-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
válasz tariattila #15749 üzenetére
Nem tepsiben hűtesz? Nekem tepsibe kavargatva 5 perc alatt csomagolásra kész. Nekem 20 perc egy adag pörkölése hűtéssel együtt. Pár óra alatt megvagyok 1-2 kilóval.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
bbuffy
senior tag
válasz tariattila #15746 üzenetére
Mind hegyesfülű, és?
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
adpeter
tag
válasz tariattila #15749 üzenetére
Marha nem ökör!
Mé nem vetté egy 10+ kilós Probatot, ha ilyen türelmetlen vagy?
Béla biztos szerzett volna akciósat, grátisz 2 raklap zöldel.Minek a slag? Azzal hűtöd a kávét vagy a gépet.
Hallottam amúgy egy szakmabelitől, hogy az egyik illusztris
hazai pörkölde vízzel hűti a produktumot, hogy szépen visszaszívja
magát. Így minimalizálva a pörkölési (tömeg) veszteséget. És ez sajna
most nem vicc volt!"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
Toobee
veterán
válasz tariattila #15755 üzenetére
Most probaltam ki. Ha kozvetlen utana inditok egy programot, akkor jaratja a ventit, meg vissza nem hul, majd ujra elkezd futeni. Nalad nem ezt produkalja?
https://barbieripnk.hu/
-
vendingo
veterán
válasz tariattila #15755 üzenetére
Én amíg hűtöm a babot, addig 130 fokra vissza megy a hőmérséklet, és indítom a következő adagot. Amig készül az új adag, addig pernyézek és csomagolok.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
adpeter
tag
válasz Toobee #15754 üzenetére
Saját szememmel nem láttam,úgyhogy hagyjuk!
A lényeg,hogy a "mi" köreink úgysem vásárolnak onnan a legendásan
sz@r minőség miatt!A Hottopokba is csak 250g megy?? Mintha valahol azt olvastam volna,hogy többet is bírnak!
[ Szerkesztve ]
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
adpeter
tag
válasz Toobee #15761 üzenetére
Jaja! Kedvező fényviszony elengedhetetlen. A dzsinnnniben úgysem nagyon hallani a reccseket, úgyhogy szemre csinálom a "középszar" kávéimat.
Mint pölö ez a csöpögősen lejövő,csésze összekenős ristretto Panamából. Na jó,volt pár szem Yirga még az Ibiben, amit lustaság miatt benne hagytam. Engem kielégített...igénytelen vagyok.
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
-
vendingo
veterán
válasz Toobee #15763 üzenetére
Én mindig megszívom.
Kertbe pörkölök és tuti akkor kezd a szomszéd flexelni, sthilezzni, füvet nyírni. Legutóbb végre kuss lett, akkor meg az eső kezdett el esni.
Én figyelek reccsre, színre, időre, hőfokra, mindenre. Már próbálkozok saját blendekkel is, szóval haladok a szamárlétrán.Holnap pacamara és rwanda kóstoló lesz 2 géppel is.
Nicaragua coco vésztartaléknak már bekészítve, hátha nem olyanok lesznek, mint amilyenre számítok.
Rwanda-ra erős gyanúm van, hogy gyümis lesz, de akkor hajítom is a kukába. Próbáltam tutira menni, szóval 200 grammnak adtam rendesen, jó olaszosra pörköltem, hátha kiirtja a gyümit belőle.
Coco-nál bevált ez a módszerCsak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
válasz Toobee #15765 üzenetére
Coco-ba megmarad a csoki, csak a gyümi döglik ki.
Én rühellem ezeket az új hullámos kávékat. Rengeteget próbáltam, de nem bírom elfogyasztani őket.
Vettem is pörköltem is, 1000féle módon főztem, de semmi eredmény, csak a citromlé.
Én amúgy is mindent sötétebbre csinálok, ez jól is áll sok csokisnak, és ha lenne benne egy kis gyümi, akkor annak a nagy részétől is megszabadulok.
Eddig egy volt amit tudtam pörkölni és ízlett is, az a guatemala bourbon antigua. (mézes ananászos csokis)Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
tariattila
veterán
válasz Toobee #15765 üzenetére
nem tudtad?
a legdrágább kávékat veszik meg és feketére pörkölik...
ezzel fricskázzák a délolasz népet
szóval ilyen hanyag digó lettél? hátadmögött pörkölsz, vicctamperelsz és mégis élvezni mered??
mit Te képzelsz ??fogadok most a kábeleidet is átpörkölöd, hogy nagyobb legyen a széntartalma... ezzel is linealizálod az elektronok haladását?
Frei-i magasságokat jóslok neked! -
adpeter
tag
válasz Toobee #15763 üzenetére
Az igazi olaszok augusztusban nem pörkölnek.....meg úgy általában mást sem csinálnak és azt is hanyagul!
Az egyik kedvencem, hogy a Molinari nem csinál csokis kávészemet nyáron,mert meleg van! ééérted??
Meleg van...ezért gondolom bezárnak a csokigyárak!"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
vendingo
veterán
válasz tariattila #15769 üzenetére
Erre most nem tudok semmi frappánsat írni, magas labda.. :-)
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
-HajTömeg-
őstag
Ez a paljoc féle sziklás-sicurta nagyon pöpec. Szerintem az egyik legjobb a maga klasszikus műfajában.
Alias: Júzer error
-
paljoc
tag
válasz -HajTömeg- #15771 üzenetére
Na, orulok hogy legalabb egy zacsi oda kerult ahol tetszest aratott. :-)
Amugy van még ketto darab belole!;-) /tobbit elautomatazzuk az irodaban/
Alacsony hofokon csapolva amugy nekem is izlett, pedig nem nagyon fogyasztom/porkolom mar ezt a vonalat. Meg nem is tudnam, mert ilyen ronda katyvasz szemeket nem is tudom hol lehet zöldben venni. :-))) Ennek fenyeben még erdekesebb, hogy izre meg ok, nincs szénné porkolve. Hiaba, az olaszok ertik ezt a műfajt!:-) -
paljoc
tag
A HX kör beszűkítese utan, normalisra visszatekert bojlernyomasnal tobb orara magara hagyva 96 fokra all be a fejhomerseklet. Innen egy ures hosszu csapolast inditva 4 fokot ugrik fel. Szukito nelkul ezzel a bojlernyomassal 102 fokig ment fel nyugalomban
tobb orara otthagyva es 106-107-ig is felment az ures csapolasnal. Ezert tekertem le a bojlert, de ugy meg szarul gozolt. Egyelore tetszik az "uj gep". :-) -
paljoc
tag
válasz Toobee #15775 üzenetére
Szopas megcsinalni, amit SID-tol vettem idom, az az enyembe vastag volt, tehat egy ilyen muvelet ugy nez ki hogy gep szetszed, pumpa felmegy hogy sehonnan sem lehet semmihez hozzaferni. :-) Aztan kinkeservesen ha engedik magukat a csavarok, akkor kitekerni, cső persze nem jon le, mert E61 fejet is le kellett csavarozni a gep frontlapjarol. Ekkor derul ki, hogy mekkora atmeroju idom kell. Irany tesom meg az eszterga, idom legyart, nalam 8,1mm atmero, 5 mm hossz es egy harmas furat ment bele. Ezt passzentosan be lehet kalapalni a 8-as csobe. Gep osszerak es ennyi!:-)
/4 db csavart kellett kitekerni amugy, de alig lehet hozzaferni es ha sikerul ratenni a kulcsot, akkor is ipicit lehet tekerni, majd forditva ratenni a kulcsot es igy tovabb. Vagy full szetszedni a gepet, osszes utban levo csovet leszedni a bojlerrol, de en inkabb nem ugy csinaltam.[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz paljoc #15776 üzenetére
Nekem van egy ilyen készletem otthon, ebben van egy 2 pontos csuklós toldószár. Azzal esetleg? ...igen, tervezem, hogy repülőgépeket is karban tartok majd
https://barbieripnk.hu/
-
mutyi
őstag
Kezdek kicsit haragudni a Graef CM800-ra vagy lehet csak magamra kellene nem tudom.
Említettem nektek,hogy mostanában nagyon le kellett mennem a finomsággal,hogy azt hozza a kávé amit eddig hozott. A tisztás előtt 5-6 körül daráltam, utána lementem 2-3 körülre.
Erre ma reggel is most délben is semmit nem bántottam, se a darálót,se a főzőt, a kávé is az volt ami eddig, de a 3-as fokozaton jó nehezen indult el és egy risretto jött le 35 mp alatt.
Délben felvettem 5-re 2-3-at tekertem rajta és még így is 35 mp kellett a 30 ml-nek.
Ez számomra tök fura,de csak arra tudok gondolni, hogy a darálónak a fejét vagy nem tettem vissza teljesen jól és most állt be. -
mutyi
őstag
válasz -HajTömeg- #15780 üzenetére
Itt biztos vagyok hogy nem erről van szó esetemben, ugyanis minden nap ugyanaz a kávé volt egy hete és semmi sem változott max 1 fokozatot kell mindig állítanom, de most egészen más értéket igényelt ma reggel.
24 óra alatt nem változhat ennyit, mivel zacskóban tartom,amit zárok.
Azóta felbontottam egy Brasil Frias-t is, vadi frissen és még az 5-ös is túl finom volt neki.
Szerintem a darálóval van valami mióta összeraktam. -
mutyi
őstag
válasz -HajTömeg- #15784 üzenetére
Kétszer szedtem szét eddig és mind a két alakommal elsőre rosszul rakta össze és nem igazán evidens hogy hogyan is kellene, mert hiába teszem bele ahol a helyére ugrik,mégis tök szarul darál.
Utána olyankor nulláról kezdem az egészet amíg látszik a daráláson hogy végre finomra darálja a kávét.
De most a második összerakás után finomra darálta, legalábbis látszólag,de ugye itt kezdődött egy erős módosítás,hogy jó kávét tudjak húzni. -
cekkk
veterán
A tegnapi napon egy kicsit rendbe kaptam a GA-t.
Cseréltem kartömítést, felső szűrőt és a 2 személyes szűrőből is újat vettem, az expolygontól.Nem gondoltam, hogy ennyitől ennyivel jobb lesz a kávé.
Megérte rászánni ezt a ezer pár forintot.
A héten remélem meg lesz a pid és a OPV beállítás, és akkor öröm és boldogság lesz. -
Toobee
veterán
Nem is kell nekem autó, simán befért a csomagtartóba a Sirman. La Scala meg mehet gumipókkal a hátsó ülésre legközelebb
https://barbieripnk.hu/
-
Eyesis
őstag
Most direkt kipörgettem pár gramm kávét és tuti mega 4-esen daráltam. Amikor épp csak lenyomom, akkor kifolyik a kávé, de nem elég krémes, ha meg lenyomom 12-18kg-al, akkor alig akar lefolyni, és még kevésbé krémes. Most átraktam 5-ösre, holnap azzal próbálom ki, de már kicsit bosszant, hogy csomó kávé megy a kukába
Nem szoktunk mi PH!-s kávé őrültek összeülni és közösen főzögetni? Szerintem akár az is poénos lenne, a mindenki, vagy csak páran hozna gépet valami terembe, vagy lakásba, és főznénk kávét, megosztanánk egymással a tudást, és a kávétEyesis
-
-HajTömeg-
őstag
válasz Eyesis #15788 üzenetére
A kávé krémessége nagyon eltérhet, előfordulnak olyan kávék,amiknek alig van cremája, mégis finomak.
Milyen kávéval próbálkozol?
WDT-zni szoktál? Ez annyit jelent,hogy a ledarált kávét átkevered pl egy hústűvel,hogy eltűnjenek belőle az esetleges rögök, szép,egyenletes őrleményt kapj. Így kevesebb az esélye a csatornásodásnak is. Mindenképpen ajánlanám,ha eddig nem tetted.Alias: Júzer error
-
Eyesis
őstag
válasz -HajTömeg- #15789 üzenetére
Még nem váltottam, és még bőven van ebből az essse specialból, ami a momentiben nagyon ízlett, de otthon, még csak néha tudtam hasonlónak érezni.
Amikor megpróbáltam egy fogpiszkálóval, csomó kávét kikevertem a pultra LEhet egy hútűt kéne beszereznem inkább, az talán vékonyabb.
Szóval nálam minden mindig ugyanaz, hogy érezzem a különbséget. Ami változik az csupán a darálás finomsága és a tamperelés ugye. Ugyanúgy szűrt vízet használok, mindig ugyanakkor indítom a főzést (elalszik a led, kivillan és akkor)Eyesis
-
And06
aktív tag
válasz Eyesis #15788 üzenetére
ki kell ismerni az őrlőt, utána nem fogsz már ennyi kávét elpocsékolni. a hosszú távú megoldás egy ipari őrlő, minden téren álom ezekhez képest, minden sznobériát félretéve is.
én az iberitallal azt csináltam a végén, hogy ne legyen pangó őrlemény, hogy kiporszivóztam a csőrön át, igy biztosan friss kávét ittam, és a beállitás az volt ahova épp tekertem.
a 15kg tamperelés kezdetnek jó, próbáld ahhoz állitani az őrlőt, ha nem megy, akkor őrölj finomabbra és tamperelj kisebb erővel (8-10kg minimum kell azért), vagy őrölj durvábbra és nyomd le 20kg-vel. -
-HajTömeg-
őstag
válasz Eyesis #15790 üzenetére
A megoldás,hogy kivágsz egy joghurtos poharat és azt teszed a szűrőbe. Így daráláskor és kevergetéskor sem fog mellé menni a kv.
Biztos jók az ipari darálók,de ,hogy a graeffel is lehet jót őrölni az tuti,úgyhogy próbálkozz
MIndenképpen kevergess az örleményen,sokat számít, én sosem hagyom ki.[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
mutyi
őstag
Én ahogy néztem a videokat, ennél jobb nem lesz neked szerintem, volt ott crema is.
Szerintem ha majd váltasz kávét,akkor fogod látni a különbségeket.
Nem tudom pontosan milyen kávét használsz, de ha nem 100% arabicat veszel,hanem van benne pl. 20-25% robi is,akkor az cremasabb lesz tudtommal.
Vegyél egy 500g-os Fresco-t frissen pörizve, ott tuti lesz crema.Én tegnap nyitottam fel ismét egy Brasilian Natural Aguas-t és továbbra is az egyik kedvenc, két hetes pörkölés, nekem kellő crema, stabil íz.
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #15793 üzenetére
nem is annyira a rögtelenítés a lényeg szerintem, hanem hogy teljesen egyenletesen legyen eloszlatva az őrlemény. a darálóból azért csak úgy jön ki, hogy valahol tornyosul, valahol kevesebb stb. ha így tömöríti az ember, nem túl meglepő módon egyes részein sokkal nagyobb lesz a pogácsa ellenállása, a víz meg utat tör a többi helyen -- a végeredmény: szar kofi
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-HajTömeg-
őstag
Azért szerintem a rögtelenítés is nagyon fontos
Nincs valami ötletetek arra,ha fel szeretnék ragasztani egy elosztót a csempére? Mit használjak? Eddig sziló-val volt feltéve,de nemrég lepottyant. Kis 3-as elosztóról van szó,nem nagy súly és valami olyan megoldás kéne,aminél nem kell leszedni a csempét,ha már nem kell az elosztó.
[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #15796 üzenetére
jóval kisebb problémát okoz a rög, mint az egyenetlen eloszlás. de ha már úgy is piszkálja az ember, megtörténik az is (bár én olaszos hanyagul egyre kevésbé foglalkozom a rögökkel, csak átkeverem gyorsan, hogy szintben legyen)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
BlacKSouL
addikt
válasz -HajTömeg- #15796 üzenetére
Valahonnan szerezz kétoldalas ragasztószalagot. Némelyik normálisabb minőségű elég masszív tud lenni (lökhárítóra ragasztott rendszámot pl magasnyomású sem viszi le) tehát azzal is óvatosan/mértékkel.
Esetleg vannak a szivacsosak, azok némi felületi egyenetlenséget is korrigálnak, illetve leszedésnél könnyű egy késsel levágni, bár utána kapirgálni kell a csempét is még, és/vagy hígítóval leszedni a maradék ragacsot.Aláírás (nem kötelező megadni)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- LG 34GS95QE-B: OLED paneles, ívelt gamer monitor
- Automata kávégépek
- Linux kezdőknek
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...