-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
addikt
válasz fragola.6035 #18046 üzenetére
Addig muxik a vegyunk sajatot, amig az jo minoseg, es amig majdnem mindenbol van sajat. Itt sajnos a legtobb cuccbol csak szar lenne, ha a magyarhoz ragaszkodnek...
Vagy elmebeteg aron luxus kategoriaban van jo magyar.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
-
paljoc
tag
Kinel van az OPV beallitasahoz a muszerem?? Egyszeruen elfelejtettem kinek adtam kolcson, de most kellene. :-)
-
adpeter
tag
válasz fragola.6035 #18061 üzenetére
No,hogy ez nem volt 7kg az tuti. Max a fele. Lehet,hogy ez a magyar piacos kiadás. Lelit LIGHT!
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
mester6
tag
válasz paljoc #18066 üzenetére
Ilyet csinált a Jolti is elsőre, de aztán lecserélte " menet fúrásra". Szerintem a toldó darab egy vezeték, a saját jellemző hővezetésével, ez pedig nem javítja a szabályozás jellemzőit. Gondolj bele, hogy ez a vezeték végtelen hosszú és akkor sok idő kell míg eljut a hő a végéhez. Ekkor már lengésbe kezdhet a rendszer.
Hol van az optimum? Hát természetesen a direkt csatlakozásnál amikor is az érzékelőnek nincs külön tömege és hőtehetetlensége. A köztes darab természetesen működik, de kompromisszumok árán.
Egyébként szép a toldó darab, biztos szeretni fogod így is a PID-et! Gratula. -
paljoc
tag
válasz mester6 #18067 üzenetére
Kicsit elnagyolva kezelven a dolgokat abbol indultam ki, hogy a gyari termo is egy hasonlo rez idom, ami be van tekerve a bojlerbe, es a fala felfejszik arra. Itt detto. A PID szonda 13mm hosszu szara vegig be lesz tekerve az idomba, az eleje szinte a bojler falaig er, ugy lett az egesz meretezve. Meglatjuk majd mit tud, de extra hőlengest nem prognosztizalok!:-)
[ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
válasz paljoc #18068 üzenetére
Szerintem is jól fog működni. A dinamikus rendszerben azért vannak időállandók, amit figyelembe kellene venni, de itt azért ez szerintem is elfogadható, kicsik a távolságok!
Az is igaz, hogy én is csináltam GC-be PID-et , magamnak és ott M4-es hőfokérzékelőt alkalmaztam.
Nekem az nagyon bejött.
( Még van is egy Auber Pt 100 M4-es érzékelőm, ha valakit érdekel.)[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Faema Family szett az ebayen: [link]
Igaz, csak No-ba szállít, de talán hajlandó hozzánk is. -
Balus
tag
Egy kis segítséget kérnék, mert megakadtam a fejlődés útján. Ha egyáltalán elindultam...
Adott egy Gaggia Baby, egy Iberital daráló. A kávé Lollo Caffee - Classico.
Eddig összesen 2 alkalommal sikerült produkálnom olyan kávét, amit minden nap eliszogatnék. Sajnos azóta nem sikerült reprodukálni, mert mindegyik keserű.
Próbáltam LM szűrővel 7-8-9 grammal. Ebből lett a két jó kávé, ami inkább ristretto lett. (Nem kevés próbálkozásból). Aztán azóta csak keserű kávét tudtam főzni.
2 irányba indultam el:
Kávémennyiség konstans és a darálón állítottam. Ez nem segített. Lett sűrű keserű kávé és hosszabb keserű kávé (kevésbé tömény keserűség).Aztán a Gaggia dupla szűrővel is próbálkoztam (16-18 gramm kávéval). Itt figyeltem arra hogy mikor kapcsol a lámpa. Próbáltam 30, 60 és 120 másodpercre csapolni (már felmelegített géppel). De sajnos így sem lett jobb.
Külsőre gyönyörű a kávé. Rengeteg crema. Csak keserű.
Van valakinek ötlete, tapasztalata?
-
paljoc
tag
Erre emlekszem, olajos feketere porozett kave volt, de hibaktol mentes, legalabbis ami a tesztre erkezett. Se égés foltok, se krateres hibak, csak full sotet del olasz stilusu pori. Nagyon alacsony hofok kellett neki es csopogos lefolyas, ott volt jo. Nagy csodat nem szabad varni tole, nagyon olcso kofi, de emlekeim szerint a fenti keszitessel kategoriajaban korrektnek szamitott. Magasabb hofokon valoban kesere volt.
[ Szerkesztve ]
-
adpeter
tag
Megégeted,azért keserű. Valószínűleg a két sikeres eresztéskor
pont jókor indítottad a csapolást. Alacsony hőfok kell neki.
PID nélkül ez csak a fűtési ciklusok figyelésével tudod reprodukálni.
Nekem ehhez nem volt türelmem,úgyhogy inkább PIDeletem."-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
HÁZIGAZDA
azért sikerült jól a két nagyon lassú, csöpögős, ristrettós lefolyás, mert olyankor sokkal lassabban emelkedik a hőmérséklet a kávépogácsában csapolás alatt (hiszen jól kevesebb forró víz megy át rajta). magyarán a többi csapolásnál az ideálishoz képest túl magasra szökött a hőfok.
ki kell tapasztalni, hogy hogy tudsz alacsonyabb hőfokon csapolni. nem tudom, hogy milyen hosszú egy fűtési ciklus a gaggiánál (az időkülönbség a fűtés lámpa kikapcsolása és a következő bekapcsolása között), de a lámpa kialvása után közel annyit kéne várnod, nyilván olyankor a leghidegebb (fűtés után közvetlenül meg a legmelegebb).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Balus
tag
Az alacsony hőfokot megpróbálom majd előállítani. A Delonghival nem volt ilyen probléma
Sajnos a kávéból még van fél kiló (anno www.kvzzz.hu-n vásárolva ), úgyhogy próbálkozom.
Hűtőcsapolás segíthet? Vagy az teljesen felborít mindent és maradjak a stopperes megoldásnál?
-
paljoc
tag
Két féle kávé létezik. Az egyik a "sajnos van még belőle", a másik a "sajnos már alig van belőle". :-)
Szerintem siman megprobalhatsz kicsit hutocsapolni es utana kar fel es csapolas. A hutes hosszaval lehet jatszani ennel a kofinal szerintem, noha Gaggianal altalaban nem szokas hutogetni, de ez a kofi tenyleg alacsony hofokon jo. Plusz a lassu lefolyas ami meg fixen meglegyen. -
jolti
senior tag
válasz paljoc #18066 üzenetére
Én is így csináltam először, de igaza lett Sidnek, hogy lassítja a hőáramlást ( Amit eleinte én sem hittem el. .
Aztán megfúrtam és duplájára gyorsult a reakció idő.Inkább vész esetére ( mert más eseményt nem tudok elképzelni, hogy kiszedjem belőle a pidet, csak max, ha tönkre megy. ) csináltattam egy ilyet, a fordítottját:
A régi termosztát megy bele, majd be a 6-os menetbe.Ja és a hőelem nem Metrikus menet, de gondolom észre vetted. Eressz rá egy menetmetszőt.
[ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
Én is írtam, hogy először Te is közdarabbal csináltad, aztán jött a menetfúrás!
Ha valaki mégsem akar fúrni annak itt a megoldás.]
Ahogy írtam, nekem van még egy db amely , friss, jóminőségű kávéra is cserélhető az értékek figyelembevételével.
[ Szerkesztve ]
-
Eyesis
őstag
ez a hőáramlás és reakcióidő konkretizálva, hogy néz ki? Erősen filózom egy PID-en, de nem tudom, hogy emiatt -e, de nagyon nem megy a kávé főzés most... (két hét nyaralás után elfelejtettem mindent, és míg korábban 0-án daráltam, most 4-esen kell. Mondjuk az is igaz, hogy elfogyott az a kávé, amit előtte ittunk, lehet attól is függ...
Eyesis
-
Toobee
veterán
válasz Eyesis #18083 üzenetére
Ezeket az értékeket felejtsétek már el. Őrölsz, ha befullad megyünk durvább őrlemény felé, ha átzubogott, akkor meg finomabb irányba (és itt most feltételezem, hogy a többi rendben van). Az is sokat segíthet, ha beszerzel egy szitát és nem közvetlen szűrőbe őrölsz, hanem a szitába.
https://barbieripnk.hu/
-
Eyesis
őstag
válasz Toobee #18085 üzenetére
Igazad van, de itt most nem arról van szó, hogy másnál más darálón 1-esen darálva jó nálam meg rossz.. Nálam pont ugyanaz volt minden, és szeptember végén a naked karral még lassítani akartam a lefolyáson, mert a legfinomabban daráltam (még nem állítottam a darálón, de már terveztem) erre most nem folyt át rajta semmi, csak pár csepp olaj, ami engem meglepett...
Na mindegy majd lesz ez még jobbEyesis
-
Toobee
veterán
válasz -HajTömeg- #18087 üzenetére
Írja, hogy már nem is ugyanazt a kávét isszák.
https://barbieripnk.hu/
-
-
bbuffy
senior tag
Pesten kávégépszerelőt, HX-hez értőt, kit javasoltok? SID-en kívűl.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Toobee
veterán
-
adpeter
tag
válasz -HajTömeg- #18092 üzenetére
Az esküvői fotód Surdi?
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
adriankoooo
senior tag
Srácok, van valamiféle iromány arról hogy hogy lehet PID nélkül lavírozni Gaggiával a hőmérséklettel? Ne, tudom hogy hűtőcsapolás -e a jó út, vagy figyelni a fűtést jelző ledet.
-
bbuffy
senior tag
válasz ronin s8 #18096 üzenetére
Pisil a gép. Egérfarok helyett. Egyre sűrűbben, teljesen át van takarítva természetesen. Egyedűl a vízterítő nem volt levéve. Nincs meg a stabil 9 bar nyomás az opv nél és a műszer is tãncol. De az opv is át van takaritva. Nálam megállt a tudomány ezért szakértő kezekre biznãm a hölgyet.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
válasz adriankoooo #18098 üzenetére
Ez a kettő javallott pid hiján pedig.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Microsoft Excel topic
- Fujifilm X
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...