-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krajcsi
csendes tag
válasz Libretom #111248 üzenetére
Én teljes áron vettem a bwt bestmax premiumot, nem volt olcsó, de innentől már csak patront kell cserélni, az 35.000 Forint/év. Asszony ezt issza, plusz ezzel főzünk, ezzel gyúrom a tésztákat.
Nordával ugyanez nekem kb. 56.000 Forint lenne, napi 3 literrel számolva. Deszt vízzel csak kávéra évi 36.000 napi 1 literrel számolva.
Nekem így megérte. -
ribarszki
őstag
Mekkora méretű mézesüvegbe fér bele 20gramm középsötét kávé? Esetleg ha valaki egy linket is dobna hozzá, hogy honnan érdemes, azt nagyon megköszönném
-
senior tag
válasz Libretom #111254 üzenetére
Nah hát ez az... a Gaggia alu bojlere kb. így fog kinézni a kancsós víztől: [link]
ribarszki: én Frupka teás üvegeket használok erre a mennyiségre, de sajnos nem tudom, hogy ez ml-re mekkora. Saccra 55 körül lehet.
szerk.: és tényleg[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
public NMY
csendes tag
Eddig alapvetően olaszos ( ha ez a megfelelő jelző) pörkölésű kávét ittam, sötétebb pörköléssel.
szeretném kipróbálni a monsooneed malabar illetve az etióp yirgacheffe típusú kávékat. Ezekre tudnátok mondani pár forgalmazók, honnan érdemes beszerezni?
másik kérdésem az lenne, hogy a világosabb pörkölésű kávéknál hogy alakul a kávémennyiség mértéke illetve az őrlés finomsága, vagyis az eddigi sötét pörköléshez szokott módon kevesebb vagy több grammra lesz szükségem illetve finomabbra vagy durvábbra kell ilyenkor őrölni? -
senior tag
válasz public NMY #111257 üzenetére
Paljoc, Pacific, Kávékalmár... szinte mindenkinek szokott lenni.
Több kel belőle, egy dupla szűrőbe akár 2-3 g-mal is. őrlésfinomságot ki kell tapasztalni, de általában finomabb.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
WarLock07222
tag
válasz public NMY #111257 üzenetére
Yirga-ból ma bontottam egy csomag Bagirát. Natúr feldolgozás. Nincs olyan világosra pörkölve, szóval nem olyan ultra-ultra az elkészítés, viszont a pohárban egész jól mutat. Ez szerintem ajánlott
-
iatti
aktív tag
lehet megválnék a nichetől. egy próbára viszont összeereszteném a c-késes majorral. ha valakit érdekel,vinném a nichet. vagy hozza a majort . veszprém környékén rámozdulnék, az ország másik felébe nem indulnák el
-
RetepNyaraB
veterán
válasz public NMY #111257 üzenetére
A malabar erős krémet ad (és amúgy is koffeindús). Kicsit kevesebbet raknék, mint a kosár névértéke és nem kell finomra őrölni.
Az etióp viszont igényli a finom őrlést és esetleges túltöltés is játszhat, ízlés szerint.
Malabarból jó a ristretto (1:1-1:1,5), de akár tejes pancs is; etiópot viszont én hosszúra hagynám (1:3) és nem amortizálnám tejjel.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Viiktor1989
tag
Lehet buta kérdés,de megkérdezem. Pár nap és lejár a két hetes pihentetési idő a frissen pörkölt kàvéknàl. 5*250 gr kávét vettem. Amiket nem használok fel azonnal ,berakhatom őket eredeti csomagban a fagyasztóba? Vagy inkább az összeset porciózzam ki zacskóba és utána? Köszönöm
-
Toobee
veterán
válasz WarLock07222 #111259 üzenetére
Pacific Etióp is nagyon jó, csak tőlük sokat kell rendelni, ha nem akarsz fizetni a szállításért.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz Viiktor1989 #111262 üzenetére
Dupla zárás zacskóba tedd be zacskónként, két zacskót pedig egy nagyobb dupla zárásba. A szelep miatt kinyírod, ha simán csak berakod, egy zacskó esetén pedig nagy az esély a szivárgásra. A lenti kávékat már be is csűrtem a fagyóba, csak a Father's maradt kint, mert az a legrégebbi pörkölés.
https://barbieripnk.hu/
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Viiktor1989 #111262 üzenetére
Má megin a hitvita fog jönni:
Ha befér, ragaszd le a szelepet celluxszal (és esetleg tedd még egy nejlonzacsiba az egészet), aztán mehet a fagyóba. Kivételnél kissé kínos, mert a lefagyasztott kv extrém gyorsan pusztul meg. Porciózni kell, máshogy elég valószínű csalódás lesz.
De eredeti csomagban egy-másfél hónapot minden fakszni (és hűtés) nélkül bírnia kell. Amúgy meg mire ráfüggsz, egy hét 250g sima ügy két emberre. Elég a sima hűtő is, csak ne legyen benne kolbászszag :)
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Toobee
veterán
válasz RetepNyaraB #111268 üzenetére
Közvetlen fagyasztva darálva szerintem nincs gond 1-1 adag kivétele esetén. Én szoktam bevinni itthonról a munkahelyre is, akkor 8-10 órát is zacskóban van. Azt is bírja. Lényeg, hogy lehetőleg kerüljük el a pára lecsapódását, bár egy pici elfér rajta, legalább nem kell vizezni őrlés előtt.
https://barbieripnk.hu/
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Toobee #111269 üzenetére
Hát ja, de a pára nem kérdezi a véleményed, hanem lecsapódik, nem? :)
Persze valami klasszik kevésbé lesz hisztis, mint egy kenyai grépfrútos. Én mostanság szimplán hűtőzöm az egy hét/250g fényében, de ha valami világosat veszek azt azért szétrakom mézesbe (asszony rondán néz).[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
public NMY
csendes tag
Köszi mindenkinek a malabar és etióp témában
-
Viiktor1989
tag
A kapuczìnertől rendeltem a kàvékat,viszont azok csomagolàsàn nincs szelep. De igen, valószínűleg 1 hónap alatt el is fogynak mind, szóval csak amit felbontok,porciózom ki,a többit hagyom a hűvösben. Köszönöm
-
Krajcsi
csendes tag
válasz RetepNyaraB #111268 üzenetére
Bár igazad lenne. Nekem egyedül elmegy 4 max 5 nap alatt a 250 grammos zacsi
-
stereofan
tag
válasz Viiktor1989 #111272 üzenetére
ott is lehet kérni szelepes zacskóban, feláras
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
MPowerPH
félisten
Helo,
Tudtok nekem interneten oldalt mutatni, ahol rendelhetek jo minosegu, nem a vetelkor mar doglott kavet? Es esetleg ajanlasokat is elfogadok.
Gyulocsos izvilag fele mennek a kesernyesebb, etcsoki iranybol. Az felesegnek jobban bejon.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MODERÁTOR
válasz MPowerPH #111277 üzenetére
CM El Salitre
CM Uddeyi
CM Nensebo
Roastopus Starfish, Black Pearl [link]
GooseBumps Ethiop -
bbuffy
senior tag
válasz Krajcsi #111274 üzenetére
Ketten mi is letekerünk ennyit 4 nap alatt. Havi kb 2,5 kg zöld megy el. Oké nem sok, ha azt veszem alapul, hogy egy kg paciyirga árából megvan. Hiába no, ez a gigaszűrők átka. Egy kezemen meg tudom számolni hogy ki iszik itt 7 grammos kávét(kettőről tudok). Emlékszem anno mikor az első Rocket megvolt, 10 g volt amit nyomtam, max 11, és az soknak számított Most meg 18-22 g megy egy csészébe, napi 3-6 duplákkal. Amúgy ez jó dolog?
(Van ismerősöm aki reggel iszik egy 20-30 milis ristrettot, igaz jó olaszos sötét, de a délutánit már meggondolja, mert nem bír aludni akkor).[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
norkov84
tag
Tárolás: igaz, én inkább közepes pörköléseket fogyasztok (leginkább kalmár), de pl. a világosabb polipos kávékkal is működött az alábbi.
A bontatlan zacsit beteszem ikeás simitózárasba, és úgy be a fagyóba egyből. Mikor kiveszem "fogyasztásra", utána ugyanúgy a simitózárasban hagyom, csak bontás után már a hűtőből veszem ki és oda megy vissza. Nem nagyon szoktam érzékelhető "romlást" felfedezni, nekem bevált. Sötét pörivel van hogy a hűtős "rész" 2-3 hétig megy, mire kiürül a zacsi, mivel azt ált. flat-whitehoz használom csak (max napi 1 duplával).
Egyszerre általában 1.5-2kg kávét rendelek és az korábban 4-5 hét alatt fogyott el, mostanában inkább 1.5-2 hónap (több irodai jelenlét).
-
norkov84
tag
válasz bbuffy #111279 üzenetére
Érdekes ez az alvás dolog. Én közvetlen a 18g dupla után is bármikor tudok aludni Na jó, robusztás cuccok esetén érzem azért a koffeint, de az általában fogyasztott kávékkal semmi ilyesmi.
Én inkább elővigyázatosságból álltam át a napi 1 dupla + 1 szimplára (utóbbi felezett dupla a nejemmel). Nincsenek vérnyomás/egyéb problémáim, de nem is szeretném ha idővel kialakulna. Tudom, többet kéne hozzá mozogni is. -
Toobee
veterán
Kislányomnak hála volt reggel röpke 3 órám belekezdeni a mókába. Szóval az 1.1 kést még járatni kell, de a gyárival és az SSP-vel elkezdtem a méréseket. Kurve+Gagne app, amiből táplálkozom. Az már most világosan látszik, hogy a gyári késnél miért sokkal jobb az SSP: ugyan a fine kevesebb a gyárival, de a boulder meg rémesen sok, így tud egyszerre alul és túloldott lenni a kofí. Az SSP eloszlása sokkal szebb. Egy mérés nem mérés, ez csak amolyan teaser. Szerintem a Korzóra megy majd ki ez is összeszedett formában, de lassan haladok, mert közben iszom is őket
Illetve első AP élményem megvolt reggel, rögtön a Prismoval kezdtem, a Gagné recepttel (2.0 Ode SSP, 18g kávé, 260g víz, 10 perc áztatás) kombinálva. Szerintem nagyon frankó kis ital született. Loveramics Brewers szériából a Sweet fantázianevű csészét nem tudtam beszerezni, de a Nutty és a Floral volt a kóstolásban a segítségemre Father's Coffee - Nicaragua Los Nubarrones-t vertem csapra. Nutty - sokáig tartja a hőt, én nem kimondottan kedvelem az ilyen jellegű csészéket, mert szeretem hamar végigkóstolni a hőmérsékleti skálát, így nekem a Floral kellemesebb ízeket hozott, hamarabb nyitja meg az édes világot. Ez a kávé egyébként virágos, édes ízeket ad, nekem nagyon bejött.
15,5 -> 65g eszpresszó is készült belőle meglepően hasonlított a Prismo+AP kombóra.
https://barbieripnk.hu/
-
RetepNyaraB
veterán
Sziasztok, Mazzereken a számláló mit mér? Hány adag ment le rajta? 9300 az mennyinek számít? Persze negyjegyu számláló, akárhányat fordulhatott már...
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
rastacsz
tag
válasz RetepNyaraB #111288 üzenetére
Az adagolót hányszor húzták meg. De az egy húzás/adag mennyisége állítható. Meg ugye 9999 után nullázódik.
Kb csak a vendéglátó egységnek tartalmaz infót, hogy hány adagot adtak el [egy dupla az x húzás, akkor (napi nyitó - napi záró szám) /x.] Mint az autókban a napi számláló.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #111270 üzenetére
Én tapasztalatom is az, mint Toobee-é: ha fagyasztóban tartod folyamatosan (dupla zacsiban), nem engeded sose fel, csak kiveszel mindig egy adagot, akkor nincs minőségromlás. Nekem egy fél éves Roastopus van így fagyasztóban jelenleg, ugyanolyan, mint frissen volt.
Azt nem tudom, hogy a pára miért nem probléma, de nekem eddig még nem okozott gondot.Viszont azt én is meg tudom erősíteni, hogy ha fagyasztom, felengedem (1 napig szobahőmérséklet kibontás nélkül), akkor utána nagyon hamar ledöglik. Első nap még ok, de második, legkésőbb harmadik napra leromlik.
Illetve nekem az a tapasztalatom, hogy ha bontatlan zacskót behúzom egy dupla záras zacskóba, akkor szobahőmérsékleten (napfénytől védett, melegnek nem kitett helyen) gond nélkül 2-3 hónapot el van minőségromlás nélkül. Szóval én már csak akkor fagyasztok ha van olyan kávém amire pörköléstől számított 2 hónapon belül nem kerülne sor.
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #111291 üzenetére
A Heresyvel most pont ezt csináltam, beraktam sötét helyre, 2 db dupla záras zacskóban van. Szerintem úgy egy hónap múlva veszem elő. Viszont ez viszonylag friss, 15-i pörkölés.
Persze, töltöttem is fel gyorsan 2 adatsort ide, ha érdekel.
Jöhet jobbító javaslat is, ha esetleg nem jól csináltam valamit.
https://barbieripnk.hu/
-
stereofan
tag
válasz Viiktor1989 #111276 üzenetére
igen, egy két hetet pihentesd hűvös, sötét helyen lehetőség szerint, utána én már egy simítózáras zacskóban a hűtőben tárolnám, vagy ha van korábbról megmaradt üres zárható szelepes zacskód, akkor abba tenném át, és úgy a hűtőbe.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
Toobee
veterán
Arco update:
Hi everybody!
I'm excited to bring you this update about ARCO, where I'll cover a couple very important topics - mostly about how we're moving along with the project (we're doing great BTW!) and - what most of you are anxious to learn - where do we stand on delivery time.
So, here's a video:
https://www.youtube.com/watch?v=jSjaFobL08g
So here it is ... the final stretch.
We've taken care of all the manufacturing challenges, dialed-in every single detail of the 100+ pieces in ARCO and we're now 100% focused on getting these grinders through final stages of manufacturing, assembly and testing and then delivery starting in December through January. Yes, every grinder will be tested. Because we want every grinder we send out to be just ... perfect.
Hope you enjoyed this update. If you have any questions, please comment below and I'll make sure to answer as soon as possible.Cheers, Anže
Totál amatőrök, mintha első termékes gyártó lennének. Szégyen az egész, amit csinálnak.
https://barbieripnk.hu/
-
ribarszki
őstag
sz.zs., vicces1, lszlfrng
Köszönöm a mézesüvegre a válaszokat
-
macmelon
csendes tag
Sziasztok! Tudtok olyan pörkölőt, ahonnan (jó minőségű) kávét akciósan lehet rendelni a kávé világnapja alkalmával?
-
lszlfrng
csendes tag
Van egy nagyon régi hőcserélős gépem aminek bojlerjét rézből gyártották, de lejött a külsejéről a fémes (nikkel, króm vagy cink) bevonat. Belül csak réz van. A fejegységben is már félig lekopott a fémes réteg, de szemmel láthatólag valamikor tükörfényes volt. Amiben kérem a segítségeteket:
- a bojleren (kazán) mi ez a matt fémes bevonat és mi a szerepe? Kell azt pótolni?
- fejegységet, szerintem újra kellene bevonni (krómmal vagy mi a fenével), de nem tudom hova szoktátok vinni. Javaslat, hova érdemes vinni BP vagy Pest környékén?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Robogó, kismotor
- Politika
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Robot fűnyírók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- LEGO klub
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen