-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adriankoooo
senior tag
Vajon lehet még kapni valahol Ascasi iMini I-2-t műanyag burkolattal? Az expolygonnál azt mondták, hogy már nem lesz. Ennyire jó lenne az Iberital Challenge?
-
vendingo
veterán
válasz adriankoooo #16451 üzenetére
Lényegében ugyan az a 2 gép, csak más a csomagolás.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
hifis50
csendes tag
Ha nagyon zűrös, meg kéne nézni, szét lehet-e annyira szedni, hogy javíthatóvá váljon.. Például kiperselyezni. Ebben tudnék segíteni.
(Nem tudom, hogy lehet törölni egy ilyen hozzászólást, mert rossz helyre kattintottam a válaszolásnál. A komment nyilván Lagoonnak szól)[ Szerkesztve ]
-
tariattila
veterán
válasz hifis50 #16454 üzenetére
Törölni nem csak töröltetni...
De beleszerkeszted,hogy kinek szántad és ennyi...Tényleg, ilyen kézi kategóriában mi az ami rendesen csapágyazott /na jó, perselyezett/ és fixálható /na jó, elég ha nem mászik el/ a pozíció ?
Jó ez a Zassenhaus de elállítódik és a perselyezettsége is eléggé kérdőjeles...
-
erik365
aktív tag
Otthoni reggelenkénti kávéfőzésre keresek minőségi kávéfőzőt, nem szánnék rá 30 nál többet, megvalósítható?
1.4 T-jet M32
-
erik365
aktív tag
-
-HajTömeg-
őstag
Írtam egy kis összefoglalót, mert gyakran előfordul, hogy egy laikus idetéved és felteszi a szokásos kérdést: „Milyen kávéfőzőt vegyek 30ezerig?”
A kérdés teljesen jogos, az átlagember, mikor úgy dönt, hogy kotyogós helyett valami minőségibbre vágyik, akkor elsőre maximum ennyit szán a kávéfőzőre.
Nos, egy pár dolgot tisztázni kell, hogy laikusok is értsék, erre miért nem lehet válaszolni!
Akit érdekel szánjon erre az írásra 5percet.
Maga a kávéfőző csupán egy technikai eszköz, nem elég a presszókévá főzéshez!
Pontosan olyan, mintha valaki otthon jó ételeket szeretne sütni-főzni és venne egy tűzhelyet, ennyi.
Önmagában egy tűzhellyel még senki sem fog tudni semmiféle ételt elkészíteni.
Nélküle sem, tehát fontos, de ez csak egy a szükséges eszközök közül.
Ami a minőségi presszókávé készítéséhez elengedhetetlen:
Kávéfőző (az ajánlott készülékek fel vannak sorolva az összefoglalóban), eszpresszóképes daráló
(pl: Hario Mini Mill , Tiamo (mindkettő kézi és mindkettő kb 10e)
Ascaso i mini, Iberital, Graef (ezek belépő szintű eszpresszóképes őrlők 25-40 ezer körül) vagy valami használt ipari (Mazzer és társai) )
Daráló nélkül nem lehet kávét főzni, ugyanis a minőségi gépek 9-15 barral nyomják a vizet,ami
a bolti előre darált kávékon pár másodperc alatt átzubog és egy keserű ihatatlan löttyöt kapunk a méregdrága kávéfőzőnkből.
Konkrétan ihatatlan!
Mivel minden kávé más és más őrlési finomságot kíván, az sem megoldás,hogy ledarálják a csíbóban vagy ledarálja a haverom, a Laci…
A legolcsóbb szett kb. egy használtan 20-50 közt árult gépből (Pl Gaggia Evo, Baby vagy Classic) és egy 30ezer körüli belépő szintű őrlőből áll.
Ehhez kell még egy tamper kb 5ezerért és utána kezdhetünk nézelődni kávék után, okosodni,hogy hogy is kell jó kávét főzni.
Akinek ez nagyon sok,annak a kotyogós Bialetti Brikkát szokták ajánlani (ez nem presszókávé ízvilág,de jobb,mint a sima kotyogós) illetve E.S.E. podos kávéfőzőket vagy kapszulásat, melyek ugyan megosztják az embereket, de szerintem arra jók,hogy reggel gyorsan főzzünk velük egy közepes kávét.
Az automata kávéfőzők jó alternatívák lehetnek, de a fórumot olvasva elég gyakori,hogy elállítódik a darálójuk és sajnos viszonylag hamar elromlanak, eléggé szervizigényesek.
Filterezésben nem vagyok otthon,arról írhatna más…
Légy szíves egészítsetek ki![ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
adpeter
tag
válasz adriankoooo #16453 üzenetére
Így van, belsejük ugyanaz.Bár mindkét őrlő esetén inkább csapágytalanságról beszélhetünk csak.
[ Szerkesztve ]
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
HÁZIGAZDA
kofi news:
- a sicurtában nálunk kettő darab kavics volt
- a paljoc choco madness még mindig hasít, nagy kedvenc. egészen finomra őröljük, annyira, hogy még alul is adagolom (17 g a szokásos 18 g helyett), és még így is nagyon lassú lefolyást kap, alacsony hőfokkal. keserűség nulla, csak rumos csokidicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
Kapucziner best of panama, ez a legjobb a három közül. még csak 2 húzáson vagyok túl, az utóbbi csöpögős 35 másodperces ristretto lett, leginkább a desszertkávé szó jut róla eszembe. Ezt is igen finomra kell őrölni amúgy. Olyan mintha egy csokis-gyümölcsös süteményt inna az ember valószinüleg a lefolyás hosszával meg a hővel lehet játszani a csokis-gyümölcsös aránnyal, ez majd kiderül, bár lehet hozzá sem nyúlok inkább, jóezigy
-
mester6
tag
válasz -HajTömeg- #16469 üzenetére
Nagyon szépen leírtad a fontos információkat. Hasznos lenne szerintem is az összefoglalóban elhelyezni.
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #16469 üzenetére
még nem kóstoltam, csak fater kezdett bele, én lefagyasztottam az én adagomat. majd referálok. a hozzászólásod belinkeltem az összefoglalóba, amit kicsit átrendeztem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vendingo
veterán
A réz és a citromsav jóban vannak?
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
válasz tariattila #16475 üzenetére
Most komolyan!
Egy éjszakára kellene beáztatnom cuccokat, hogy lemarja a vízkövet.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
válasz tariattila #16477 üzenetére
Köszi, elég lesz a citromsav is.
Már pár cuccot be is áztattam.Kész lett a mazzer múlt héten, ma a GB-t ráztam gatyába mert folyatott, most egy pavoni van terítéken.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
-
lagoon79
tag
válasz lagoon79 #16455 üzenetére
Szetszedtem a tiamot, nem is ertem a gyartot. Ha tennenek egy fem perselyt, kitoltve a tengely es a muanyag vaz kotti reszt sztem semmi oldaliranyu elmozdulas nem lenne. Filleres alkatresz, igy meg mondhatjuk azt, h kb hasznalhatatlan az szemcsemeret szorasa miatt. Eppen amelyik oldalra eltolja egy bab vagy ha en nem tekerem egyenesen a kart, mar valtozik a kep.
Ahogy lattam a hariobol szinte ugyan ez a nagyobbik orlo, tehat az sem jobb, bar azt belulrol meg nem lattam.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz lagoon79 #16482 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de ezek az olcsó (?) kézi őrlők, vagy akár a belépő szintű asztali vinnyogók nem többek, mint ipari hulladékok. Szándékosan silányra alultervezett vackok. Csak az ipari őrlôk jók.
Persze nekem is van Hario Mini Mill-em. Dobozban, nejlonban. Ez a második példány, mert azt elsőt anyám eltörte és kidobta. Azt hitte szemét. Ezt a mostanit helyette kaptam, de még ki se csomagoltam (egy éve).[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
vendingo
veterán
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #16481 üzenetére
Láttam én már mindent, azért köszönöm.
Amúgy a pavonit csukott szemmel összerakom, nem ez az első a kezem ügyében.A gép megbízásból van nálam, meg nekem már amúgy is van. Ez tudtommal eladó lesz, ha gondolod rákérdezek a sorsára.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
-
F34R
nagyúr
válasz -HajTömeg- #16463 üzenetére
Errol jut eszembe, ismerek olyanokat akik merhetetlensegig igenytelenul isszak es keszitik a kavet. 5-6 kis cseszet hat ora leforgasa alatt. Persze mi mas lenne ez mint az igenytelen kotyogos, egyszeruen nem tudjak mi is a jo kavezas jelentese.
-
t-bali3
senior tag
Illy: valaki segítsen milyen irányba kell elindulnom, mert eddig háromból-három húzás bukta lett....látszólag nagyon durvára kell őrölni, de úgy savanya volt, aztán megpróbáltam finomabbra, kevesebb tamperrel, de továbbra is maradt a savanya...
(mérges vagyok, hogy nem tudtam beugrani Paljochoz Choco M.ért, de ami késik nem múlik )
-
adpeter
tag
Utóbbi idők egyik legfincsibb kávéja....nekem. Most kértem Csabáéktól ebből a cuccból:
Monterosa : Yirgacheffe Aychesh
baromifinom ez is. Míg a Paljoc féle Yirga manna epres-milkás addig ez totál baracklekvárra hajazó ízekkel kecsegtet. Kicsit hőigényesebb is a peldzsó félénél. Míg az alacsony hőfokot igényel addig ez a Montés cucc 3-4 fokkal magasabb PID hőfokon kezdett énekelni. Ő is szereti a befullasztós lefolyást.
Királyak ezek a Yirgák.[ Szerkesztve ]
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
t-bali3
senior tag
válasz ronin s8 #16496 üzenetére
Evoval, ami elvileg pont magasabb hőfokon szokott főzni. Holnap nekiállok majd durvítani ezerrel, mert elég csöpögősen jött most. Egyébként crema is szinte nulla.
Ez az Illy ennyire csak divatkávé? Azt hittem valami jó kis olasz cucc, az ára is ezt indokolná.
Paljoc: az lesz az irány, főleg, hogy még a héten elfogy, ha így haladok
Árban sokat buktam ezen az Illyn, de mondjuk cserébe beúszott tegnap két süllő a horgomra és már filéként várják a hátralévő sorsukat[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz adpeter #16495 üzenetére
Nalam a yirga normal lefolyassal volt inkabb jo, a sidamo suke quto volt az ami a nagyon csopogoset szerette.
Kivancsi vagyok erre a Te fele yirgadra, mert ez ugye mosott, az enyem meg natural, es pont most tervezek mosottat kiprobalni, noha a masik olyannyira bejott nekem, hogy nehezen akarodzik. :-)