrát finoman és akkor ki is hullik belőle. Viszont marad benne "örök" őrlemény is, hacsak néha nincs szetszedve és kipucolva én már megszerettem. Remélem nem gyorsan megy tönkre.:)
-
Ábi
tag
válasz Kávé Kálmán #40452 üzenetére
Nem gond, van itthon 3 kg ceruza, reszelő és csiszolópapír. Sima ügy.😅
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #40452 üzenetére
Ha ezt előbb mondod, legyártom itthon. Félig elkopott ceruza van itthon elég. kis csirízzel összeragasztom, felszerelem a bringa tengelyére, gyerek hajtja, én meg egy késsel faragom közben.
Gratula. És ha jól tudom, akkor már rendelhető.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
rallypix
csendes tag
Elindult bennem az E61 vezérhangya...
Jelenleg 3 gépem van, egy PID-elt Gaggia Baby, egy QM0650 és egy Pavoni. Mindegyiket szeretem valamiért, de mindegyiknek van olyan rossz "tulajdonsága", ami miatt folyton váltogatom őket a pulton. Van olyan kávé ami egyikkel jó, van olyan, ami a másikkal, van, ami pedig egyikkel sem az igazi. A kérdésem az, hogy van-e értelme E61-re feljebb lépni ezekről. Egyáltalán előrelépés lenne? Aki esetleg hasonló gépekről váltott, biztosan tudna tanácsot adni. Lesz előrelépés ízben, minőségben bármilyen kávéval, legyen az egy világos pörkölésű CasMo, vagy valamilyen egyszerűbb csokis blend?Esetleg van valaki Győr környékén, ahol a saját darálómmal, kávémmal kipróbálhatnám mit tud egy ilyen rendszer?
-
ronin s8
senior tag
válasz rallypix #40459 üzenetére
A E61 picit jobban kisimítja az egyenetlenségeket. Ha rátalálsz a megfelelő kávéra (ami gyakorlatilag a legszélesebb paletta szinte), és nem akarod folyton váltogatni őket, akkor pofonegyszerűen használható, kvázi olyan, mint egy kis kávéházi masina.
A másik három viszont nagyobb élmény. Ha csak kevés kávét iszol, én mindenképp pavoniznék...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
mester6
tag
válasz rallypix #40459 üzenetére
Nem lehet minden tipust kipróbálni, de nem baj ha törekszel rá!
Az E61-nél legyen türelmed kivárni, míg bemelegszik, kb 30 perc, és ha újra kávét akarsz inni, ne sajnáld a villamos energiát, mert minden bakapcsolás, idő és energia igényes lesz. A kávé minőségével valószínű elégedett leszel.
Fontos hogy jól vásárolj, mert csak akkor maradsz egyensúlyban az eladáskor! Abban biztos lehetsz, hogy nem ez lesz az utolsó gép amit szeretnél megismerni, kipróbálni![ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
Nem akar jol sikerulni ez a py sidamo. Ma megprobaltam a 40mp-s lefolyast de nagyon nem lett jo. Savanyu es tomeny volt mint az allat. 20.5g kavebol 42g lett 41 mp alatt 93 fokon.
Eddig sztem izre ez lett a legroszabb. Az aluloldott kavenak is jobb ize volt ami 1:2.7 aranyu volt[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
az arányokról fogalmam sincs (soha életemben nem mértem még a kész italt, akkor állítom meg, amikor szemre meg kell állítani), de próbáld meg gyors lefolyással. tehát olyannal, amit alapvetően lassítanál, mert hogy 25 mp helyett feleannyi idő alatt is lezúdul.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
t-bali3
senior tag
Egyre inkább beigazolódni látszik, hogy a szűz EVO, csak a hagyományosan sötétebb pörkölésű kávékkal birkózik meg.
Ma bontottam egy Kapu Brazil Pereira-t, ami már francia pörkölésbe hajlik és sokkal-sokkal jobbat tudtam húzni belőle, mint a bécsi pörkölésű Skyburyből vagy Blue Mt-ből.Közben kóstoltam egy Frei kávét is. Most tudtam meg mire gondoltok, amikor arról írtok fröcskölni fog a nyitott kar...
[ Szerkesztve ]
-
rallypix
csendes tag
válasz ronin s8 #40460 üzenetére
A Pavoni a kedvenc, az nem is kérdés, csak sokszor a reggeli rohanásban nincs rá idő és akkor lép a helyére a QM. Valami olyasmi kellene, ami van olyan jó ízben, mint a Pavoni, de nem annyira hisztis (ilyen számomra a QM). Amit még amúgy szeretek a Pavoniban, az az, hogy mindig rendelkezésre áll a gőz, ez ugye meglenne az E61-es fej esetén is.
Csak az a baj, hogy feljebblépéshez már el kellene adnom a jelenlegi gépparkot... (A Gaggiát már igazán elvihetné valaki...) -
mgy
senior tag
Köszi az újabb brikkás válaszokat!
-
mester6
tag
válasz rallypix #40469 üzenetére
Fogós , ravasz kérdés. Nem könnyű a válasz, így én csak annyit tudok mondani, hogy nekem most a La Spaziale S1 Rossini gépem van. Ha lenne rá lehetőségem, akkor egy La Spaziale S1 Mini Vivaldi II lenne amit megvennék. Sajnos nem sűrün árulnak ilyen típust használtan.
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
Nem ittam meg. Vagy ha ittam nem tudtam, hogy az
Olasz parti vagyok amugy ahogy hazahoztam pidelve a spicy egybol szinte tokeletes lett.Parci: gyorsabb lefolyaskor sztem nagyon alul oldodott. Szinte vegig szoken folyt. Lehet megprobalom 86 fok korul mit ad be, es ugy jatszok a lefolyas idejevel. Mert mostmar nagyon a hore gyanakszom.
-
prandris
tag
Milyen darálód van? Lehet hülye vagyok, de amikor az Ascasoval életlen késekkel próbáltam kávét készíteni én is a py yirgát/sidamot 93 fokkal forráztam le kb. Volt amikor nagyon jó lett de legtöbbször gyenge volt, 90 alatt meg nagyon pancs vot. Késcsere után 87-88fokra le tudtam menni és tudtam hozni kb mindig a szintet. Most a fiorenzatoval is ugyanúgy 87-88 fokon megy de megint csak jobb lett az íz. De lehet inkább az az oka hogy lassan belejövök nem tudom. Csak nagyon ismerős volt a problémád azért írtam le. De az i lehet hogy nem az ízlésed a sidamo (nekem az egyik kedvenc a yirga után)
-
adp
őstag
Greaf cm 702. Kb 5 kg kv ment at rajta. Nem kene eletlennek lennie
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
nem tudom, nem azt mondtam, hogy így csináld, csak annyit akartam mondani, hogy nálam van, ami így jó. se időt, se térfogatot, se arányokat, se semmit nem mérek viszont, ebben nem tudok segíteni. de ha vacak egy kávé, akkor elkezdek variálni. gyorsítom-lassítom, hőfokot emelek-csökkentek, shotot sokáig-rövid ideig hagyom.
a sidamo és a yirga tud vicces lenni amúgy, ha jól sikerül, akkor nagyon nagy anyag, savas, de édes is. ha rosszul, akkor nettó citromlé. jobban belegondolva egyébként ezek az etiópok általában akkor muzsikálnak jól (nálam), ha magas a kioldódás.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Karthmann
csendes tag
válasz rallypix #40470 üzenetére
A véleményem teljesen szubjektív ugyan, de majd vagy megcáfoljátok avagy megerősítitek.
A gép amit keresel nem létezik, (Fragola lehet meg tud cáfolni, Ő azért nem hobbi szinten találkozik gépekkel)
gőzölni el lehet kis kazánokkal, ha viszont próbáltál már egy 8-12 literes bojlerest akkor más megvilágításból látod ezt az egészet, az E61 szerintem kínlódás ha nincs mögötte egy rendes hőstabil vízmennyiség (szerintem ez legalább 3 liter) ha viszont ezekből összeraksz egy gépet az legalább fél óra mire olyan meleg lesz hogy egy normálisat tudjál húzni belőle. Mindig is kíváncsi voltam, hogy mit tudhat egy Speciale Rossini, Vivaldi de ezek ahogy Mester6 is tapasztalja nem sűrűn előforduló gépek. Ha pedig az 53 55-ös szűrőben gondolkozunk, ami elérhető az vagy SM, vagy Speciale S3 de ezek a villanyórát kifordítják a falból, és az ízeket is összemossák kissé, feljebb meg egy 58-as E61 Bricoletta Butterfly kínlódás, hx, fejhőmérő, aki ismeri annak nem újdonság.
A jófogáson ráleltem álmaim gépére Rancilio classe 8 dual bojler (ahogy az egyszeri autókereskedő mondaná minden van utcára néző ablakok két irányba tekergethető kormány kókuszillat) mindennek ára van 3Kw rendszerteljesítmény és gondolom a felfűtés sem 12 perc. Én ennél a pontnál kezdtem el fel javítani egy Saeco aromát, ami még nincs kész, és úgy mint nekem sem, mindebből megoldás Te számodra sem született.Happy wife happy life
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Karthmann #40482 üzenetére
Szerintem a legtöbb kávéhobbista már speciality kávét használ, ezzel szerintem az E61HX ideje lejárt. Klasszik olasz kávékkal még jól el lehet vele bohóckodni, de spec. kávékhoz szerintem teljesen alkalmatlan.
A pides DB és SB E61 gépek még jók.
A gőzölés része engem nem igazán érdekel, szerintem a tej nem való kávéba, mint ahogy a kóla sem a vörösborba, vagy a vegeta sem való a levesbe. Egyébként is egy 5-8 literes ipari gép és egy Gaggia Classic gőze között fényév különbség van.
A La Spaziale gépeket nem túlzottan ismerem, túl sok nem volt még nálam. Viszont nemrég járt nálam a szegedi Dock Cafe 3 karos La Spaziale S2 gépe, ami problémája az volt, hogy égetett. Szégyenszemre semmit sem tudtam vele kezdeni, egy annyira idióta konstrukció, hogy 97 fok alá nem tudtam lehúzni a fej hőmérsékletét. Ráadásul a Sandalj Fresco nevűtakarmánykávét használják, ami 87-88 fokon működik, fölötte megég.
A lényeg, hogy az E61 után kb. 40 évig semmit sem fejlesztettek a kávégépek hőfokszabályozásán.
Ha most kellene vennem egy jó kis gépet háztartási használatra, akkor egy fejbojleres gépet vennék, rézcsőtuningot tennék rá és pidelném (ha gyárilag nincs benne). Ha új kisgépben gondolkodnék, akkor most szerintem Rancilio Silviát vennék.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Ábi
tag
válasz fragola.6035 #40488 üzenetére
Én átlagos vagyok és 40, így az E61 pont nekem való akármilyet pörkölök.😎
-
rallypix
csendes tag
válasz Karthmann #40482 üzenetére
Nem a tökéletes gépet keresem, csak egy kicsit jobbat, mint amik most vannak, és gondoltam, talán első körben az E61 egy jó irány lehet. A jelenlegi 3 közül, ha bármelyiket veszem is, az megfelel az igényeimnek, mégha mindegyik kicsit kompromisszumos megoldás valahol. Tisztában vagyok vele, hogy egy nagyobb gépen is lesznek kompromisszumok (hosszabb melegedés, többet fogyaszt, drágább karbantartani, stb.), és nem feltétlenül lesz minden kávé jó, vagy jobb mint a jelenlegi gépparkal, de ha kicsit több szabadságot kapok a kávéválasztás területén, az már elég lehet. A baj az, hogy szeretem váltogatni a kávékat... Kétszer ugyan azt mág soha nem vettem.
Vegyesen van csokis, meg gyümis vonal is, és a saját tapasztalat alapján a próbált világos pöriknek csak kis hányada volt jó a jelenlegi gépparkkal. A 3 közül szvsz amúgy a QM a legalkalmasabb pl. egy CasMo, vagy Beyond Within kávéhoz.Na mindegy... Egyelőre még csak az agyalás része megy. Jó lenne tényleg egy próba valahol, hogy lássam érdemes-e E61-en gondolkodnom.
-
looser
addikt
Ki, hogyan döntene, ha Iberital Challenge - Imat Lux - Graef CM 800 triumvirátusból kellene presszóképes őrlőt választania? Esetleg 50e alatt más versenyző?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Karthmann
csendes tag
A legnagyobb bajom az a Buttrefly-al, hogy a kifolyó víz hőmérséklete nagyon ingadozik.
Nem vagyok fejhőmérő párti, a kifolyó víz hőmérsékletét mérem, és ezen a gépen kétszer egymás után nem tudom ugyan azt a hőfokot mérni, ami azért idegesítő, mert egy kicsivel nagyobb bojlerrel a probléma megszűnne, ettől eltekintve nagyon szeretem.Happy wife happy life
-
rallypix
csendes tag
Egy PID-elt New Gagga Baby-m van, a négy gombos. Egyáltalán nem mondanám alkalmatlannak a feladatra, csupán nekem nem elég az, amit ad. Vannak olyan kávék, amivel jól muzsikál, de vannak olyanok, ami nekem nem ad megfelelő eredményt. Ez nagyrészt a nagy hőigényű kávéknál jelentkezik persze. PID alapján kb. 3-4 fokot esik a hőmérséklet egy duplánál amúgy. Ha csöpögősre veszem, akkor van, hogy többet.
Jelenleg árulom, de ha két héten belül sem kell senkinek, akkor teszek rá rézcsövet, megnézem úgy mit tud.
-
Surda-
őstag
Ikea 20 ezerért kötné be a gáz főzőlapot kiszállítás nélkül
10 a gázos és 10 a villanyszerelő a szikráztató miatt
Ez így normális szerintetek?rallypix
Épp akartam írni,hogy rézcsövezés ezen a hő esésen sokat javít. Nem lehet,hogy a daráló okozza inkább a problémát?
Ha nekem nem sikerül jót húznom,akkor inkább erre gyanakszom,hisz a gép mindent tud,ami kell. 9bar, adott hő, megfelelő vízhozam.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
HaDeSzKa
csendes tag
válasz looser #40451 üzenetére
Szia,
Még nincs éles tapasztalatom, nem érkezett meg a gép, de ebben az árkategóriában nézelődtem én is, még 2 opció volt: az egyik egy kicsi Iber Ital (pontos típusát nem tudom, http://molinarikave.hu/ Szekszárdi úti kávézójában láttam); a másik a Lelit Fred, mindkettő fokozatmentes, csigás állítással. Én végül a Lelit mellett döntöttem, csak a főzővel egybeépített változat tetszett meg feleségemnek és nekem is.
üdv,
hadesz -
soldier2
őstag
válasz looser #40494 üzenetére
Az Imaton van skála viszont a fokozatok nem kicsik, lehet fokozatmentesíteni kb 3-4k-ból, de a gari ugrik. Iberitalnal nincs skála (ha gyakran változtatsz kavét jól jön) ennek beszerelése a gari elvesztésével jár. A Lelit Fred mondhatni tudja gyárilag a skálát és a fokozatmentes állítást is, az örlő rész ezekben ugyanaz. A Graefet nem ismerem.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- A jövőben csak Yahoo-fiókkal lehet használni a cég szolgáltatásait
- Trollok komolyan
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gitáros topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Építő/felújító topik
- Szevam: Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Google Chrome
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...